InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Pascani

Contestatie la executare. Termen de introducere. Compensatie legala.

(Sentinta civila nr. 3632 din data de 15.12.2011 pronuntata de Judecatoria Pascani)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Pascani | Jurisprudenta Judecatoria Pascani

Prin cererea de chemare in judecata inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. _ din data de _, contestatorul RN a solicitat, in contradictoriu cu intimatii VA si Biroul Executorului Judecatoresc ..., sa se dispuna anularea actelor de executare silita prin poprire dispuse in dosarul de executare silita nr. ...de catre BEJ ... si sa se constate ca a intervenit compensatia legala si ca intimata VA ii datoreaza diferenta de bani ramasa dupa compensare, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii, contestatorul a aratat ca prin decizia civila nr. _/_.2008 definitiva si irevocabila, Tribunalul Iasi a constatat ca debitul ramas neachitat de intimata VA este in suma de 2.465,21lei si totodata a fost obligat la plata de cheltuieli de judecata catre intimata in cuantum de 1.600 lei, la data formularii cererii de chemare in judecata debitul intimatei fiind mult mai mare, avand in vedere inflatia si dobanda legala care au curs in continuare.
S-a mai aratat ca intre suma pe care intimata o datoreaza si suma de 2.204,60 lei, pentru care a demarat separat procedura de executare silita opereaza compensatia legala, astfel incat mai ramane o suma de bani pe care sa o achite intimata VA.
Contestatorul a mai precizat ca prin contestatie la executare se poate invoca stingerea obligatiei prin plata sau prin alte moduri de stingere intervenite anterior inceperii executarii silite, ca este posibila invocarea compensatiei in cadrul contestatiei la executare daca sunt indeplinite conditiile cerute de art. 1143 C.civ. Si ca invocarea compensatiei poate fi facuta atat in situatia in care a intervenit anterior, cat si ulterior hotararii ce se executa si nu aduce atingere puterii de lucru judecat.
S-a mai aratat ca suma a carei compensare o solicita consta in diferenta de 2.465,21 lei (actualizata in raport de rata inflatiei si dobanda legala), rest ramas neachitat din creanta initiala in dosarul de executare silita nr. _/2004 al BEJ ..., astfel cum se constata in decizia civila nr. _/_2008 definitiva si irevocabila, investita cu formula executorie, creanta fiind certa, lichida si exigibila, in sensul art. 379 C.proc.civ. si nu a fost achitata inca.
In drept, au fost invocate prevederile art. 399 si urm. C.proc.civ. si art. 1144 si urm. C.civ.
In sustinerea cererii contestatorul a depus copii inscrisuri reprezentand: adresa din data de 16.08.2011 emisa de BEJ ... in dosar nr. _, sentinta civila nr. _/_.2008 a Judecatoriei Pascani.
La data de 10.10.2011 a fost inaintat, la solicitarea instantei, dosarul de executare silita nr. ...al BEJ ... cuprinzand urmatoarele inscrisuri: cerere de executare silita formulata de intimata VA, sentinta civila nr. _/_.2008 a Judecatoriei Pascani, cerere de incuviintare a executarii silite, dovada comunicarii incheierii de incuviintare a executarii silite, incheierea nr. __.2010 a Judecatoriei Pascani de incuviintare a executarii silite, proces verbal din data de 12.07.2010 de stabilire a cheltuielilor de executare silita, somatia din 12.07.2010, proces verbal de comunicare somatie, adresa din data de 29.10.2010 de infiintare a popririi, proces verbal de comunicare a adresei de infiintare a popririi, cerere de compensare formulata de contestator, cerere de continuare a executarii silite, adresa nr. 16.08.2011 de infiintare a popririi, proces verbal de comunicare a adresei de infiintare a popririi, adresa de incunostintare a debitorului despre masura infiintarii popririi.
La data de 26.10.2011 intimata VA a depus intampinare prin care a solicitat respingerea contestatiei la executare formulata de catre contestator si obligarea la plata cheltuielilor de judecata.
Intimata a invocat exceptia tardivitatii contestatiei la executare, aratand ca prin contestatie se recunoaste existenta unui debit de 1.600 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata, stabilit in sarcina sa prin decizia civila nr. _/_2008, debit neachitat insa intelege sa invoce institutia compensatiei legale intervenita intre aceasta suma si restul de debit in valoare de 2.465,21 lei, fiind contestata executarea insasi, devenind aplicabile prevederile art. 402 lit. c C.proc.civ.
Intimata a mai aratat ca actiunea a fost promovata de catre contestator la data de 25.08.2011, iar contestatorul a luat cunostinta de somatia de plata la data de 12.07.2010.
In drept au fost invocate prevederile art. 115 si urm. C.proc.civ.
In sustinerea intampinarii contestatoarea a depus inscrisuri reprezentand somatia din data de 12.07.2010, procesul verbal de stabilire a cheltuielilor de executare silita din data de 12.07.2010, dovada de comunicare a somatiei catre contestator.
La solicitarea instantei, tertul poprit a trimis adresa din care reiese ca nu s-au operat retineri din veniturile salariale ale contestatorului.
La termenul de astazi instanta, din oficiu, a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatului Biroul Executorului Judecatoresc ..., exceptie pe care a pus-o in discutia partilor.
Analizand actele si lucrarile dosarului, cu privire la exceptiile invocate si cu privire la fondul cauzei, instanta retine urmatoarele:
Analizand exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a BEJ ..., invocata de catre acesta prin intampinarea depusa la data de 19.07.2011, instanta apreciaza ca aceasta este intemeiata, pentru urmatoarele motive:
Executorul judecatoresc nu are  calitate procesuala pasiva in contestatia la executare privind executarea insasi si actele de executare si nici in cazul in care contestatia priveste cuantumul onorariului.
Astfel, executarea silita constituie parte componenta a procesului, cea de-a doua faza a acestuia, in care se solicita forta de constrangere a statului pentru executarea unui titlu executoriu, ce se realizeaza de autoritatea stabilita de lege. Art. 2 din legea nr. 188/2000 prevede ca "executorii judecatoresti sunt investiti sa indeplineasca un serviciu de interes public", iar actul indeplinit de executorul judecatoresc este "act de autoritate publica si are forta probanta prevazuta de lege".
Totodata, instanta constata ca potrivit art. 53 din Legea nr. 188/2000, executorul judecatoresc este citat in procedura plangerii impotriva refuzului executorului de a indeplini un act de executare sau de a efectua executarea silita.
Ca urmare, fata de lipsa unei dispozitii legale exprese care sa prevada obligativitatea participarii executorului judecatoresc la solutionarea cauzelor privind contestatia la executare, indiferent de obiectul contestatiei, instanta apreciaza ca acesta nu are calitate procesuala, iar exceptia invocata urmeaza a fi respinsa si cererea contestatoarei respinsa fata de BEJ ... ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva.
Analizand exceptia tardivitatii contestatiei la executare, invocata de catre intimata prin intampinare, instanta apreciaza ca aceasta este neintemeiata pentru urmatoarele considerente:
Conforma art. 401 alin. 1 C.proc.civ. "contestatia la executare se face in termen de 15 zile de la data cand:
a) contestatorul a luat cunostinta de actul de executare pe care-l contesta sau de refuzul de a indeplini un act de executare;
b) cel interesat a primit, dupa caz, comunicarea ori instiintarea privind infiintarea popririi. Daca poprirea este infiintata asupra unor venituri periodice, termenul de contestatie pentru debitor incepe cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din aceste venituri de catre tertul poprit;
c) debitorul care contesta executarea insasi a primit somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit somatia sau executarea se face fara somatie."
Instanta constata ca in prezenta cauza se contesta actele de executare silita prin poprire, iar textul de lege mai sus citat stabileste un termen de 15 zile de formulare a contestatiei la executare, termen care in cazul executarii silite prin poprire curge de la data la care a primit instiintarea de infiintare a popririi, iar daca poprirea se infiinteaza asupra unor venituri periodice (drepturi salariale, precum in speta) incepe sa curga cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din aceste venituri de catre tertul poprit.
Astfel, analizand actele de executare din dosarul nr. ...al Biroului Executorului Judecatoresc ... se observa ca prin adresa din 29.10.2010 a executorului judecatoresc a fost infiintata poprirea asupra unei cote de 1/3 din venitul net lunar al contestatorului, adresa fiind comunicata tertului poprit _. la data de 01.11.2010.
De la data comunicarii adresei de infiintare a popririi, respectiv 01.11.2010, adresa ce reprezinta un act de executare, nu s-au mai efectuat alte acte de executare in dosarul nr. ...pana la data de 09.08.2011, cand intimata a formulat cerere de continuare a executarii silite.
Ca urmare a reluarii executarii silite s-a dispus din nou prin adresa din data de 16.08.2011 infiintarea popririi, adresa fiind primita de catre tertul poprit la data de 17.08.2011. S-a emis de catre executorul judecatoresc si adresa din data de 16.08.2011 catre contestator, insa nu rezulta daca aceasta a fost comunicata contestatorului si la ce data a fost primita de catre acesta, neexistand la dosarul de executare dovada de primire si procesul verbal de primire.
De asemenea, se constata ca in baza adresei de infiintare a popririi, tertul poprit, dupa cum precizeaza in adresa nr. _/_.2011, nu s-au operat retineri din veniturile salariale ale contestatorului.
In aceste conditii si avand in vedere data formularii contestatiei la executare de catre contestator, 25.08.2011, instanta apreciaza ca nu se poate retine ca intemeiata  exceptia tardivitatii formularii contestatiei.
Astfel, pentru a putea curge termenul de introducere a contestatiei la executare trebuie stabilit mai intai de toate data de la care acesta incepe sa curga. Un prim moment care ar putea fi avut in vedere este acela al primirii instiintarii privind infiintarea popririi de catre debitor, insa in cauza se observa ca nu poate fi individualizat acest moment intrucat pentru prima poprire infiintata nu s-a facut o adresa de instiintare a contestatorului, iar pentru cea de-a doua poprire nu exista dovada de primire si procesul verbal de primire.
Un al doilea moment de la care ar putea curge termenul de introducere a contestatiei la executare este stabilit de art. 401 alin. 1 lit. b din C.proc.civ., pentru situatia popririi infiintate asupra unor venituri periodice, este acela al efectuarii primei retineri din aceste venituri de catre tertul poprit. Or, in cauza, tertul poprit a comunicat ca nu a operat nici o retinere din veniturile salariale ale contestatorului.
In consecinta, fata de cele expuse, instanta constata ca nu se poate determina momentul de la care curge termenul de 15 zile pentru introducerea contestatiei la executare, astfel incat contestatorul este prezumat ca a formulat cererea in termen.
Pentru aceste considerente, instanta urmeaza a respinge exceptia tardivitatii formularii contestatiei la executare, ca neintemeiata.

Cu privire la fondul cauzei, instanta retine ca, in fapt, prin decizia civila nr. _/29.06.2008 a Tribunalului Iasi pronuntata ca urmare a admiterii recursului impotriva sentintei civile nr. _/24.04.2008 a Judecatoriei Pascani si a rejudecarii cauzei, a fost admisa contestatia la executare formulata de catre intimata VA in contradictoriu cu contestatorul RN, a fost anulata publicatia de vanzare emisa la 06.02.2008 impotriva intimatei in dosarul de executare silita nr. .... al BEJ ..., s-a constatat ca debitul ramas de achitat de catre intimata este in suma totala de 2.465,21 lei si contestatorul a fost obligat la plata cheltuielilor de judecata de 1.600 lei.
In baza sentintei civile nr. _./24.04.2008 a Judecatoriei Pascani, definitiva si irevocabila prin decizia civila nr. _./29.06.2008 a Tribunalului Iasi, intimata a solicitat executarea silita a contestatorului pentru suma de 1.600 lei si 400 lei onorariu avocat pentru faza de executare silita. S-a inceput executarea silita impotriva contestatorului in dosarul de executare silita nr. ...al BEJ ... si au fost emise adresele de infiintare a popririi la data de 29.10.2010 si la data de 16.08.2011.
Prin contestatia formulata cu privire la executarea silita prin poprire pornita de catre intimata prin intermediul BEJ ..., contestatorul a invocat compensatia legala intre creanta sa de 2.465,21 lei, astfel cum a fost stabilita prin decizia civila nr. _./29.06.2008 a Tribunalului Iasi si creanta intimatei constand in cheltuielile de judecata stabilite prin aceeasi hotarare judecatoreasca, suma in cuantum de 1.600 lei, 400 lei, onorariu avocat pentru executare silita, 1600 lei onorariu executor judecatoresc si 44,60 lei taxe timbru si taxe postale, creanta totala a intimatei fiind de 2.204,60 lei.
In drept, prin contestatia la executare se poate invoca stingerea obligatiei prin plata sau prin alte moduri de stingere intervenite anterior inceperii executarii silite. Este posibila invocarea compensatiei in cadrul contestatiei la executare daca sunt indeplinite conditiile cerute de art. 1143 si urm. C.civil de la 1864. Se admite in privinta compensatiei ca poate fi invocata atat in situatia in care a intervenit anterior,  cat si ulterior hotararii ce se executa. Compensatia nu priveste chestiunile de fond transate definitiv prin hotararea care se executa si nu aduce atingere puterii de lucru judecat.
Potrivit art. 1144 din C.civil de la 1864 "compensatia opereaza de drept, in puterea legii, si chiar cand debitorii n-ar sti nimic despre aceasta; cele doua datorii se sting reciproc in momentul cand ele se gasesc existand deodata si pana la concurenta cotitatilor lor respective".
Suma a carei compensare se solicita consta in suma de 2.204,60 lei la care contestatorul a fost obligat sa o achite cu titlu de cheltuieli de judecata prin decizia civila nr. _./29.06.2008 a Tribunalului Iasi, precum si cheltuielile de executare silita din dosarul nr. ...al BEJ .... Prin aceeasi decizie civila se recunoaste existenta unui creante in patrimoniul contestatorului in cuantum de 2.465,21 lei, reprezentand restul de creanta ramas de executat de catre intimata in dosarul de executare silita nr. _. al BEJ ....
Pentru a opera compensatia legala, creanta opusa de  catre contestator trebuie sa intruneasca anumite conditii: sa fie certa, lichida si exigibila si sa nu fi fost achitata inca de catre intimata.
Din probatoriul administrat in cauza, instanta retine ca obligatia intimatei de a plati contestatorului suma de 2.465,21 lei a fost recunoscuta prin decizia civila nr. _./29.06.2008, avand un caracter cert, lichid si exigibil si nu rezulta ca ar fi fost achitata de catre intimata benevol sau silit. De altfel, intimata nu a contestat caracterul cert, lichid si exigibil al creantei contestatorului si nici nu a invocat faptul ca ar fi achitat debitul de 2.465,21 stabilit in sarcina sa prin hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Avand in vedere caracterul cert, lichid si exigibil al creantei contestatorului, compensatia legala prevazuta de art. 1144 din C.civil de la 1864 este operanta.
Ca urmare, instanta apreciaza ca intemeiata contestatia la executare formulata de catre contestator, urmand a o admite si a constata ca datoria contestatorului fata de intimata privind suma de 2.204,60 lei s-a stins in intregime prin operarea compensatiei legale cu creanta contestatorului de 2.465,21 lei.
Pentru restul de creanta de 260,61, contestatorul are posibilitatea, in cadrul dosarului de executare silita nr. _. al BEJ ..., sa solicite actualizarea cu indicele de inflatie si dobanda legala, aspecte ce exced prezentului cadru procesual.
De asemenea, in baza art. 3715  lit. a C.proc.civ., instanta constata ca obligatia contestatorului din titlul executoriu reprezentat de decizia civila nr. _./29.06.2008 a Tribunalului Iasi si cheltuielile de executare, s-au realizat integral, prin operarea compensarii legale si in consecinta se impune dispunerea incetarii executarii silite in dosarul de executare silita inceputa in dosarul nr. ...a Biroului executorului judecatoresc ... in baza titlului executoriu reprezentat da sentinta civila nr. _/24.04.2008 a Judecatoriei Pascani, definitiva si irevocabila prin decizia civila nr. _./29.06.2008 a Tribunalului Iasi.
In ceea ce priveste cheltuielile de judecata, respectiv taxa judiciara de timbru si timbrul judiciar achitate de contestator, fata de dispozitiile art. 274 C.proc.civ. referitoare la culpa procesuala si de solutia de admitere ce urmeaza a fi pronuntata in cauza, instanta va admite cererea contestatorului de obligare a intimatei la plata cheltuielilor de judecata in cuantum de 186 lei, acestea urmand a fi achitate de catre intimata.


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:


Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatului Biroul Executorului Judecatoresc ..., invocata din oficiu.
Respinge contestatia la executare formulata impotriva intimatului Biroul Executorului Judecatoresc ..., ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva.
Respinge exceptia tardivitatii contestatiei la executare, invocata de catre intimata VA
Admite contestatia la executare formulata de contestatorul RN, cu sediul in _., in contradictoriu cu intimata VA, cu  domiciliul in _.
Constata stinsa datoria contestatorului de 2.204,60 lei catre intimata, prin operarea compensatiei legale.
Dispune incetarea executarii silite inceputa in dosarul de executare silita nr. ...a Biroului executorului judecatoresc ... in baza titlului executoriu reprezentat da sentinta civila nr. _/24.04.2008 a Judecatoriei Pascani, definitiva si irevocabila prin decizia civila nr. _./29.06.2008 a Tribunalului Iasi.
Obliga intimata sa plateasca contestatorului suma de 186 lei reprezentand taxa judiciara de timbru si timbru judiciar.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 15.12.2011.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013