InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Valenii de Munte

Infractiuni contra proprietatii

(Sentinta civila nr. 98 din data de 12.05.2011 pronuntata de Judecatoria Valenii de Munte)

Domeniu Infractiuni contra proprietatii | Dosare Judecatoria Valenii de Munte | Jurisprudenta Judecatoria Valenii de Munte

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria (_) nr. (_)  au fost trimisi in judecata in stare de libertate inculpatii:
 D. M. I. pentru savarsirea in concurs real a urmatoarelor infractiuni :
- infractiunea prev.de art. 108 alin. 1 lit. a, alin. 2 lit. a din Legea 46/2008, constand in aceea ca la data de (...), pe timp de zi, impreuna cu inculpatul D. I. - tatal sau, a taiat din padurea din pct. (_) apartinind partii vatamate T. S., padure inclusa in grupa I functionala, un arbore esenta brad, nemarcat de organele silvice, in urma taierii rezultand un volum de masa lemnoasa de (_) mc., in valoare de (_) lei, valoare ce depaseste de (_) ori pretul unui metru cub de material lemnos pe picior ;
- infractiunea  prev.de art. 20 cod penal rap. la art. 110 alin. 1 lit. a, alin. 2 lit. a din Legea 46/2008, constand in aceea ca la data de (_), pe timp de zi, impreuna cu inculpatul D. I. a fost surprins in timp ce incerca sa sustraga cantitatea de (_)  mc material lemnos, in valoare de (_) lei, valoare ce depaseste de (_) ori pretul mediu al unui m.c. de material lemnos pe picior ;
- infractiunea prev. de art. 108 alin. 1 lit. a, alin. 2 lit. a din Legea 46/2008, constind in aceea ca la data de (_) , pe timp de zi, impreuna cu inculpatul D. G. a taiat din padurea apartinind partii vatamate B. I., padure inclusa in grupa I functionala, un arbore esenta molid nemarcat de organele silvice, in urma taierii rezultind un volum de masa lemnoasa de (_) m.c., in valoare de (_) lei, valoare ce depaseste de (_) ori pretul unui m.c. de material lemnos pe picior ;
- infractiunea prev. si ped. de art. 20 cod penal rap. la art. 110 alin. 1 lit. a, alin. 2 lit. a din Legea 46/2008, constind in aceea ca la data de (_), pe timp de zi, impreuna cu inculpatul D. G., a fost surpins in timp ce incerca sa sustraga cantitatea de (_) mc material lemnos in valoare de (_) lei, valoare ce depaseste de (_) ori pretul mediu al unui m.c. de material lemnos pe picior.
D. I., pentru savarsirea in concurs real a urmatoarelor infractiuni :
- infractiunea prev. de art. 108 alin. 1 lit. a, alin. 2 lit. a din Legea 46/2008, constand in aceea ca la data de (_), pe timp de zi, impreuna cu inculpatul D. M. I. a taiat din padurea din pct. (_)  apartinand partii vatamate T. S., padure inclusa in grupa I functionala un arbore esenta brad nemarcat de organele silvice, in urma taierii rezultind un volum de masa lemnoasa de (_) mc. in valoare de (_) lei, valoare ce depaseste de (_) ori pretul mediu al unui m.c. de material lemnos pe picior ;
- infractiunea prev. si ped. de art. 20 cod penal rap.la art. 110 alin. 1 lit. a, alin. 2 lit. a din Legea 46/2008, constind in aceea ca la data de (_), pe timp de zi, impreuna cu inculpatul D. M. I. a fost surprins in timp ce incerca sa sustraga cantitatea de (_) m.c. material lemnos in valoare de (...) lei, valoare ce depaseste de (_) ori pretul mediu al unui m.c. de material lemnos pe picior.
D. G., pentru savarsirea in concurs real a urmatoarelor infractiuni :
- infractiunea prev.de art. 108 alin. 1 lit. a, alin. 2 lit. a din Legea 46/2008, constind in aceea ca la data de (_), pe timp de zi, impreuna cu inculpatul D. M.I. a taiat din padurea apartinand partii vatamate B. I., padure inclusa in grupa I functionala, un arbore esenta molid nemarcat de organele silvice, in urma taierii rezultand un volum de masa lemnosa de (...)mc, in valoare de (_) lei, valoare ce depaseste de (_) ori pretul unui m.c. de material lemnos pe picior ;
- infractiunea prev. si ped. de art. 20 cod penal rap. la art. 110 alin. 1 lit. a, alin. 2 lit. a din Legea 46/2008, constind in aceea ca la data de (_), pe timp de zi, impreuna cu inculpatul D. M. I. a fost surprins in timp ce incerca sa sustraga cantitatea de (_) mc material lemnos in valoare de (_) lei, valoare ce depaseste de (_) ori pretul mediu al unui m.c. de material lemnos pe picior.
Cauza a fost inregistrata pe rolul instantei sub nr. (_)
In cursul cercetarii judecatoresti, dupa verificarea regularitatii actului de sesizare, au fost audiati inculpatii, in conformitate cu disp. art. 323 cod procedura penala raportat la art. 69 si urmatoarele cod procedura penala. Acestia au recunoscut savarsirea faptei in modalitatea expusa in rechizitoriu.
De asemenea, au fost audiate partile vatamate T. S., B. I. si martorul D. C. C., declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosarul cauzei.
In sedinta publica din data de (_) a fost introdus in cauza, in calitate de parte vatamata, Ocolul Silvic (_) .
Analizind si coroborind materialul probator administrat in cauza, instanta retine:
1. La data de (_), in jurul orelor (_), inculpatii D. I. si D. M. I.( tata si fiu) s-au deplasat in padurea din punctul (_) de pe raza localitatii (_), apartinind partii vatamate T. S., cu intentia de a taia si sustrage material lemnos.
Cu ajutorul unui topor, cei doi inculpati au taiat un arbore specia brad, nemarcat de organele silvice. Ulterior, inculpatii au curatat arborele de ramuri si l-au sectionat in doua parti, moment in care au fost depistati de o echipa de jandarmi aflata in misiune.
Din adresa nr.(_) a Ocolului Silvic (_)  rezulta ca volumul de masa lemnoasa rezultat in urma taierii este de (_) mc, valoarea fiind stabilita in functie de categoria padurii (amenajament silvic in grupa I functionala) si de dispozitiile art. 105 alin. 1 si 2 din Legea 46/2008,  la suma de (_) lei fara TVA, care depaseste de (_) ori pretul mediu al unui metru cub de material lemnos pe picior  .
Materialul lemnos a fost restituit partii vatamate T. S., dupa cum rezulta din procesul verbal de depistare  semnat de partea vatamata.

2. La data de (_) in jurul orelor (_) inculpatii D.M. I. si D. G. s-au deplasat in padurea din punctul (_) de pe raza localitatii (_) apartinind partii vatamate B. I., cu intentia de a taia si sustrage material lemnos.
Cu ajutorul a doua topoare, cei doi inculpati au taiat un arbore specia brad, nemarcat de organele silvice. Ulterior, inculpatii au curatat arborele de ramuri si l-au sectionat in doua parti, moment in care au fost depistati de o echipa de jandarmi aflata in misiune.
Din adresa nr.(_) a Ocolului Silvic (_) rezulta ca volumul de masa lemnoasa rezultat in urma taierii este de (_) mc, valoarea fiind stabilita in functie de categoria padurii (amenajament silvic in grupa I functionala) si de dispozitiile art. 105 alin. 1 si 2 din Legea 46/2008,  la suma de (_) lei fara TVA, care depaseste de (_) ori pretul mediu al unui metru cub de material lemnos pe picior  .
In drept, instanta retine ca fapta inculpatilor D. I. si D. M. I. care la data de (_) au taiat fara drept un arbore din fondul forestier national, a carui valoare depaseste de peste 5 ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev.de art. 108 alin. 1 lit. a, alin.2 lit.a din Legea 46/2008.
Fapta inculpatilor D. M. I. si D.G. care la data de (_) au taiat fara drept un arbore din fondul forestier national, a carui valoare depaseste de peste 5 ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev.de art. 108 alin. 1 lit. a, alin.2 lit.a din Legea 46/2008.
Cu privire la infractiunea de "furt de arbori taiati din fondul forestier national", in forma tentativei, pentru care au fost trimisi in judecata cei trei inculpati, instanta urmeaza sa dispuna achitarea acestora, in baza art. 11 pct.2 lit.a C.pr.pen. rap. la art.10  alin.1 lit.b C.pr.pen., motivat de faptul ca potrivit dispozitiilor art.21 alin.1 C.penal, "tentativa se pedepseste numai cand legea prevede expres aceasta".
Instanta  retine  faptul ca in cuprinsul art.110 din Legea nr.46/2008 nu se prevede expres sanctionarea tentativei la aceasta infractiune si nu exista nici o alta prevedere in cuprinsul acestei legi speciale care sa incrimineze forma tentativei la aceasta infractiune. Totodata dispozitiile art. 121 din Legea nr.46/2008 in sensul ca "prevederile prezentului titlu se completeaza cu dispozitiile Codului penal si ale Codului de procedura penala", nu pot fi interpretate in sensul ca din moment ce tentativa la infractiunea de "furt" prev. de art. 208 C.penal se pedepseste, in mod automat s-ar pedepsi si tentativa la infractiunea  de "furt de arbori" prev. de art.110 al Legii nr.46/2008, care este o lege speciala. Intre cele doua infractiuni exista diferente esentiale. Astfel, in cazul infractiunii prevazute de art.110 din L 46/2008, daca valoarea materialului lemnos este sub limita prevazuta de legea speciala, fapta nu constituie infractiune, ci doar o contraventie silvica, fara a putea fi incadrata in infractiunea prevazuta de art.208 sau 209 din C.penal.
De asemenea, instanta retine faptul ca insusi legiuitorul a intentionat sa dezincrimineze aceasta forma de savarsire a infractiunii de furt de arbori taiati din fondul forestier national, respectiv forma tentativei, avind in vedere ca in forma anterioara a Codului Silvic, respectiv Legea nr.26/1996, aceasta fapta era incriminata in disp. art.98, la finalul caruia exista prevederea ca "tentativa se pedepseste". De asemenea, si in acest act normativ exista art.109 care avea acelasi continut ca si actualul art. 121 din Legea nr.46/2008 in sensul ca "prevederile prezentului titlu se completeaza cu dispozitiile Codului penal si ale Codului de procedura penala"
La individualizarea pedepselor pentru fiecare infractiune, instanta va avea in vedere criteriile generale impuse de art. 72 cod penal.
Intrucat cele doua infractiuni de "taiere fara drept de arbori din fondul forestier national" au fost savarsite de inculpatul D. M. I. inainte de a interveni condamnarea definitiva pentru vreuna dintre ele, in baza art. 33 lit. a si art. 34 lit. b cod penal, va aplica pedeapsa inchisorii cea mai grea.
Constatind indeplinite conditiile prev.de art. 81 cod penal, apreciind ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia, instanta urmeaza sa dispuna suspendarea conditionata a executarii pedepsei pentru toti cei trei inculpati pe o durata ce se va stabili in conditiile art. 82 cod penal si care va constitui termen de incercare pentru acestia.
In baza art. 359 alin. 1 cod procedura penala, va atrage atentia inculpatilor asupra dispozitiilor art. 83 cod penal, privind revocarea suspendarii conditionate, in cazul savarsirii unei alte infractiuni in cursul termenului de incercare.
In baza art. 71 alin. 1 si 2 cod penal, va interzice inculpatilor drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b cod penal, urmind ca fata de modalitatea de individualizare a pedepsei principale sa faca aplicarea disp. art. 71 alin. 5 cod penal.
Va lua act ca partea vatamata Ocolul Silvic (_) nu s-a constituit parte civila in cauza.
In baza art.346 C.pr.penala, va respinge actiunea civila formulata de partea civila T. S., ca nefondata, avind in vedere ca materialul lemnos sustras i-a fost restituit.
In baza art.346 C.pr.penala, va admite actiunea civila formulata de partea civila B.I. si va obliga Ocolul Silvic (_) sa restituie partii civile B. I. cantitatea de (_)  m.c. material lemnos ramas in custodia reprezentantului  Ocolului Silvic (_), sing.D. C. C..
In baza art.118 alin.1 lit.b C.penal, va dispune confiscarea speciala a celor trei topoare folosite de inculpati la comiterea infractiunilor.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni contra proprietatii

ARESTARE PREVENTIVA - Jurnal nr. INCHEIEREA NR 12 din data de 22.04.2012
Tulburare de posesie, art. 220 C.p., art. 193 C.p. - Sentinta penala nr. 231 din data de 09.09.2010
Obligatia instantei de a solutiona pe fond notificarea prevazuta de legea nr. 10/2001, in situatia nepronuntarii unitatii investite cu solutionarea notificarii - Decizie nr. 118 din data de 04.11.2009
INFRACTIUNE DE NERESPECTARE A HOTARARII JUDECATORESTI. EXECUTARE. CONDITII - Decizie nr. 514 din data de 15.09.2005
furt calificat. nerecunoasterea savarsirii faptei de catre inculpat. revocarea beneficiului liberarii conditionate. - Hotarare nr. 354 din data de 07.06.2010
furt - Hotarare nr. 305 din data de 20.05.2010
Necesitatea schimbarii incadrarii juridice a infractiunii pentru care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului dindu-se relevanta principiului „in dubio pro reo” Forta probatorie a raportului de constatare tehnico-stiintifica privind detectia... - Hotarare nr. 184 din data de 24.03.2010
FURT CALIFICAT. TENTATIVA LA FURT CALIFICAT. DEOSEBIRE. - Sentinta penala nr. 471 din data de 13.10.2009
FURT CALIFICAT.INSELACIUNE. DEOSEBIRE. INDIVIDUALIZAREA PEDEPSEI. INCULPAT MINOR. - Sentinta penala nr. 332 din data de 18.06.2009
Penal - violarea de domiciliu (art.192 C.p.) - si furt calificat art. 208,209 C.p. - Sentinta penala nr. 10/2009 din data de 27.01.2009
Nulitate T.P. - Sentinta civila nr. 3986 din data de 09.12.2009
Infractiuni contra proprietatii - Sentinta penala nr. 379 din data de 07.07.2011
Individualizarea pedepsei aplicate in cazul aplicarii procedurii recunoaoterii vinova?iei - Sentinta penala nr. 49 din data de 01.03.2012
Furt calificat savarsit in mod repetat, in grup si cu atragerea unui minor - Sentinta penala nr. 11 din data de 24.01.2012
Aplicarea masurii educative a internarii intr-un centru de reeducare pentru inculpa?i minori. - Sentinta penala nr. 331 din data de 24.11.2011
Furt savarsit de inculpati minori - Sentinta penala nr. 332 din data de 24.11.2011
Talharie; inculpat arestat preventiv - Sentinta penala nr. 342 din data de 15.12.2011
Art. 107, 108 alin. 1 lit. a si art. 110 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008 - Sentinta penala nr. 57 din data de 04.11.2011
evacuare - caracter comercial - Decizie nr. 513 din data de 05.05.2011
Calitatea procesuala si interesul sunt doua conditii distincte ale actiunii civile, iar analiza los se impune independent si consecutiv. - Sentinta comerciala nr. 168 din data de 16.10.2008