InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buhusi

modificare masuri privind copilul

(Sentinta civila nr. 0 din data de 08.01.2014 pronuntata de Judecatoria Buhusi)

Domeniu Situatii la divort | Dosare Judecatoria Buhusi | Jurisprudenta Judecatoria Buhusi

R O M A N I A

JUDECATORIA BUHUSI
SENTINTA CIVILA Nr…………..
Sedinta publica de la ……………….
Completul compus din:
PRESEDINTE:  ………………..
Grefier:  ……………….


            Pe rol fiind  judecarea cauzei civile privind pe reclamantul …………..si pe parata …………………, avand ca obiect modificare masuri privind copilul.
Desfasurarea sedintei de judecata a fost inregistrata cu mijloacele tehnice audio, conform dispozitiilor art. 231 N.C.Pr.Civ.
La apelul nominal facut in sedinta publica  se prezinta avocat …………….. pentru reclamant si avocat ……………… pentru parata.
Procedura completa.
S-a facut referatul cauzei, dupa care:       
Instanta constata ca este competenta  sa judece cauza, potrivit art. 94 s.u. N.C.Pr.Civ.
S-a audiat minora ……………, in Camera de Consiliu, raspunsurile fiind consemnate in proces verbal, atasat la dosarul cauzei.
Av……………. depune imputernicire avocatiala pentru reclamant.
Av…………….. depune imputernicire avocatiala pentru parata. Arata ca parata este de acord cu  actiunea insa solicita stabilirea un drept de vizita a minorei, in acest sens depunand  o cerere reconventionala. Inmaneaza si aparatorului reclamantei un exemplar al cererii reconventionale.
Av……………, pentru reclamant, arata ca este de acord cu stabilirea unui drept de vizita. Precizeaza ca partile s-au judecat in dosarul nr. ……………….. si pe calea ordonantei presedintiale domiciliul minorei a fost stabilit la tata. In dovedirea actiunii solicita proba testimoniala cu martora ………………. prezenta in instanta.
Av……………., pentru parata arata ca nu are probe de propus. Solicita ca toate actele de procedura sa ii fie comunicate paratei pe adresa  cabinetului de avocat din Bacau ………………..
Constatand ca proba solicitata de reclamant este pertinenta, concludenta si utila cauzei, instanta incuviinteaza proba cu martora ……………….. solicitata de reclamant prin aparator si dispune audierea la acest termen.
S-a audiat sub prestare de juramant martora ……………….., raspunsurile fiind consemnate si atasate la dosarul cauzei.
Nemaifiind alte cereri de formulat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul in fond.
Avocat ……………., avand cuvantul in fond pentru reclamantul-parat, solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, respectiv stabilirea locuintei minorei  ……………. in ………………….la domiciliul reclamantului-parat, existand si acordul paratei-reclamante in acest sens. Apreciaza ca cererea este  dovedita cu  declaratia martorei ………….., audiata la acest termen. Este de acord cu stabilirea unui drept de vizita al minorei in favoarea paratei. Nu solicita  pensie de intretinere intrucat asa au convenit partile si nici cheltuieli de judecata.
Avocat …………………. avand cuvantul in fond pentru  parata-reclamanta este de acord cu admiterea actiunii, respectiv cu stabilirea domiciliului minorei in sat ………, com. …………., la reclamantul-parat. Solicita admiterea cererii reconventionale in sensul de a se stabili un program de vizita in favoarea paratei-reclamante  doua saptamani in lunile iulie si august, in vacanta de vara  si doua saptamani in luna decembrie cu luarea minorei la domiciliul paratei reclamante. Nu solicita cheltuieli de judecata.
          S-au declarat dezbaterile inchise trecandu-se la deliberare.

INSTANTA
-deliberand-

Asupra cauzei civile de fata, instanta constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata sub nr. …………….. pe rolul Judecatoriei Buhusi, reclamantul …………… a chemat-o in judecata pe parata ………………., solicitand instantei ca prin hotararea pe care o va pronunta sa modifice masura reincredintarii minorului stabilita prin s.c. nr. ……………. a Judecatoriei Buhusi si sa dispuna ca autoritatea parinteasca privind minora ............................ sa se exercite in comun de ambii parinti si ca locuinta minorei sa fie stabilita la domiciliul reclamantului.
Actiunea a fost legal timbrata cu 20 lei taxa judiciara de timbru.
          In motivarea cererii, reclamantul arata ca prin sentinta civila nr. …………………… a Judecatoriei Buhusi a fost admisa actiunea de divort formulata de reclamant impotriva paratei, a fost desfacuta din culpa comuna casatoria lor incheiata la data de …………………, minora …………………….., nascuta la data de ………………, i-a fost incredintata  reclamantei spre crestere si educare si s-a luat act ca nu se impune obligarea paratei la plata pensiei de intretinere.
              Pentru a hotari astfel, instanta a retinut ca minora se afla in ingrijirea tatalui care are toate conditiile necesare pentru cresterea si educarea minorei, iar parata a solicitat ca minora sa fie incredintata tatalui.
               Prin sentinta civila nr. ………………. a Judecatoriei Buhusi a fost admisa actiunea principala avand ca obiect reincredintarea minor, formulata de parata impotriva reclamantului, a dispus reincredintarea minorei catre parata, a admis cererea reconventionala formulata de  reclamant si a incuviintat intelegerea partilor in ceea ce priveste stabilirea in favoarea  reclamantului a unui program de vizita in luna iulie si august in perioada vacantei scolare si  doua saptamani in vacanta de iarna - in luna decembrie la domiciliul reclamantului.
              Pentru a hotari astfel instanta a avut in vedere intelegerea intervenita  intre parinti.
              In luna iulie 2013, minora s-a intors in tara pentru a petrece impreuna cu reclamantul  cele doua luni de vacanta stabilite prin sentinta civila nr. …………. a Judecatoriei Buhusi, dar nu mai doreste sa se intoarca in Italia la mama ei, deoarece acolo nu a reusit sa se acomodeze cu scoala, prietenii si mediul in care traieste.  Reclamantul arata ca a avut mai multe discutii cu minora pentru a vedea daca nu sunt doar niste impulsuri de moment, dar aceasta l-a convins ca este o hotarare definitiva si ca intradevar nu mai doreste sa plece in Italia, la mama ei.
Avand in vedere ca, asa cum a retinut si instanta de judecata in considerentele sentintei civile nr. …………….., in perioada cat minora i-a fost incredintata reclamantului acesta, ajutat fiind de sora lui, s-a ocupat exemplar de cresterea si educarea fetitei, rezultatele deosebite la invatatura ale acesteia, concretizate in numeroase diplome si aprecieri din partea cadrelor didactice  fiind edificatoare in acest sens, iar la reincredintarea minorei instanta a avut in vedere doar intelegerea intervenita intre parinti, si fata de dorinta expresa a minorei de a ramane din nou cu reclamantul, acesta solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata.
In drept, actiunea a fost intemeiata pe dispozitiile art.397, 400,403,503-504 Cod Civil.
In dovedirea actiunii, reclamantul a depus la dosar copii ale urmatoarelor inscrisuri: carte de identitate reclamant, certificat de nastere al minorei ………….. sentinta civila nr. ………….pronuntata de Judecatoria Buhusi in dosarul nr. ……………., sentinta civila nr. …………..din ……………… pronuntata de Judecatoria Buhusi in dosarul nr. …………….. si a solicitat incuviintarea probei cu un martor, probe ce au fost incuviintate si administrate de instanta.
La data de ……………., parata prin aparator a depus intampinare si cerere reconventionala, aratand ca este de acord cu cererea reclamantului si solicitand sa se stabileasca in favoarea sa un program de vizita astfel: in vacanta de vara a minorei, respectiv doua saptamani in lunile iulie si august si in vacanta de iarna, doua saptamani in luna decembrie, cu luare la domiciliul paratei.
Cererea reconventionala nu a fost motivata in drept.
Parata nu a solicitat probe.
Reclamantul prin aparator a fost de acord cu stabilirea unui program de vizita a minorei in favoarea paratei.
In cauza s-a efectuat ancheta sociala la domiciliul reclamantului.
Din actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
Prin s. c. nr. …………… a Judecatoriei Buhusi, a fost desfacuta casatoria partilor si s-a dispus incredintarea minorei ……………., nascuta la data de …………….., tatalui ……………., potrivit intelegerii de atunci a partilor.
Prin s. c. nr. ……………….. a aceleiasi instante, s-a dispus reincredintarea minorei catre mama – ……………., instanta apreciind la acel Moment, ca rolul mamei este unul mai important in dezvoltarea emotionala a minorei si tinand seama si de optiunea acesteia din urma, in sensul de a locui in Italia cu mama sa si de acordul partilor in acest sens.
Potrivit sustinerilor reclamantului, confirmate de martora ……………….., sora reclamantului audiata in cauza, in prezent situatia de fapt este alta, in sensul ca minora locuieste din nou in tara, intrucat nu s-a putut acomoda in Italia si nu s-a inteles bine cu mama ei. Martora a relatat ca minora locuieste la ea (in Bacau) in timpul anului scolar, fiind inscrisa la Liceul Anghel Saligny din Bacau, iar in vacanta de vara va locui cu tatal ei, in satul ……………... . acesta din urma lucrand in Spania, dar pe perioada verii locuind in tara. Martora a mai declarat ca este de acord sa o gazduiasca in continuare pe minora, avand conditii bune de locuit, intrucat locuiesc doar ele doua intr-un apartament cu doua camere, iar minora are camera ei. De asemenea a aratat ca si reclamantul are conditii optime de locuit la ……………… unde are o casa cu doua camere, racordata la utilitati.
Cele relatate de martora au fost confirmate de ancheta sociala efectuata la locuinta reclamantului din comuna Blagesti, din care a rezultat ca minora locuieste in gazda la matusa paterna, intrucat urmeaza cursurile scolii la Bacau, dar in week-end vine la bunica paterna in……………. avand parte de afectiunea si sprijinul acesteia, precum si al celorlalte rude.
Audiata de instanta, minora a declarat ca doreste sa locuiasca cu tatal ei in tara, intrucat nu s-a putut acomoda in Italia si nu s-a inteles bine cu mama ei, din pricina ca aceasta ii vorbea urat, ii cerea sa aiba grija de fratele ei mai mic, iar la ultima convorbire telefonica i-a spus ca nu o mai considera fiica ei.
Pentru considerentele expuse, instanta constata intemeiata cererea reclamantului-parat, pe care o va admite.
In drept, potrivit art. 503 C. civ., parintii exercita impreuna si in mod egal autoritatea parinteasca si in acest temei autoritatea parinteasca va reveni in comun ambilor parinti.
Instanta va avea in vedere interesul superior al minorei, care locuieste in prezent in tara, alaturi de familia paterna, conditiile materiale si de locuit ale acestora, care sunt potrivite cresterii si educarii minorei, optiunea minorei, precum si concluziile anchetei sociale si acordul paratei-reclamante cu privire la stabilirea domiciliului acesteia la reclamantul-parat.
Astfel, in temeiul art. 400 al. 1 C. civ., care prevede ca locuinta copilului minor se stabileste la domiciliul parintelui cu care locuieste in mod statornic, instanta va stabili locuinta minorului la domiciliul reclamantului-parat.
In ce priveste cererea reconventionala, aceasta este intemeiata, pentru considerentele ce vor urma:
Potrivit art. 503 C. civ., parintii exercita impreuna si in mod egal autoritatea parinteasca, ceea ce implica, asa cum se stipuleaza in cuprinsul art. 401 C. civ. si dreptul parintilor de a pastra legaturi personale cu copilul.
Pentru a lua o masura referitoare la copil, instanta trebuie sa coroboreze dispozitiile sus-mentionate cu principiul consacrat in art. 263 C. civ., al interesului superior al minorului.
Instanta va avea in vedere atat dreptul parintelui de a pastra legaturi personale cu copilul, cat si interesul minorei de a beneficia de legatura afectiva mama-fiica, dar va tine seama si de circumstantele specifice cauzei de fata.
Pentru aceste considerente, avand in vedere si acordul reclamantului-parat in ceea ce priveste programul de vizita solicitat de parata-reclamanta, instanta urmeaza ca in temeiul art. 401 al. 2 si 496 al. 5 C. civ., sa admita cererea reconventionala si sa stabileasca un program de vizitare a minorei, asa cum a fost solicitat prin cererea reconventionala.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

Admite actiunea civila avand ca obiect modificarea masurilor privind minorul, formulata de reclamantul-parat ………….. domiciliat …………….. in contradictoriu cu parata-reclamanta ………………… cu domiciliul ales la sediul ………………………………
Admite cererea reconventionala avand ca obiect stabilire program de vizita minor, formulata de parata-reclamanta …………… in contradictoriu cu reclamantul-parat …………………….
Stabileste locuinta minorei …………….., nascuta la data de …………………. la domiciliul reclamantului-parat.
Autoritatea parinteasca urmeaza a fi exercitata in comun de ambii parinti.
Stabileste ca parata-reclamanta sa aiba legaturi personale cu minora dupa urmatorul program:
- doua saptamani in vacanta de vara a minorei, respectiv in lunile iulie-august, cu luarea acesteia la domiciliul paratei-reclamante;
- doua saptamani in vacanta de iarna a minorei, respectiv in luna decembrie, cu luarea acesteia la domiciliul paratei-reclamante.
 Parata reclamanta va aduce minora la domiciliul reclamantului-parat dupa terminarea programului de vizita.
Sisteaza efectele sentintei civile nr. ……………… a Judecatoriei Buhusi.
Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Cu drept de apel la Tribunalul Bacau in termen de 30 de zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi……………..
Presedinte,                                                                Grefier,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Situatii la divort

Desfacerea casatoriei. Incredintare minori. Contributie lunara de intretinere. - Decizie nr. 419 din data de 08.11.2010
divort cu copii - Sentinta civila nr. 6322 din data de 26.09.2011
Divort fara minori - Sentinta civila nr. 544/2014 din data de 02.07.2014
RAPORT DE DREPT INTERNATIONAL PRIVAT. RECUNOASTEREA HOTARARII STRAINE PRIVITOARE LA DIVORT. NOTIUNEA DE HOTARARE STRAINA - Sentinta civila nr. 316 din data de 22.01.2006
DIVORT. INCREDINTARE MINORI. INTERESUL SUPERIOR AL COPIILOR. CRITERII. NEVOIA DE A CRESTE IMPREUNA - Sentinta civila nr. 10115 din data de 05.11.2008
divort - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.05.2014
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 1879 din data de 25.10.2016
Desfacerea casatoriei, stabilirea domiciliului minorului - Sentinta civila nr. 1274 din data de 01.07.2015
Desfacere casatorie - Sentinta civila nr. 1281 din data de 01.07.2015
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 900 din data de 13.05.2015
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2795 din data de 15.10.2012
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2387 din data de 13.09.2012
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.07.2010
Desfacere casatorie, incredintare minori, stabilire pensie intretinere, revenire la numele anterior casatoriei - Sentinta civila nr. 1 din data de 22.10.2008
Actiune de divort, stabilirea exercitarii autoritatii parintesti in mod rxclusiv de catre unui dintre parinti - Sentinta civila nr. 3249 din data de 19.12.2011
Divort - Sentinta civila nr. 263 din data de 15.02.2010
Divort - Sentinta civila nr. 310 din data de 25.04.2013
divor? cu minori - Sentinta civila nr. 1542/2015 din data de 08.10.2015
Conducere auto sub influenta alcoolului - Sentinta penala nr. 118/2016 din data de 12.12.2016
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 814/2016 din data de 21.10.2016