InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Turnu Magurele

LOVIRE SAU ALTE VIOLENTE

(Sentinta penala nr. 197 din data de 20.12.2013 pronuntata de Judecatoria Turnu Magurele)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Turnu Magurele | Jurisprudenta Judecatoria Turnu Magurele

       Prin Rechizitoriul nr.1212/P/2012 din 23.11.2012 Parchetul de pe langa Judecatoria Turnu Magurele a trimis in judecata in stare de libertate pe inculpatul M. M., pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente, prev.de art.180 alin.2  C.p. in dauna partii vatamate F. S.,
S-a retinut in Rechizitoriul Parchetului ca, la data de 23.07.2012 partea vatamata F. S. din Turnu Magurele, judetul Teleorman, a formulat plangere impotriva inculpatului M. M., pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente, prev.de art.180 alin.2  C.p.
       Din plangerea prealabila si declaratiile partii vatamate reiese ca, in ziua de 23.07.2012 a avut o altercatie pe strada cu inculpatul M. M. care l-a lovit cu o lopata peste spate, in partea dreapta, fiind trantit la pamant.
       Leziunile de violenta produse au necesitat pentru vindecare 17-18 zile ingrijiri medicale.
           Situatia de fapt, consta in urmatoarele:
           Partile sunt vecini si de mai mult timp se afla in relatii de dusmanie, datorita faptului ca de mai multe ori partea vatamata ar hartui-o sexual pe Z. M., concubina inculpatului M. M..
           In ziua de 23.07.2012, in jurul orelor 11,30, inculpatul si concubina Z M se deplasau pe strada "Sfanta Vineri", urmand sa ajunga in piata orasului pentru a face cumparaturi.
           Cand au ajuns in fata bisericii a aparut partea vatamata si in urma unor discutii contradictorii cu inculpatul, acesta din urma s-a indreptat spre el si l-a lovit in piept cu roata din fata a bicicletei.
           Partea vatamata i-a smuls acestuia bicicleta din maini si a plecat spre sediul politiei spunand ca-l va reclama pentru cele intamplate, urmand sa predea si bicicleta politistilor. In timp ce se deplasa pe strada Gen.Praporgescu, partea vatamata a fost ajunsa din urma de catre inculpat care, pe neasteptate, l-a lovit cu o lopata peste spate, in partea dreapta, trantindu-l la pamant.
       Inculpatul a incercat sa-l loveasca din nou cu lopata, insa partea vatamata s-a ferit si, ridicandu-se de la sol, s-a refugiat in magazinul SC C S SRL, profilat pe materiale de constructii.
           In magazin se afla martorul B M (lucrator gestionar) caruia partea vatamata i-a spus ca a fost batut de inculpat. In continuare, dupa plecarea inculpatului, care si-a recuperat si bicicleta, partea vatamata a mers la politie unde a reclamat fapta savarsita in dauna sa.
           Situatia de fapt retinuta si relatata in rechizitoriu, e probata cu: rezolutie de incepere a urmaririi penale, procesul verbal de constatare a efectuarii actelor premergatoare, plangerea si declaratiile partii vatamate, certificatul medico-legal nr.646/C/1341 din 24.07.2012 al SML Teleorman, declaratiile martorilor din R I, B M, Z M, fisa de cazier judiciar, procesul-verbal de aducere la cunostinta a inculpatului, declaratiile inculpatului, referatul de terminare a urmaririi penale nr.150596 intocmit de Politia Tr.Magurele la 02.11.2012 si proces verbal de prezentare a materialului de urmarire penala.
        Din certificatul medico-legal nr.646/C/1341 din 24.07.2012 al SML Teleorman rezulta ca, in urma agresiunii din data de 23.07.2012, partea vatamata a suferit leziuni de violenta ce s-au putut produce prin lovire cu corp dur, necesitand pentru vindecare ingrijiri medicale de 17-18 zile. De asemenea, din buletinul radiologic nr.225 din 24.07.2012, rezulta diagnosticul "imagine de fractura arc costal VI drept".
       S-a mai retinut in rechizitoriul parchetului ca, prin declaratiile martorilor audiati in cauza se confirma sustinerile partii vatamate potrivit carora, la 23.07.2012, inculpatul l-a lovit initial cu roata bicicletei, apoi pe strada Gen.Praporgescu, cand l-a ajuns din urma, l-a lovit cu o lopata peste spate, in partea dreapta.
       Este neverosimila versiunea avansata de inculpat pentru a se dezvinovati si a nu recunoaste fapta potrivit careia, pe timpul incidentului din fata bisericii (strada Sf.Vineri) doar s-a imbrancit cu partea vatamata, fara sa-l loveasca in vreun fel sau cu vreun corp dur (lopata) asa cum a sustinut partea vatamata.
       In acest context probator, declaratiile inculpatului, de nerecunoastere a faptei, nu pot avea valoare probatorie, atata timp cat sunt facute pentru a inlatura raspunderea penala.
       Partea vatamata a declarat ca se constituie parte civila in proces insa cuantumul despagubirilor civile il va prezenta in fata instantei de judecata.
       La data de 22.11.2012, inculpatului i s-a prezentat materialul de urmarire penala, nu a recunoscut invinuirea ce i se aduce si nu a propus administrarea de probe in aparare, mentinand declaratiile date anterior.
       Din fisa de cazier judiciar a rezultat ca inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale.
           Aceeasi situatie a fost retinuta si de catre instanta si dovedita cu probele administrate in cauza: rezolutie de incepere a urmaririi penale, procesul verbal de constatare a efectuarii actelor premergatoare, plangerea si declaratiile partii vatamate, certificatul medico-legal nr.646/C/1341 din 24.07.2012 al SML Teleorman, declaratiile martorilor R. I., B. M., Z. M., F. S., P. G., N. Z, I. A., I. A., C. A., fisa de cazier judiciar, procesul-verbal de aducere la cunostinta a inculpatului, declaratiile inculpatului, referatul de terminare a urmaririi penale nr.150596 intocmit de Politia Tr.Magurele la 02.11.2012 si proces verbal de prezentare a materialului de urmarire penala si anume:
        Partile sunt vecini de mai mult timp si se afla in relatii de dusmanie datorita faptului ca, partea vatamata o hartuieste sexual pe Z M, concubina inculpatului M M.
            In ziua de 23.07.2012, in jurul orelor 11,30, inculpatul si concubina Z M se deplasau pe strada "Sfanta Vineri", urmand sa ajunga in piata orasului pentru a face cumparaturi.
        Relateaza martora Z M ca aflandu-se cu concubinul sau M M in dreptul bisericii "Sfanta Vineri", s-au intalnit cu partea vatamata, inculpatul fiind pe bicicleta iar partea vatamata F.S. i-a facut cu ochiul martorei iar concubinul acesteia M. M. s-a dat jos de pe bicicleta iar Z. M. a intervenit intre cei doi pentru a aplana un eventual scandal.
      Si martora I. A. arata ca concubina inculpatului Z. M. a primit de la partea vatamata 5 rochii de casa.
          Pe fondul acestor relatii de animozitate dintre parti, partea vatamata intalnindu-se cu inculpatul in imprejurarile mai sus descrise, inculpatul a lovit pe partea vatamata cu roata din fata a bicicletei.
      Partea vatamata a smuls bicicleta de la inculpat si a plecat spre politie pentru a reclama cele intamplate.
          In timp ce se deplasa spre sediul politiei, partea vatamata a fost ajunsa din urma de catre inculpat care a lovit pe partea vatamata cu lopata pe spate in zona scapulara.
          Declaratia inculpatului ca nu a lovit pe partea vatamata sunt contrazise de depozitiile celorlalti martori si de concluziile certificatului medico-legal mia sus mentionat din care reiese ca partea vatamata a prezentat leziuni de violenta ce s-au produce prin lovire cu corp dur, leziuni ce pot data de 23.07.2012 si care necesita pentru vindecare 17-18 zile ingrijiri medicale.
           Prin acelasi certificat medical, medicul legist a constatat ca partea vatamata prezenta echimoze violacee la nivelul zonei scapulare.
           De asemenea martorul R. I. a aratat in declaratiile sale date in cursul urmaririi penale cat si in fata instantei ca in apropierea intersectiilor strazilor M. B. si P.
l-a vazut pe F. S. ("care era cu bicicleta de coarne") si era urmarit de un tanar care avea in mana o lopata iar cu aceasta lopata a lovit pe partea vatamata, pe F. S. pe spate, acelasi martor relatand ca persoana care a lovit pe partea vatamata se numeste M. M. (martorul afland numele inculpatului ulterior de la organele de politie).
            In drept, faptele inculpatului de a lovi pe partea vatamata cu o lopata in zona spatelui (umar-zona scapulara), provocandu-i leziuni ce au necesitat 17-18 zile ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire prev.de art.180 al.2 Cp, text de lege in baza caruia urmeaza a fi condamnat inculpatul.
            La aplicarea si individualizarea pedepsei, instanta va avea in vedere potrivit disp.art.72 Cp, gradul de pericol social al faptei savarsite si persoana inculpatului care nu are antecedente penale, a savarsit fapta pe fondul relatiilor de animozitate pe care le avea cu partea vatamata datorita celor mai sus descrise, (respectiv a faptului ca de nenumarate ori partea vatamata ii facea avansuri concubinei inculpatului, ii facea cu ochiul, ii oferea cadouri), asa incat apreciaza ca scopul preventiv-educativ urmarit de legea penala va fi atins prin condamnarea inculpatului la o pedeapsa cu amenda in cuantum usor sporit fata de minimul prevazut de lege, a carei modalitate de executare sa fie suspendarea conditionata a executarii pedepsei in conditiile prev.de art.82 Cp si atragandu-i-se atentia inculpatului asupra disp.art.83 Cp., avand in vedere aceleasi considerente mai sus expuse.     
        Partea vatamata s-a constituit parte civila cu suma de 1000 lei despagubiri civile reprezentand costul tratamentelor medicale, al investigatiilor medicale, c/val.taxei pentru obtinerea certificatului medico-legal, a drumurilor pe care a fost nevoit sa le suporte pentru tratamente si investigatii. A mai solicitat suma de 10.000 lei reprezentand daune morale.
            Cu depozitia martorului C. A., partea civila a facut dovada despagubirilor civile solicitate, respectiv al faptului ca totalul cheltuielilor efectuate pentru obtinerea certificatului medico-legal, consulturi medicale, transport la unitatile medicale unde a fost nevoita sa suporte controale medicale ca urmare a leziunilor ce i-au fost provocate datorita faptei inculpatului (mai sus descrise), s-au ridicat la suma de 1000 lei.
Asa fiind si fata de disp.art.14 si 15 C.pr.pen. si disp.art.1381 si urm.C.civ., se va obliga inculpatul sa plateasca partii vatamate despagubiri civile in suma de 1000 lei si daune morale in suma de 1800 lei.
             La aprecierea cuantumului daunelor morale, instanta a avut in vedere numarul de zile necesar pentru vindecarea leziunilor partii vatamate, leziuni provocate de fapta inculpatului, apreciind ca suma de 1800 lei daune morale reprezinta o compensare echitabila a suferintei cauzate partii vatamate prin fapta inculpatului.      
    Vazand si disp.art.189 si urm.C.pr.pen., se va obliga inculpatul sa plateasca partii vatamate suma de 1200 lei reprezentand cheltuieli de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011