InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Avrig

Talharie

(Sentinta penala nr. 470 din data de 26.08.2009 pronuntata de Judecatoria Avrig)

Domeniu Talharie | Dosare Judecatoria Avrig | Jurisprudenta Judecatoria Avrig

Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Avrig din data de 11.05.2009, si inregistrat la aceasta instanta sub nr. X din data de ………, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor S.C.O., P.C.A., D.F.C., P.I.C. si A.C.M., pentru savarsirea infractiunii de talharie prev. de art. 211 alin. 1, 2 lit. b, c si alin. 21 lit. a C. pen.
In fapt, se arata ca in noaptea de 17/18 aprilie 2009, cei cinci inculpati s-au aflat in barul ....... din ......., unde, dupa ce au consumat bauturi alcoolice, au urmarit partea vatamata V.A., dupa ce aceasta a parasit barul, despartindu-se in grupuri, pentru a nu atrage atentia asupra lor. Au ajuns partea vatamata intr-o zona izolata, unde inculpatul  D. i-a solicitat tigari, iar inculpatul P. l-a lovit cu pumnul in zona capului. Ulterior, si inculpatul D. a lovit partea vatamata cu piciorul, aceasta cazand la pamant.
Victima a fost lovita ulterior si de ceilalti inculpati, moment in care inculpatul A. i-a sustras un telefon mobil, iar inculpatul P. a sustras al telefon si portmoneul cu 40 de lei.
Dupa terminarea agresiunii, inculpatul P. a dat telefonul sustras de la partea vatamata inculpatului S..
Dupa circa o ora, cei cinci inculpati au revenit la locul faptei, unde au fost vazuti de un echipaj de politie care cerceta zona, la vederea caruia cei cinci inculpati s-au ascuns.
In ceea ce priveste bunurile sustrase, s-au recuperat cele doua telefoane mobile, de la inculpatii A. si S., precum si suma de 20 de lei, de la inculpatul P..
In urma agresiunii, partea vatamata a suferit leziuni corporale care au necesitat 7-8 zile de ingrijiri medicale.
In drept, fapta celor cinci inculpati intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie, prev. si ped. de art. 211 alin.1 si 2, lit, b si c, si alin.21 lit.a C. penal.
Partea vatamata s-a constitui parte civila in sedinta publica din data de 24.06.2009 cu suma de 53.000 lei, din care suma de 3000 lei cu titlu de daune materiale, si suma de 50.000 cu titlu de daune morale (cate 10.000 lei de la fiecare inculpat).
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta s-a constituit parte civila cu suma de  384 lei (f.271), reprezentand costul ingrijirilor medicale acordate partii vatamate.
Prin ordonanta procurorului din data de 18.04.2009 emisa in dosar nr. ............, inculpatii au fost retinuti, iar prin incheierea penala nr. ...................., pronuntata in dosar nr. .............., s-a dispus arestarea preventiva a inculpatilor pe o durata de 30 de zile, cu incepere de la data de 18.04.2009, masura mentinuta la primirea dosarului de catre instanta de control judiciar, prin decizia penala nr. ...................
Prin incheierea de sedinta din data de 08.07.2009, instanta, in baza art. 3002 raportat la art. 160 b alin.3 C.proc.pen, a mentinut arestarea preventiva a inculpatilor.
Cauza a fost disjunsa in ceea ce-l priveste pe inculpatul A.C.M., prin incheierea de sedinta din data de 29.07.2009, avand in vedere faptul ca starea sanatatii acestuia nu permite prezenta sa la judecata, si, in consecinta, imposibilitatea efectuarii cercetarii judecatoresti.
In consecinta, instanta a ramas sesizata doar cu privire la savarsirea infractiunii de talharie de catre ceilalti patru inculpati.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In fapt, in noaptea de 17/18 aprilie 2009, in jurul orelor 0130,  cei cinci inculpati se aflau in barul .......... din .............., unde l-au vazut pe partea vatamata V.A., pe care nu il cunosteau. Inculpatul S. le-a spus celorlalti patru inculpati ca partea vatamata a avut un conflict cu tatal sau, cu cateva saptamani in urma, si a propus agresarea partii vatamate.
Dupa ce V.A. a iesit din bar, cei cinci inculpati, care in prealabil consumasera bauturi alcoolice, l-au urmarit, iar in momentul in care l-au ajuns intr-o zona izolata, inculpatul D. i-a distras atentia, iar inculpatul P. l-a lovit cu pumnul, doborandu-l la pamant.
Partea vatamata a fost lovita dupa aceea de catre toti cei cinci inculpati, iar dupa finalizarea agresiunii, inculpatii A. si P. au sustras partii vatamate cate un telefon mobil, iar inculpatul P. a sustras si portmoneul cu suma de 40 de lei.
Dupa aceea, cei cinci inculpati s-au intors in barul ...... din ......, unde inculpatul P. a dat telefonul sustras de la partea vatamata inculpatului S.
In urma agresiunii, partea vatamata a suferit leziuni traumatice ce au necesitat 7-8 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, conform  raportului de constatare medico – legala (f.23-24).
La data de 18.04.2009, s-au recuperat de la inculpatul P. doua bancnote de cate 10 lei, sustrase de la partea vatamata (f.26), de la inculpatul S. un telefon mobil (f.28) si de la inculpatul A. alt telefon mobil (f.29), ambele apartinand partii vatamate.
In drept, fapta celor cinci inculpati de a agresa partea vatamata, si de a-i sustrage in aceste conditii banii si telefoanele mobile, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie, prev. de art. 211 alin. 1, 2 lit. b, c si alin. 21 lit. a C.pen.
Inculpatii au avut o atitudine sincera in cursul urmaririi penale, recunoscand savarsirea faptei si manifestand regret.
Ulterior, in faza de judecata, inculpatii P., D., S. si P. au revenit asupra declaratiilor date in cursul urmariri penale, sustinand ca au fost date sub imperiul constrangerii fizice si morale din partea organelor de politie.
Astfel, in declaratiile date in faza de judecata (f.254-258), cei patru inculpati au recunoscut doar agresarea partii vatamate, negand orice implicare in sustragerea vreunui bun de la acesta.
La termenul de judecata din data de 26.08.2009, inculpatii au inteles sa dea o noua declaratie, prin care au mentinut declaratiile date in cursul urmaririi penale, recunoscand in integralitate savarsirea faptei, si manifestand regret fata de aceasta si fata de declaratiile nesincere date in faza de judecata.
Instanta retine ca cei patru inculpati se fac vinovati de savarsirea infractiunii pentru care au fost trimisi in judecata, urmand ca acestora sa li se aplice cate o pedeapsa in acest sens.
La stabilirea pedepsei, instanta va avea in vedere circumstantele reale si cele personale ale inculpatilor, faptul ca sunt la prima confruntare cu legea penala, varsta frageda a acestora, faptul ca au recunoscut, inca din primele declaratii savarsirea infractiunii, si faptul ca au depus diligente pentru a inlatura rezultatul infractiunii, paguba materiala suferita de partea vatamata fiind recuperata aproape in integralitate.
Totodata, instanta va avea in vedere faptul ca, desi in declaratiile date initial in faza de judecata, inculpatii au revenit asupra celor date in cursul urmariri penale, avand o atitudine nesincera, pana la terminarea cercetarii judecatoresti, au inteles, din proprie initiativa, sa revina asupra declaratiilor nesincere, intelegand sa dea alte declaratii, in care au mentinut atitudinea sincera avuta in cursul urmariri penale,recunoscand fapta si manifestand regret fata de aceasta. Instanta va avea in vedere faptul ca revenirea la atitudinea sincera a inculpatilor a avut loc din propria lor initiativa si la indemnul propriei constiinte, acestia intelegand necesitatea asumarii consecintelor faptei lor, pe care au recunoscut-o.
In concluzie, instanta condamna inculpatul S.C.O. la pedeapsa de  3 ani si 11 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de talharie, prev. de art. 211 alin.1 si 2 lit. b, c si alin. 21 lit. a C.penal, cu aplicarea art. 74 lit. „a” si ”c” C.penal.
In temeiul art. 861  C.penal, dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei  de 3 ani si 11 luni inchisoare, sens in care stabileste termenul de incercare la 7 ani si 11 luni.
In baza art.863 C. penal, stabileste urmatoarele masuri de supraveghere in sarcina inculpatului, pe durata termenului de incercare:
- sa se prezinte, la datele fixate , la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Sibiu.
- sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, locuinta, resedinta, sau orice deplasare ce depaseste 8 zile, precum si intoarcerea.
- sa comunice si sa verifice schimbarea locului de munca.
- sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
- sa nu frecventeze  barul „ ................ „ din localitatea ..............
Face aplicarea art. 71 C.penal,raportat la art. 64 lit. „a” teza a II-a si „b” din  C.penal.
In baza art. 71 alin.5 C. penal, dispune suspendarea executarii pedepselor accesorii pe durata suspendarii sub supraveghere a pedepsei principale.
In baza art.359 C.proc.pen,  atrage atentia inculpatului asupra cauzelor de revocare a suspendarii sub supraveghere a pedepsei,, prev. de art. 864 C.penal.
In baza art. 88 C.penal, deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive, incepand cu data de 18.04.2009  si pana la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
In baza art. 350 alin.3 lit. b C.proc.pen, va dispune punerea de indata in libertate a inculpatului a inculpatului S.C.O., aflat in Penitenciarul Aiud.
 Va condamna inculpatul P.C.A., la pedeapsa de 4 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de talharie, prev. de art. 211 alin.1 si 2 lit. b, c si alin. 21 lit. a C.penal, cu aplicarea art. 74 lit. „a” si ”c” C.penal.
In temeiul art. 861  C.penal, dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei  de 4 ani inchisoare, sens in care stabileste termenul de incercare la 8 ani.
In baza art.863 C. penal, stabileste urmatoarele masuri de supraveghere in sarcina inculpatului, pe durata termenului de incercare:
- sa se prezinte, la datele fixate , la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Sibiu.
- sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, locuinta, resedinta, sau orice deplasare ce depaseste 8 zile, precum si intoarcerea.
- sa comunice si sa verifice schimbarea locului de munca.
- sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
- sa nu frecventeze  barul „ .............„ din localitatea ..........
Face aplicarea art. 71 C.penal,raportat la art. 64 lit. „a” teza a II-a si „b” din  C.penal.
In baza art. 71 alin.5 C. penal, dispune suspendarea executarii pedepselor accesorii pe durata suspendarii sub supraveghere a pedepsei principale.
In baza art.359 C.proc.pen,  atrage atentia inculpatului asupra cauzelor de revocare a suspendarii sub supraveghere a pedepsei,, prev. de art. 864 C.penal.
In baza art. 88 C.penal, deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive, incepand cu data de 18.04.2009  si pana la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
In baza art. 350 alin.3 lit. b C.proc.pen, dispune punerea de indata in libertate a inculpatului a inculpatului P.C.A., aflat in prezent in Penitenciarul Aiud.
Totodata, condamna inculpatul D.F.C., la pedeapsa de 3 ani si 10 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de talharie, prev. de art. 211 alin.1 si 2 lit. b, c si alin. 21 lit. a C.penal, cu aplicarea art. 74 lit. „a” si ”c” C.penal.
In temeiul art. 861  C.penal, dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei  de 3 ani si 10 luni inchisoare, sens in care stabileste termenul de incercare la 7 ani si 10  luni.
In baza art.863 C. penal, stabileste urmatoarele masuri de supraveghere in sarcina inculpatului, pe durata termenului de incercare:
- sa se prezinte, la datele fixate , la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Sibiu.
- sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, locuinta, resedinta, sau orice deplasare ce depaseste 8 zile, precum si intoarcerea.
- sa comunice si sa verifice schimbarea locului de munca.
- sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
- sa nu frecventeze  barul „.........„ din localitatea ...............
Face aplicarea art. 71 C.penal,raportat la art. 64 lit. „a” teza a II-a si „b” din  C.penal.
In baza art. 71 alin.5 C. penal, dispune suspendarea executarii pedepselor accesorii pe durata suspendarii sub supraveghere a pedepsei principale.
In baza art.359 C.proc.pen,  atrage atentia inculpatului asupra cauzelor de revocare a suspendarii sub supraveghere a pedepsei,, prev. de art. 864 C.penal.
In baza art. 88 C.penal, deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive, incepand cu data de 18.04.2009  si pana la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
In baza art. 350 alin.3 lit. b C.proc.pen, dispune punerea de indata in libertate a inculpatului a inculpatului D.F.C., aflat in Penitenciarul Aiud
Condamna inculpatul P.I.C. la pedeapsa de 3 ani si 11 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de talharie, prev. de art. 211 alin.1 si 2 lit. b, c si alin. 21 lit. a C.penal, cu aplicarea art. 74 lit. „a” si ”c” C.penal.
In temeiul art. 861  C.penal, dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 3 ani si 11 luni  inchisoare, sens in care stabileste termenul de incercare la 7 ani si 11 luni.
In baza art.863 C. penal, stabileste urmatoarele masuri de supraveghere in sarcina inculpatului, pe durata termenului de incercare:
- sa se prezinte, la datele fixate , la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Sibiu.
- sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, locuinta, resedinta, sau orice deplasare ce depaseste 8 zile, precum si intoarcerea.
- sa comunice si sa verifice schimbarea locului de munca.
- sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
- sa nu frecventeze  barul .......... din localitatea .............
Face aplicarea art. 71 C.penal,raportat la art. 64 lit. „a” teza a II-a si „b” din  C.penal.
In baza art. 71 alin.5 C. penal, dispune suspendarea executarii pedepselor accesorii pe durata suspendarii sub supraveghere a pedepsei principale.
In baza art.359 C.proc.pen,  atrage atentia inculpatului asupra cauzelor de revocare a suspendarii sub supraveghere a pedepsei,, prev. de art. 864 C.penal.
In baza art. 88 C.penal, deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive, incepand cu data de 18.04.2009  si pana la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
In baza art. 350 alin.3 lit. b C.proc.pen, dispune punerea de indata in libertate a inculpatului a inculpatului P.I.C., aflat in Penitenciarul Aiud.
In toate cazurile, instanta a avut in vedere circumstantele atenuante prev. de art. 74 lit. „a” si ”c” C.penal, cu consecinta scaderii pedepsei sub minimul special prevazut de lege.
Totodata, avand in vedere disp. art. 861 C. penal, tinand seama de comportamentul tuturor inculpatilor ulterior savarsirii infractiunii, de persoana acestora, instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea acesteia, pedeapsa constituind un avertisment pentru inculpati, motiv pentru care a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepselor aplicate celor patru inculpati.
Potrivit art. 862 C. penal, termenul de incercare se compune din durata pedepsei, la care se adauga un interval cuprins intre 2 – 5 ani.
Instanta a considerat necesara stabilirea termenului de incercare, compus din durata pedepsei, la care a adaugat un termen de 4 ani,  orientat spre maximul legal, avand in vedere necesitatea exercitarii supravegherii fata de inculpati pe o durata lunga de timp, in vederea evaluarii comportamentului acestora.
De asemenea, in baza art. 863 alin.3  lit. „c” C. penal, instanta a impus tuturor inculpatilor interdictia ca, pe durata termenului de incercare, sa frecventeze barul ....... din .............., ca masura de supraveghere, avand in vedere impactul negativ al acelei locatii asupra comportamentului inculpatilor, cu consecinta savarsirii infractiunii.
In ceea ce priveste latura civila, instanta retine ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta  s-a constituit parte civila cu suma de 384 lei (f.271), constituirea fiind facuta in termenul legal, fiind trimisa de catre partea civila la dosar anterior audierii inculpatilor, fiind fara relevanta faptul ca a sosit ulterior acestui moment procesual.
In baza art. 14 si 346 C. proc. pen, si  art. 998 C.civil, obliga inculpatii in solidar sa plateasca partii civile Spitalul Clinic Judetean ........... suma de 384 lei, la care se adauga dobanzi si penalitati de intarziere pana la data efectiva a platii, reprezentand contravaloarea serviciilor medicale acordate partii vatamate V.A.
Partea vatamata V.A. s-a constituit parte civila in sedinta publica din data de 24.06.2009 cu suma de 53.000 lei, din care suma de 3000 lei cu titlu de daune materiale, si suma de 50.000 cu titlu de daune morale (cate 10.000 lei de la fiecare inculpat).
In baza art. 14 si 346 C. proc. pen, si  art. 998 C.civil, instanta va admite in parte actiunea civila formulata de partea civila V.A., si va obliga inculpatii sa plateasca in solidar acestuia suma de 6535 lei, reprezentand:
- suma de 6000 lei cu titlu de daune morale;
- suma de 515 lei reprezentand suma cu care au fost diminuate veniturile acestuia ca urmare a concediului medical.
- suma de 20 de lei, reprezentand prejudiciul nerecuperat.
Partea vatamata a facut dovada faptului ca veniturile sale au fost diminuate cu suma totala de 515 lei ca urmare a concediului medical acordat (400 lei in luna mai 2009 si 115 lei in luna aprilie 2009), prin adeverinta emisa de S.C. E.– I. SRL (f.296).
Desi CJAS …….. a comunicat faptul ca societatea angajatoare nu a inregistrat la aceasta institutie concediul medical acordat partii vatamate V.A., instanta apreciaza ca acest lucru nu are relevanta cu privire la latura civila a cauzei, si va obliga inculpatii sa plateasca, in solidar, partii civile suma de 515 lei, aceasta facand dovada diminuarii veniturilor cu aceasta suma.
De asemenea, avand in vedere ca inculpatul P. a sustras portmoneul partii vatamate in care se afla suma de 40 lei, iar la data de 18.04.2009 s-a recuperat doar suma de 20 lei, instanta va admite actiunea civila si cu privire la suma de 20 lei, reprezentand prejudiciu nerecuperat.
In ceea ce priveste suma de 50.000 lei, solicitata cu titlu de daune morale de catre partea civila V.A., instanta apreciaza ca suma este exagerat si nejustificat de mare, comparativ cu suferintele fizice si psihice cauzate acesteia.
In urma agresiunii, partea civila a suferit leziuni vindecabile in 7-8 zile de ingrijiri medicale, suferinta fizica a acesteia fiind evidenta.
De asemenea, instanta apreciaza ca partii civile i-a fost cauzata si o suferinta morala, datorata faptului ca a fost atacata noaptea, de cinci persoane necunoscute, talharita, si lasata fara cunostinta pe drum.
Instanta apreciaza ca suma de 6000 lei este suficienta pentru repararea prejudiciului moral suferit de partea vatamata, fiind suficient pentru repararea traumei suferite de aceasta.
 In baza art. 191 alin.2 C.proc.pen, instanta va obliga inculpatii la plata cheltuielilor judiciare catre stat, dupa cum urmeaza: inculpatul P.C.A.la plata sumei de 750 lei, din care suma de 400 lei reprezinta onorariu avocat din oficiu si se va avansa din FMJLC in favoarea Baroului ….., inculpatul S.C.O. la plata sumei de 350 lei, inculpatul P.I.C.  la plata sumei de 350 lei, si inculpatul D.F.C. .la plata sumei de 350 lei.
Pentru aceste motive,

  IN NUMELE LEGII
   H O T A R A S T E:

Condamna inculpatul S.C.O. la pedeapsa de :
- 3 ani si 11 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de talharie, prev. de art. 211 alin.1 si 2 lit. b, c si alin. 21 lit. a C.penal, cu aplicarea art. 74 lit. „a” si ”c” C.penal.
In temeiul art. 861  C.penal, dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei  de 3 ani si 11 luni inchisoare, sens in care stabileste termenul de incercare la 7 ani si 11 luni.
In baza art.863 C. penal, stabileste urmatoarele masuri de supraveghere in sarcina inculpatului, pe durata termenului de incercare:
- sa se prezinte, la datele fixate , la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Sibiu.
- sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, locuinta, resedinta, sau orice deplasare ce depaseste 8 zile, precum si intoarcerea.
- sa comunice si sa verifice schimbarea locului de munca.
- sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
- sa nu frecventeze  barul „ ….. „ din localitatea ………….
Face aplicarea art. 71 C.penal,raportat la art. 64 lit. „a” teza a II-a si „b” din  C.penal.
In baza art. 71 alin.5 C. penal, dispune suspendarea executarii pedepselor accesorii pe durata suspendarii sub supraveghere a pedepsei principale.
In baza art.359 C.proc.pen,  atrage atentia inculpatului asupra cauzelor de revocare a suspendarii sub supraveghere a pedepsei,, prev. de art. 864 C.penal.
In baza art. 88 C.penal, deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive, incepand cu data de 18.04.2009  si pana la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
In baza art. 350 alin.3 lit. b C.proc.pen, dispune punerea de indata in libertate a inculpatului a inculpatului S.C.O..
Condamna inculpatul P.C.A. la pedeapsa de :
- 4 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de talharie, prev. de art. 211 alin.1 si 2 lit. b, c si alin. 21 lit. a C.penal, cu aplicarea art. 74 lit. „a” si ”c” C.penal.
In temeiul art. 861  C.penal, dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei  de 4 ani inchisoare, sens in care stabileste termenul de incercare la 8 ani.
In baza art.863 C. penal, stabileste urmatoarele masuri de supraveghere in sarcina inculpatului, pe durata termenului de incercare:
- sa se prezinte, la datele fixate , la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Sibiu.
- sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, locuinta, resedinta, sau orice deplasare ce depaseste 8 zile, precum si intoarcerea.
- sa comunice si sa verifice schimbarea locului de munca.
- sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
- sa nu frecventeze  barul „ ……… „ din localitatea ………….
Face aplicarea art. 71 C.penal,raportat la art. 64 lit. „a” teza a II-a si „b” din  C.penal.
In baza art. 71 alin.5 C. penal, dispune suspendarea executarii pedepselor accesorii pe durata suspendarii sub supraveghere a pedepsei principale.
In baza art.359 C.proc.pen,  atrage atentia inculpatului asupra cauzelor de revocare a suspendarii sub supraveghere a pedepsei,, prev. de art. 864 C.penal.
In baza art. 88 C.penal, deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive, incepand cu data de 18.04.2009  si pana la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
In baza art. 350 alin.3 lit. b C.proc.pen, dispune punerea de indata in libertate a inculpatului a inculpatului P.C.A..
Condamna inculpatul D.F.C. la pedeapsa de :
- 3 ani si 10 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de talharie, prev. de art. 211 alin.1 si 2 lit. b, c si alin. 21 lit. a C.penal, cu aplicarea art. 74 lit. „a” si ”c” C.penal.
In temeiul art. 861  C.penal, dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei  de 3 ani si 10 luni inchisoare, sens in care stabileste termenul de incercare la 7 ani si 10  luni.
In baza art.863 C. penal, stabileste urmatoarele masuri de supraveghere in sarcina inculpatului, pe durata termenului de incercare:
- sa se prezinte, la datele fixate , la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Sibiu.
- sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, locuinta, resedinta, sau orice deplasare ce depaseste 8 zile, precum si intoarcerea.
- sa comunice si sa verifice schimbarea locului de munca.
- sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
- sa nu frecventeze  barul „………. „ din localitatea ………..
Face aplicarea art. 71 C.penal,raportat la art. 64 lit. „a” teza a II-a si „b” din  C.penal.
In baza art. 71 alin.5 C. penal, dispune suspendarea executarii pedepselor accesorii pe durata suspendarii sub supraveghere a pedepsei principale.
In baza art.359 C.proc.pen,  atrage atentia inculpatului asupra cauzelor de revocare a suspendarii sub supraveghere a pedepsei,, prev. de art. 864 C.penal.
In baza art. 88 C.penal, deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive, incepand cu data de 18.04.2009  si pana la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
In baza art. 350 alin.3 lit. b C.proc.pen, dispune punerea de indata in libertate a inculpatului a inculpatului D.F.C..
Condamna inculpatul P.I.C., la pedeapsa de :
- 3 ani si 11 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de talharie, prev. de art. 211 alin.1 si 2 lit. b, c si alin. 21 lit. a C.penal, cu aplicarea art. 74 lit. „a” si ”c” C.penal.
In temeiul art. 861  C.penal, dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 3 ani si 11 luni  inchisoare, sens in care stabileste termenul de incercare la 7 ani si 11 luni.
In baza art.863 C. penal, stabileste urmatoarele masuri de supraveghere in sarcina inculpatului, pe durata termenului de incercare:
- sa se prezinte, la datele fixate , la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Sibiu.
- sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, locuinta, resedinta, sau orice deplasare ce depaseste 8 zile, precum si intoarcerea.
- sa comunice si sa verifice schimbarea locului de munca.
- sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
- sa nu frecventeze  barul „ ………..„ din localitatea ………...
Face aplicarea art. 71 C.penal,raportat la art. 64 lit. „a” teza a II-a si „b” din  C.penal.
In baza art. 71 alin.5 C. penal, dispune suspendarea executarii pedepselor accesorii pe durata suspendarii sub supraveghere a pedepsei principale.
In baza art.359 C.proc.pen,  atrage atentia inculpatului asupra cauzelor de revocare a suspendarii sub supraveghere a pedepsei,, prev. de art. 864 C.penal.
In baza art. 88 C.penal, deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive, incepand cu data de 18.04.2009  si pana la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
In baza art. 350 alin.3 lit. b C.proc.pen, dispune punerea de indata in libertate a inculpatului a inculpatului P.I.C..
In baza art. 14 si 346 C. proc. pen, si  art. 998 C.civil, obliga inculpatii in solidar sa plateasca partii civile SPITALUL CLINIC JUDETEAN ..,suma de 384 lei, la care se adauga dobanzi si penalitati de intarziere pana la data efectiva a platii, reprezentand contravaloarea serviciilor medicale acordate partii vatamate V.A..
In baza art. 14 si 346 C. proc. pen, si  art. 998 C.civil, admite in parte actiunea civila formulata de partea civila V. A., si obliga inculpatii sa plateasca in solidar acestuia suma de 6535 lei, reprezentand:
- suma de 6000 lei cu titlu de daune morale;
- suma de 515 lei reprezentand suma cu care au fost diminuate veniturile acestuia ca urmare a concediului medical.
- suma de 20 de lei, reprezentand prejudiciul nerecuperat.
In baza art. 191 alin.2 C.proc.pen, obliga inculpatul P.C.A. la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de 750 lei, din care suma de 400 lei reprezinta onorariu avocat din oficiu si se va avansa din FMJLC in favoarea Baroului ……...
In baza art. 191 alin.2 C.proc.pen, obliga inculpatul S.C.O. la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de 350 lei.
In baza art. 191 alin.2 C.proc.pen, obliga inculpatul P.I.C.  la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de 350 lei.
In baza art. 191 alin.2 C.proc.pen, obliga inculpatul D.F.C.  la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de 350 lei.
Respinge celelalte pretentii ale partii civile V.A..
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare pentru inculpati, si de la pronuntare pentru procuror si partile civile.
Pronuntata in sedinta publica azi, 26 august 2009.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Talharie

talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
Talharie (art.211 C.p.) - Sentinta penala nr. 19 din data de 21.03.2013
Talharie - Sentinta penala nr. SP62/2007 din data de 31.03.2009
Executarea efectiva a pedepsei inchisorii .Asigurarea indeplinirii scopurilor si functiei pedepsei .Mentinerea in apel a hotararii de condamnare - Decizie nr. 236 din data de 22.09.2010
Individualizarea judiciara a pedepsei Circumstante atenuante - Decizie nr. 21 din data de 01.02.2010
Corecta individualizare a pedepsei sub aspectul cuantumului si a modului de executare - Decizie nr. 44 din data de 24.02.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 42 din data de 20.01.2009
Reziliere contract - Sentinta comerciala nr. 842 din data de 12.01.2009
Furt calificat - Sentinta penala nr. 621 din data de 18.08.2010
Reziliere contract - Sentinta comerciala nr. 91 din data de 29.09.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 5912 din data de 23.06.2009
Succesiune - Sentinta civila nr. 178 din data de 26.02.2009
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 1056 din data de 11.05.2009
Infractiuni la legi speciale – confiscare arme - Sentinta penala nr. 917 din data de 14.04.2008
Fond funciar - Sentinta civila nr. 852 din data de 25.03.2010
Evacuare - Sentinta civila nr. 181 din data de 26.02.2009
Partaj judiciar - Sentinta civila nr. 815 din data de 28.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009