InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Medias

Restituirea scrisorii care contine procesul verbal contraventional de catre oficiul postal organului constatator, in contextul in care termenul de avizare si pastrare a expirat, nu poate avea semnificatia realizarii comunicarii procesului verbal contraven

(Sentinta civila nr. 2947 din data de 22.11.2012 pronuntata de Judecatoria Medias)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Medias | Jurisprudenta Judecatoria Medias

Prin cererea inregistrata la data de 17 octombrie 2012, I.P. J.C., avand sediul in ……., a solicitat ca in contradictoriu cu parata M. M. – D. F. L., cu sediul in ………….., sa se dispuna admiterea contestatiei la executare, si pe cale de consecinta,  sa fie obligata parata sa puna in executare titlul executoriu constand in   procesul-verbal de contraventie seria CP nr.1483985 /22.06.2012.
           In motivarea cererii sale, contestatoarea arata ca, in fapt, in termenul legal de 90 zile prev. de art.141 alin.7 din Codul de procedura fiscala a inaintat D. F. M., procesul-verbal de contraventie amintit, in vederea executarii silite. Cu adresa nr.22075/26.09.2012 directia fiscala sesizata a restituit titlul cu motivarea  ca nu sunt indeplinite prev.art.27 din OG 2/2001, nefiind facuta dovada comunicarii procesului-verbal de contraventie catre contravenient. Sustine contestatoarea ca in realitate procesul-verbal de contraventie a fost comunicat contravenientului in forma prevazuta de lege, prin scrisoare recomandata cu aviz de primire, si ca, plicul a fost restituit deoarece destinatarul avizat nu s-a prezentat pentru a ridica scrisoarea. Apreciaza contestatoarea ca exista o diferenta intre comunicarea cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire si comunicarea prin scrisoare cu aviz de primire, in acest ultim caz fiind suficienta avizarea destinatarului pentru ca procedura de comunicare sa fie realizata, ceea ce s-a intamplat si in cazul in speta. Mai considera contestatoarea ca  organele de executare silita nu sunt in masura sa constate prescriptia executarii sanctiunii pentru necomunicarea proceselor-verbale de contraventie, acesta constituind atributul exclusiv al instantelor de judecata, asa incat, procesul-verbal devenit titlu executoriu trebuie pus in executare, debitorul avand posibilitatea de a formula contestatie la executare. Sustine contestatoarea ca organele de executare fiscala pot restitui titlul executoriu doar in conformitate cu art. 141 alin.8 din OG 92/2003 or, titlul comunicat raspunde acestor exigente legale, iar faptul ca procedura de comunicare utilizata este sau nu legala este un aspect pe care doar instanta de judecata il poate analiza.
        In drept, s-au invocat prev.art.39 alin.3,4 din OG 2/2001.
        In probatiune, contestatoarea a aratat ca se prevaleaza de proba cu inscrisuri constand in titlul executoriu; confirmarea de primire; adresa nr.22075/2012 cu plicul insotitor.
         Parata, prin intampinare – fila 14 dosar, s-a opus admiterii cererii pe considerentul ca in cauza procedura de comunicare a procesului-verbal nu s-a realizat, nefiind semnata dovada de primire de catre contravenienta S. C..  Pretinde intimata ca pentru cazurile de neridicare a corespondentei legea a prevazut varianta subsidiara a afisarii procesului-verbal la domiciliul contravenientului, si ca alteori, in situatii similare cand au inregistrat titlurile au fost admise contestatiile de executare ,fiind obligati  la plata cheltuielilor de judecata, pe  motiv ca punerea in executare s-a facut fara dovada comunicarii acestuia contravenientului prin posta ,cu confirmare de primire sau nu exista semnatura contravenientului pe confirmare.
     In drept, s-au invocat art.115-119 C.pr.civila; prev.OG 92/2003.
     Din examinarea actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarele:
     Prin procesul-verbal de contraventie seria CP nr.1483985 din 22.06.2012 agenti ai autoritatii contestatoare au aplicat contravenientei S. C., dom. in ……..sanctiunea amenzii de 420 lei pentru savarsirea unor contraventii la regimul circulatiei rutiere.
      Procesul-verbal a fost comunicat contravenientei cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire - fila 8 dosar, dovada fiind restituita fara nici o mentiune.          Procesul-verbal de contraventie  a fost inaintat paratei in vederea punerii lui in  executare pentru incasarea creantei bugetare reprezentand amenda in cuantum de 420 lei, iar parata in data de 26.09.2012 a restituit actul pe considerentul lipsei dovezii de comunicare a procesului-verbal de contraventie catre contravenient.
      Potrivit art. 110 alin.3 C.pr.fiscala si art. 107 pct. 1 lit.f din Normele de aplicare a codului de procedura fiscala, procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei constituie titlu de creanta pentru obligatiile privind plata amenzilor contraventionale.
    Conform art. 141  alin.1 C.pr.fiscala, executarea silita a creantelor fiscale se efectueaza in temeiul unui titlu executoriu emis de catre organele de executare competent in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal debitorul sau al unui inscris care,potrivit legii, constituie titlu executoriu. La aliniatele 6-8 ale aceluiasi text de lege se prevede insa  ca titlurile executorii emise de alte organe competente care privesc creante fiscale se transmit in termen de cel mult 30 zile de la emitere, spre executare silita, potrivit legii, organelor fiscale. Netransmiterea titlurilor executorii provenite in urma sanctionarii contraventionale, in termen de 90 zile de la emiterea lor, conduce la anularea acestora, iar conducatorul organului emitent al titlului are obligatia emiterii deciziei de imputare a contravalorii contraventiei personalului care se face vinovat de intarziere. De asemenea, in cazul titlurilor executorii emise de alte organe decat cele financiare, se prevede ca daca nu acestea nu cuprind unul dintre urmatoarele elemente: numele si prenumele debitorului, codul numeric personal, domiciliul sau sediul, cuantumul sumei datorate, temeiul legal, semnatura  organului care l-a  emis si dovada comunicarii acestora, organul de executare va restitui de indata titlurile executorii organelor emitente.
         In cazul de fata, parata a restituit procesul-verbal, pe considerentul ca nu s-a facut dovada comunicarii procesului-verbal.
         Contestatoarea sustine ca  procedura de comunicare s-a realizat o data cu avizarea contravenientei pentru a ridica scrisoarea de la oficiul postal.
         Potrivit art. 26 alin.3, art.27 din OG 2/2001,in cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii. Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata se face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor.
       De asemenea, conform art.37 din OG 2/2001, procesul-verbal neatacat in termen legal, precum si hotararea judecatoreasca irevocabila prin care s-a solutionat plangerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.
          Sub aspectul procedurii de comunicare, textul art. 27 din OG 2/2001, atunci cand stabileste modalitatea de realizare a procedurii de comunicare, in cele doua forme, interpune intre ele conjunctia „sau” care introduce o optiune alternativa , prin urmare strict legal, nu exista ratiuni pentru care sa fie folosite ambele forme pentru realizarea procedurii de comunicare. Totusi Curtea Constitutionala prin decizia nr.1254/22.09.2011 a deslusit finalitatea acestor proceduri, respectiv incuno?tin?area efectiva a celui sanctionat. In cazul de fata,  prin simplul fapt ca scrisoarea cu procesul-verbal ce s-a dorit a fi comunicata  a fost restituita  de oficiul postal organului constatator pentru ca termenul de avizare si pastrare a expirat, nu mai poate avea semnificatia realizarii comunicarii in sensul Curtii „ de aducere la cunostinta persoanei care a savarsit o contraventie a documentelor transmise”.
        Prin urmare, refuzul paratei se  circumscrie cazului de restituire prev. de art. 141 alin.8 C.pr.fiscala.
         Ca atare contestatia formulata se dovedeste neintemeiata, urmand ca in temeiul art. 172 si urm. C.pr.fiscala, sa fie respinsa.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013