InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Lovituri sau vatamari cauzatoare de moarte

(Sentinta penala nr. 21 din data de 04.02.2009 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu

Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu din 14 decembrie 2006  - dosar 576/P/2006, inregistrat la aceasta instanta cu nr.4495/85/2006 a fost trimis in judecata inculpatul D. I. pentru savarsirea infractiunii de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, prev. si ped. de art.183 C.pen.
In fapt, se retine in actul de sesizare al instantei, ca inculpatul de aproximativ 15 ani a intretinut relatii de concubinaj cu victima, relatii care in ultimii ani s-au deteriorat din cauza consumului de alcool practicat initial de invinuit si s-a acutizat in momentul  in care si victima a inceput sa consume habitual alcool.
Pe acest fond, la data de 01 iulie 2006, ora 1200, in locuinta conjugala, enervat de faptul ca Z. C. nu i-a pregatit hainele pentru nunta la care  urmau sa participe si ca a cheltuit, pe bautura, parte din banii pentru cinste, invinuitul D. I., aflat sub influenta bauturilor alcoolice, i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii, in zona toracelui si a imbrancit-o pe scarile dintre hol si camera din fata a imobilului, in cadere victima izbindu-se de cimentul scarii.
Conflictul dintre invinuit si victima a continuat si in zilele urmatoare, fiind partial perceput din exteriorul locuintei de trecatori si relatat de victima prietenelor apropiate, desi este negat de victima.
Actele de violenta exercitate de invinuit asupra victimei au avut ca urmare fractura coastei X dreapta, a coastei X stanga, cu deplasare si patrundere in cavitatea pleurala precum si o ruptura splenica, leziuni traumatice in urma carora victima a decedat, in noaptea de 04/05 iulie 2006.
Autopsia efectuata victimei a concluzionat ca moartea ei a fost de natura violenta si s-a datorat hemoragiei interne consecutive unei rupturi de splina in cadrul unui traumatism toracic cu fracturi costale, produse prin lovituri repetate cu corpuri dure si loviri de corpuri dure in cazul unei caderi, in legatura cauzala directa cu violentele exercitate de invinuit.
Faptele, in faza de urmarire penala au fost  probate prin procesul verbal de cercetare a locului in care a  decedat victima, rapoartele de  constatare medico-legale si expertiza medico-legala psihiatrica, raportul de constatare tehnico-stiintifica asupra comportamentului simulat, declaratiile partilor vatamate, ale martorilor precum si ale inculpatului, care recunoaste ca a exercitat acte de violenta asupra concubinei sale, in data de 01 iulie 2006.
Analizand probatoriul administrat in cauza instanta retine in fond urmatoarele :
Inculpatul si victima intretineau raport de concubinaj de aproximativ 15 ani.
In ultimii ani relatiile dintre acestia s-au deteriorat progresiv pe fondul consumului excesiv de alcool al amandurora.
La data de 1 iulie 2006, inculpatul intorcandu-se la locuinta sa a gasit-o pe victima in stare avansata de ebrietate, acest lucru enervandu-l, astfel incat a lovit-o, dupa cum declara „in fata, in zona  pieptului si stomacului, dupa care a imbrancit-o pe scari”.
Zilele urmatoare victima a acuzat dureri abdominale, dar a refuzat sa mearga la medic fiind in permanenta stare de ebrietate.
La data de 5 iulie 2006 victima a decedat, raportul de autopsie stabilind ca moartea acesteia a fost violenta si ea s-a datorat hemoragiei interne consecutive unei rupturi de  splina in cadrul unui traumatism toracic cu fracturi costale, la o persoana aflata in stare avansata de intoxicatie alcoolica, leziunile traumatice putandu-se produce prin loviri repetate cu corpuri dure, fara a putea fi exclus nici mecanismul de lovire cu corpuri dure.
In faza de judecata s-a efectuat de catre Serviciul de Medicina legala Sibiu o completare la raportul de constatare medico-legala (autopsie), prin care se precizeaza ca ruptura initiala a splinei  care a declansat mecanismul tanato generator s-a putut produce in datele de 1 sau 2 iulie 2006 si totodata faptul ca victima avea o alcoolemie de 4,20 grame la mie, la data decesului.
Instanta a dispus efectuarea unui raport de expertiza medico-legala (filele 136-141) pentru a se stabili mecanismul producerii decesului victimei, cu precizarea datei  exacte a producerii leziunilor tanatogeneratoare, in concluziile acesteia mentionandu-se faptul ca moartea victimei a  fost violenta, datorandu-se hemoragiei interne consecutive rupturii in doi timpi a splinei, la o persoana cu ciroza hepatica si cu intoxicatie acuta etanolica. Leziunea traumatica care a declansat mecanismul tanato-generator este reprezentata de fractura coastei a X-a, care a determinat  initial o ruptura splenica cu acumulare de sange subcapsular (hematom subcapsular splenic, hematom care s-a rupt ulterior, in al doilea timp, determinand hemiperitoneu masiv si deces consecutiv.
Aspectul morfologic al echimozelor de la nivelul peretelui postero-lateral al hemitoracelui stang, al fracturii costale  a X-a, a rupturii splenice si al hemoperitoneului, precum si modalitatea de evolutie a cazului spre deces, pledeaza pentru producerea leziunilor tanatogeneratoare la data de 1 sau 2 iulie 2006.
Acest raport de expertiza fiind contestat s-a dispus efectuarea unui nou raport la I.M.L. Cluj Napoca (filele 156.160), in a carui concluzii se mentioneaza ca leziunea splenica s-a putut produce ca urmare a unui traumatism cu fractura coastei a X-a stangi si lezarea secundara a splinei prin lovire cu/sau de corpuri dure, cel din urma mecanism putand fi ca urmare a unei auto sau heteropropulsii. Se apreciaza ca nu exista elemente obiective medico-legale care sa mentina producerea traumatismului de la baza hemitoracelui stand in jurul datei de 1-2 iulie 2006, dimpotriva intreg tabloul morfo-lezional pledand pentru producerea leziunilor in noaptea de 4/5 iulie 2006.
Date fiind concluziile contradictorii ale celor doua rapoarte de expertiza, acestea au fost supuse avizarii Comisiei Superioare de Medicina Legala a Institutului National de Medicina legala „Mina Minovici” Bucuresti, care analizand intregul material inaintat, aproba raportul de expertiza medico-legala nr.98/II/g/6 din 12.01.2008 efectuat la S.J.M.L. Sibiu, cu precizarea ca leziunile tanatogeneratoare pot data intr-un interval de pana la 4-5 zile anterior decesului, inclusiv 1/2 iulie 2006.
Fata de toate probele tehnico stiintifice efectuate, instanta retine , asadar, expertiza efectuata de Serviciul Judetean de Medicina Legala Sibiu, nr.98/II/g/6 din 12.01.2008 care concluzioneaza ca leziunile tanatogeneratoare s-au putut produce la data de 1,2 iulie 2006.
Coroborand aceasta proba cu declaratiile inculpatului, care recunoaste ca la data de 1 iulie a lovit-o  pe victima in zona pieptului si stomacului dupa care a imbrancit-o pe scari si cu declaratiile martorilor D. S. (fila 87), D. C.-G. (fila 101), care ambii declara ca victima nu era vizitata de nimeni si poarta statea inchisa, aspect care este confirmat si de inculpat care afirma ca nu au fost vizitati de nici o persoana, deoarece poarta a stat incuiata, rezulta fara nici un dubiu ca leziunile tanato-generatoare cauzate victimei s-au produs datorita agresiunilor fizice savarsite de inculpat.
De altfel, martorii audiati in cauza au remarcat la victima de mai multe ori urme de lovituri pe care aceasta le justifica ca provin de la un cal sau au fost produse prin cadere de pe o scara, dar cu toate acestea martora S. S. a declarat faptul ca victima i-a spus cu putin timp inainte sa moara ca abia asteapta sa vina copii din Spania, deoarece „asa nu se mai poate”, iar martora B. F. (fila 52) a mentionat ca victima i-a povestit, in mai multe randuri cand a fost la ea ‚in vizita, ca inculpatul o bate si i-a aratat si niste vanatai.
Aspectele referitoare la faptul ca victima nu s-a plans vecinilor de  agresiunile suferite nu sunt de natura a demonstra ca aceasta nu a suferit vreo agresiune, atata vreme cat toti martorii au aratat ca victima era o fire mai necomunicativa, nu obisnuia sa se confeseze si nici nu mergea in vizita.
De asemenea, alcoolemia ridicata pe care victima o avea la momentul decesului nu are relevanta in mecanismul tanatogenerator, asa cum reflecta expertizele mai sus mentionate.
Astfel, faptele asa cum au fost descrise mai sus intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, prev. de art.183 C.pen., in baza caruia inculpatul va fi condamnat la 7 ani inchisoare.
La individualizarea pedepsei instanta a avut in vedere  faptul ca inculpatul nu are antecedente penale, a avut o atitudine in general sincera in fata instantei, recunoscand violentele exercitate asupra victimei, dar pe de alta parte si faptul ca obisnuia sa consume excesiv bauturi alcoolice, prilej cu care are o atitudine violenta.
In ce priveste latura civila, fiii victimei s-au constituit parti civile in cauza.
Din probele testimoniale administrate coroborate cu chitantele si facturile depuse la dosar rezulta cuantumul despagubirilor civile in suma de 10.000 lei pentru fiecare.
De asemenea, se justifica si acordarea de daune morale, fata de suferinta fireasca pe care orice om o are la pierderea mamei, mai ales in asemenea circumstante, Tribunalul considerand ca fiind o reparatie justa suma de 50.000 lei pentru fiecare parte civila.
In baza art.191 C.pr.pen. va fi obligat inculpatul sa plateasca statului suma de 2.600 lei, din care 1.500 lei in faza de urmarire penala, urmand ca onorariul avocatului din oficiu sa fie platit din fondurile Ministerului Justitiei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015