InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Pascani

Contestatie la executare ramasa fara obiect. Bunul supus executarii instrainat.

(Sentinta civila nr. 2046 din data de 16.10.2008 pronuntata de Judecatoria Pascani)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Pascani | Jurisprudenta Judecatoria Pascani

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Pascani contestatoarea SC A SA Pascani a formulat in contradictoriu cu intimatul AC contestatie impotriva executarii silite (_).
In motivarea acesteia contestatoarea arata ca la data de 13.05.2008  i-a fost comunicata somatia impreuna cu titlul executor prin care i s-a pus in vedere sa se conformeze dispozitivului sentintei civile nr. 1730/2002, respectiv sa lase in deplina proprietate si linistita posesie spatiul comercial din str. Ceferistilor, dar ca titlul executoriu nu prevede nici un element de identificare, individualizare a pretinsului spatiu si ca ea detine, in calitate de proprietar doar o portiune dintr-un spatiu comercial si a efectuat o serie de lucrari pe teren concesionat de la Primaria mun. Pascani, constructii ce sunt incorporate in spatiul in cauza.
Mai precizeaza contestatoarea ca in momentul de fata spatiul in litigiu nu mai este proprietatea sa ci l-a instrainat prin vanzare catre un tert.
Intimatul AC a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea contestatiei la executare promovata de contestatoare aratand ca potrivit disp. art. 399, al. ultim nu se pot face aparari de fond in cadrul contestatiei la executare in cazul in care titlul executoriu consta intr-o hotarare judecatoreasca, ca nu se face nici o dovada in sensul ca spatiul in litigiu ar fi fost vandut unui tert si nu il mai detine si chiar in aceasta imprejurare nu ar exista impedimente la executare atata timp cat cumparatorul este un succesor in drepturi al contestatoarei si suporta efectele hotararii ce a fost pronuntata in contra acesteia, mai mult aceasta constituie o aparare de fond ce pune in discutie autoritatea de lucru judecat a hotararii ce se executa, fiind inadmisibil sa se cerceteze in cadrul contestatiei valabilitatea si legalitatea titlului executoriu - hotarare judecatoreasca. Cu privire la apararea contestatorului in sensul ca spatiul ce trebuie predat nu poate fi identificat intimatul sustine ca aceasta nu constituie un impediment la executare, in orice dosar de executare imobiliara punandu-se problema unei identificari faptice in teren a imobilului, chestiune ce se rezolva de organul de executare la fata locului.
Mai precizeaza intimatul in privinta cauzei avand obiect nulitatea contractului de ipoteca, ca aceasta nu are nici o inraurire asupra executarii hotararii irevocabile pronuntate in actiunea in revendicare, prin decizia civila nr. 903/11.04.2001 data de Tribunalul Iasi fiind respins recursul declarat de SC T SCS impotriva ordonantei de adjudecare nr. 1584/31.03.1998 data de Judecatoria Pascani ce constituie actul de proprietate in baza caruia a fost admisa actiunea in revendicare precum si cererea de interventie in interes propriu formulata de SC A SA. Adaugirile aduse spatiului comercial de asemenea nu constituie un impediment in calea executarii silite ci potrivit art. 492 c. civ. profita proprietarului in temeiul dreptului de accesiune imobiliara artificiala, altfel s-ar ajunge din nou sa se incalce autoritatea de lucru judecat a hotararii ce se executa si problema unor eventuale despagubiri trebuia pusa in discutie pe calea unei cereri reconventionale formulata in cadrul actiunii in revendicare, drepturile sale putand fi valorificate doar impotriva persoanei careia i-a instrainat spatiul, respectiv SC T SCS, iar dreptul de concesiune asupra terenului pe care a fost extinsa fatada spatiului va profita adevaratului proprietar, respectiv intimatului-creditor. Critica contestatoarei privind identificarea spatiului ar putea fi rezolvata prin lamurirea titlului ce se executa.
SC P SRL Iasi  a formulat in cauza cerere de interventie accesorie in interesul contestatoarei SC A SA, solicitand admiterea contestatiei la executare formulata de aceasta, aratand ca ea are calitatea de proprietar al spatiului comercial din str. Ceferistilor, pe care l-a dobandit prin act de vanzare-cumparare de la contestatoare si in momentul inceperii executarii silite era dobanditoare de buna credinta, ca dreptul de proprietate al contestatoare asupra spatiului a fost intabulat de catre Biroul de Carte  Funciara Pascani, ca pentru terenul din fata spatiului detine concesiune si a facut investitii importante si ca hotararea judecatoreasca in baza careia se face executarea nu ii este opozabila.
Instanta constata ca titlul executoriu  in baza  caruia  s-a  pornit  urmarirea silita  il constituie  sentinta civila nr.  1730/30.04.2002 data Judecatoria Pascani, definitiva si irevocabila  prin care  SC A SA, UD si UV au fost obligati sa lase intimatului AC in deplina proprietate si linistita posesie spatiul comercial situat in Pascani, str. Ceferistilor.
 La data de 08 mai 2008 intimatul AC a procedat la executarea silita a acestui titlu executoriu, adresandu-se cu cerere in acest sens Biroului Executorului Judecatoresc CV. Executorul judecatoresc a emis la data de 08 mai 2008, somatia nr. 102/2008, comunicata contestatoarei la data de 13 mai 2008 prin care ii punea in vedere acesteia ca in termen de o zi sa lase in deplina proprietate si linistita posesie spatiul comercial situat in Pascani, str. Ceferistilor, si sa evacueze spatiul respectiv.
Prin contractul de vanzare-cumparare de active nr. 21/02.02.2004 contestatoarea SC A SA, in calitate de vanzatoare a transmis catre intervenienta SC P SRL Iasi in calitate de cumparatoare dreptul de proprietate asupra imobilului spatiu comercial situat in Pascani, str. Ceferistilor, cumparatorul intrand de la data semnarii contractului, in stapanirea de fapt a bunului respectiv, dupa cum s-a prevazut in contract. Din aceasta prevedere a contractului, coroborata cu faptul ca ulterior contractul de concesiune pentru terenul situat in fata spatiului, cu nr. 4610/2004, a fost modificat prin actul aditional nr. 2349/2006, in sensul ca s-a transmis concesiunea catre SC P SRL  Iasi ca proprietar al spatiului, duce la concluzia, pe baza unei prezumtii simple, ca spatiul in litigiu a fost predat de catre contestatoare catre cumparatoarea SC P SRL Iasi.
In aceste conditii instanta constata ca SC A SA nu mai are calitatea de proprietar al spatiului si nici de detinator al acestuia, conditii in care executarea silita pornita impotriva sa in baza titlului executoriu sentinta civila nr. 1730/30.04.2002 data Judecatoria Pascani a ramas fara obiect. Aceasta nu impieteaza cu nimic asupra valabilitatii titlului executoriu si nu aduce atingere autoritatii de lucru judecat a hotararii judecatoresti, ci, chiar asa cum sustine intimatul, efectele acesteia se rasfrang asupra intervenientei subdobanditoare a spatiului comercial, doar ca executarea silita trebuie indreptata impotriva acesteia si nu asupra contestatoarei ce nu poate implicit sa elibereze/evacueze un spatiu pe care nu il mai stapaneste si in care nu se afla.
In raport de cele expuse instanta, constatand intemeiata contestatia promovata de contestatoarea SC A SA, urmeaza a o admite si a constata ca executarea silita inceputa in dosarul de executare nr. 102/2008 al Biroului Executorului judecatoresc CV la cererea creditorului AC a ramas fara obiect.
Pe cale de consecinta si in raport de disp. art.  55 c. pr. civ., instanta va admite si cererea de interventie promovata in interesul contestatoarei  de intervenienta SC P SRL Iasi.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013