InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Valenii de Munte

Contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 1763 din data de 25.10.2011 pronuntata de Judecatoria Valenii de Munte)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Valenii de Munte | Jurisprudenta Judecatoria Valenii de Munte

TIP :SENTINTA
Nr./data: 1763/25.10.2011
AUTOR: Balan  Danut Cristian
Domenii  asociate: CONTESTATIE LA EXECUTARE - CHELTUIELI DE JUDECATA
Cu nr. (...) a fost inregistrata pe rolul acestei instante, contestatia formulata de P. P.si P. G., in contradictoriu cu intimatele O. E. A. si B. G. M. , impotriva procesului verbal de stabilire a cheltuielilor de executare  din data de (...) , intocmit de B.E.J.(...), in dosarul  (...), solicitand reducerea onorariului de la 2728 lei la 20 lei si obligarea intimatelor la plata cheltuielilor de judecata.
       In motivarea contestatiei, s-a aatat ca procesul verbal este nelegal, in raport cu prevedererile c.pr.civila executarea silita facandu-se numai in situatia in care debitorul  nu si-a executat obligatia in termenul prevazut in somatie. Debitorii mai sustin ca  dupa primirea somatiei au lasat libera suprafata de 2417 mp intimatelor, pe care nu le-au impiedicat sa intre in posesia imobilului. In aceste conditii, stabilirea unui onorariu de 2728 lei, de catre executorul judecatoresc, este considerata nejustificata de catre contestatori find emisa doar o somatie, pentru care onorariul este de 24,80 lei.
       In drept, au fost invocate, disp.art. 399 si urmat. C.proc. civila.
       La cerere au fost anexate in copie, somatia si procesul verbal de stabilire a cheltuielilor de executare.
       Intimatele au formulat intampinare , prin  care au solicitat respingerea contestatiei, ca nelegala si netemeinica.
       In motivarea intampinarii, s-a aratat ca procesul verbal a fost intocmit de executor cu respectarea legii, deoarece intimatele au solicitat contestatorilor, pe intreaga derulare a procesului, incheierea unei tranzactii, cu care acestia nu au fost de acord. Urmare a obtinerii unei hotarari irevocabile, contestatorii au refuzat sa primeasca si sulta stabilita de instanta si nu au permis accesul intimatelor pe terenul obtinut, formuland recurs, cu termen de solutionare la (...)
       La solicitarea instantei, B.E.J. (...) a comunicat, in copie, actele dosarului de executare nr. (...).
       Instanta a retinut ca :
       Potrivit art. 371 ind.1 C.proc.civila, obligatia stabilita prin hotararea unei instante sau printr-un alt titlu se aduce la indeplinirea  de bunavoie. In cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se aduce la indeplinire prin executare silita.
       Este evident ca, daca debitorul intelege sa execute voluntar  obligatia stabilita prin titlul executoriu, executarea silita nu-si mai are suportul legal.
       Acesta este si sensul  dispozitiilor  art. 387 pct.5 C. proc.civila, potrivit carora somatia, dupa care incepe executarea silita, cuprinde, in mod expres, termenul in care cel somat urmeaza sa-si execute de bunavoie obligatia prevazuta in titlul executoriu si aratarea consecintelor nerespectarii acestuia.
       Prin urmare, din interpretarea corelata si logica a acestor texte de lege, se desprinde concluzia ca pana la expirarea termenului, prevazut in somatie,in care debitorul poate executa de bunavoie  obligatia, nu exista executare silita.
       Totusi exista raporturi juridice create intre creditor si executorul judecatoresc, intrucat somatia nu poate fi emisa decat dupa incuviintarea executarii silite, la cererea adresata instantei , de catre executor si dupa plata unor cheltuieli de executare.
       Potrivit art. 371 ind.7 C.proc.civila , partea care solicita indeplinirea unui act sau a altei activitati care intereseaza executarea silita este obligata sa avanseze cheltuielile necesare in acest scop. Cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului urmarit. De asemenea, debitorul va fi tinut sa suporte cheltuielile de executare facute dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite prin titlul executoriu, prin executare voluntara.
       Asadar, debitorul care executa de bunavoie suporta numai cheltuielile facute intre momentul inregistrarii cererii de executare (formulata de creditor) si momentul executarii voluntare a obligatiei (taxa pentru emiterea somatiei etc)
       Doar debitorul care lasa sa treaca termenul stabilit prin somatie, fara sa execute voluntar, va suporta toate cheltuielile, atat cele anterioare emiterii somatiei cat si cheltuielile de executare silita
       In cadrul raporturilor juridice dintre creditor si executorul judecatoresc se stabilesc, prin procesul verbal reglementat de art. 371 ind.7 C.proc.civila, cheltuieli de executare  pentru fiecare act ce se indeplineste sau urmeaza a se indeplini.
       Aceste cheltuieli, integral, sunt avansate  de creditor insa nu vor cadea in sarcina debitorului decat in limitele si conditiile prev. de art. 371 ind.7 expuse mai sus.
       Asadar "riscul" ca debitorul sa execute de bunavoie obligatia este al creditorului, care se vede avansand cheltuieli de executare silita, fara a putea recupera aceste cheltuieli de la debitorul care si-a executat voluntar obligatia.
       In aceasta situatie nu mai exista un regres impotriva debitorului (cu exceptia cheltuielilor facute intrre momentul cererii de executare silita si cel al executarii de bunavoie) toate celelalte cheltuieli percepute in avans interesand numai raportul creditor-executor judecatoresc.
       In cazul de fata, executarea incuviintata, la cererea creditoarelor O. E. A. si B. G. M. si incuviintata de Judecatoria (...) prin incheierea din (...) a constituit dosarul nr. (...) al B.E.J. (...)
       La data de (...) executorul a stabilit, prin proces verbal, cheltuieli de executare in cuantum total de 2980,55 lei, reprezentate de onorariu executor, taxa consultatie, taxa legalizare si investire, timbre judiciare, taxa incuviintare executare, taxa judiciara timbru somatie, emitere somatie, inregistrare, formare si arhivare dosar si taxe postale.
       In aceeasi zi, au fost emise somatii debitorilor P.G. si P. D. in vederea executarii, in termen de 5 zile, a obligatiei stabilite prin titlul executoriu reprezentat de decizia civila nr. (...) a Tribunalului (...) anume de a lasa liber lotul nr.2, atribuit prin partaj creditoarelor, compus din teren in suprafata de 2417 mp situat in (...), conform raportului de expertiza A. F.
       Se mentioneaza in cuprinsul somatiilor  ca in caz de neconformare, se va proceda la executarea silita, conform legii, urmand ca debitorii sa execute si cheltuielile ulterioare.
       Pana la data formularii prezentei contestatii, nu s-a intocmit nici un act din care sa rezulte ca debitorii s-ar fi opus preluarii, de catre creditori, a posesiei terenului.
       Obligatia, de a lasa liber un imobil presupune evacuarea acestuia sau, daca nu este ocupat de catre debitor, abtinerea de la orice act prin care creditorul  ar fi impiedicat sa intre in posesie.
       Ne aflam in acest din urma caz, in care nu poate fi vorba de o executare silita (creditoarele putand lua oricand in posesie imobilul, fara concursul executorului) de vreme ce la data de 25.10.2011, data la care era fixat termen de solutionare a prezentei contestatii, creditoarele si executorul s-au deplasat  la imobil si fara a intampina opozitie au identificat terenul si l-au marcat cu tarusi (procesul verbal intocmit  de executor este edificator).
       Prin urmare, creditoarele au urmarit numai identificarea imobilului, delimitarea clara a acestuia, conform titlului si nu o executare silita propriu-zisa.
       Aceasta operatiune, insa, conform considerentelor expuse mai sus, nu poate fi pusa in sarcina debitorilor care, prin inactiunea lor, au executat de bunavoie titlul executoriu.
       In consecinta, va admite, in parte, contestatia  si va anula (tot in parte) procesul verbal de stabilire a cheltuielilor deexecutare, cu privire la punerea in sarcina debitorilor, a cheltuielilor ocazionate de executarea silita, cu exceptia taxei pentru emiterea somatiei.
       In temeiul art. 274 C.proc.civila va obliga pe intimate sa plateasca cheltuielile judiciare avansate de contestatori si reprezentate de taxa de timbru si timbrul judiciar.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013