InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Covasna

Exceptia insuficientei timbrari a cererii

(Decizie nr. 29/R din data de 29.01.2013 pronuntata de Tribunalul Covasna)

Domeniu Taxa de timbru | Dosare Tribunalul Covasna | Jurisprudenta Tribunalul Covasna

R O M A N I A
TRIBUNALUL COVASNA
SECTIA CIVILA
DECIZIA CIVILA NR. 29/R
Sedinta publica de la 29 ianuarie 2013
Completul constituit din:
Presedinte : ……….
Judecator : ……………
Judecator : ………….
Grefier : ………..


Pentru astazi fiind amanata pronuntarea asupra  recursului declarat de reclamantul Municipiul Sfantu Gheorghe prin Primar  impotriva sentintei civile nr. 3105 din 20 noiembrie 2012 a Judecatoriei Sfantu Gheorghe.
La apelul nominal, facut in sedinta publica se constata lipsa partilor.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care:
Dezbaterile in cauza au avut loc in sedinta publica din 15 ianuarie 2013 cand partile prezente au pus concluzii in sensul celor consemnate in incheierea de sedinta din aceea zi, care face parte integranta din prezenta decizie, iar instanta din lipsa de timp pentru deliberare a amanat pronuntarea pentru data de 22 ianuarie 2013 si apoi pentru azi, 29 ianuarie 2013.



T R I B U N A L U L


Constata ca prin sentinta civila nr. 3105 din 20 noiembrie 2012 a Judecatoriei Sfantu Gheorghe a fost admisa exceptia insuficientei netimbrarii a cererii, invocata de catre instanta din oficiu.
A fost anulata cererea formulata de catre reclamantul MUNICIPIUL SFANTU GHEORGHE prin PRIMAR in contradictoriu cu paratii R. D., R. I., R. M., R. I., ca insuficient timbrata.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut urmatoarele:
 Potrivit art. 1 din Legea nr. 146/1997 actiunile si cererile introduse la instantele judecatoresti (...) sunt supuse taxelor judiciare de timbru, prevazute in prezenta lege si se taxeaza in mod diferentiat, dupa cum obiectul acestora este sau nu evaluabil in bani, cu exceptiile prevazute de lege, art. 13 statuand ca toate celelalte actiuni si cereri neevaluabile in bani, cu exceptia celor scutite de plata taxei judiciare de timbru potrivit legii se timbreaza cu 8 lei.
De asemenea, s-a retinut ca potrivit art. 20 alin. 1 din acelasi act normativ daca taxa judiciara de timbru nu a fost platita in cuantumul legal, in momentul inregistrarii actiunii sau cererii, instanta va pune in vedere petentului sa achite suma datorata pana la primul termen de judecata, alin. 3 prevazand ca „neindeplinirea obligatiei de plata pana la termenul stabilit se sanctioneaza cu anularea actiunii sau a cererii”.
Prin prezenta cerere s-a solicitat, astfel cum s-a aratat rezilierea contractului de inchiriere dintre parti, evacuarea paratilor si obligarea acestora la plata contravalorii chiriei si a penalitatilor. Avand in vedere petitele formulate s-a constatat ca taxa judiciara de timbru aferenta acestora si calculate conform prevederilor art. 2 si 3 din Legea nr. 146/1997 este in suma totala de 10,34 lei, suma din care a fost achitat 10 lei, dovada acesteia fiind depusa odata cu cererea.
Astfel, s-a dispus prin Rezolutie si reclamantul a fost citat ca pana la termenul din data de 14.11.2012 reclamantul sa completeze taxa judiciara de timbru cu suma de 96,34 lei sub sanctiunea anularii cererii ca insuficiente, insa partea nu s-a conformat.
Prin cerere au fost invocate prevederile art. 17 din Legea nr. 146/1997 conform carora sunt scutite de taxa judiciara de timbru cererile si actiunile, inclusiv caile de atac formulate, potrivit legii, de (…) institutii publice, indiferent de calitatea procesuala a acestora, cand au ca obiect venituri publice.
Insa, instanta de fond a apreciat  ca aceste prevederi nu sunt aplicabile in cauza, nefiind indeplinite cerintele prevazute de dispozitia aratata, chiar prin cererea de chemare in judecata aratandu-se ca imobilul, obiect al contractului din care izvorasc pretentiile partii reclamante face parte din domeniul privat al municipiului.
Tot astfel, prima instanta a avut in vedere  ca desi s-a achitat o taxa de timbru in suma de 10 lei, avand in vedere interdependenta petitelor, cererea nu este susceptibila de a fi solutionata in limita in care taxa s-a achitat corespunzator.
In consecinta, avand in vedere prevederile art. 20 alin. 3 din Legea nr. 146/1997 precum si faptul ca partea nu a achitat taxa judiciara de timbru judecatoria a admis  exceptia insuficientei timbrari a cererii  si a dispus anularea cererii ca insuficient timbrata.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs de reclamantul Municipiul Sfantu Gheorghe prin Primar.
In motivarea recursului se arata ca sentinta este nelegala si netemeinica deoarece in raport cu prevederile art. 17 din Legea nr. 146/1997 si cu disp. art. 26 al.3 din Ordinul Ministerului Justitiei nr. 760/C/1999, actiunea este scutita de taxa de timbru.
Din examinarea sentintei atacate prin prisma motivelor de recurs invocate Tribunalul constata ca, potrivit art. 17 din Legea nr. 146/1997 „Sunt scutite de taxa judiciara de timbru cererile si actiunile, inclusiv caile de atac formulate, potrivit legii, de Senat, Camera Deputatilor, Presedintia Romaniei, Guvernul Romaniei, Curtea Constitutionala, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, de Ministerul Public si de Ministerul Finantelor Publice, indiferent de obiectul acestora, precum si cele formulate de alte institutii publice, indiferent de calitatea procesuala a acestora, cand au ca obiect venituri publice”.
De asemenea, in conformitate cu art. 26 al.3 din Ordinul Ministerului Justitiei nr. 760/C/1999, „in intelesul Legii nr. 146/1997, in categoria „venituri publice” se includ: veniturile bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor locale, bugetelor fondurilor speciale, inclusiv ale bugetului Fondului de asigurari sociale de sanatate, bugetului trezoreriei statului, veniturile din rambursari de credite externe si din dobanzi si comisioane derulate prin trezoreria statului, precum si veniturile bugetelor institutiilor publice/de interes public cu caracter autonom, provenite din sursele prevazute in legile de aprobare a bugetelor”.
In speta, este lipsita de relevanta imprejurarea ca locuinta inchiriata face parte dintr-un imobil din domeniul privat al mun. Sfantu Gheorghe, ceea ce are cu adevarat importanta fiind faptul ca veniturile ce fac obiectul contractului de inchiriere (a carui reziliere se cere) si pentru recuperarea carora a fost introdusa prezenta cerere constituie „venituri publice” in sensul vizat de art. 26 al. 3 din Ordinul Ministerului Justitiei nr. 760/C/1999, prin urmare actiunea este scutita de plata taxei judiciare de timbru.
Asa fiind, in raport cu cele ce preced , Tribunalul constata ca, in mod nelegal, prima instanta a admis exceptia insuficientei timbrari, motiv pentru care, in baza art. 312 al.3,5 C. proc. civ. , va admite recursul, va casa sentinta atacata si, vazand ca procesul a fost solutionat fara sa fi intrat in cercetarea fondului, va trimite cauza spre rejudecare, aceleiasi instante; cu ocazia rejudecarii, prima instanta se va pronunta si asupra cererii de renuntare la judecata  actiunii introductive depuse in recurs (f11).


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
D E C I D E:


Admite recursul declarat de reclamantul Municipiul Sfantu Gheorghe prin Primar impotriva sentintei civile nr. 3105 din 20 noiembrie 2012 a Judecatoriei Sfantu Gheorghe, pe care o caseaza si trimite cauza spre rejudecare aceleiasi instante, potrivit considerentelor prezentei decizii.
Irevocabila.
Pronuntata in sedinta publica din 29 ianuarie 2013.


  




Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Taxa de timbru

SESIZARE CJUE - Sentinta comerciala nr. fn din data de 20.11.2014
SESIZARE CJUE - Sentinta comerciala nr. 1497 din data de 03.05.2012
Concursul intre exceptia netimbrarii si exceptia necompetentei. Ordinea de solutionare. - Decizie nr. 315 din data de 09.09.2010
Timbraj. Cai de atac. Modificarea modalitatii de calcul al taxei de timbru datorate in timpul procesului. - Decizie nr. 26/R din data de 09.09.2010
Taxa de timbru. Ajutor social in temeiul Legii nr. 416/2001 - Decizie nr. 174 din data de 13.02.2008
Incidenta concomitenta in cauza a dispozitiilor art. 242 pct. 2 cod procedura civila - Decizie nr. 129 din data de 15.02.2006
Incheiere prin care s-a solutionat cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru - Decizie nr. 1963 din data de 26.09.2005
Cerere de scutire de plata taxei de timbru formulata de o societate comerciala. Facilitati pentru plata taxelor judiciare. - Sentinta civila nr. din data de 10.03.2009
Modalitatea de valorificare a dreptului de eliberare a cartilor de identitate - Decizie nr. 142 din data de 14.01.2015
Formularea unei cererii de ajutor public judiciar. Respingerea cererii de ajutor public judiciar. - Decizie nr. 1661 din data de 11.10.2013
Neindicarea valorii obiectului cererii de chemare in judecata. Anularea cererii ca insuficient timbrata. - Hotarare nr. 12 din data de 16.01.2013
Plata taxei judiciare de timbru - dovada. - Hotarare nr. 700 din data de 02.04.2013
Ordinea de solutionare a exceptiilor aprocesuale (de netimbrare ori de necompetenta). Caracterul imperativ al dispozitiilor privind taxele judiciare de timbru. - Decizie nr. 1799 din data de 13.12.2011
Actiune avand ca obiect anulare raport de evaluare a performantelor profesionale. Scutirea de plata taxei judiciare de timbru. - Decizie nr. 1078 din data de 16.05.2011
Plata taxele judiciare de timbru in cazul formularii unei cereri adresate instantelor de judecata de persoane cu domiciliul in strainatate. - Decizie nr. 1392 din data de 27.09.2011
Cerere de ajutor public judiciar. Exercitarea caii de atac a recursului cu privire la modul de solutionare al cererii de ajutor public judiciar. - Decizie nr. 7 din data de 11.01.2011
Taxa judiciara de timbru. Achitare in sistem on-line. - Decizie nr. 170 din data de 26.03.2010
Taxa de timbru. Institutie publica. Inaplicabilitatea prevederilor art.17 din Legea nr.146/1997 modificata. - Decizie nr. 55 din data de 03.02.2009
Detinere de produse accizabile in afara antrepozitului fiscal - Sentinta penala nr. 43 din data de 11.04.2011
Reexaminare a modului de stabilire a taxei de timbru - Sentinta civila nr. 5349 din data de 14.06.2012