InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Neamt

Art. 180 alin. 2 Cod penal

(Sentinta penala nr. 251/2013 din data de 02.07.2014 pronuntata de Judecatoria Targu Neamt)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Targu Neamt | Jurisprudenta Judecatoria Targu Neamt

Prin rechizitoriul inregistrat la aceasta instanta, Parchetul de pe langa Judecatoria Tg.Neamt a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor S.C.,  domiciliat in com. X., jud. Neamt, de cetatenie romana, fara ocupatie, studii 11 clase, nu este casatorit, nu are copii minori, cu stagiul militar nesatisfacut, necunoscut cu antecedente penale si X.F., domiciliat in com. X., jud. Neamt, de cetatenie romana, fara ocupatie, studii 11 clase, nu este casatorit, nu are copii minori, recidivist,  pentru savarsirea a trei infractiuni de lovire, prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal si a trei infractiuni de amenintare, prev. de art. 193 Cod penal, cu aplicarea dispozitiilor legale privind concursul real de infractiuni si a dispozitiilor art. 37 lit. b Cod penal, fata de inculpatul X.F..
In fapt, s-a retinut in actul de sesizare a instantei ca la data de 26.10.2012, aflandu-se la discoteca Z. din com. X., jud. Neamt, numitii M.I., P.N. si G.A. au fost loviti de catre inculpatii S.C. si X.F., urmare a loviturilor primite, partile vatamate au suferii leziuni care au necesitat pentru vindecare zile de ingrijiri medicale dupa cu urmeaza: G.A. 7-8 zile ingrijiri medicale, P.N.4-5 zile de ingrijiri medicale si M.I. 8-9 zile de ingrijiri medicale; cu aceeasi ocazie, inculpatii au adresat partilor vatamate amenintari cu moartea.
Partile vatamate s-au constituit parti civile in cauza, dupa cum urmeaza: P.N. cu suma de 10.000 lei, reprezentand c/val. cheltuielilor ocazionate cu ingrijirea medicala, G.A. cu suma de 450 euro c/val. unui lantisor din aur in greutate de 6 gr. si jumatate si cu suma de 3.000 lei, c/val. cheltuielilor ocazionate de ingrijirea medicala, M.I. cu suma de 150 euro, c/val. unui telefon mobil si a unei geci pe care le-a pierdut in timpul altercatiei, 1000 lei, c/val. cheltuielilor ocazionate de ingrijirea medicala si 1.500 lei cu titlu de daune morale.
Spitalul or. Tg.Neamt s-a constituit parte civila cu suma de 159 lei, iar Serviciul de Ambulanta Neamt cu suma de 389,90 lei, reprezentand c/val. cheltuielilor de ingrijire medicala si transportul partilor vatamate cu ambulanta.
Prin declaratia data in instanta (fila 58), inculpatul S.C. a recunoscut ca la data de 26.12.2012, in discoteca Z. din X. a avut o altercatie cu partile vatamate, care erau intr-un grup numeros, toti in stare de ebrietate, dar a invederat instantei ca conflictul a degenerat din vina partii vatamate G.A., ca cei din grupul advers au spart sticle de bere si s-au manifestat agresiv, iar partile s-au lovit reciproc.
Inculpatul X.F., legal citat, nu s-a prezentat in instanta, din cuprinsul procesului verbal de indeplinire a mandatului de aducere rezultand ca este plecat la munca in Italia (fila 53 din dosar).
Au fost audiati martorii din lucrari I.M., T.D., V.V. si Stafie Ionut, declaratiile acestora fiind consemnate la dosarul cauzei.
Analizand probatoriul administrat in cauza, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
La data de 26.10.2012, partile vatamate, care sunt din Tg.Neamt - cartier Y., impreuna cu alte persoane din localitate, au mers la discoteca Z. din localitatea X., jud. Neamt, unde au consumat bauturi alcoolice.
La un moment dat, intre acest grup al partilor vatamate si grupul inculpatilor a izbucnit un conflict, care a degenerat, toti s-au lovit reciproc, inculpatii S.C. si X.F. au lovit cu pumnii si picioarele pe cele trei parti vatamate, care au suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare zile de ingrijiri medicale dupa cu urmeaza: G.A.  7-8 zile ingrijiri medicale - conform certificatului medico-legal A2/1162/29.10.2012, P.N.4-5 zile de ingrijiri medicale - conform certificatului medico-legal nr. A2/1163/29.10.2012 si M.I. 8-9 zile de ingrijiri medicale - conform certificatului medico-legal nr. A2/1161/29.10.2012; cu aceeasi ocazie, inculpatii au adresat partilor vatamate amenintari cu moartea.
Astfel, martorii I.M. (fila 59) si T.D. (fila 60), au declarat ca la data de 26.10.2013 s-a organizat discoteca la barul Z. din localitatea X., acolo a venit la un moment dat un grup din Y., din care faceau parte si partile vatamate, toti erau in stare de ebrietate si nervosi, afara a avut loc o altercatie intre grupul din Y. si cel din X., din care faceau parte si cei doi inculpati, toti s-au lovit reciproc, inculpatii au lovit pe partile vatamate cu pumnii si picioarele.
Si martorul V.V., iesind la un moment dat din discoteca, au vazut pe partile vatamate cazute la pamant si prezentand urme de lovituri, acestea au relatat ca au fost lovite de cei doi inculpati.
Instanta retine si depozitiile martorilor I.V., M.A. si G.C., audiati in cursul urmaririi penale, si care au declarat ca persoanele din cele doua grupuri s-au lovit reciproc, iar inculpatii au lovit pe partile vatamate.
Din coroborarea mijloacelor de proba administrate in cauza - plangerile si declaratiile partilor vatamate, declaratiile martorilor mai sus citati, certificatele medico-legale, declaratiile inculpatilor, instanta retine ca la data de 26.10.2012, aflandu-se la discoteca Z. din com. X., jud. Neamt, numitii M.I., P.N. si G.A. au fost loviti de catre inculpatii S.C. si X.F., urmare a loviturilor primite, partile vatamate au suferii leziuni care au necesitat pentru vindecare zile de ingrijiri medicale dupa cu urmeaza: G.A.  7-8 zile ingrijiri medicale, P.N.4-5 zile de ingrijiri medicale si M.I. 8-9 zile de ingrijiri medicale; cu aceeasi ocazie, inculpatii au adresat partilor vatamate amenintari cu moartea.
In drept, faptele inculpatilor intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de lovire sau alte violente, prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal si amenintare, prev. de art.  193 Cod penal, savarsite in concurs real.
La individualizarea pedepselor ce vor fi aplicate inculpatilor, instanta va avea in vedere criteriile generale prevazute de art. 72 C.P., respectiv dispozitiile partii generale ale CP, limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, gradul de pericol social al faptei savarsite, de persoana infractorului si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
Astfel, instanta va avea in vedere ca inculpatul S.C. este la prima abatere de la legea penala, antecedenta penala a inculpatului X.F., imprejurarile in care faptele au fost comise, imprejurarea ca cei implicati in conflict s-au lovit reciproc, asa cum rezulta din cuprinsul depozitiilor martorilor audiati in cauza, ca grupul celor din Y., din care au facut parte si partile vatamate, au provocat scandalul, fiind in stare de ebrietate si agresivi, si in raport de aceste criterii, se retine ca scopul educativ si preventiv al pedepsei va putea fi realizat prin condamnarea inculpatilor la pedeapsa amenzii penale, sens in care inculpatii vor fi atentionati cu privire la dispozitiile art. 631 Cod penal si ale art. 425 Cod procedura penala.
Cat priveste prejudiciul reclamat de partile vatamate, instanta retine ca acestea nu au produs nicio proba din care sa rezulte cuantumul daunelor materiale solicitate sau ca in timpul altercatiei s-au pierdut bunuri (geaca, telefon mobil, lantisor din aur), care sa fi fost insusite de inculpati.
Mai mult, din cuprinsul declaratiilor martorilor I.M. si T.D. (filele 59, 60) rezulta ca, dupa terminarea conflictului, soferul grupului din Y. a revenit in discoteca si a luat toate bunurile personale, inclusiv ale partilor vatamate, precum si bautura ramasa.
Avand in vedere insa leziunile suferite de partile vatamate si nr. de ingrijiri medicale necesare vindecarii, instanta retine ca 50 lei pentru partea vatamata P.N. si cate 80 lei pentru partile vatamate G.A. si M.I., reprezinta o reparatie echitabila si proportionala a prejudiciului suferit de partile vatamate.
In baza art. 313 din Legea nr. 95/2006, inculpatii vot fi obligati la plata cheltuielilor de spitalizare si transport catre unitatile spitalicesti.
In tem. art. 191 Cod procedura penala, inculpatii vor fi obligati la plata cheltuielilor judiciare catre stat.


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

Condamna pe inculpatul S.C., domiciliat in com. X., jud. Neamt, de cetatenie romana, fara ocupatie, studii 11 clase, nu este casatorit, nu are copii minori, cu stagiul militar nesatisfacut, necunoscut cu antecedente penale, la trei pedepse de cate 800 lei amenda penala, pentru savarsirea a trei infractiuni de lovire, prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal si la trei pedepse de cate 500 lei amenda penala, pentru savarsirea a trei infractiuni de amenintare, prev. de art. 193 Cod penal, cu aplicarea a art. 33 lit. a Cod penal.
In baza art. 33 lit. a, art. 34 lit. c Cod penal, aplica inculpatului 800 lei amenda penala.
Atentioneaza pe inculpat cu privire la dispozitiile art. 631 Cod penal si ale art. 425 Cod procedura penala.
Obliga pe inculpat la plata sumei de 400 lei, cheltuieli judiciare catre stat.
Condamna pe inculpatul X.F., domiciliat in com. X., jud. Neamt, de cetatenie romana, fara ocupatie, studii 11 clase, nu este casatorit, nu are copii minori, recidivist,  la trei pedepse de cate 1500 lei, pentru savarsirea a trei infractiuni de lovire, prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal, art. 37 lit. b Cod penal si la trei pedepse de cate 800 lei amenda penala, pentru savarsirea a trei infractiuni de amenintare, prev. de art. 193 Cod penal, cu aplicarea a art. 33 lit. a Cod penal, art. 37 lit. b Cod penal.
In baza art. 33 lit. a, art. 34 lit. c Cod penal, aplica inculpatului 1500 lei amenda penala.
Atentioneaza pe inculpat cu privire la dispozitiile art. 631 Cod penal si ale art. 425 Cod procedura penala.
Obliga pe inculpat la plata sumei de 400 lei, cheltuieli judiciare catre stat.
In baza art. 14, art. 346 Cod procedura penala, art. 1357 Cod civil, admite in parte actiunea civila exercitata de partile vatamate P.N., G.A. si M.I., si in consecinta:
Obliga pe inculpati sa plateasca partii vatamate P.N.suma de 50 lei, cu titlu de daune materiale.
Obliga pe inculpati sa plateasca partilor vatamate G.A. si M.I. cate 80 lei, cu titlu de daune materiale.
Respinge cererea partilor vatamate G.A. si M.I. privind obligarea inculpatilor la restituirea unor bunuri mobile sau la plata c/val. acestor bunuri.
Respinge cererea partii vatamate M.I. privind obligarea inculpatilor la plata daunelor morale.
Obliga pe inculpati sa plateasca Spitalului or. Tg.Neamt suma de 159 lei, actualizata la data platii, cu titlu de cheltuieli spitalizare.
Obliga pe inculpati sa plateasca Serviciului de Ambulanta Neamt suma de 425,60 lei, cu titlu de cheltuieli transport si asistenta medicala.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru Ministerul Public si de la comunicare pentru inculpati, parti vatamate si unitati spitalicesti.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011