InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Valenii de Munte

DREPT PENAL

(Sentinta penala nr. 39 din data de 15.02.2013 pronuntata de Judecatoria Valenii de Munte)

Domeniu Raspundere civila delictuala | Dosare Judecatoria Valenii de Munte | Jurisprudenta Judecatoria Valenii de Munte

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa (_)  nr. (_/_) a fost trimis in judecata inculpatul (_), pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa prev.de art. 184 alin. 1 si alin. 3 cod penal.
S-a retinut prin rechizitoriu ca in data de (_), in jurul orelor (_) in timp ce conducea autoutilitara marca (_) cu nr. de inmatriculare nr. (_) in localitatea (_), pe DN (_)  si a accidentat partea vatamata (_), pe trecerea de pietoni, cauzandu-.i leziuni care au necesitat 70-80 de zile de ingrijiri medicale pentru vindecare.
Cauza a fost inregistrata pe rolul instantei sub nr. (_)
Inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, la solicitarea instantei, inculpatul a aratat ca este de acord cu aplicarea prevederilor art. 320 indice 1 cod procedura civila, motiv pentru care instanta a procedat la ascultarea acestuia, dupa care a acordat cuvantul partilor.
Analizand probele administrate in cauza, instanta a retinut urmatoarele :
In data de (_), in jurul orei (_)  inculpatul (_) a condus in localitatea (_), pe DN (_) pe banda nr. II de circulatie, autoutilitara marca (_) cu nr. de inmatriculare (_) ce apartinea firmei (...)
In momentul in care a ajuns la Km. (_) m, pe un sector de drum in aliniament, in conditii de carosabil uscat si conditii de vizibilitate buna, inculpatul (_) a accidentat-o pe partea vatamata (_) care traversa drumul public pe marcajul pietonal, de la dreapta la stanga, pe sensul de mers al autoturismului condus d e inculpat.
Din raportul de expertiza medico-legala rezulta ca partea vatamata (_) a prezentat leziuni traumatice ce au necesitat 70-80 zile de ingrijiri medicale.
Vinovatia inculpatului in forma culpei cu prevedere reglementata de art 19 pct 2 lit a c.p. reiese din declaratiile inculpatului care a recunoscut savarsirea infractiunii comise, care se coroboreaza cu procesul verbal de cercetare la fata locului incheiat de organele de politie la data de (_) (f. _ d.u.p.),  plansa fotografica intocmite de organele de politie (f. _ d.u.p.)
In drept, fapta inculpatului (_) care in In data de (_), in jurul orei (_) in timp ce conducea in localitatea (_), pe DN (_) pe banda nr. II de circulatie, autoutilitara marca (_) cu nr. de inmatriculare (_) ce apartinea firmei (_), a accidentat-o pe partea vatamata (_) care traversa drumul public pe marcajul pietonal intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute si pedepsite de art. 184 alin. 2 si 4 din CP.
La stabilirea pedepsei ce i se va aplica se va tine seama de criteriile de individualizare prev. de  art. 72 C.p.
Infractiunea prev. de art. . 184 alin. 2 si 4 din CP este prevazuta cu o pedeapsa intre 6 luni si 3 ani.
Avand in vedere ca a recunoscut fapta iar judecata s-a facut potrivit procedurii simplificate, limitele pedepsei se reduc potrivit art. 320 ind. 1 alin. 7 din C.P.P. cu o treime acestea fiind intre 4 luni si 2 ani.
Inculpatul este infractor primar si a recunoscut savarsirea faptei.
Se va avea insa in vedere si faptul ca in urma acestui accident de circulatie au rezultat consecinte foarte grave pentru partea vatamata aceasta necesitand 70-80 de zile de ingrijiri medicale pentru vindecare.
Pe de alta parte nu trebuie trecut cu vederea faptul ca, datorita neatentiei inculpatului, consecintele ar fi putut fi mai grave.
In raport de cele ce preceda, tinand seama si de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsa  prevazute de lege pentru faptele comise, de circumstantele personale ale inculpatului precum si de circumstantele reale ale cauzei, se apreciaza ca pedeapsa cu inchisoarea de 1 an pentru infractiunea retinuta in sarcina inculpatului este proportionala cu toate elementele de individualizare prevazute de Codul penal si totodata constituie un avertisment pentru ca, pe viitor, inculpatul sa nu mai incalce valorile ocrotite de legea penala.
  Instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins si prin suspendarea conditionata a executarii acesteia, fiind indeplinite conditiile prevazute de art. 81 Cod penal. Aceasta modalitate de executare reprezinta cel mai eficient mijloc de reeducare, raportat la toate elementele concrete ale cauzei.
In baza art. 82 Cod penal, inculpatului i se va stabili un termen de incercare de 3ani , punandu-i-se in vedere si dispozitiile art. 83 Cod penal cu privire la cazurile de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
Astfel,  art. 83 Cod penal se refera la  revocarea in cazul savirsirii unei infractiuni
Daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savirsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunind executarea in intregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune. Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc insa, daca infractiunea savirsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de incercare. Daca infractiunea ulterioara este savirsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari. La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savirsita dupa raminerea definitiva a hotaririi de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva.
Potrivit art. 84 CP, daca pina la expirarea termenului de incercare condamnatul nu a indeplinit obligatiile civile stabilite prin hotarirea de condamnare, instanta  dispune revocarea suspendarii executarii pedepsei, afara de cazul cind cel condamnat dovedeste ca nu a avut putinta de a indeplini acele obligatii
Totodata, in baza art. 71 alin. 1 si 2 C.p., inculpatul i se va aplica si pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a si lit. b) C.p., nejustificandu-se si interzicerea celorlalte drepturi prevazute la art.64 C.p., raportat la dispozitiile Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale precum si la jurisprudenta Curtii  Europene a Drepturilor Omului.
Conform art. 71 alin. 5 C.p., aceasta pedeapsa accesorie urmeaza sa fie de asemenea suspendata pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale,
In ceea ce priveste latura civila a procesului penal se constata ca partea vatamata (_) s-a constituit parte civila in cauza cu suma de (_) lei reprezentand daune materiale si (_) reprezentand daune morale, respectiv suferinta suferita.
Desi in cauza nu au fost depuse inscrisuri din care sa rezulte ca s-a platit (_) lei pe zi pentru persoanele care au ajutat-o pe partea vatamata la transport si a persoanelor care au ingrijit-o si ajutat-o sa se ridice din pat aceste cheltuieli sunt inevitabile. Efectuarea lor este sustinuta si de declaratia martorei (_)
Din coroborarea declaratiilor inculatului cu actele de la dosar rezulta ca acesta a achitat mai multe sume de bani pentru ingrijirea partii vatamate  (_).Din actele depuse la dosarul cauzei cu privire la dovedirea daunelor materiale a rezultat o valoare de (_)
Cu privire la daunele morale rezultate din suferinta produsa victimei instanta va avea in vedere numarul foarte mare de zile de ingrijiri medicale varsta relativ ridicata a partii civile astfel incat suferinta produsa este prezumata in cauza.
Instanta apreciaza ca suma de (_) lei este proportionala  cu suferinta suferita
Spitalul de Urgenta (_) s-a constituit parte civila cu suma de (_) lei despagubiri civile depunand inscrisuri doveitoare in acest sens motiv pentru care instanta va admite aceasta actiune civila si-l va obiga pe inculpat la plata sumei de (_) lei catre  Spitalul de Urgenta (_)
Trebuie precizat ca autoturismul marca (_) cu nr. de inmatriculare (_) condus de inculpat se afla in folosinta firmei (_) iar acesta se afla in timpul atributiilor de serviciu.
Pentru aceste motive va raspunde alaturi de inculpat si partea responsabil civilmente (_)
Autoturisnul (_) cu nr. de inmatriculare (_) era asigurat la data producerii accidentului la (_)
Urmeaza deci, ca pe latura civila, alaturi de inculpat, avand in vedere si prevederile art. 50 si 54 din Legea numarul 136/1995 urmeaza sa raspunda in solidar atat partea responsabila civilmente (_) cat si asiguratorul (_)
In baza art. 191 alin. 1 Cod procedura penala, obliga pe  inculpat la plata  sumei de (_) lei cheltuieli judiciare catre  stat.
Avand in vedere ca, desi  partea civila (_) a solicitat obligarea inculpatului la plata sumei de (_) lei reprezentand contravaloarea onorariului de avocat, la dosarul cauzei nu au fost depuse chitantele doveditoare, astfel ca, in baza art. 193 alin. 1instanta va respinge cererea formulata de partea civila (_) privind obligarea inculpatului la plata sumei de (_)  lei cu titlu de onorariu de avocat ca neintemeiata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Raspundere civila delictuala

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
Cerere de valoare redusa - Decizie nr. 501 din data de 21.06.2017
Actiune in raspundere patrimoniala - Sentinta civila nr. 851 din data de 18.10.2017
Pretentii. Contravaloarea lipsei de folosinta a imobilului - Sentinta civila nr. 2031 din data de 12.11.2015
Prestare munca fara forme legale. Prejudiciul produs prestatorului in urma unui accident. Acordarea daunelor materiale si morale in baza raspunderii civile delictuale - Sentinta civila nr. 89 din data de 05.03.2015
Imbogatirea fara justa cauza. Existenta unui temei constitutional al raspunderii. - Sentinta civila nr. 141/S din data de 04.05.2009
Raspunderea statului este o raspundere directa, limitata doar la prejudiciile cauzate prin erori judiciare savarsite in procesele penale si este reglementata de art.538-539 Cod procedura penala (art.504 – 507 din vechiul Cod de procedura penala).Raspund - Decizie nr. 779 din data de 24.09.2015
Inadmisibilitatea actiunii in raspundere civila delictuala exercitata de angajator ulterior anularii deciziei de imputare emisa functionarului public pentru recuperarea prejudiciului. - Decizie nr. 700 din data de 13.02.2015
Drept civil. Daune morale si materiale derivand din procesul penal intemeiate pe dispozitiile art. 998-999 Cod civil. Neindeplinirea conditiilor raspunderii civile delictuale. - Decizie nr. 101 din data de 23.10.2014
Raspunderea civila a functionarului public angajata in temeiul art. 84 alin. 1 lit. b din Legea nr.188/1999 „ ... pentru nerestituirea in termenul legal a sumelor ce i s-au acordat necuvenit”.Calcularea termenului de 30 de zile pentru emiterea dispozitiei - Decizie nr. 11894 din data de 13.11.2013
Raspunderea patrimoniala asociata raspunderii penale este intotdeauna o raspundere civila delictuala, ori raspunderea intemeiata pe dispozitiile art. 28 din Legea nr.22/1969 este o raspundere materiala intemeiata pe raporturile de munca. In cadrul pr... - Decizie nr. 887 din data de 30.11.2010
actiune in raspundere civila delictuala - Sentinta civila nr. 1920 din data de 08.03.2011
Raspundere civila delictuala art 1001 - Hotarare nr. 1589 din data de 05.07.2011
Atragerea raspunderii membrilor organelor de conducere. Fapte savarsite de administratorul statutar dupa deschiderea procedurii insolventei - Decizie nr. 699 din data de 22.06.2010
LATURA CIVILA A PROCESULUI PENAL. CALITATEA IN CARE RASPUNDE CIVIL ASOCIATIA FONDUL DE PROTECTIE A VICTIMELOR STRAZII. GARANT. ASIGURATOR - Decizie nr. 87 din data de 04.02.2010
SESIZAREA CURTII DE CONTURI PRIVIND APROBAREA SI EFECTUAREA UNOR PLATI NELEGALE DIN BUGETUL LOCAL. EXECUTAREA UNOR CLAUZE PREVAZUTE IN CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA, PRIVIND PLATA CATRE SALARIATI A UNOR SUME PENTRU CARE NU EXISTA TEMEI LEGAL. - Decizie nr. 355 din data de 09.04.2009
ACTIUNE IN STABILIREA RASPUNDERII CIVILE DELICTUALE - Sentinta civila nr. 134 din data de 22.01.2006
Pretentii civile. Raspunderea civila delictuala se intemeiaza pe ideea repararii unui prejudiciu, in timp ce raspunderea penala se intemeiaza pe ideea pedepsirii celui care a savarsit o fapta ilicita, apreciata de lege ca fiind infractiune. De aseme... - Sentinta civila nr. 2650/17.04.2008 din data de 21.09.2009
Raspundere civila delictuala - Sentinta civila nr. 23883 din data de 10.03.2010
Raspundere civila delictuala - Hotarare nr. 1827 din data de 17.03.2010