InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

RECURS COMERCIAL. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI, TIMBRAJ. -art.20 din Legea 146/1997; -art.85, 312 Cod procedura civila; -Legea 85/2006.

(Decizie nr. 630 din data de 21.10.2010 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Taxa de timbru | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea

Materie : RECURS COMERCIAL. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI, TIMBRAJ.
- art.20  din Legea 146/1997;
- art.85, 312 Cod procedura civila;
- Legea 85/2006.

Pentru solutionarea cererilor de deschidere a procedurii insolventei formulate de creditori, legiuitorul nu a prevazut expres necesitatea citarii partilor, insa in cazul in care anterior analizarii cererii prin prisma conditiilor impuse pentru admisibilitatea ei de legea speciala, intervin chestiuni prealabile ce impun invocarea unor exceptii de procedura sau de fond, este necesara analizarea acestora in conditii de contradictorialitate a partilor.

Prin sentinta nr.670/F din 4 mai2010, Tribunalul Satu Mare a anulat ca insuficient timbrata cererea formulata de creditorul S.C. T.L.IFN S.A. impotriva debitorului S.C.F.T.S.R.L pentru deschiderea procedurii insolventei, fara cheltuieli de judecata.
Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta de fond a retinut ca, intrucat creditoarea nu a atasat cererii dovada achitarii acestei taxe de timbru in original, judecatorul sindic a dispus citarea creditoarei cu mentiunea achitarii acesteia pana la data  de 04.05.2009.
  Potrivit art.20 alin.1-3 din Legea nr.146/1997, “Taxele judiciare de timbru se platesc anticipat.
  Daca taxa judiciara de timbru nu a fost platita in cuantumul legal, in momentul inregistrarii actiunii sau cererii, ori daca, in cursul procesului, apar elemente care determine o valoare mai mare, instanta va pune in vedere petentului sa achite suma datorata pana la primul termen de judecata. In cazul cand se micsoreaza valoarea pretentiilor formulate in actiune sau in cerere, dupa ce a fost inregistrata, taxa judiciara de timbru se percepe la valoarea initiala, fara a se tine seama de reducerea ulterioara.
Neindeplinirea obligatiei de plata pana la termenul stabilit se sanctioneaza cu anularea actiunii sau a cererii."
Astfel, avand in vedere ca, pana la termenul stabilit de catre instanta in acest sens, creditoarea nu a facut dovada indeplinirii obligatiei legale de a achita taxa de timbru datorata in cuantumul prevazut de lege, in temeiul art.20 din Legea nr.146/1997, judecatorul sindic a dispus anularea cererii de deschidere a procedurii insolventei fata de debitoare ca insuficient timbrata.
Impotriva hotararii pronuntate de instanta de fond a declarat recurs creditoarea SC T.L.IFN SA, solicitand instantei admiterea recursului, casarea sentintei atacate si trimiterea cauzei spre rejudecare instantei de fond.
In dezvoltarea motivelor de recurs, recurenta a aratat ca, in mod gresit instanta de fond a anulat ca insuficient timbrata cererea de deschidere a procedurii insolventei, avand in vedere ca in cauza nu au fost respectate dispozitiile Legii nr.85/2006 coroborate cu dispozitiile Codului de procedura civila, nefiind indeplinita procedura de citare cu creditoarea.
A mai aratat ca nu a primit citatia prin care i se punea in vedere sa achite taxele de timbru aferente cererii de deschidere a procedurii insolventei, dovada in acest sens fiind si faptul ca, in hotarare se mentioneaza de mai multe ori ca procedura de citare este completa, fara citarea partilor.
Or, potrivit Legii nr.85/2006, arata recurenta, procedura insolventei este o procedura comuna, nevorbindu-se despre o procedura speciala care se poate realiza si fara citarea partilor.
Pe de alta parte, instanta de judecata trebuia sa aiba in vedere si dispozitiile art.18 alin.1 din Legea nr.146/1997, potrivit carora, determinarea cuantumului taxei de timbru se face de catre instanta de judecata.
De asemenea, nu poate fi vorba ca instanta de judecata nu a putut identifica sediul creditoarei, avand in vedere ca prin cererea introductiva a aratat sediul ales, iar hotararea a fost comunicata, ajungand la acest sediu.
Instanta de recurs, analizand recursul declarat prin prisma motivelor invocate, cat si din oficiu, a retinut ca este fondat si baza prev. art.8 din Legea nr.85/2006, art.312 alin.3 si 5 Cod procedura civila a dispus admiterea recursului si casarea in tot a sentintei atacate, cu trimiterea cauzei pentru o noua judecare la aceeasi instanta.
Prin cererea introductiva, inregistrata la data de 8 martie 2010, recurenta creditoare SC T.L.IFN SA a solicitat instantei deschiderea procedurii insolventei debitoarei intimate.
La data depunerii cererii introductive creditoarea nu a atasat cererii, dovada achitarii taxei de timbru aferenta acesteia, in cuantum, de 120 lei, depunand doar timbru judiciar mobil in valoare de 0,30 lei.
Judecatorul sindic, pentru termenul fixat pentru data de 4 mai 2010, a dispus comunicarea unui exemplar al cererii cu debitoarea si emiterea unei adrese catre creditoarea recurenta prin care i-a pus in vedere necesitarea depunerii la dosar a taxei de timbru aferente cererii in cuantum de 120 lei (fila 123). La dosarul cauzei, nu exista vreo dovada din care sa rezulte ca aceasta adresa emisa creditoarei a fost comunicata catre aceasta parte procesuala si ca recurenta a fost legal incunostintata asupra obligatiei de timbrare stabilita in sarcina sa de instanta.
La termenul fixat in cauza pentru data de 4 mai 2010, desi nu exista la dosar dovada incunostintarii creditoarei asupra obligatiei de timbrare stabilite, judecatorul sindic a procedat la aplicarea sanctiunii procedurale prevazute la art.20 alin.3 din Legea nr.146/1997 in sarcina creditoarei, anuland ca insuficient timbrata cererea de deschidere a procedurii.
Aplicarea acestei sanctiuni procedurale a avut loc cu incalcarea dispozitiilor legale, cata vreme din dosar nu rezulta ca recurenta creditoare a fost instiintata asupra obligatiei de timbrare stabilita in sarcina sa, instanta dispunand pentru termenul de judecata fixat, citarea partii cu mentiunea de a timbra cererea formulata sub sanctiunea anularii acesteia.
Intr-adevar, disp.art.20 alin.3 din Legea nr.146/1997 nu prevad expres citarea partii ce a formulat cererea, cu mentiunea timbrarii, prevazand doar punerea in vedere a obligatiei de timbrare, fapt ce se poate realiza in cazul in care partea este prezenta la dezbateri. In lipsa partii de la dezbateri, ori pentru primul termen fixat in cauza, partii ce a depus cererea netimbrata ori insuficient timbrata, i se aduce la cunostinta obligatia de timbrare, prin citarea sa, cu mentiunea timbrarii, dovada incunostintarii partii, constituind-o procesul - verbal de indeplinire a procedurii de citare ce se ataseaza la dosar.
Pentru solutionarea cererilor de deschidere a procedurii insolventei, formulate de creditori, legiuitorul nu a prevazut expres necesitatea citarii partilor, insa in cazul in care anterior analizarii cererii, prin prisma conditiilor impuse de legea speciala pentru admisibilitatea ei, intervin chestiuni prealabile ce impun invocarea unor exceptii de procedura sau de fond, este necesara analizarea acestora in conditii de contradictorialitate a partilor, fiind incidente prev.art.85 Cod procedura civila.
In consecinta, instanta de recurs a retinut ca motivele de recurs invocate in cauza sunt fondate, in mod eronat aplicand judecatorul sindic sanctiunea procedurala a anularii ca insuficient timbrata a cererii de deschidere a procedurii insolventei.
Drept urmare, recursul a fost admis ca fondat, iar sentinta recurata casata in totalitate cu trimiterea cauzei pentru o noua judecare la aceeasi instanta.
La rejudecarea cauzei instanta va avea in vedere considerentele prezentei decizii, precum si eventualele cheltuieli de judecata solicitate de parti.

(Decizia nr.630/C/21.10.2010 a Curtii de Apel Oradea - Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal).

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Taxa de timbru

SESIZARE CJUE - Sentinta comerciala nr. fn din data de 20.11.2014
SESIZARE CJUE - Sentinta comerciala nr. 1497 din data de 03.05.2012
Concursul intre exceptia netimbrarii si exceptia necompetentei. Ordinea de solutionare. - Decizie nr. 315 din data de 09.09.2010
Timbraj. Cai de atac. Modificarea modalitatii de calcul al taxei de timbru datorate in timpul procesului. - Decizie nr. 26/R din data de 09.09.2010
Taxa de timbru. Ajutor social in temeiul Legii nr. 416/2001 - Decizie nr. 174 din data de 13.02.2008
Incidenta concomitenta in cauza a dispozitiilor art. 242 pct. 2 cod procedura civila - Decizie nr. 129 din data de 15.02.2006
Incheiere prin care s-a solutionat cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru - Decizie nr. 1963 din data de 26.09.2005
Cerere de scutire de plata taxei de timbru formulata de o societate comerciala. Facilitati pentru plata taxelor judiciare. - Sentinta civila nr. din data de 10.03.2009
Modalitatea de valorificare a dreptului de eliberare a cartilor de identitate - Decizie nr. 142 din data de 14.01.2015
Formularea unei cererii de ajutor public judiciar. Respingerea cererii de ajutor public judiciar. - Decizie nr. 1661 din data de 11.10.2013
Neindicarea valorii obiectului cererii de chemare in judecata. Anularea cererii ca insuficient timbrata. - Hotarare nr. 12 din data de 16.01.2013
Plata taxei judiciare de timbru - dovada. - Hotarare nr. 700 din data de 02.04.2013
Ordinea de solutionare a exceptiilor aprocesuale (de netimbrare ori de necompetenta). Caracterul imperativ al dispozitiilor privind taxele judiciare de timbru. - Decizie nr. 1799 din data de 13.12.2011
Actiune avand ca obiect anulare raport de evaluare a performantelor profesionale. Scutirea de plata taxei judiciare de timbru. - Decizie nr. 1078 din data de 16.05.2011
Plata taxele judiciare de timbru in cazul formularii unei cereri adresate instantelor de judecata de persoane cu domiciliul in strainatate. - Decizie nr. 1392 din data de 27.09.2011
Cerere de ajutor public judiciar. Exercitarea caii de atac a recursului cu privire la modul de solutionare al cererii de ajutor public judiciar. - Decizie nr. 7 din data de 11.01.2011
Taxa judiciara de timbru. Achitare in sistem on-line. - Decizie nr. 170 din data de 26.03.2010
Taxa de timbru. Institutie publica. Inaplicabilitatea prevederilor art.17 din Legea nr.146/1997 modificata. - Decizie nr. 55 din data de 03.02.2009
Detinere de produse accizabile in afara antrepozitului fiscal - Sentinta penala nr. 43 din data de 11.04.2011
Reexaminare a modului de stabilire a taxei de timbru - Sentinta civila nr. 5349 din data de 14.06.2012