InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Turnu Magurele

Contestatie la executare; opozitie impotriva titlului executoriu ( bilet la ordin), termenul de introducere al cererilor

(Sentinta civila nr. 1535 din data de 02.10.2012 pronuntata de Judecatoria Turnu Magurele)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Turnu Magurele | Jurisprudenta Judecatoria Turnu Magurele

Prin contestatia inregistrata sub nr.1697/329/2012 din data de 02 iulie 2012, contestatoarea-debitoare SC A. B. E. SRL, reprezentata prin C. M. A., in calitate de administrator, cu domiciliul ales in contradictoriu cu intimata-creditoare  SC C. E. SRL, au solicitat instantei ca, prin hotararea ce va pronunta, sa dispuna anularea popririlor infiintate, a procesului verbal de cheltuieli, a tuturor formelor de executare efectuate, precum si a titlurilor executorii ce stau la baza dosarului de executare nr.644/2012, al BEJ T. F., executare inceputa la cererea creditoarei SC C. E. SRL; suspendarea executarii silite, pana la solutionarea contestatiei la executare.
A solicitat si obligarea intimatei-creditoare la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea actiunii, contestatoarea - debitoare a aratat ca, la data de 15.06.2012, a primit de la executorul judecatoresc o adresa de infiintare a popririi asupra sumelor de bani si asupra altor valori pe care ea le detine la unitatile bancare, procesul verbal de cheltuieli de executare partiala, din 19.06.2012, prin care a fost instiintata ca s-a pornit executarea silita, in baza titlului executoriu, constand in biletul la ordin seria BRDE 3AA nr.0229864/27.04.2010, pentru suma de 11066,84 lei, si pentru suma de 1924,04 lei reprezentand onorariu si cheltuieli de executare.
Contestatoarea debitoare a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale active, pe motiv ca  SC C. E. SRL nu are nicio creanta impotriva sa.
A invocat si exceptiile inadmisibilitatii si a lipsei de interes a executarii silite, prin prisma inexistentei creantei.
In motivarea actiunii, contestatoarea-debitoare a aratat ca a emis in alb biletul la ordin seria BRDE 3AA nr.0229864/27.04.2010, in favoarea SC P. R. SA.
In mod abuziv, aceasta a completat biletul la ordin cu suma de 11066,84 lei.
Contestatoarea-debitoare a sustinut ca intre ea si SC P. R. SA au existat relatii comerciale si ca, la incheierea acestora, toate obligatiile reciproce de plata erau stinse.
Contestatoarea-debitoare a solicitat instantei sa dispuna suspendarea executarii silite pana la solutionarii contestatiei pe motiv ca executarea silita ii pericliteaza iremediabil drepturile si obligatiile pe care ea le are.
In drept si-a intemeiat actiunea pe dispozitiile art.399-404 Cod procedura civila.
A anexat actiunii: imputernicire avocatiala si (in copii certificate) comunicare, adresa din 13.06.2012, proces verbal din 06.06.2012 si bilet la ordin.
In cauza, SC P. R. SA,  a formulat intampinare (file 16-17), prin care a solicitat respingerea contestatiei la executare si mentinerea, ca legale, a tuturor actelor de executare, efectuate de BEJ T. F., in dosarul de executare nr.644/2012.
Referitor la exceptia lipsei calitatii procesule active a SC C. E. SRL,  SC P. R. SA a aratat ca ea a facut cererea de executare silita prin cabinet de Avocat C. R. A., cu sediul ale la  SC C. E. SRL, iar executorul, dintr-o greseala de redactare, a specificat ca numele creditorului este SC C. E. SRL, in loc de SC P. R. SA.
Pentru acest motiv, a solicitat respingerea exceptiei.
Cat priveste exceptia inadmisibilitatii si a lipsei de interes a executarii silite, a aratat ca, intradevar, biletul la ordin seria BRDE 3AA nr.0229864 a fost emis in favoarea sa, in alb de catre SC A. B. E. SRL, conform anexei la contractul nr.C375/18.06.2009, drept garantie si ca dovada de buna credinta in indeplinirea obligatiilor ce ii revin.
Una dintre obligatiile acesteia era sa colecteze si sa depuna banii obtinuti din vanzarea efectuata pe terminalele aflate in administrarea sa, in cel mult 4 zile de la data emiterii facturilor catre agenti.
Intrucat SC A. B. E. SRL a refuzat virarea sumelor incasate, SC P. R. SA s-a vazut nevoita sa completeze biletul la ordin cu suma restanta, in vederea recuperarii acesteia.
In prezent, debitoarea figureaza, in evidentele contabile ale  SC P. R. SA, cu un debit in cuantum de 11066,84 lei, motiv pentru care a solicitat respingerea exceptiilor invocate.
Cat priveste cererea de suspendare a executarii silite, SC P. R. SA, a solicitat ca debitoarea sa depuna o cautiune, in cuantum de 10% din valoarea obiectului cererii.
A anexat cererii (in copii certificate): cerere de executare silita, notificare, contract servicii nr.C375/18.06.2009 si anexe la contract.
Din oficiu, instanta a solicitat BEJ T. F. sa comunice dosarul de executare nr.644/2012.
Fata de actele din dosarul de executare, in sedinta publica din data de 17 iulie 2012, instanta a pus in vedere contestatoarei-debitoare sa-si precizeze actiunea, respectiv sa fixeze cadrul procesual al pricinii.
La solicitarea instantei, contestatoarea-debitoare, prin avocat, a precizat ca actiunea sa reprezinta atat o contestatie la executare propriu -zisa, cat si o contestatie la titlu.
La data de 11.09.2012, contestatoarea-debitoare a depus o cerere precizatoare, prin care si-a modificat actiunea introductiva, in sensul ca aceasta este formulata in contradictoriu cu creditoarea SC P. R. SA si nu cu SC C. E. SRL, motiv pentru care a solicitat scoaterea acesteia din urma, din cauza.
Contestatoarea-debitoare a solicitat constatarea nulitatii absolute a formelor de executare silita, pe motiv ca aceasta nu a fost pornita prin emiterea unei somatii care sa contina termenul pana la care sa se efectueze plata debitului si indicarea contului deschis pe numele executorului judecatoresc.
Pentru acest motiv, a solicitat anularea tuturor formelor de executare.
A invocat si exceptiile inadmisibilitatii si a lipsei de interes a executarii silite, pe motiv ca nu exista o creanta.
In motivarea cererii, a aratat ca a emis in alb biletul la ordin seria BRDE 3ASA nr.0229864/27.04.2010, in favoarea SC P. R. SA.
In mod abuziv, aceasta a completat biletul la ordin cu suma de 11066,84 lei.
Contestatoarea-debitoare a sustinut ca intre ea si SC P. R. SA, au existat relatii comerciale si ca la incheierea acestora, toate obligatiile reciproce de plata erau stinse.
A sustinut ca SC P. R. SA nu a anuntat-o ca a completat biletul la ordin emis in alb si lasat drept garantie si, mai ales, ca aceasta urma sa-l introduca la plata.
Procedand in acest mod, SC  P. R. SA nu a respectat prevederile legale, privind completarea si introducerea, la plata a biletelor la ordin si a cec-urilor in alb, si inmanate drept garantie.
A precizat ca, pentru a fi valabil, biletele la ordin si cec-urile lasate drept garantie si completate de un creditor trebuie sa respecte urmatoarele cerinte:
1. dupa completare creditorul trebuie sa comunice acest aspect debitorului;
2. anterior introducerii la plata, creditorul trebuie sa aduca la cunostinta debitorului ca urmeaza sa le introduca la plata si sa precizeze eventualul termen scadent, trecut de el, pe instrumentul de plata.
Pentru aceste motive, contestatoarea debitoare a solicitat sa se constate nulitatea absoluta a titlului executoriu, respectiv biletul la ordin BRDE 3AA nr.0229864/27.04.2010; anularea tuturor formelor de executare din dosarul de executare nr.644/2012 al BEJ T. F..
In drept si-a intemeiat cerere pe dispozitiile art.132 Cod procedura civila.
Fata de cererea contestatoarei-debitoare, potrivit careia aceasta intelege sa-si modifice actiunea, in sensul ca este formulata in contradictoriu cu intimata-creditoare SC P. R. SA si nu cu  SC C. E. SRL, prin incheierea de sedinta din data de 11 septembrie 2012, instanta a dispus introducerea in cauza a SC P. R. SA, in calitate de intimata-creditoare, si scoaterea din cauza a SC C. E. SRL.
Intimata-creditoare a depus o cerere calificata de instanta ca fiind intampinare (fila 75), prin care aceasta a solicitat respingerea contestatiei la executare si mentinerea, ca legale, a tuturor actelor de executare.
Cat priveste exceptiile inadmisibilitatii si a lipsei de interes a executarii silite, intimata-creditoare a aratat ca biletul la ordin a fost emis in alb in favoarea sa de catre SC A. B. E. SRL, conform anexei la contractul nr.C375/18.06.2009, drept garantie si ca dovada a bunei credinte in indeplinirea obligatiilor ce ii revin.
Una din obligatiile SC A. B. E. SRL era sa colecteze si sa depuna banii obtinuti din vanzarea efectuata pe terminalele aflate in administrarea acesteia, in cel mult 4 zile de la data emiterii facturilor catre agenti.
Pentru ca aceasta a refuzat virarea sumelor incasate, SC P. R. SA s-a vazut nevoita sa completeze biletul la ordin cu suma restanta, in vederea recuperarii acesteia.
In prezent, debitoarea figureaza, in evidentele contabile ale SC P. R. SA, cu un debit in suma de 11066,84 lei.
In aparare intimata-creditoare a invocat dispozitiile art.12 si 35 din Legea nr.58/1934.
Cat priveste sustinerea contestatoarei-debitoare privind obligatia anuntarii debitorului de catre creditor, cu privire la introducerea la plata a biletului la ordin, intimata creditoare a aratat ca nu exista un temei legal in acest sens.
In cazul in care instanta va trece peste aceasta motivare si va hotari suspendarea executarii, intimata creditoare a solicitat obligarea contestatoarei-debitoare la depunerea unei cautiuni, in cuantum de 10% din valoarea obiectului cererii.
Contestatoarea-debitoare a mai depus, la dosar, informatii privind dosarul nr.1931/329/2012, al Judecatoriei Turnu Magurele.
In sedinta publica din data de 25 septembrie 2012, din oficiu, fata de continutul actiunii, contestatoarei-debitoare, prin care aceasta a aratat ca intelege sa conteste atat executare silita cat si titlul executoriu, respectiv biletul la ordin seria BRDE 3AA nr.0229864/27.04.2010, instanta a calificat actiunea ca fiind atat contestatie la executare propriu zisa cat si opozitie impotriva titlului executoriu.
Cat priveste opozitia impotriva titlului executoriu (bilet la ordin), instanta retine ca, potrivit dispozitiilor art.62 alin.1 din Legea nr.58/1934, privind cambia si biletul la ordin, debitorul care a primit somatia poate face opozitie in termen de 5 zile de la  primire.
Asa cum si-a motivat actiunea contestatoare-debitoare si cum reiese si din dosarul de executare nr.644/2012, al BEJ T. F., in cauza nu s-a emis o astfel de somatie de catre executorul judecatoresc.
Avand in vedere ca opozitia a fost formulata inainte de emiterea somatiei, instanta va admite exceptia prematuritatii opozitiei formulate de contestatoarea-debitoare, impotriva biletului la ordin seria BRDE 3AA nr.0229864/27.04.2012, emis la ordinul creditoarei SC P. R. SA, exceptie invocata de instanta, din oficiu, si va respinge acest capat de cerere, ca prematur introdus.
In ceea ce priveste capatul de cerere avand ca obiect contestatie la executare propriu zisa, instanta constata ca aceasta a fost formulata in termenul prevazut de art.401 alin.1 lit. b Cod procedura civila, respectiv in termenul de 15 zile de la data cand contestatoarea debitoare a primit instiintarea privind infiintarea popririi.
Instanta va respinge, ca neintemeiata exceptia inadmisibilitatii si a lipsei de interes a executarii silite, pe motiv ca nu exista o creanta, exceptii invocate de contestatoarea-debitoare.
Astfel, din dosarul de executare nr.644/2012, comunicat de BEJ T.F., instanta retine ca, prin incheierea nr.310/31 mai 2012, data de Judecatoria Turnu Magurele, a fost admisa cererea BEJ T. F. si-a fost incuviintata executarea silita, sub toate formele prevazute de lege, impotriva debitoarei SC A. B. E. SRL, in baza titlului executoriu, reprezentat de biletul la ordin seria BRDE nr.0229864/27.04.2010, emis de debitoare in favoarea creditoarei SC P. R. SA, pentru o creanta in suma de 11066,84 lei, cu scadenta la data de 06.12.2010.
Conform dispozitiilor art.61 din Legea nr.58/1934, biletul la ordin are valoare de titlu executoriu pentru capital si accesorii.
In cauza, executarea silita are la baza biletul la ordin seria BRDE nr.0229864/27.04.2010, ce constata o creanta in suma de 11066,84 lei.
Legea nr.58/1934, privind cambia si biletul la ordin reglementeaza si executarea silita a acestor titluri.
Ca lege speciala, aceasta deroga de la dispozitiile de drept comun, respectiv de la dispozitiile art.454 alin.(1) Cod procedura civila, conform carora poprirea se infiinteaza fara somatie, prin adresa insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu.
Art.54 si 56 din Legea nr.58/1934, reglementeaza necesitatea emiterii somatiei.
Astfel, creditorul trebuie sa ceara executorului judecatoresc sa emita o somatie debitorului.
In conformitatea cu dispozitiile art.61 alin.3 din lege, somatia de executare trebuie sa cuprinda transcrierea exacta a cambiei (biletul la ordin) sau a protestului, precum si  celorlalte acte din care rezulta suma datorata.
Scopul acestor cerinte este de ai da posibilitatea debitorului sa cunoasca actele in baza carora se exercita urmarirea indreptata impotriva sa si ca acesta sa-si poata pregati apararile.
Rezulta ca neconformarea la aceste cerinte atrage sanctiunea nulitatii, in conditiile art.105 alin.2 Cod procedura civila, daca debitorul dovedeste producerea unei vatamari ce nu se poate astfel inlatura.
Contestatoarea-debitoare a invocat nulitatea actelor de executare silita (nulitate relativa  pe motiv ca nu a fost emisa o somatie ) iar instanta apreciaza ca aceasta a fost vatamata ca urmare a neemiterii somatii, conform dispozitiilor legale, pentru ca acest fapt a fost de natura sa o impiedice pe contestatoarea-debitoare sa conteste titlul executoriu, respectiv biletul la ordin seria BRDE 3AA nr.0229864/27.04.2010, prin formularea unei opozitii impotriva acestuia.
Pentru aceste considerente, instanta va admite capatul de cerere, avand ca obiect contestatie la executare propriu -zisa si, ca efect, va dispune anularea actelor de executare din dosarul de executare nr.644/2012, al Biroului Executorului Judecatoresc "T. F.".
Instanta va respinge, ca neintemeiat, capatul de cerere, avand ca obiect suspendarea executarii silite, motivat de faptul ca nu a fost depusa de catre contestatoarea-debitoare cautiunea fixata in suma de 2000 lei, conform dispozitiilor art.403 alin.(1) Cod procedura civila.
In baza art.274 Cod procedura civila, instanta va obliga intimata-creditoare SC Payup Romania SA sa plateasca SC A. B. E. SRL suma de 1819 lei, reprezentand cheltuieli de judecata (taxa timbru, onorariu avocat si cheltuieli transport).

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013