InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Turnu Magurele

Recunostere vinovatie

(Sentinta penala nr. 24 din data de 13.02.2013 pronuntata de Judecatoria Turnu Magurele)

Domeniu | Dosare Judecatoria Turnu Magurele | Jurisprudenta Judecatoria Turnu Magurele

Prin Rechizitoriul nr.1666/P/2011 din 27 decembrie 2012 Parchetul de pe langa Judecatoria Turnu Magurele a trimis in judecata, in stare de libertate, pe inculpatii  N. D, cu antecedente penale, pentru savarsirea infractiunii  furt calificat, prev. si ped. de art. 208 alin. 1 - art. 209 alin. 1, lit. a) si i), alin. 3 lit. b) C. pen. in dauna patrimoniului partii vatamate Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (A.N.I.F.) , N. V.,  fara antecedente penale,  pentru savarsirea infractiunii de  furt calificat, prev. si ped. de art. 208 alin. 1 - art. 209 alin. 1, lit. a) si i), alin. 3 lit. b) C. pen. in dauna patrimoniului partii vatamate Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (A.N.I.F.) si B. F. E, cu antecedente penale,  pentru savarsirea infractiunii de - furt calificat, prev. si ped. de art. 208 alin. 1 - art. 209 alin. 1, lit. a) si i), alin. 3, lit. b) C. pen. in dauna patrimoniului partii vatamate Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (A.N.I.F.), pentru un prejudiciu in cuantum de 153.000 lei.
Cauza a fost inregistrata la aceasta instanta sub nr. 106/329/2013 din data de 14 ianuarie 2013.
Situatia de fapt retinuta de organul de urmarire penala in sarcina inculpatilor este urmatoarea:
Inculpatii N. D. si N. V. sunt frati si locuiesc in comuna S., sat S., jud. Teleorman.
Inculpatul B. F. locuieste in comuna S., sat N., jud. Teleorman, fiind prieten si ruda (nepot) cu inculpatii N. D. si N. V..
In dimineata zilei de 15.09.2011 inculpatii N. D. si N. V.  s-au hotarat sa mearga sa sustraga componente metalice de la statia de pompare a apei SPP nr. 7, situata in extravilanul comuna S., jud. Teleorman, pe care apoi sa le valorifice la un centru de colectare materiale feroase.
Inculpatul N. D. imprumutase cu cateva zile inainte un aparat de taiat fier (autogen, cu 2 furtunuri de 3 m fiecare, cutit de taiat metal, tub de oxigen) de la martorul I. L. din comuna P., jud. Teleorman, martor care detine o societate de colectare materiale neferoase si caruia inculpatul N. D. ii spusese ca il foloseste la taiatul unei remorci vechi, iar componentele rezultate le va vinde la societatea lui.
In pregatirea activitatii infractionale, inculpatul N. D., in dimineata zilei de 15.09.2011, a sunat pe telefonul mobil si pe inculpatul B, F. E., cerandu-i sa vina pana la locuinta lui, lucru pe care acesta din urma l-a si facut.
Odata ajuns la domiciliul inculpatului N. D., inculpatul B. F. .E a fost invitat in curte, unde se afla si inculpatul N. V., iar inculpatul N. D. i-a propus sa mearga sa sustraga componente metalice de la statia de pompare a apei SPP nr. 7, situata in extravilanul comunei S., jud. Teleorman, pe care apoi sa le valorifice la un centru de colectare materiale feroase, iar banii obtinuti sa-i imparta intre ei.
Inculpatul B. F. E. a fost de acord cu propunerea facuta, fapt pentru care a mers acasa si a luat calul si caruta, revenind la locuinta inculpatului N. D.
Inculpatii s-au dotat cu doua chei fixe, una cheie franceza, un ciocan de tip baros, si un aparat de taiat fier (autogen, cu 2 furtunuri de 3 m fiecare, cutit de taiat metal, tub de oxigen) cu o butelie de aragaz, (adusa de inculpatul N. V), un ciocan de tip baros, care sa-i ajute la savarsirea infractiunii, pe care le-au incarcat in caruta si in jurul pranzului, au plecat toti trei catre statia SPP nr. 7.
Odata ajuns aici, inculpatii au tras caruta langa statie, au patruns in interiorul acesteia si folosindu-se de uneltele cu care venisera, au distrus si au spart mai multe bunuri metalice - printre care trei pompe model GH 20 si conducte de refulare GH DN 300 - iar componentele mai de valoare din interiorul acestora - confectionate din cupru si inox - le-au incarcat in caruta cu care venisera.
Inculpatii au plecat catre comuna P., jud. Teleorman si au ajuns dupa lasarea intunericului la marginea satului S. Inculpatii au descarcat caruta, iar componentele metalice le-au ascuns in vegetatie, urmand sa revina dupa ele a doua zi.
Astfel, in dimineata zilei de 16.09.2011 inculpatii au venit in acest loc, tot cu caruta folosita si in ziua anterioara, au incarcat componentele metalice , sustrase si ascunse,  dupa care toti trei au plecat catre comuna P., la un centru de colectare a fierului vechi, pentru a valorifica bunurile metalice.
Pe drum, pe D.N.  51 A, pe raza comunei L., sat V., inculpatii au fost surprinsi de catre organele de politie, care le-au solicitat explicatii despre provenienta bunurilor feroase din carute.
Initial inculpatii au aratat ca bunurile din caruta le-au gasit pe camp dar dupa inceperea cercetarilor penale au descris modalitatea si imprejurarile in care au comis fapta de furt.
Prejudiciul cauzat partii vatamate Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare  este in valoare de 153.000 lei.
Din probele administrate in cauza si anume:procesul-verbal de constatare a infractiunii flagrante; adresele de prejudiciu  emise de partea vatamata; declaratiile martorilor I. L., N. M., P. S. si D. I.; dovada de predare-primire componente metalice; procesul-verbal de cercetare la locul savarsirii faptei, cu plansa foto; raport de constatare tehnico-stiintifica nr. 76303/07.02.2012; procesul-verbal privind efectuarea actelor premergatoare, fisele de cazier judiciar ale inculpatilor; procesul - verbal de prezentare a materialului de urmarire penala, probe insusite in totalitate de catre inculpati care au recunoscut  in totalitate fapta pentru care au fost trimisi in judecata, instanta retine ca fapta cu care a fost sesizata de catre parchet este corect stabilita si rezulta cu certitudine din probele administrate in timpul urmaririi penale constatand ca sunt suficiente date cu privire la persoana inculpatilor pentru a permite stabilirea unei pedepse.
Instanta a admis cererea inculpatilor pentru aplicarea procedurii recunoasterii vinovatiei prevazuta de art.320 ind.1 cod procedura penala  in sedinta publica de astazi, 13 februarie 2012 si, ca atare, va pronunta condamnarea acestora prin reducerea limitelor pedepselor cu cate 1/3.
In fapt, instanta retine aceeasi situatie de fapt prezentata in actul de sesizare al instantei , dupa cum urmeaza:
  In dupa-amiaza zilei de 15.09.2011, inculpatii N. V, N. D. si B. F. E., au mers cu un atelaj hipo (apartinand ultimului), la statia SPP nr. 7, statie amplasata in extravilanul comunei S., jud. Teleorman - care apartine partii vatamate Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, statie care face parte din sistemul national de irigatii, este de utilitate publica, aflata in stare de functionare. Au patruns in interiorul statiei, si folosindu-se de un aparat de taiere cu autogen, doua chei fixe si o cheie franceza, un ciocan de tip baros, au distrus si dezmembrat prin lovire componente de la trei pompe model GH 20 si conducte de refulare GH DN 300, iar componentele metalice astfel rezultate le-au sustras, cu intentia de a le vinde si de a face rost de bani.
Au incarcat bunurile sustrase in caruta si le-au transportat la marginea satului Seaca, unde le-au ascuns in vegetatie.
A doua zi, acestia au revenit in acest loc, au incarcat bunurile in caruta si au plecat catre comuna P., cu intentia de a le comercializa la un centru de colectare materiale feroase.
Pe drum au fost surprinsi de catre organele de politie.
Prejudiciul cauzat partii vatamate Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare  este in valoare de 153.000 lei, prejudiciu nerecuperat.
In drept, fapta comisa de inculpati, in imprejurarile descrise mai sus, intrunesc elementele constitutive ale infractiunii  pentru care au fost trimisi in judecata, instanta retinand aceiasi incadrare juridica.
  La individualizarea pedepsei instanta va avea in vedere , conform art.72 cod penal, imprejurarile in care a fost comisa fapta, gradul de pericol social ridicat datorita  modului de operare, respectiv dupa o intelegere prealabila si dotarea cu instrumente care au facilitat savarsirea faptei, si datorita urmarilor produse asupra nu numai comunitatii de pe raza localitatii unde se afla amplasata statia de irigatii ci si asupra intregului sistem national de irigatii din care face parte aceasta statie.
Se apreciaza insa ca ,fata si de pozitia sincera si de regret manifestata pe tot timpul procesului penal de cei trei inculpati si acordul lor de a repara prejudiciul cauzat, scopul legii penale, asa cum este prevazut de art.52 cod penal, poate fi atins prin condamnarea acestora la pedepse cu inchisoarea orientate la minimul prevazut de lege .
 In ce priveste pe inculpatul N. D., asa cum rezulta din fisa de cazier judiciar si din sentintele penale si referatele inaintate de biroul executari penale din cadrul instantei, precum si din sentinta penala nr. 113 din 25.10.2011 a Tribunalului Teleorman, acest inculpat a fost condamnat la urmatoarele pedeapse :  8 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.174 din 06 octombrie 2011 pronuntata de Judecatoria Turnu Magurele in dosarul penal nr.2640/329/2011, pentru fapta prev.de art. 86 alin.1 din OUG 195/2002 si cu aplicarea art.320 ind.1 C. pr.pen. ( fapta savarsita la data de  12 februarie 2011); 6 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.113 din 25 octombrie 2011 pronuntata de Tribunalul Teleorman in dosarul penal nr.4449/87/2011, pentru fapta prev.de art. 255 alin.1  rap.la art.6 si 7 alin.2 din Legea nr.78/2000 si cu aplicarea art.320 ind.1 C. pr.pen. ( fapta savarsita la data de  21 septembrie 2011); 400 lei amenda  aplicata prin sentinta penala nr.233 din 21 decembrie 2011 pronuntata de Judecatoria Turnu Magurele in dosarul penal nr.2863/329/2011, pentru fapta prev.de art. 180 alin.2 Cod penal, cu aplic.art.75 lit.a  Cod penal si cu aplicarea art.320 ind.1 C. pr.pen. ( fapta savarsita la data de  21 noiembrie 2010) - pedepse pentru care s-a aplicat disp.art.81 cod penal; 375 lei amenda (neexecutata) aplicata prin sentinta penala nr.199 din 07 noiembrie 2011 pronuntata de Judecatoria Turnu Magurele in dosarul penal nr.975/329/2011 pentru fapta prev.de art.86 alin.3 din OUG 195/2002 si cu aplicarea art.320 ind.1 C. pr.pen. ( fapta savarsita la data de  06 decembrie 2010).
Toate aceste fapte sunt concurente intre ele cat si cu fapta savarsita la data de 15 septembrie 2011, fapta pentru care a fost trimis in judecata in cauza de fata.
In baza art.85 Cod penal se va dispune anularea suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 8 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.174 din 06 octombrie 2011 pronuntata de Judecatoria Turnu Magurele in dosarul penal nr.2640/329/2011, pentru fapta prev.de art. 86 alin.1 din OUG 195/2002 si cu aplicarea art.320 ind.1 C. pr.pen. ( fapta savarsita la data de  12 februarie 2011).
In baza art.85 Cod penal se va  dispune anularea suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 6 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.113 din 25 octombrie 2011 pronuntata de Tribunalul Teleorman in dosarul penal nr.4449/87/2011, pentru fapta prev.de art. 255 alin.1  rap.la art.6 si 7 alin.2 din Legea nr.78/2000 si cu aplicarea art.320 ind.1 C. pr.pen. ( fapta savarsita la data de  21 septembrie 2011).
In baza art.85 Cod penal se va dispune anularea suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 400 lei amenda  aplicata prin sentinta penala nr.233 din 21 decembrie 2011 pronuntata de Judecatoria Turnu Magurele in dosarul penal nr.2863/329/2011, pentru fapta prev.de art. 180 alin.2 Cod penal, cu aplic.art.75 lit.a  Cod penal si cu aplicarea art.320 ind.1 C. pr.pen. ( fapta savarsita la data de  21 noiembrie 2010).
In baza art.33 lit.a si 34 lit.b si d Cod penal si art.36 alin.2 Cod penal se va contopi pedeapsa ce se va aplica ,cu pedepsele de  8 luni inchisoare , 6 luni inchisoare, 400 lei amenda si 375 lei amenda(neexecutata), pedepse aplicate pentru fapte concurente - si  se va aplica inculpatului pedeapsa inchisorii , cea mai grea,  cu executare in regim de detentie.
In baza art.88 cod penal si art.350 alin.1 cod procedura penala se va deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii de o zi, masura luata dosarul penal nr.4449/87/2011 al Tribunalului Teleorman .
Instanta, la stabilirea acestei modalitati de executare, are in vedere perseverenta infractionala a acestui inculpat care de altfel si in procesul de fata a avut initiativa si a organizat comiterea faptei la care i-a atras si pe ceilalti doi inculpati care sunt la prima incalcare a legii penale. 
  In baza art.71 cod penal se va interzice inculpatului  exercitiul drepturilor prev. de art.64 litera "a" teza a II-a (dreptul de a fi  ales) si litera "b" cod penal, incepand cu ramanerea definitiva a sentintei si pana la data terminarii executarii pedepsei.
In ce - i priveste pe inculpatii N. V. si B. F. E., instanta, avand in vedere nu numai pozitia sincera si de regret manifestata pe tot parcursul procesului penal, dar si faptul ca acestia nu au mai fost condamnati anterior,  apreciaza ca scopul legii penale, asa cum este prevazut de art.52 C.pen., poate fi atins prin suspendarea conditionala a executarii pedepsei  inchisorii , urmand sa faca aplicarea disp.art.81 - 82 C.pen. si sa le puna in vedere disp.art.83 C.pen privind revocarea beneficiul suspendarii in cazul savarsirii unei alte fapte penale in termenul de incercare.
In baza art.71 cod penal se va interzice inculpatilor exercitiul drepturilor prev. de art.64 litera "a" teza a II-a (dreptul de a fi  ales) si litera "b" cod penal, incepand cu ramanerea definitiva a sentintei si pana la data terminarii executarii pedepsei.
 In baza art.71 alin.5 c.p., pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, se suspenda si executarea pedepsei accesorii.
In baza art.118 alin. 1 lit. b Cod penal, se va confisca de la inculpatii  N. D. si N. V. doua chei fixe, o cheie franceza si o butelie de aragaz, aflate in custodia ANIF -Filiala Teleorman, conform dovezii din 16.09.2011- fila 58 dosar up.
Se va dispune restituirea catre martorul I. L. a aparatului de taiat metal (autogen, cu 1 tub oxigen de culoare albastra, furtun in lungime de 6 m, un cutit de taiat metal, 2 colaci de sarma), folosite la savarsirea infractiunii de furt calificat si aflate in custodia ANIF -Filiala Teleorman, conform dovezii din 16.09.2011- fila 58 dosar up., martor care nu a avut cunostinta despre fapta la care inculpatii intentionau sa foloseasca aparatul si fata de care, prin acelasi rechizitoriu, s-a dispus neinceperea urmaririi penale pentru fapta de complicitate la furt calificat.
Se va dispune restituirea catre inculpatul B. F. E. a carutei, aflata in custodia ANIF -Filiala Teleorman, conform dovezii din 16.09.2011- fila 60 dosar up., caruta care a fost folosita la transportul bunurilor sustrase, dar fara sa suporte modificari si adaptari in scopul realizarii laturii obiective a infractiunii de furt ( decizia nr.XVIII/2005 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie).
In baza art.14 Cod proced.penala rap.la art 1357 Noul cod civil, se vor obliga, in solidar, inculpatii N. D, N. V. si B. F. E.  sa plateasca partii civile Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (A.N.I.F.)-Filiala Teleorman  suma de 153.000  lei reprezentand c/val. prejudiciu.
Vazand si disp.art.191 cod proced. penala, se vor obliga inculpati la cate 600 lei fiecare, cheltuieli judiciare catre stat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016