InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Harsova

Ucidere din cupla

(Sentinta penala nr. 22 din data de 08.02.2013 pronuntata de Judecatoria Harsova)

Domeniu Uciderea din culpa | Dosare Judecatoria Harsova | Jurisprudenta Judecatoria Harsova

S-a luat in examinare cauza penala privind pe inculpatul V. S. S. , in stare de arest in Penitenciarul Poarta Alba, jud.Constanta, trimis in judecata prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Harsova nr..-/P/2012 din data de 07.11.2012 pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa prev. de art. 178 alin.1 si 2 C.pen., conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat prev. de art. 85 alin.1 din OUG nr. 195/2002 - R, conducerere pe drumurile publice a unui autovehicul cu numar fals de inmatriculare prev. de art. 85 alin.2 din OUG nr. 195/2002-R, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere prev. de art. 86 alin.1 din OUG nr. 195/2002-R, parasirea locului accidentului de catre conducatorul vehiculului implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat uciderea unei persoane prev. de art 89 alin. 1 din OUG nr. 195/2002-R, toate cu aplic art. 37 lit.b C.pen. si art. 33 lit.a C.pen.
Dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta publica din data de 05.02.2013 si au fost consemnate in incheierea de amanare pronuntare din acea data, care face corp comun cu prezenta hotarare, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera si pentru a da posibilitate partilor sa depuna concluzii scrise, a amanat pronuntarea la data de 08.02.2013 cand s-a pronuntat.

I N S T A N T A

Deliberind asupra cauzei penale de fata:
Prin Rechizitoriul Parchetului nr.-/P/2012 s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv in Penitenciarul Poarta Alba, jud.Constanta, a inculpatului V. S. S., pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa prev. de art. 178 alin.1 si 2 C.pen., conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat prev. de art. 85 alin.1 din OUG nr. 195/2002 republicata, conducerere pe drumurile publice a unui autovehicul cu numar fals de inmatriculare prev. de art. 85 alin.2 din OUG nr. 195/2002 republicata, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere prev. de art. 86 alin.1 din OUG nr. 195/2002 republicata, parasirea locului accidentului de catre conducatorul vehiculului implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat uciderea unei persoane prev. de art 89 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 republicata, toate cu aplic art. 37 lit.b C.pen. si art. 33 lit.a C.pen.
Cauza a fost inregistrata pe rolul instantei la data de 08.11.2013 sub numar de dosar 1202/842/2012.
In fapt, se retine in sarcina inculpatului  ca in noaptea de 15.10.2012, in jurul orelor 02,00, a condus autoturismul marca Opel Tigra, neinmatriculat, cu numar de inmatriculare fals ( 7 BJ 117), radiat din circulatie, fara a poseda permis de conducere auto pentru nicio categorie de autovehicule, pe DN 2A, pe raza localitatii Hirsova si a accidentat mortal pe numitul P. C., dupa care a parasit locul faptei fara incuviintarea politiei.
In cauza s-au constituit parti civile minorele P. C. M., P. A.si P. A.- fiicele victimei P. C. precum si numita P. M. - fosta sotie a acestuia.
Minora P. C. M. s-a constituit parte civila cu suma de 30.000 Euro, echivalent in lei la cursul oficial al BNR la data platii din care: 20.000 Euro daune materiale (costul medicatiei, analizelor, alimentatiei, costurile cu onorariile doctorilor, al transportului, etc) avind in vedere nevoile sale materiale raportate la handicapul sau  de grad accentuat, si 10.000 Euro daune morale.
Minora P. A. s-a constituit parte civila cu suma de 25.000 Euro echivalent in lei la cursul oficial al BNR la data platii din care: 15.000 Euro daune materiale (costul medicatiei, analizelor, alimentatiei, costurile cu onorariile doctorilor, al transportului, etc) avind in vedere nevoile sale materiale raportate la handicapul sau  de grad mediu,  si 10.000 Euro daune morale.
Minora P. A. s-a constituit parte civila cu suma de 25.000 Euro echivalent in lei la cursul oficial al BNR la data platii din care: 15.000 Euro daune materiale (costul medicatiei, analizelor, alimentatiei, costurile cu onorariile doctorilor, al transportului, etc) si 10.000 Euro daune morale.
Totodata au solicitat o suma exhivalenta cu salariul minim pe economie (care se va stabili in conformitate cu evolutia venitului minim pe economie pentru fiecare an), cu titlu de prestatie lunara, incepind cu data decesului tatalui lor si pina la implinirea virstei de 18 ani, iar daca se vor afla in continuarea studiilor, pina la 26 de ani.
Numita P. M. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 7.000 Euro, echivalent in lei la cursul oficial al BNR la data platii, reprezentind cheltuieli materiale efectuate cu ocazia inmormintarii si pomenirilor ulterioare potrivit traditiei crestine.
Legal citat, inculpatul  s-a prezentat la judecarea cauzei, a recunoscut savirsirea faptelor asa cum au fost retinute in sarcina lui prin rechizitoriu, solicitand aplicarea, in favoarea sa, a dispozitiilor art. 320/1 C.proc.pen.
Analizind actele si lucrarile dosarului de urmarire penala instanta retine urmatoarele:
Inculpatul V. S. S. are domiciliul in .- .si locuieste fara forme legale in comuna -, judetul C-.
In noaptea de 14/15.10.2012, in jurul orei 00,30, aflindu-se la volanul autoturismului marca Opel Tigra cu numarul de inmatriculare 7 B 117, inculpatul s-a deplasat din comuna Ciobanu in orasul Hirsova, impreuna cu martorul Dobre C. V..
La ora 01,48 cele doua persoane au alimentat autoturismul cu combustibil de la Statia Peco Lukoil din Hirsova, dupa care s-au deplasat pe DN 2A, intrind in localitatea Hirsova.La intersectia cu strada Lunei, in conditii de ceata si carosabil umed, dar cu iluminat stradal in functiune, inculpatul a accidentat mortal pe numitul P.C. care era asezat in pozitie culcata pe partea carosabila, pe sensul de deplasare al autoturismului condus de inculpat, in apropierea axului drumului.
Cei doi au simtit o zdruncinatura si s-au lovit cu capul de plafonul autoturismului, imprejurare in care inculpatul a afirmat catre martor ca a trecut peste o persoana, ca a omorit-o si o sa mearga la puscarie.
Autoturismul a lovit victima cu partea din fata si, luind-o intre roti pe lungimea corpului, a comprimat-o si a tirit-o aproximativ 10,4 m, conform urmelor identificate la fata locului.
Desi inculpatul a perceput momentul impactului, socul in urma trecerii peste victima si a realizat posibilitatea producerii decesului acestuia, nu a oprit autoturismul continuindu-si deplasarea din orasul Hirsova catre comuna Ciobanu.
In ziua de 15.01.2012, in jurul orei 09,00, inculpatul a incercat sa stearga urmele accidentului si, in acest sens, l-a apelat telefonic pe  martorul Gimbis Marian solicitindu-i sa ii schimbe proiectorul de la autoturism, deteriorat in urma impactului cu victima.Martorul nu a putut efectua reparatia si a parcat autoturismul in apropierea locuintei numitului B. P., un apropiat la inculpatului.
La ora 10,40 inculpatul V. S. S. l-a apelat pe agentul de politie S. D. din cadrul Postului de Politie C., caruia i-a adus la cunostinta ca in noaptea de 14/15.10.2012 in timp ce se deplasa cu un autoturism pe DN 2A in orasul Hirsova nu a observat o persoana intinsa pe asfalt si a trecut cu masina peste ea.
Conform raportului medico-legal de necropsie nr.645/A3/2012 din 31.10.2012 emis de SML Constanta, moartea victimei P. C. a fost violenta si s-a datorat stopului cardio- respirator consecutiv sectionarii complete a bulbului rahidian, urmare a unui traumatism cranio-cerebral acut deschis, in cadrul unui politraumatism cranio-cervico-toraco-abdominal si de membre.Leziunile traumatice constatate pe cadavru au putut fi produse prin lovire cu corpuri dure, comprimare intre corp dur si plan dur si tirire ( luare intre roti pe lungimea corpului, de la picioare pina la cap) putind data cu foarte putin timp inainte de deces, cele situate la nivelul capului avind legatura directa cu cauzele mortii.Ora decesului a fost apreciata ca fiind ora 02,00.
 In singele recoltat victimei s-a determinat o valoare a alcoolemiei de 1,96 g%0 si o valoare a alcooluriei de 3,00 g%0.
Expertiza tehnica auto efectuata in timpul cercetarilor penale a stabilit ca, in momentul producerii impactului, autoturismul Opel Tigra circula cu viteza de 109 km/h.Locul producerii accidentului a fost situat pe mijlocul drumului.Cauza determinanta a producerii accidentului a constituit-o viteza de deplasare a autoturismului peste limita legala admisa,  in conditii de circulatie pe timp de ceata care este de 30 km/h.
S-a stabilit culpa comuna, a conducatorului auto si a victimei, in producerea accidentului, conducatorul auto nu a  adaptat viteza de deplasare la conditiile din trafic iar victima nu avea dreptul sa stationeze pe drumul public si sa traverseze prin alte locuri decit cele semnalizate corespunzator.
Din adresa nr.651484/15.10.2012 a IPJ Constanta - Serviciul  Rutier rezulta ca inculpatul V.S. S. nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Acesta a declarat ca a cumparat autoturismul de aproximativ o luna de zile de la o persoana din judetul Tulcea insa nu a prezentat organelor de politie nici un act privind modul de detinere si caracteristicile autoturismului marca Opel Tigra cu numarul de inmatriculare 7 BJ 117.
Procedindu-se la verificarea in evidentele informatizate s-a stabilit ca la data de 15.10.2012 acest autoturism nu era omologat pentru circulatie de catre Registrul Auto Roman, nu i-a fost eliberata cartea de identitate  si nu a fost inmatriculat in Romania, fiind radiat din circulatie in Olanda din data de 17.06.2010.
Situatia de fapt retinuta de instanta si vinovatia inculpatului sunt pe deplin dovedite de mijloacele de proba administrate in cauza respectiv  proces verbal de cercetare la fata locului, schita si plansa fotografica, raport de constatare tehnica a autoturismului, proces verbal de verificare criminalistica a autoturismului Opel Tigra si plansa fotografica, proces verbal din data de 15.10.2012 privind concluziile preliminare ale necropsiei victimei, raportul medico-legal de necropsie nr.645/A3/2012 din 31.10.2012 emis de SML Constanta, copie cerificat medical constatator al decesului,,declaratii parte vatamate P.M., adresa nr.651484/15.10.2012 a IPJ Constanta - Serviciul  Rutier, declaratiile martorilor, declaratiile inculpatului date in cursul urmaririi penale,proces verbal de conducere in teren si plansa fotografica, raport de expertiza tehnica auto judiciara,  fisa de cazier judiciar,  procesul verbal de prezentare a materialului de urmarire penala,etc.
In drept,
Activitatea infractionala desfasurata  de inculpatul V.S. S care in noaptea de 15.10.2012, in jurul orelor 02,00, a condus autoturismul marca Opel Tigra, neinmatriculat, cu numar de inmatriculare fals ( 7 BJ 117), radiat din circulatie, fara a poseda permis de conducere auto pentru nicio categorie de autovehicule, pe DN 2A, pe raza localitatii Hirsova si a accidentat mortal pe numitul Panainte Cristian, dupa care a parasit locul faptei fara incuviintarea politiei intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de ucidere din culpa prev. de art. 178 alin.1 si 2 C.pen., conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat prev. de art. 85 alin.1 din OUG nr. 195/2002 republicata, conducerere pe drumurile publice a unui autovehicul cu numar fals de inmatriculare prev. de art. 85 alin.2 din OUG nr. 195/2002 republicata, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere prev. de art. 86 alin.1 din OUG nr. 195/2002 republicata, parasirea locului accidentului de catre conducatorul vehiculului implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat uciderea unei persoane prev. de art 89 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 republicata.
Inculpatul se afla  in stare de recidiva postexecutorie, astfel ca  sunt aplicabile dispozitiile art. 37 lit.b C.pen pentru fiecare fapta savirsita.
Intrucit inculpatul a savirsit mai multe fapte, in concurs real de infractiuni, sunt incidente dispozitiile art. 33 lit.a C.pen.
Din analiza cazierului judiciar existent in dosarul cauzei rezulta ca inculpatul V.S. S poseda antecedente penale.Prin sentinta penala nr.66/08.06.2010 a Judecatoriei Hirsova inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 1 an si 2 luni inchisoare pentru art. 208 alin.1,4 -209 alin.1 lit. e,g C.pen cu aplicarea art.37 lit.b C.pen, art. 74 lit.c C.pen si art.76 lit.c C.pen + 10 luni inchisoare pentru art. 208 alin.1 - 209 alin.1 lit.e,g C.pen cu aplicare art.37 lit.b C.pen si art.74 lit.c C.pen+ 10 luni inchisoare pentru art.86 alin.1 din OUG nr.195/2002 rep. cu aplicarea art. 37 lit.b C.pen si art. 73 lit.d C.pen + 10 luni inchisoare pentru art.87 alin.5 din OUG nr.195/2002 rep. cu aplicarea art. 37 lit.b C.pen , art.74 lit.c C.pen si art.76 lit.d C.pen, executind 1 an si 2 luni inchisoare cu aplicarea art.71 alin.2 C.pen si art.64 alin.1 lit.a teza a II a,b C.pen, ramasa definitiva prin Decizia penala nr.314/10.08.2010 a Tribunalului Constanta.
A fost arestat la data de 05.04.2010 de Judecatoria Hirsova si eliberat conditionat la data de 07.06.2011 conform sentintei penale nr.1173/03.06.2011 a Judecatoriei Medgidia, raminind un rest de efectuat de 238 de zile.
Impotriva inculpatului, in prezenta cauza, s-a dispus masura retinerii incepind cu data de 15.10.2012, ora 21,20 pina la data de 16.10.2012.
Prin Incheierea nr.17 din data de 16.10.2012 a Judecatoriei Hirsova s-a luat fata de inculpatul V.S. S masura arestarii preventive pe o perioada de 29 de zile.
La stabilirea pedepsei la care urmeaza sa fie condamnat inculpatul, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prev. de art. 72 C.pen, respectiv limitele de pedeapsa prevazute de textul incriminator pentru fiecare fapta savirsita, gradul de pericol social concret al acestora relevat de modul de savirsire, circumstantele personale ale inculpatului, care  a avut o pozitie procesuala sincera in timpul urmaririi penale si in fata instantei de judecata, recunoscind savirsirea faptelor.
Se va tine cont si de faptul ca inculpatul a fost depistat de mai multe ori circulind pe drumurile publice, la volanul unor autoturisme, fara a poseda permis de conducere si, desi instanta l-a condamnat la  pedepse cu inchisoarea cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, acesta a perseverat in activitatea infractionala, savirsind ulterior fapte de aceeasi natura.Reprezentantul parchetului a precizat ca inculpatul a fost depistat conducind acelasi autoturism, pe drumurile  publice din localitatea Hirsova, cu citeva zile inainte de producerea acestui eveniment rutier.Poate ca daca organele de cercetare penala ar fi manifestat mai multa rigurozitate in aplicarea prevederilor legale inculpatul ar fi fost impiedicat sa se urce la volanul  autoturismului si  aceasta tragedie ar fi fost evitata.
Nu este lipsit de importanta ca autoturismul condus de inculpat era radiat din circulatie, insa avea aplicat un numar fals de inmatriculare pentru a induce in eroare organele de politie.Deplasarea pe drumurile publice a unui autovehicul care nu a mai fost inspectat de Registrul Auto Roman  din luna inuie 2010 reprezinta o amenintare in plus pentru siguranta circulatiei.
Inculpatul a fugit de la locul accidentului fara nici o remuscare, singura reactie, atunci cind a accidentat mortal victima, a fost  ca s-a temut ca va merge la inchisoare.Viata numitului P. C. nu a prezentat nici o importanta pentru ca, in caz contrar, ar fi oprit sa ii acorde ajutor.
Este de retinut ca inculpatul sau familia acestuia nu a luat legatura cu rudele celui decedat si nu au contribuit la cheltuielile de inmormintare. Mai mult, partea civila P. M. a precizat ca primeste telefoane de amenintare din partea familiei si prietenilor inculpatului.Acest comportament este completat de atitudinea pe care inculpatul a avut-o in fata instantei: lipsa de remuscare sau  de regret pentru faptul ca a provocat decesul unui om si ca au ramas trei copii minori, ce prezinta dizabilitate psihica si fizica, fara  sprijinul material oferit de  tata.Invoca  situatia dificila in care este  situatia lui si a familiei sale (are un copil de 6 luni) si pare mai preocupat de soarta acestora decit de consecintele faptelor sale.
Avind in vedere aceste criterii, retinind in favoarea acestuia dispozitiile art. 320/1 C.proc.pen, instanta va dispune condamnarea inculpatului la cite o pedeapsa  cu inchisoarea pentru fiecare fapta savirsita.
In baza art.33 lit.a si 34 lit.b C.pen, va contopi pedepsele aplicate si va aplica un spor de 1 an inchisoare la pedeapsa rezultanta, pentru considerentele mai sus prezentate.
Va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 alin.1 lit.a teza a IIa, b C.pen apreciind ca pentru exercitiul acestor drepturi se impune o conduita morala si cetateneasca  pe care  nu a dovedit-o.
In baza art.350 C.proc.pen va mentine masura arestarii preventive  intrucit gravitatea faptelor savirsite si perseverenta infractionala a acestuia au dovedit ca un regim de executare mai blind nu a fost de natura sa conduca la reeducarea inculpatului.
In baza art.88 din C.pen va deduce din pedeapsa aplicata perioada retinerii si arestarii preventive a inculpatului incepind cu data de 15.10.2012, ora 21,20 si pina in prezent.
Avind in vedere si dispozitiile art. 189 si 191 C.proc.pen


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:



In baza art.178 alin.1,2 C.pen cu aplicarea art.37 lit.b C.pen si art.320/1 C.proc.pen
Condamna inculpatul:
V. S. S. - la o pedeapsa de 4 ani inchisoare.
In baza art.85 alin.1 din OUG nr.195/2002, rep. cu aplicarea art. 37 lit.b C.pen si art. 320/1 C.proc.pen
Condamna inculpatul V. S. S. la o pedeapsa de  1 an si 6 luni inchisoare.
In baza art.85 alin.2 din OUG nr.195/2002, rep. cu aplicarea art. 37 lit.b C.pen si art. 320/1 C.proc.pen
Condamna inculpatul V. S. S. la o pedeapsa de  2 ani  inchisoare.
In baza art.86 alin.1 din OUG nr.195/2002, rep. cu aplicarea art. 37 lit.b C.pen si art. 320/1 C.proc.pen
Condamna inculpatul V. S. S. la o pedeapsa de  3 ani  inchisoare.
In baza art.89 alin.1 din OUG nr.195/2002, rep. cu aplicarea art. 37 lit.b C.pen si art. 320/1 C.proc.pen
Condamna inculpatul V. S. S. la o pedeapsa de  4 ani  inchisoare.
In baza art.33 lit.a si 34 lit.b C.pen
Contopeste pedepsele aplicate. La pedeapsa cea mai grea, de 4 ani inchisoare, aplica un spor de pedeapsa de 1 an inchisoare.Inculpatul executa pedeapsa rezultanta de 5 ani inchisoare.
In baza art.71 alin.2 C.pen
Interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 alin.1 lit.a teza a II a,b C.pen
In baza art.350 C.proc.pen
Mentine masura arestarii preventive a inculpatului.
In baza art.88 din C.pen
Deduce din pedeapsa aplicata perioada retinerii si arestarii preventive a inculpatului incepind cu data de 15.10.2012, ora 21,20 si pina in prezent.
In baza art.191 C.proc.pen
Obliga inculpatul V. S. S. sa plateasca suma de 350 lei reprezentind cheltuieli judiciare in favoarea statului.
In baza art.189 C.proc.pen
Dispune avansarea sumei de 200 lei reprezentind ½ onorariu avocat oficiu - av.., conform delegatiilor pentru asistenta judiciara obligatorie seria AV nr.. si nr.. din fondurile Ministerului Justitiei catre B.C..
Cu recurs in termen de 10 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 08.02.2013.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uciderea din culpa

Ucidere din culpa - Decizie nr. DP13/A/2008 din data de 31.03.2009
Gresita calificare a caii de atac ca fiind recurs in loc de apel. - Decizie nr. 1360 din data de 29.11.2011
Uciderea din culpa. Administrarea incompleta a probatiunii testimoniale - Decizie nr. 253 din data de 17.04.2007
Ucidere din culpa. Solutionarea laturii civile - Decizie nr. 538 din data de 19.09.2006
Ucidere din culpa. Despagubiri civile cuvenite minorului nascut dupa decesul victimei - Decizie nr. 389 din data de 13.06.2006
178 C.p. - Sentinta penala nr. 996 din data de 10.04.2012
Ucidere din culpa art 178 cp - Sentinta penala nr. 66 din data de 14.04.2010
Ucidere din culpa - Art. 178 Cod penal - Sentinta penala nr. 24 din data de 26.01.2012
Ucidere din culpa, art. 178 alin. 1, 2 Cod penal - Sentinta penala nr. 91 din data de 17.03.2011
Ucidere din culpa, art. 178 C.p. - Sentinta penala nr. 232 din data de 10.09.2010
Citare inculpat si sucursala asigurator. Nulitate. - Decizie nr. 315 din data de 20.05.2010
Citarea partilor la judecata. Schimbarea sediului instantei de judecata. - Decizie nr. 232 din data de 26.03.2009
UCIDERE DIN CULPA. LEGATURA DE CAUZALITATE DINTRE ACCIDENTUL AUTO SI PRODUCEREA REZULTATULUI. CONTRIBUTIA FACTORILOR SI IMPREJURARILOR FAVORIZANTE - Decizie nr. 908 din data de 09.12.2004
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 404 din data de 12.09.2014
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 246 din data de 06.05.2009
Ucidere din culpa. - Sentinta penala nr. 59 din data de 11.02.2009
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 560 din data de 18.11.2008
UCIDERE DIN CULPA - Sentinta penala nr. 156 din data de 26.03.2009
Actiune civila exercitata in procesul penal. Ucidere din culpa. Principiul repararii integrale a prejudiciului direct si indirect. Asigurator de raspundere civila delictuala. Opozabilitate - Sentinta penala nr. 594 din data de 13.10.2008
Ucidere din culpa in forma agravata. Cerere de schimbare a incadrarii juridice din infractiunea de ucidere din culpa, prevazuta de art.178 al.2 Cod penal, in infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 al.1, 3 Cod penal. Soluti... - Sentinta penala nr. 1651 din data de 05.07.2006