InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Corecta solutionare a laturii civile .Mentinerea solutiei primei instante in apel

(Decizie nr. 201 din data de 26.07.2010 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu

Constata ca ,Judecatoria Sibiu,  in baza art. 184 alin. 2 si 4 Cpen. a dispus condamnarea inculpatului P L M,., studii superioare, , fara antecedente penale,  la o pedeapsa de 8 luni inchisoare.
In baza art. 81 alin. 1 Cpen. s-a suspendat conditionat executarea pedepsei pe o durata de 2 ani si 8 luni, termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 alin. 1 Cpen.
In baza art. 71 alin. 5 Cpen. pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale s-a suspendat si executarea pedepsei accesorii.
In baza art. 359 Cpp. s-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 si 84 Cpen.
In baza art. 14 si 346 alin. 1 Cpp. cu aplicarea art. 998-999 Cciv. s-a dispus obligarea inculpatului la plata sumelor de:
- 8.365,56 lei catre partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgenta  cu titlu de despagubiri materiale si
- 100.000 lei cu titlu de daune morale si 10.429,53 lei cu titlu de despagubiri materiale catre partea civila C E P
S-a constatat ca S.C. Asigurarea Romaneasca are calitatea de asigurator de raspundere civila delictuala in cauza.
In baza art. 193 alin. 1 si 2 Cpp. s-a dispus obligarea inculpatului la plata catre partea vatamata C E P a  sumei de 6.514 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.
In baza art. 191 alin. 1 Cpp. s-a dispus obligarea inculpatului la plata sumei de 700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de catre stat.
Pentru a pronunta  aceasta sentinta prima instanta a retinut urmatoarele:
La data de 20 februarie 2009, intre orele 06,20 – 06,30, inculpatul  P L M, conducea autoturismul  marca Dacia Logan, , pe B-dl. Corneliu Coposu, pe banda a-I-a a sensului de mers, din directia strazii B-dl. General Vasile Milea catre sediul SC ELECTRICA SA
La trecerea de pietoni din dreptul salii Thalia, inculpatul P L M nu a acordat prioritate de trecere pietonului C E P care se angajase regulamentar in traversarea strazii B-dl. Corneliu Coposu pe marcajul  pietonal dinspre  partea stanga fata de directia de deplasare a  autoturismului Dacia Logan condus de inculpat, accidentand-o.
Impactul dintre autoturismul condus de inculpat si partea vatamata s-a produs in zona marcajului pietonal pe sensul de mers al autoturismului, partea vatamata a fost lovita de  partea stanga fata a masinii, fiind proiectata pe capota si parbrizul masinii, spargandu-l si apoi a fost tarata pe carosabil cca. 10 metri.
In urma impactului a rezultat vatamarea corporala a partii vatamate si avarierea autoturismului marca Dacia Logan condus de inculpat.
In urma accidentului rutier partea vatamata a fost transportata la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta , unde i s-a stabilit ca diagnostic        „ fractura femur stang , TCC acut inchis „.
Concluziile medico-legale consemnate in certificatul medico-legal atesta ca partea vatamata prezinta leziuni traumatice, care s-au produs la data de 20 februarie 2009, in conditiile unui accident rutier. Leziunile necesita 90-100 zile  ingrijiri medicale pentru vindecare, daca nu survin complicatii. Ulterior, aceasta a solicitat o completare a certificatului medico-legal pentru stabilirea exacta a numarului de zile de ingrijiri medicale .
Concluziile consemnate in raportul de expertiza medico – legal din 7 iulie 2009, atesta faptul ca,  pentru vindecarea leziunilor suferite la data de 20 februarie 2009, este necesar efectuarea in continuare a unui tratament recuperator, astfel incat se prelungeste durata totala a zilelor de ingrijiri medicale necesare pentru vindecare la un total de 140-150 zile.
In cauza s-au constituit parti civile urmatoarele  partile vatamate:
- Spitalul Clinic Judetean de Urgenta cu suma de 8.365,56 lei cu titlu de daune materiale reprezentand contravaloarea consultatiilor, tratamentelor si internarilor acordate partii vatamate victima a accidentului   De vreme ce in cauza au fost  intrunite toate conditiile raspunderii civile delictuale (fapta ilicita a inculpatului cauzatoare de prejudicii, prejudiciul cert atat sub aspectul existentei sale cat si a intinderii sale, vinovatia inculpatului sub forma culpei si raportul de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciu) instanta a admis actiunile civile cu cateva precizari si limitari.
Actiunea civila a partii civile Spitalul Clinic Judetean de Urgenta  instanta  a admis-o integral de vreme ce consultarile, tratamentele si internarile de care a beneficiat partea vatamata victima a accidentului (acte terapeutice pe larg descrise in cuprinsul rapoartelor de expertiza medico-legale) au fost de natura a provoca aceste cheltuieli.
Cererea formulata de catre partea vatamata Crisan Eugenia Paraschiva de acordare a daunelor morale instanta  a admis-o integral. Pentru a proceda astfel a avut instanta in vedere suferintele fizice, traumele psihice si prejudiciul nepatrimonial enorm suferit de catre partea vatamata victima a accidentului. Din insasi actele medicale existente la dosar a rezultat faptul ca partea vatamata a suferit numeroase interventii chirurgicale, numeroase internari ce au condus toate la un numar de peste 300 de zile de ingrijiri medicale pentru vindecare. De asemenea nu putea sa nu se observe faptul ca in prezent partea vatamata desi o persoana tanara si activa inainte de accident este incadrata in gradul II de invaliditate. In fine, din depozitiile martorilor audiati in cauza(filele 53-55) s-au desprins nu numai sumele de bani cheltuite de partea vatamata dar si suferintele deosebite indurate de aceasta atat pe perioada internarii cat si in perioada convalescentei.
Cererea de acordare a daunelor materiale instanta a admis-o doar in partea ce pe de o parte este dovedita cu actele de la dosar sau cu depozitiile martorilor iar pe de alta parte doar in ceea ce priveste sumele ce pot fi calculate de catre instanta.
Astfel din insumarea chitantelor existente la dosar s-a desprins suma totala de 3.065,53 lei. La aceasta suma instanta a mai adaugat contravaloarea sumei pe care partea vatamata ar fi obtinut-o din executarea conventiei civile (13 luni, 100 lei pe luna contravaloarea hainelor distruse (1.050 lei), contravaloarea sumelor acordate persoanei de specialitate angajata pentru recuperarea partii vatamate (3.100) si contravaloarea tichetelor de masa(174 lei pe 13 luniin total suma de 10.429,53 lei.
Prin urmare, pentru a concluziona, instanta in  baza art. 14 si 346 alin. 1 Cpp. cu aplicarea art. 998-999 Cciv. a obligat inculpatul la plata sumelor de:
-8.365,56 lei catre partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu cu titlu de despagubiri materiale si
-100.000 lei cu titlu de daune morale si 10.429,53 lei cu titlu de despagubiri materiale catre partea civila Crisan Eugenia Paraschiva.
S-a constatat ca S.C. Asigurarea Romaneasca are calitatea de asigurator de raspundere civila delictuala in cauza.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel asiguratorul SC Asigurarea Romaneasca – ASIROM, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie in ceea ce priveste latura civila.  S-a sustinut ca s-a facut o gresita aplicare a legii intrucat sunt exagerate daunele morale la plata carora a fost obligat inculpatul si s-a cerut ca fie reduse la suma de 20.000 lei.
Tribunalul analizand sentinta atacata in raport de motivele invocate cat si din oficiu, conform art. 371 alin. 2 C.p.p. sub toate aspectele,a  constatat ca apelul este nefondat.
Starea de fapt pe baza careia a fost pronuntata sentinta atacata a fost corect retinuta, intemeiata fiind pe probatoriul administrat in timpul urmarii penale si al cercetarii judecatoresti.
La randul ei, pedeapsa a fost bine individualizata atat sub aspectul cuantumului cat si al aplicarii dispozitiilor  cu privire la suspendarea conditionata.
Latura civila a fost solutionata retinandu-se intemeiat ca sunt intrunite elementele constitutive ale raspunderii delictuale, cuantumul despagubirilor acordate victimei accidentului a  fost stabilit, dupa cum reiese din considerentele sentintei, pe baza probelor existente.
Cat priveste daunele morale, in raport de toate imprejurarile  care au fost avute in vedere la solutionarea fondului si care vizeaza pe  langa suferinta fizica indelungata si o serioasa trauma psihica, este de observat ca nu sunt exagerate. Cel putin doua imprejurari sunt deosebit de relevante in acest sens si anume: numeroasele internari si cele trei  sute de zile de ingrijiri medicale necesare vindecarii.
De altfel pentru relevanta traumelor psihice incercate de victima este de observat si atitudinea inculpatului care s-a opus admiterii apelului asiguratorului, desi era cel dintai obligat la plata daunelor morale.
Fata de toate acestea, avand in vedere si dispozitiile art. 379 pct. 1 lit. b C.p.p. apelul asiguratorului a fost  respins  ca nefondat iar sentinta atacata mentinuta in totalitate.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015