InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Covasna

Omor calificat si deosebit de grav

(Sentinta penala nr. 51 din data de 21.11.2011 pronuntata de Tribunalul Covasna)

Domeniu Omor | Dosare Tribunalul Covasna | Jurisprudenta Tribunalul Covasna



R O M A N I A
TRIBUNALUL COVASNA

SENTINTA PENALA NR. 51
Sedinta publica din 21 noiembrie 2011  

      Cu participarea reprezentantei Ministerului Public, procuror …., din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna
      
      Pe rol fiind pronuntarea asupra actiunii penale pornite impotriva inculpatului Z.V., trimis in judecata in stare de arest preventiv pentru savarsirea infractiunii de omor calificat, prev. de art. 174, 175 alin. 1 lit. c si 176 lit.a C. pen
      Pronuntarea s-a efectuat cu respectarea prevederilor art. 310 al. 1 C. proc. pen., si s-a inregistrat pe suport audio-video computerizat.
La apelul nominal facut in sedinta publica se constata lipsa partilor.
      Dezbaterile asupra recursului de fata au avut loc in sedinta publica din data de 16 noiembrie 2011, sustinerile si concluziile partilor fiind consemnate in incheierea de sedinta din aceeasi zi, incheiere care face parte din prezenta hotarare.
      
      T R I B U N A L U L

      Asupra cauzei de fata constata urmatoarele:
      Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna din data de 31.08.2011 s-a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a inculpatului Z. V. (avand datele personale in dispozitivul sentintei) pentru savarsirea infractiunii de omor calificat si deosebit de grav, prevazut de art. 174 rap. la art.175 lit. c si 176lit. a C.p. cu retinerea circumstantei atenuante legale a provocarii prev. de art.73 lit b C.p.
      In esenta, s-a retinut in actul de sesizare, ca inculpatul Z. V., in noaptea de 24/25 iulie 2011, aflandu-se sub influenta bauturilor alcoolice si a unei puternice tulburari provocate de gelozie, i-a aplicat sotiei sale Z. M., pe care a surprins-o in pat cu un alt barbat, lovituri repetate cu o bucata de scandura, timp indelungat, vizand zone vitale, lovituri care au condus in final la moartea victimei.
      Pe parcursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti au fost administrate urmatoarele mijloace de proba: declaratiile inculpatului din faza de urmarire penala (inculpatul s-a prevalat la faza de judecata la dreptul la tacere, prev. de art.70 al.2 C.p.p.), declaratiile martorilor Z. N., A. V., N. C. M., Z. S. M., C. C. I., declaratiile apartinatorilor victimei, B. V. si Z. G., declaratiile fiicei minora a victimei, Z. A., proces verbal de cercetare la fata locului si de la necropsie cu planse foto,  fisa de constatare preliminara a decesului si raportul medico legal de necropsie, intocmite de SJML Covasna, raport de expertiza medico-legala psihiatrica a inculpatului emis de IML Mina Minovici Bucuresti, adresa Serviciu Judetean de Ambulanta Covasna.
      Din coroborarea intregului material probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
      Inculpatul Z. V. a fost casatorit cu victima Z. M., avand impreuna doua fiice, Z. A. , de 9 ani, si Z. C. de 2 ani. Relatia celor doi soti era tensionata deoarece ambii consumau bauturi alcoolice, inculpatul manifestandu-se agresiv fata de sotia sa, atat fizic cat si verbal de mai multe ori, fiind sanctionat si contraventional pentru comportamentul sau.
      La data de 24.07.2011 sotii au participat impreuna cu minorele la petrecerea de dupa botez organizata la locuinta martorului A. V., din apropierea domiciliului lor.  Aici au consumat bauturi alcoolice, iar Z. M. a ajuns in stare de ebrietate astfel ca, la indemnul sotului, si-a luat fetita minora in varsta de 2 ani si s-a deplasat la domiciliu, iar inculpatul a ramas cu minora de 9 ani la petrecere. Dupa mai bine de o ora, inculpatul, insotit de fetita sa de 9 ani, au revenit si ei la domiciliu, iar  cand au intrat au observat ca de pe patul pe care se afla Z. M. se ridica silueta unui barbat care  se incheia la pantaloni, iar femeia isi tragea deasemenea hainele pe ea. Inculpatul l-a recunoscut pe varul sau Z. N. care a fugit pe langa el fara a spune nimic cand a fost intrebat ce cauta in locuinta.
      Inculpatul nu se afla in avansata stare de ebrietate si, pe fondul geloziei provocate de cele observate la intrarea in locuinta, a inceput sa-si chestioneze sotia referitor la prezenta acelui barbat in patul ei. Numita Z. M. ar fi recunoscut ca a intentionat sa aiba raport sexual cu barbatul respectiv, sustinand insa ca  a avut reprezentarea ca acel barbat era sotul ei. Orbit de aceasta destainuire, pe fondul geloziei,  inculpatul a luat o bucata de scandura cu care si-a lovit sotia de repetate ori in zona capului in special, si de altfel pe tot corpul. Sub intensitatea loviturilor, fragmentul de scandura s-a rupt in aschii de diferite marimi si grosimi. Dupa ce femeia a cazut ca urmare a agresiunilor, inculpatul a luat un topor si cu muchia metalica, respectiv coada din material lemnos a acestuia, a aplicat in continuare sotiei mai multe lovituri in zona capului, a urechii si cefei, de asemenea si in zona toracelui si a membrelor.  Ulterior,  a dezbracat-o de la brau in jos si cu un fragment  ascutit  provenit din bucata de scandura cu care lovise initial, a intepat si scrijelit in zona genitala in incercarea reusita de a o penetra in vagin. Femeia a urlat de durere, iar dupa acest moment, inculpatul a imbracat-o lasand-o pe podea si s-a asezat in pat calmandu-si fetitele, in special pe cea mare care-i ceruse sa  nu ii omoare mama si era foarte speriata de tot ceea ce vazuse.
      Atat minora Z. A. in varsta de 9 ani, cat si inculpatul au observat-o pe femeie cum se taraie in camera alaturata si, desi  victima agoniza, a fost lasata pana a doua zi dimineata in jurul orelor 06,00, cand  inculpatul a  constatat ca aceasta decedase. Atunci inculpatul a inceput sa planga si sa strige ca si-a omorat sotia astfel ca au venit doi vecini, A. V. si C. C. I. care au observat  trupul femeii realizand si ei ca este moarta si au anuntat  la numarul de urgenta 112. 
      S-a prezentat o echipa medicala de la ambulanta, ce a constatat decesul, iar  organele de politie, deasemenea sesizate, au asigurat locul faptei pana la sosirea echipei operative complexe.
Cu ocazia cercetarii la fata locului s-a constatat ca intreaga locuinta cu aspect saracacios prezenta urme de ravasire, ca dupa agresiuni fizice, erau  urme cu aspect de sange in toata locuinta,  inclusiv pe tavan,  fiind identificate fragmentele lemnoase pe care se observau urme de culoare brun- roscat precum si  toporul ce avea urme similare.  Inculpatul  avea urme cu aspect de sange pe pantaloni si pe brate si a avut o atitudine de recunoastere a faptei.
      Situatia de fapt retinuta mai sus se coroboreaza cu declaratia de recunoastere a inculpatului din faza de urmarire penala, care se coroboreaza conform art. 69 C.p.p. cu celelalte mijloace de proba administrate in cauza, respectiv cu declaratiile martorilor Z. N., care a recunoscut faptul ca a fost surprins de inculpat in timp ce se pregatea sa intretina raport sexual cu sotia acestuia, ulterior afland ca inculpatul si-a omorat sotia din cauza acestui fapt si cu celelate declaratii de martori audiati in cauza, precum si cu mijloacele materiale de proba . In raportul de constatare medico-legala nr.1272/A3/108 din 25.07.2011 emis de SML Covasna s-a concluzionat ca moartea numitei Z. M. a fost violenta si s-a datorat socului traumatico- hemoragic, consecinta unui politraumatism soldat cu multiple plagi contuze, hematoame, echimoze, excoriatii si fracturi (piramida nazala si cubitus stang). Leziunile traumatice constatate la  autopsie s-au putut produce prin loviri active, repetate, cu corp dur cu muchii si suprafata neregulata (posibil scandura) si cu corp dur alungit de forma cilindrica (posibil coada de topor) precum si prin introducerea/tentativa de introducere in vagin a unui corp dur alungit cu suprafata neregulata (posibil aschii/bucati de scandura de forma alungita). Intre leziunile traumatice multiple, numeroase, care impreuna au dus la instalarea starii de soc, si deces exista legatura de cauzalitate directa, neconditionata. Moartea a survenit in timpul noptii de 24/25.07.2011, intre orele 24,00-03,00. Numarul loviturilor, corelat cu cel al leziunilor, imposibil de apreciat cu exactitate (datorita faptului ca leziuni produse prin lovituri separate sunt confluente si ca aceeasi lovitura a cauzat mai multe leziuni) este de cca. 70-100.
Apreciind dovedita vinovatia inculpatului sub forma intentiei directe in raport cu situatia de fapt retinuta in cauza instanta constata ca :
      IN DREPT, fapta  inculpatului Z. V., care, in noaptea de 24/25. 07.2011,  pe fondul consumului de bauturi alcoolice si al geloziei, fiind intr-o stare de puternica tulburare, provocata de surprinderea sotiei sale Z. M. in pat cu alt barbat, a aplicat acesteia repetate lovituri, timp indelungat,  cu o bucata de scandura care s-a fragmentat in aschii datorita intensitatii loviturilor si cu muchia metalica, respectiv coada unui topor, pe toata suprafata corpului, vizand si zone vitale, cauzand victimei multiple plagi, contuzii, hematoame, echimoze, fracturi (piramida nazala si cubitus stang), ce au avut ca si consecinta un soc traumatic hemoragic care a condus la decesul victimei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de omor calificat si deosebit de grav, prev. de art. 174 rap. la art. 175 lit. c si art. 176 lit a  Cod penal  cu aplicarea art. 73 lit. b C.penal.
Instanta va dispune condamnarea inculpatului la o pedeapsa cu inchisoarea in cuantumul maxim prevazut de lege.
      Astfel, pentru fapta pentru care a fost gasit vinovat,legiuitorul prevede pedeapsa detentiunii pe viata, care , urmare a retinerii circumstantei atenuante legale a provocarii prev. de art.73 lit. b C.p. ,va fi inlocuita cu pedeapsa inchisorii de 25 de ani conform art.77 C.p.
      Instanta apreciaza ca scopul de preventie generala si speciala poate fi atins numai prin aplicarea unei pedepse cu inchisoarea in cuantumul aratat mai sus, data fiind  gravitatea deosebita a faptei comise, cruzimea cu care inculpatul a actionat,imprejurarea ca victima, sotia inculpatului a murit in chinuri groaznice, sub ochii fiicei sale minore, de 9 ani, inculpatul manifestand o lipsa de mila si umanitate iesite din comun, refuzand pana in ultimul moment sa acorde un minimum de ajutor victimei care agoniza plina de sange, aspecte care conduc la concluzia ca fapta inculpatului prezinta un pericol social concret maxim si impune aplicarea unei pedepse pe masura.
      Fata de  cele retinute, in baza art. 174  Cod penal raportat la art. 175 lit. c si art. 176 lit. a Cod penal cu retinerea prevederilor art. 73 lit. b Cod penal rap. la art. 77 Cod penal va condamna pe inculpatul Z. V.  la pedeapsa de 25 de ani (douazecisicinci de ani ) de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de omor calificat si deosebit de grav.
In baza art. 71 Cod penala interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza  a-II-a, lit. b si lit. d Cod penal pe durata executarii pedepsei principale a inchisorii.
In baza art. 65 alin 1, 2 Cod penal va interzice inculpatului, ca pedeapsa complementara, drepturile prevazute de art. 64 alin 1 lit. a teza  a-II-a, lit. b si lit. d Cod penal pe durata de 10 ani, pedeapsa complementara ce se va executa in conditiile prevazute de art. 66 Cod penal .
Instanta apreciaza ca, fata de natura si gravitatea faptei comise, cat si a circumstantelor reale de savarsire (uciderea cu o cruzime iesita din comun de catre tata, sub ochii unor minore de varsta frageda,  a mamei ) se justifica si este in interesul superior al minorelor, in sensul exigentelor CEDO, interzicerea, ca pedeapsa complementara si accesorie, a drepturilor parintesti prev. de art. 64 lit. d Cod penal .
In baza art. 88  alin 1 Cod penal va deduce din pedeapsa aplicata inculpatului perioada retinerii si arestarii preventive de la 25. 07.2011 la zi
In baza art .350 alin. 1 Cod proc. pen. va mentine starea de arest a inculpatului Z. V.
Fiind intrunite conditiile raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie, respectiv existenta faptei ilicite, vinovatiei, legatura de cauzalitate si prejudicial, in baza art. 14, 346 Cod proc. penala, art. 998 si urm. Cod civil va obliga pe inculpatul Z. V. la plata catre partile civile B. V., Z. A. (prin reprezentant legal B. V.) si Z. C. (prin reprezentant legal B. V.), a cate 20.000 lei pentru fiecare parte civila reprezentand daune morale, suma fiind apreciata de instanta ca un echivalent just al suferintei provocate de moartea victimei, mama si, respectiv, fiica a partilor civile.
      In baza art. 525,529,531 Cod civil va obliga pe inculpatul Z. V. la plata  catre partile civile minore Z. A. -CNP ….  (prin reprezentant legal) si Z. C.-CNP …. (prin reprezentant legal )  a cate 112 lei lunar pentru fiecare minora cu titlu de pensie de intretinere, ce se va indexa de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei si se va plati incepand cu data formularii actiunii civile 03.10.2011 si pana la majoratul minorelor sau pana la finalizarea studiilor de catre minore dar cel mult pana la implinirea varstei de 26 de ani ori pana la noi dispozitii ale instantei. Suma cu titlu de pensie de intretinere a fost stabilita in raport cu venitul minim pe economie de 670 lei intrucat rezulta din probe ca atat inculpatul este o  persoana fara ocupatie si fara venituri stabile.
      Va respinge, ca neintemeiate, restul pretentiilor civile formulate pentru partile civile minore Z. A. si Z. C. de catre reprezentantul legal al acestora B. V., respectiv obligarea inculpatului la prestatii periodice in suma de 1000 lei lunar pentru fiecare minora deoarece nu s-a facut dovada ca mama minorelor decedata contribuia cu aceste sume la intretinerea minorelor, victima neavand nici ea ocupatie ori venituri stabile. Inculpatul nu are niciun venit astfel ca nu se poate dispune decat obligarea acestuia la pensie de intretinere in cuantumul stabilit mai sus 
       Va obliga pe inculpat la plata catre Serviciul de Ambulanta Covasna a sumei de 172, 29 lei reprezentand cheltuieli de deplasare la domiciliul victimei (dovedite cu adresa 1698/2011).
      In baza art. 191 alin. 1 Cod proc. penal va obliga inculpatul la plata catre stat a sumei de 3750 lei cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 400 lei reprezentand onorariile aparatorilor din oficiu din faza de urmarire penala si din faza de judecata se vor vira din fondurile ministerului Justitiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

     In baza art. 174  Cod penal raportat la art. 175 lit. c si art. 176 lit. a Cod penal cu retinerea prevederilor art. 73 lit. b Cod penal rap. la art. 77 Cod penal condamna pe inculpatul Z. V.  ( fiul lui G. si R., nascut in orasul …., judetul …. , domiciliat in  satul …. nr. …. judetul Covasna, posesor CI seria … nr. …., CNP …., fara loc de munca , doi copii minori, fara antecedente penale) la pedeapsa de 25 de ani (douazecisicinci de ani ) de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de omor calificat si deosebit de grav.
In baza art. 71 Cod penal interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 alin 1 lit. a teza  a-II-a, lit. b si lit. d Cod penal pe durata executarii pedepsei principale a inchisorii.
In baza art. 65 alin 1,2 Cod penal interzice inculpatului, ca pedeapsa complementara, drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza  a-II-a, lit. b si lit. d Cod penal pe durata de 10 ani, pedeapsa complementara ce se va executa in conditiile prevazute de art. 66 Cod penal .
In baza art. 88  alin 1 Cod penal deduce din pedeapsa aplicata inculpatului perioada retinerii si arestarii preventive de la 25. 07.2011 la zi.
In baza art. 350 alin. 1 Cod proc. pen. mentine starea de arest a inculpatului Z. V..
In baza art. 14, 346 Cod proc. penal, art. 998 si urm Cod civil obliga pe inculpatul Z. V. la plata  catre partile civile B. V. , Z. A. (prin reprezentant legal B. V.) si Z. C. (prin reprezentant legal B. V.), domiciliate in comuna …, str … nr. …, jud. …, a cate 20.000 lei pentru fiecare parte civila reprezentand daune morale.
      In baza art. 525, 529, 531 Cod civil obliga pe inculpatul Z. V. la plata  catre partile civile minore Z. A. -CNP ….  (prin reprezentant legal ) si Z. C. -CNP …. (prin reprezentant legal )  a cate 112 lei lunar pentru fiecare minora cu titlu de pensie de intretinere, ce se va indexa de drept , trimestrial, in functie de rata inflatiei si se va plati incepand cu data formularii actiunii civile 03.10.2011 si pana la majoratul minorelor sau pana la finalizarea studiilor de catre minore dar cel mult pana la implinirea varstei de 26 de ani ori pana la noi dispozitii ale instantei.
      Respinge, ca neintemeiate, restul pretentiilor civile formulate pentru partile civile minore Z. A.  si Z. C.  de catre reprezentantul legal al acestora B. V.
       Obliga pe inculpat la plata catre Serviciul de Ambulanta Covasna a sumei de 172, 29 lei reprezentand cheltuieli de deplasare la domiciliul victimei.
      In baza art. 191 alin 1 Cod proc.pen. obliga inculpatul la plata catre stat a sumei de 3750 lei cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 400 lei reprezentand onorariile aparatorilor din oficiu din faza de urmarire penala si din faza de judecata se vor vira din fondurile ministerului Justitiei
      Cu apel in 10 zile de la comunicare cu inculpatul si restul partilor.
      Pronuntata in sedinta publica din  21 .11.2011
      











Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 59 din data de 22.04.2016
TENTATIVA LA INFRACTIUNEA DE OMOR - Sentinta penala nr. 62 din data de 11.06.2015
Omor calificat - Sentinta penala nr. 64 din data de 16.06.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 2 din data de 08.01.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 163 din data de 05.11.2014
tentativa de omor. masura educativa a internarii minorului intr-un centru de reeducare - Sentinta penala nr. 10 din data de 30.01.2014
omor calificat, lovire si port fara drept a cutitului in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, in concurs real - Sentinta penala nr. 12 din data de 31.12.2013
Iresponsabilitatea - cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Achitarea inculpatului - Sentinta penala nr. 29 din data de 22.02.2012
Tentativa la infractiunea de omor .Retinerea circumstantei atenuante a provocarii . - Sentinta penala nr. 184 din data de 22.09.2010
Schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea de omor simplu in omor calificat .Savarsirea faptei in public - Sentinta penala nr. 155 din data de 23.06.2010