InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Turnu Magurele

INFRACTIUNEA DE LOVIRE SAU ALTE VIOLENTE

(Sentinta penala nr. 97 din data de 08.05.2012 pronuntata de Judecatoria Turnu Magurele)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Turnu Magurele | Jurisprudenta Judecatoria Turnu Magurele

Prin  rechizitoriul Parchetului de  pe langa Judecatoria Turnu Magurele nr.762/P/2011, din 03.11.2011, au fost trimisi in judecata inculpatii C. A. C., fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de lovire sau alte violente in dauna partii vatamate A. T. G., fapte prevazute si pedepsite de art.180 alin.2 Cod penal, cu aplicarea art.37 lit. b pentru inculpatul C. A. C.
S-a retinut ca, la data de 03.05.2011,  partea vatamata A. T. G. a formulat plangere prealabila la Politia municipiului Turnu Magurele prin care sesiza faptul ca in seara zilei de 22.03.2011 a fost lovit de C. A. C. si C. M. si a solicitat luarea masurilor legale impotriva lor.
In urma cercetarilor efectuate, s-a stabilit ca, in ziua de 27.03.2011, partea vatamata a mers la barul "C. G." din Turnu Magurele, unde s-a intalnit cu inculpatii Ceicovschi Adrian Costel si Condoi Marian. Fiind sub influenta bauturilor alcoolice, partea vatamata a mers la masa celor doi inculpati si a inceput sa le adreseze injurii, motiv pentru care cei doi l-au rugat sa plece de la masa lor,  fapt ce s-a si intamplat.
La scurt timp, inculpatii au iesit din bar si au plecat spre casa. In timp ce se deplasau catre strada G-ral P., dupa ei a venit partea vatamata cu o halba de bere in mana, incercand sa-l loveasca pe inculpatul C. A. C.. Acesta din urma, fiind atentionat de inculpatul C. M., a reusit sa se fereasca, parte vatamata a cazut la pamant, moment in care inculpatii au inceput sa-l loveasca cu pumnii si picioarele.
Ulterior, partea vatamata a fost transportata cu ambulanta la Spitalul Turnu Magurele, unde a fost internata.
Au fost respinse apararile inculpatilor, potrivit carora numai inculpatul C. A. C. a lovit-o pe partea vatamata, si doar cu cateva palme peste fata, pe motiv ca declaratiile acestora nu se coroboreaza cu celelalte probe administrate in cauza.
S-a stabilit ca faptele inculpatilor de a lovi cu pumnii si picioarele pe partea vatamata A. T. G., cauzand-i acestuia leziuni ce au necesitat 7-8 zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de lovire sau alte violente prevazute de art.180 alin.2 Cod penal.
In cursul urmaririi penale au fost administrate urmatoarele mijloace de proba: proces verbal de constatare a efectuarii unor acte premergatoare, declaratii de parte vatamata, certificat medico-legal nr.191/C/534 din 30.03.2011 al SML Teleorman, bilet de iesire din spital, declaratii de si fisa de cazier judiciar.
In faza de judecata, partea vatamata A. T. G. s-a constituit parte civila cu suma de 1500 lei, reprezentand despagubiri materiale, si suma de 2000 lei, reprezentand daune morale.
Serviciul Judetean de Ambulanta Teleorman, prin cererea inregistrata la data de 22.11.2011, a declarat ca se constituie parte civila cu suma de 291,80 lei, reprezentand cheltuieli de transport sanitar, si a solicitat si majorari de intarziere aferente, calculate de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la achitarea integrala a sumei solicitate.
Spitalul Municipal Turnu Magurele, prin cererea inregistrata la instanta, la data de 24 noiembrie 2011, a declarat ca se constituie parte civila cu suma de 901 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare.
In faza de judecata, s-a  luat declaratie de parte civila si au fost audiati martorii S. F., T. T., S. L. si P. I.
Analizand materialul probator administrat in cauza, respectiv declaratiile martorilor S. F., S. L. si T. T., coroborate si cu declaratia partii civile, instanta retine ca, in ziua de 27.03.2011, partea civila A. T. G. a mers la barul "C. G." din Turnu Magurele.
Aflata sub influenta bauturilor alcoolice, partea civila a mers la masa inculpatilor si le-a cerut acestora sa-i dea o tigara.
Pentru ca a fost refuzata de inculpatul C. A. C. partea civila a inceput sa-i adreseze acestuia injurii.
Inculpatul C. A. C. s-a suparat si i-a cerut partii civile sa iasa din bar, pentru a sta de vorba. Cand au ajuns afara, cei doi inculpati au inceput insa sa o loveasca pe partea civila, continuand sa o loveasca si dupa aceasta a cazut la pamant.
In momentul in care, la fata locului, a venit martorul S. F., cei doi agresori au plecat.
Potrivit concluziilor certificatului medico-legal nr.191/C/534 din 30.03.2011, intocmit de SML Teleorman, partea civila a suferit leziuni de violenta prin lovire cu corp dur, ce pot data din data de 27.03.2011, leziuni ce au necesitat circa 7-8 zile de ingrijiri medicale.
Instanta apreciaza ca inculpatii se fac vinovati de faptele retinute in sarcina lor, fate prevazute si pedepsite de art.180 alin.2 Cod penal, in dauna partii civile A. T. G..
La individualizarea pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatilor, conform dispozitiilor art.72 Cod penal, instanta va avea in vedere gradul de pericol social al infractiunilor, imprejurarile in care acestea au fost savarsite, respectiv ca incidentul a fost initiat de partea civila A. T. G., dar si de persoana inculpatilor care nu au recunoscut faptele (in cursul urmaririi penale) iar la instanta au refuzat sa se mai prezinte.
Pentru ca inculpatul C. A. C. este recidivist, aflandu-se in situatia prevazuta de art.37 lit. b Cod penal, instanta apreciaza ca scopul preventiv-educativ al pedepsei poate fi atins prin aplicarea unei pedepse cu inchisoarea.
In baza art.71 alin.1 Cod penal, instanta va interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 alin.1, lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal, ca pedeapsa accesorie, pe durata exercitarii pedepsei principale.
La individualizarea pedepsei aplicate inculpatului C. M., instanta va avea in vedere si faptul ca acesta nu figureaza cu antecedente penale, astfel ca apreciaza ca scopul preventiv educativ al pedepsei poate fi atins prin aplicarea unei amenzi penale, intr-un cuantum usor sporit.
Va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.631  Cod penal.
In ceea ce priveste latura civila a cauzei, partea civila a solicitat sa fie despagubita cu suma de 1500 lei, reprezentand despagubiri materiale si suma de 2000 lei reprezentand despagubiri morale.
 Cu depozitia martorului P. I., partea civila a dovedit ca a facut cheltuieli in suma de 500 lei pentru procurarea medicamentelor necesare ameliorarii starii sale de sanatate, dupa agresiunea inculpatilor.
Partea civila a declarat ca a facut cheltuieli pentru obtinerea certificatului medico-legal, respectiv taxa platita pentru obtinerea acestuia si contravaloarea transportului la Alexandria, la Serviciul de Medicina Legala Teleorman.
Desi partea civila nu a probat cuantumul acestor cheltuieli, instanta apreciaza ca partea civila a fost nevoita sa se deplaseze la Alexandria, la SML Teleorman, pentru obtinerea certificatului medico-legal aflat in dosarul de urmarire penala, si ca suma de 100 lei este rezonabila pentru acoperirea acestor cheltuieli.
Cat priveste despagubirile morale, din materialul probator administrat in cauza, rezulta ca faptele inculpatilor au produs partii civile multiple leziuni, asa cum rezulta din concluziile certificatului medico-legal nr.191/C/534 din 30.03.2011 al SML Teleorman si totodata suferinte fizice si psihice, asa cum rezulta si din depozitiile martorilor S. F., T. T. si P. I., care au relatat ca inculpatii au lasat-o pe partea civila "intr-o balta de sange" si "desfigurata" din cauza leziunilor.
Instanta apreciaza ca suma de 2000 lei solicitata de partea civila, cu titlu de daune morale, reprezinta o suma rezonabila si echitabila, corespunzatoare suferintelor la care a fost supusa si fara sa duca la o imbogatire, fara just temei, a acestuia.
Instanta apreciaza ca, in cauza, sunt indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie, prevazute de art.998 Cod civil (lege in vigoare la data savarsirii faptei), respectiv faptele inculpatilor, vinovatia acestora, prejudiciul cauzat partii civile  si legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu.
Pentru aceste considerente, instanta va admite in parte, actiunea  civila formulata de partea civila A. T. G. si, in baza art.14 si 346 Cod procedura penala, raportate la art.998 Cod civil si art.1003 Cod civil, va obliga pe inculpatii C. A. C. si C. M. sa plateasca, in solidar, partii civile suma de 600 lei, reprezentand despagubiri materiale, si suma de 2000 lei, reprezentand daune morale.
Va admite actiunea civila formulata de  partea civila Serviciul Judetean de Ambulanta Teleorman si, in baza art.14 si 346 Cod procedura penala, raportate la art.313 alin.(1) din O.U.G. nr.72/2006 si cu aplicarea art.1003 Cod civil, va obliga pe inculpatii C. A. C. si C. M. sa plateasca, in solidar, partii civile, suma de 291,80 lei, reprezentand cheltuieli de transport sanitar si majorari de intarziere aferente, calculate de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la data platii.
Va admite actiunea civila formulata de  partea civila Spitalul Municipal Turnu Magurele si, in baza art.14 si 346 Cod procedura penala, raportate la art.313 alin.(1) din O.U.G. nr.72/2006 si cu aplicarea art.1003 Cod civil, va obliga pe inculpatii C. A. C. si C. M. sa plateasca, in solidar, partii civile, suma de 901 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare.
In baza art.191 alin.(1) Cod proc.pen., va obliga pe fiecare dintre inculpati la plata sumei de cate 400 lei, reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat (100 lei in cursul urmaririi penale si 700 lei in faza de judecata).
In baza art.193 alin.(2) si (4) Cod proc.pen., va obliga pe fiecare dintre inculpati sa plateasca partii civile A. T. G., suma de cate 500 lei, reprezentand cheltuieli judiciare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011