InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Hunedoara

Talharie

(Sentinta penala nr. SP62/2007 din data de 31.03.2009 pronuntata de Tribunalul Hunedoara)

Domeniu Talharie | Dosare Tribunalul Hunedoara | Jurisprudenta Tribunalul Hunedoara

R O M A N I A
TRIBUNALUL HUNEDOARA-SECTIA PENALA

SENTINTA PENALA NR.62/2007                      DOSAR NR.305/97/2006
                                                                                   (Nr.vechi 1446/2006)


Sedinta publica din  21 februarie  2007

PRESEDINTE:……………… - judecator
     ……………… - grefier


Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara a fost reprezentat de d-ra procuror  sef sectie judiciara ……………….

Pe rol fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpatii B.C.F. si F.L. trimisi in judecata pentru infractiunea de talharie prev.si ped.de art.211 al.1,2 lit.b,c si al.21 lit.a Cod penal.
La apelul nominal facut in sedinta publica s-au prezentat inculpatul B.C.F. in stare de arest preventiv(arestat in alta cauza) asistat de avocat C.A. in subst.av.ales P. A. si inculpatul F.L. in stare de arest preventiv (arestat in alta cauza) asistat de avocat din oficiu B.B., lipsa fiind partea civila S.N..
Procedura de citare a fost legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care ;
S-a dat citire declaratiei martorului S.C.V., audiat la termenul din data de 24 ianuarie 2007.
Reprezentanta Parchetului si aparatorii inculpatilor, avand fiecare cuvantul, au aratat ca nu au alte cereri de formulat, solicitand judecarea cauzei pe fond.
Instanta a declarat cercetarea judecatoreasca incheiata si a acordat cuvantul in fond.
Reprezentanta Parchetului a relatat starea de fapt din actul de acuzare, solicitand condamnarea inculpatilor B.C.F. si F.L. pentru savarsirea infractiunii de talharie prev.si ped.de art.211 al.1,2 lit.b si c si al.21 lit.a Cod penal, cu retinerea starii de recidiva prev.de art.37 lit.b Cod penal , sustinand ca vinovatia acestora a fost dovedita prin probele administrate in cauza, a se dispune deducerea perioadei retinerii si arestarii preventive de la data de 18.01.2006 pana la data de 11.09.2006 cand au fost pusi in libertate, a fi obligati ambii inculpati la plata despagubirilor civile catre partea civila S.N. in cuantum de 850 lei RON precum si la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
Avocat B.B. – pentru inculpatul F.L. – a solicitat achitarea acestuia conform art.11 pct.2 lit.a rap.la art.10 lit.c Cod proc.pen., sustinand ca nu exista probe din care sa rezulte in mod cert ca inculpatul Fulop a participat la savarsirea acestei infractiuni. A solicitat a se vedea ca declaratia partii vatamate ridica unele semne de intrebare cu privire la sinceritatea ei, iar intregul probatoriu se bazeaza pe un singur martor, care in fata instantei si-a modificat declaratia. Cu privire la latura civila a cauzei a solicitat respingerea pretentiilor civile, avand in vedere ca partea vatamata, constituita parte civila, nu a dovedit in nici un fel ca a avut asupra sa vreo suma de bani.
Avocat C.A. – pentru inculpatul B.C.F. – a solicitat a se pronunta o solutie de achitare a acestuia in baza art.11 pct.2 lit.a rap.la art.10 lit.c Cod proc.pen.si respingerea pretentiilor civile, sustinand ca din intreg materialul probator administrat in cauza rezulta cu certitudine ca fapta nu a fost savarsita de acesta, din declaratiile martorilor audiati in cauza rezulta faptul ca inculpatul B., in momentul cand se arata ca s-a savarsit fapta, se afla intr-un alt loc, in compania mai multor persoane cunoscute, neputand , in mod evident, sa participe la savarsirea acestei infractiuni.
Inculpatul F.L., avand ultimul cuvant, a sustinut ca este nevinovat, lasand solutia ce se va pronunta la aprecierea instantei.
Inculpatul B.C.F., avand ultimul cuvant, a lasat la aprecierea instantei , dar a sustinut ca este nevinovat.
Instanta a retinut cauza in pronuntare.

T R I B U N A L U L ,


Asupra cauzei penale de fata, constata:
Prin rechizitoriul nr.80/P/2006 al Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara din 10.02.2006, inregistrat la aceasta instanta sub nr.305/97/2006, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv a inculpatilor B.C.F. si F.L. (cu datele personale din dosar) pentru savarsirea unei infractiuni de talharie prev. de art.211 al.1,2 lit.b si c si al.21 lit.a C.p. cu aplic. art.37 lit.b C.p.
In sarcina inculpatilor s-a retinut ca in noaptea de 2/3 ianuarie 2006, in loc public, prin violenta si amenintare, l-au deposedat pe partea vatamata S. N. de suma de 850 de lei (RON).
Din examinarea mijloacelor de proba aflate la dosarul cauzei, instanta retine urmatoarele:
In noaptea de 2/3 ianuarie 2006 partea vatamata S.N. a plecat de la o petrecere de familie, folosind ca mijloc de transport un taxi, care l-a lasat in fata scarii in care locuieste, in jurul orei 200 (Deva, str. Bejan, bl.56, sc.II).
Profitand de ora intarziata si de faptul ca partea vatamata era sub influenta bauturilor alcoolice, inculpatii B.C.F. zis G. si F.L. zis L. s-au hotarat sa o talhareasca. In acest scop, cei doi s-au apropiat din spate si au abordat-o cu o expresie de genul „Ba, ce faci!”, dupa care, exploatand surprinderea, inculpatul Baias a simulat ca o loveste pe partea vatamata. In momentul in care partea vatamata a incercat sa se apere, inculpatul B. a prins-o de maini, imprejurare in care inculpatul F. a luat de la victima imobilizata suma de 850 de lei, aflata in buzunarul drept al pantalonilor.
In tot acest timp victima a fost asaltata verbal de catre cei doi agresori cu injurii si amenintari menite sa-i anihileze capacitatea de reactie.
Inculpatii si-au negat vinovatia inca de la debutul cercetarilor si, fiind familiarizati cu procedurile judiciare (v.f.26 si 40-41 dos. u.p.), au incercat sa speculeze in favoarea lor slabiciunile probelor care ii incriminau.
Astfel, inculpatii au incercat sa isi construiasca un alibi care sa ii plaseze in afara locului si momentului comiterii infractiunii si au reusit schimbarea declaratiei singurului martor ocular audiat in faza de urmarire penala (f.18 dos. u.p. si f.74-75).
Ca atare, speta a necesitat o foarte atenta analiza a calitatii probelor si a modului in care acestea pot fi coroborate pentru aflarea adevarului.
Din aceasta perspectiva, instanta si-a format convingerea ca cei doi inculpati sunt intr-adevar autorii infractiunii reclamate de partea vatamata pe baza urmatoarelor imprejurari:
In ziua urmatoare comiterii faptei victima a formulat o plangere in care a relatat ca a fost deposedat de suma de 850 de lei de doi autori necunoscuti, unul dintre acestia fiind identificat de martorul B.A.B. sub numele de G. (f.4 dos. u.p.).
Erorile de calificare initiala a faptei (f.2 dos. u.p.) si intarzierea cu care s-au demarat efectiv actele de urmarire (f.3, 5 dos. u.p.) sunt intr-adevar imputabile organelor de cercetare penala, dar se explica si prin atitudinea partii vatamate, care a urmarit in principal acoperirea pagubei si nu neaparat tragerea la raspundere penala a autorilor.
Cert este ca prin declaratiile partii vatamate si ale martorului B., coroborate cu activitatile de recunoastere din grup de catre persoanele mentionate a celor doi inculpati, s-a stabilit mai presus de orice dubiu identitatea autorilor (f.6-18 dos. u.p.). Partea vatamata a furnizat aceleasi amanunte semnificative prin declaratia data in instanta, pozitia acesteia fiind intarita de declaratia fiicei acesteia, martora S. A. (f.19 dos. u.p. si f.29 si 106).
Prin contrast, inculpatii au dat declaratii contradictorii.
Inculpatul B. a sustinut ca intre orele 0,30 si 2,00 din noaptea de 2/3.01.2006 a fost vazut doar de barman si prietena acestuia in restaurantul „Panalpina” din Deva (f.21, 22, 24), pentru ca ulterior sa adauge ca a fost in local cu prieteni carora le-a oferit doar prenumele (f.27 verso). Martorii propusi de acest inculpat au dat declaratii care nu il exclud in mod absolut pe inculpatul B. de la locul si momentul comiterii infractiunii, de vreme ce indica ore diferite pentru intrarea si iesirea inculpatului din local (f.34, 73, 125).
Inculpatul F. a sustinut initial ca a fost plecat din Deva impreuna cu inculpatul B., incepand din data de 1 ianuarie 2006 (f.37, 38 dos. u.p.), pentru ca apoi sa-si constituie un alt alibi, vadit fals, cu ajutorul martorului V.V. (f.36 dos. u.p., f.28, 47).
In lumina ordonantei nr.2612/P/2006 din 23.01.2007 a Parchetului de pe langa Judecatoria Deva (f.126), declaratia data de martorul B.A.B. in instanta (f.74-75) va fi inlaturata, la fel ca si declaratia martorei B.R. (f.76), aceasta fiind lipsita de orice acoperire in realitate si necoroborabila. In acest context trebuie precizat ca martorul, condamnat deja pentru furt, a fost arestat preventiv pentru comiterea unor noi furturi, imprejurari ce contureaza lipsa de credibilitate a declaratiei din instanta. Nu in ultimul rand trebuie subliniat ca atat acest martor cat si martorul C.F. M. (f.96) confirma baza factuala a talhariei comise in noaptea de 2/3 ianuarie 2006.
In considerarea celor ce preced, aceasta instanta constata ca inculpatii se fac vinovati de comiterea infractiunii de talharie, asa cum a fost descrisa in debutul expunerii de fata, respectiv deposedarea prin acte de violenta, savarsite in loc public, pe timp de noapte si in coautorat a partii vatamate S.N. de suma de 850 de lei, prev. si ped. de art.211 al.1, al.2 lit.b,c si al.21 lit.a C.p.
In sarcina inculpatilor se va retine si starea de recidiva post-executorie prev. de art.37 lit.b C.p., asa cum rezulta din fisele de cazier judiciar ale celor doi inculpati (f.26, 40-41 dos. u.p.).
La individualizarea pedepselor vor fi avute in vedere toate criteriile prev. de art.72 C.p. si scopurile prev. de art.52 C.p., asa cum sunt acestea reflectate de circumstantele reale si personale mai sus retinute, precum si incidenta art.39 al.4 C.p. Tinand cont de gradul redus al violentelor exercitate asupra victimei, precum si de paguba relativ redusa produsa acestei, inculpatii vor fi condamnati la o pedeapsa apropiata de minimul special, si anume la 8 ani inchisoare.
Potrivit art.359 al.3 C.p.p. pedeapsa principala va fi insotita si de pedeapsa accesorie obligatorie prev. de art.64 lit.a-c C.p. in conditiile si pe durata prev. de art.71 C.p.
Se va face aplicatiunea art.88 C.p. in sensul computarii preventiei din 18.01.2006, retinerea urmata de arestarea preventiva, pana la data de 11.09.2006, cand masura preventiva a fost definitiv revocata si pusa in executare (f.79-86).
Odata stabilita vinovatia inculpatilor si constatand indeplinite conditiile angajarii raspunderii civile delictuale, in baza art.14, 346 C.p.p. si art.998 si 1003 C. Civ., inculpatii vor fi obligati la plata sumei de 850 de lei cu titlu de despagubiri catre partea vatamata constituita parte civila (f.5 dos. u.p.).
Se va stabili onorariul cuvenit avocatului desemnat din oficiu pentru inculpatul F., in conditiile in care inculpatul B. a beneficiat de aparare din partea unui avocat ales.
In temeiul art.191 al.1 si 2 C.p.p. inculpatii vor fi obligati la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, in suma de 400 de lei in cazul inculpatului F., respectiv de 300 de lei in cazul inculpatului B.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:



Condamna pe inculpatii:
1. B.C.F., zis „G.”, fiul lui ……….., recidivist, arestat preventiv in alta cauza, aflat in Arestul IPJ Mures;
2. F.L., zis „L.”, fiul lui …………., recidivist, arestat preventiv in alta cauza, aflat in Arestul IPJ Mures, la cate:
- 8 (opt) ani inchisoare pentru infractiunea de talharie prev. si ped. de art.211 al.1, al.2 lit.b, c si al.21 lit.a Cod penal, cu aplic. art.37 lit.b C.p.
Aplica inculpatilor pedeapsa accesorie prev. de art.64 lit.a-c C.p. in conditiile si pe durata prev. de art.71 C.p.
In baza art.88 C.p. deduce din pedepsele aplicate inculpatilor durata retinerii si arestarii preventive de la data de 18.01.2006 la data de 11.09.2006.
Obliga in solidar pe inculpati la plata sumei de 850 de lei cu titlu de despagubiri catre partea civila S. N., domiciliat in Deva, ……….. Onorariile cuvenite avocatilor desemnati din oficiu, in suma totala de 200 de lei, se vor plati din fondurile Ministerului Justitiei.
Obliga pe fiecare inculpat la plata a cate 400 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 21 februarie 2007.



PRESEDINTE,

GREFIER,


PCA/CC/4 ex.
21.03.2007




Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Talharie

talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
Talharie (art.211 C.p.) - Sentinta penala nr. 19 din data de 21.03.2013
Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
DECIZIE DE IMPUTARE. NELEGALITATEA EMITERII ACTULUI RAPORTAT LA DISP. ART. 169 (164) CODUL MUNCII republicat - Sentinta civila nr. 5773/97/2010 din data de 24.01.2011
ESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA PENTRU MOTIVE CARE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI. NERESPECTAREA CRITERIILOR MINIMALE DE SELECTIE A PERSONALULUI CE URMEAZA A FI CONCEDIAT, PREVAZUTE DE CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA APLICABIL, RAPORTAT LA D... - Sentinta civila nr. 1521/97/2010 din data de 22.02.2011
NERESPECTAREA CLAUZELOR NEGOCIATE PRIN CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA. CONSECINTA OBLIGARII ANGAJATULUI LA PLATA UNOR DESPAGUBIRI. - Sentinta civila nr. 1648/97/2010 din data de 24.02.2011
SANCTIONARE DISCIPLINARA. EXCEPTIA TARDIVITATII EMITERII DECIZIEI - Sentinta civila nr. 680/LM/2011 din data de 21.04.2011
GREVA DE AVERTISMENT. NEINDEPLINIREA CONDITIILOR IMPUSE DE LEGEA NR. 62/2011, A DIALOGULUI SOCIAL.NELEGALITATE - Sentinta civila nr. 1189/LM/2011 din data de 26.05.2011
DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA PENTRU MOTIVE CE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI. RESPECTAREA CRITERIILOR PRIORITARE DE CONCEDIERE. NETEMEINICIA CONTESTATIEI. - Sentinta civila nr. 2250/LM/2011 din data de 27.10.2011
Desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. Analiza temeiniciei masurii in raport de dispozitiile art.266 Codul Muncii - Sentinta civila nr. 376/LM/2011 din data de 28.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Conflict de munca. Modificarea unilaterala a contractului individual de munca fara acordul salariatului. Mentinerea postului desfiintat sub o alta denumire. Nelegalitate. - Sentinta civila nr. 320/LM/2011 din data de 22.02.2011
Conflict de munca. Gresita indicare a temeiului de drept in cazul desfacerii contractului de munca pe durata determinata inainte de expirarea termenului. Neacordarea daunelor morale - Sentinta civila nr. 318/LM/2011 din data de 22.02.2011