InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Agnita

(Sentinta penala nr. 14 din data de 26.02.2009 pronuntata de Judecatoria Agnita)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Agnita | Jurisprudenta Judecatoria Agnita



JUDECATORIA AGNITA
SENTINTA PENALA NR.14/26.02.2009
Domeniu asociat: vatamare corporala ( art.181 C.pen.)

Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria A. nr.255/P/2008 din 14.08.2008 inregistrat pe rolul instantei sub dosar nr.397/174/2008 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
 J.A., fiul lui I. si M., nasc. la data de …. in S., jud. S., studii 8 clase, stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie, necasatorit, fara antecedente penale, dom. in com. P.J., sat P.S., nr…., jud. S., posesor al C.I. seria … nr…. eliberata de Politia S., CNP ….. – pentru savarsirea infractiunilor de vatamare corporala, prev. si ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit. a si 73  lit. b C.pen. si vatamare corporala, prev. si ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit. a si 73 lit b C.pen.; cu aplicarea art.33 lit. a si 34 C.pen.;
J.M., fiul lui I. si M., nasc. la data de …. in S., jud. S., studii 8 clase, stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie, necasatorit, fara antecedente penale, dom. in com. P.J., sat P.S., nr…., jud. S., posesor al C.I. seria … nr…. eliberata de Politia S., CNP ….. – pentru savarsirea infractiunilor de vatamare corporala, prev. si ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit. a si 73 lit. b C.pen. si vatamare corporala, prev. si ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit. a si 73 lit.b C.pen.; cu aplicarea art.33 lit. a si 34 C.pen.;
J.C., fiul lui I. si M., nasc. la data de …. in P.J., jud. S., studii 8 clase, stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie, necasatorit, fara antecedente penale, dom. in com. P.J., sat P.S., nr…., jud. S., posesor al C.I. seria … nr….. eliberata de Politia S., CNP ….. – pentru savarsirea infractiunilor de vatamare corporala, prev. si ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit. a si 73 lit. b C.pen. si vatamare corporala, prev. si ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit. a si 73 lit. b C.pen.; cu aplicarea art.33 lit. a si 34 C.pen.;
T.F., fiul lui F. si I., nasc. la data de …. in S., jud. S., studii Sc. Profesionala, stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie, necasatorit, fara antecedente penale, dom. in com. P.J., sat P.S., nr…., jud. S., posesor al C.I. seria …. nr….. eliberata de Politia S., CNP …. – pentru savarsirea infractiunilor de vatamare corporala, prev. si ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit. a si 73 lit. b C.pen. si vatamare corporala, prev. si ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit. a si 73. b C.pen.; cu aplicarea art. 33 lit. a si 34 C.pen.
In fapt in actul de sesizare a instantei s-a retinut, in esenta, ca partile vatamate C.M.A. si C.I. se aflau sub influenta bauturilor alcoolice si au inceput sa adreseze cuvinte jignitoare celor patru inculpati, care se  aflau  si  ei  in barul SC I. SRL din com. B., jud. S., dupa care i-au amenintat pe acestia cu cioburile provenite de la doua sticle de bere sparte.
Enervati de atitudinea partilor vatamate inculpatii au iesit din bar si s-au inarmat cu o ranga metalica si cu bucati de lemn rupte dintr-un gard din apropiere.
Intre timp partile vatamate au parasit barul pe intrarea din spate, iesind in curtea imobilului unde functioneaza barul, C.M.A. inarmandu-se si el cu o bucata de lemn.
In curtea barului, partea vatamata C.M.A. a incercat sa-l loveasca pe unul dintre inculpati, care se indrepta spre el, fara succes insa. Apoi cei patru inculpati au sarit asupra lui si i-au aplicat fiecare dintre ei lovituri repetate cu batele si ranga metalica, peste corp, peste picioare si la nivelul fetei pana cand a cazut la pamant.
La un moment dat partea vatamata C.I. a incercat sa intervina pentru a-i opri pe inculpati, dar acestia s-au napustit si asupra ei, lovindu-o in mod repetat cu aceleasi corpuri contondente peste fata, picioare si spate.
Potrivit actelor medicale depuse la dosar, partea vatamata C.M.A., in urma loviturilor repetate primite de la cei patru inculpati a suferit mai multe leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare un nr. de 45-55 zile de ingrijiri medicale, iar partea vatamata C.I. a suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare un nr. de 40-45 zile de ingrijiri medicale.
Starea de fapt retinuta in cursul urmaririi penale a fost probata prin urmatoarele mijloace de proba: plangerile si declaratiile partilor vatamate C.M.A. si C.I.; procesele-verbale de constatare incheiate de catre organele de politie cu ocazia identificarii celor doua parti vatamate in S.C.J.S.; certificatul medico-legal nr.I/a/454/9 mai 2008 eliberat de S.J.M.L.S.; certificatul medico-legal nr.I/a/450/8 mai 2008 emis de S.J.M.L.S.; dovada de ridicare a unei tevi metalice de culoare neagra in lungime de 1,22 m si grosime de 4 cm; adresele nr.8891/2008 si 8892/2008 ale S.C.J.U.S. cuprinzand valoarea cheltuielilor de spitalizare determinate de tratamentul aplicat lui C.M.A. si C.I.; declaratiile martorilor H.M., H.A.M., F.I.S., S.V., G.N., F.M.M. si D.M.G.; declaratiile inculpatilor J.A., J.C., J.M. si T.F.
In cursul cercetarii judecatoresti a fost audiat inculpatul J.A., ceilalti inculpati nefiind de acord sa dea declaratie in fata instantei, avand in vedere dispozitiile art.70 alin.2 C.pr.pen. De asemenea, au fost audiati martorii H.A.M., H.M., F.M.M., D.M.G., S.V.
Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
In seara zilei de 23.04.2008 inculpatii J.A., J.C., J.M. si T.F. s-au deplasat la barul SC I. SRL din com. B., jud. S., unde se aflau mai multe persoane printre care si partile vatamate C.M.A. si C.I., ambii din mun. F., jud. B.
La un moment dat partile  vatamate, care  se  aflau  sub  influenta  bauturilor alcoolice au inceput sa adrese cuvinte jignitoare inculpatilor, fara nici un motiv, cerandu-le acestora sa paraseasca localul, dupa care au spart doua sticle de bere si cu cioburile ramase i-au amenintat pe inculpati.
Enervati de atitudinea partilor vatamate, cei patru inculpati au iesit din bar si s-au inarmat cu o ranga metalica si cu bucati din lemn rupte dintr-un gard din apropiere, dupa care au intentionat sa reintre in bar. Pentru a evita un posibil scandal in incinta barului, tatal barmanitei (numitul H.M.) a blocat usa de la intrare, insa cei patru inculpati au lovit usa si s-au impins in ea, reusind pana la urma sa intre in bar.
Intre timp partile vatamate au parasit si ele barul pe intrarea din spate, iesind in curtea imobilului unde functioneaza barul, C.M.A. inarmandu-se si el cu o bucata de lemn.
Vazand ca partile vatamate nu se mai aflau inauntru, inculpatii au iesit pe usa principala, deplasandu-se in curtea barului, indreptandu-se spre locul unde se aflau partile vatamate. Atunci C.M.A. a incercat sa-l loveasca pe unul dintre inculpati, fara sa reuseasca, dupa care cei patru inculpati au sarit asupra lui, aplicandu-i fiecare dintre ei lovituri repetate cu batele si ranga metalica, peste corp, peste picioare si la nivelul fetei pana cand a cazut la pamant, inculpatii continuand sa-l loveasca si dupa aceea.
La un moment dat partea vatamata C.I. a incercat sa intervina, dar inculpatii l-au lovit si pe acesta in mod repetat, cu aceleasi corpuri contondente, peste fata, peste picioare si peste spate, pana cand a cazut si el la pamant in stare de inconstienta.
In cele din urma, inculpatii s-au urcat in taxiul cu care venisera in B. si au plecat, iar partile vatamate au fost duse la dispensarul comunal de unde au fost luate de salvare si transportate de urgenta la S.J.S.
Potrivit certificatului medico-legal nr.I/a/454/9.05.2008 depus la dosar, partea vatamata C.M.A. a suferit in urma loviturilor repetate primite de la cei patru inculpati mai multe leziuni traumatice, printre care fractura tempero-parietala cu minima deplasare, fractura perete anterior sinus maxilar bilateral, fractura maxilara si nazala, ce au necesitat pentru vindecare un nr. de 45-50 zile de ingrijiri medicale. A fost internat in perioada 24.04-29.04.2008 in Sectia Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judetean S., dupa care a fost transferat la Clinica Stomatologie BMF S., unde a ramas internat pana la data de 5.05.2008.
La randul sau, partea vatamata C.I. a suferit, ca urmare a agresiunii exercitate asupra sa de catre inculpati, o fractura 1/3 medie cubitus stang cu mica deplasare, fractura cu deplasare la unirea 1/3 medie cu 1/3 distala, diafiza                       cubitus stang, precum si alte leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare                       un nr. de 40-45 zile de ingrijiri medicale, conform certificatului medico-legal nr.I/a/450/8.05.2008. A fost spitalizata o zi, dupa care a fost externata la cerere.
Starea de fapt retinuta de instanta rezulta din coroborarea tuturor probelor administrate in cauza, atat in cursul urmaririi penale, cat si a judecatii.
In drept, fapta inculpatilor J.A., J.C., J.M. si T.F. care in seara zilei de 23.04.2008, pe fondul unui conflict spontan avut  cu  partea vatamata C.M.A. in barul SC I. SRL din com. B., jud. S. si ca urmare a provocarii lor de catre acesta, l-au agresat fizic aplicandu-i lovituri repetate cu pumnii, picioarele, o ranga metalica si niste bucati de par din lemn rupte dintr-un gard din apropiere, cauzandu-i astfel multiple leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un nr. de 45-50 zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala, prev. si ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit.a C.pen. si art.73 lit.b C.pen.
Fapta acelorasi inculpati, care in aceleasi imprejurari de loc si de timp, l-au agresat fizic si pe numitul C.I. aplicandu-i lovituri repetate cu aceleasi corpuri contondente in special in zona picioarelor si a spatelui, cauzandu-i acestuia multiple leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un nr. de 40-45 zile de ingrijiri medicale, constituie infractiunea de vatamare corporala, prev. si ped. de art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.75 lit.a si art.73 lit.b C.pen.
Pentru infractiunile retinute in sarcina lor, se va aplica inculpatilor J.A., J.C., J.M. si T.F. cate o pedeapsa de 1 (un) an inchisoare fiecare pentru infractiunea de vatamare corporala savarsita asupra partii vatamate C.M.A. si cate o pedeapsa de 10 luni inchisoare fiecare pentru infractiunea de vatamare corporala asupra partii vatamate C.I.
La individualizarea acestor pedepse instanta a avut in vedere, potrivit art.72 C.pen., gradul de pericol social concret al faptelor, modul si mijloacele comiterii lor, persoana si atitudinea fiecarui inculpat pe parcursul intregului proces penal (cu referire la varsta inculpatilor, faptul ca nu au antecedente penale, lipsa lor la mai multe termene de judecata). De asemenea, s-a tinut seama ca faptele au fost savarsite in stare de provocare din partea persoanelor vatamate si de patru persoane impreuna, imprejurari care constituie circumstanta atenuanta a provocarii prevazuta de art.73 lit.b C.pen. si circumstanta agravanta a savarsirii faptei de trei sau mai multe persoane impreuna prevazuta de art.75 lit.a C.pen., motiv pentru care la stabilirea pedepsei au fost avute in vedere si dispozitiile art.80 alin.2 C.pen.
In cauza sunt incidente fata de fiecare dintre cei patru inculpati si dispozitiile art.33 lit.a si art.34 lit.b C.pen. privind concursul real de infractiuni, astfel ca se vor contopi pedepsele aplicate fiecarui inculpat (1 an inchisoare si 10 luni inchisoare), acestia urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de 1 (un) an inchisoare.
In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei, instanta apreciaza ca sunt intrunite conditiile prevazute de art.81 alin.1 C.pen., astfel incat va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare de 3 ani pentru fiecare inculpat, stabilit conform art. 82 alin.1 C.pen.
In conformitate cu prevederile art.359 C.pr.pen. instanta va atrage atentia inculpatilor asupra dispozitiilor art.83 si 84 C.pen., a caror nerespectare poate atrage revocarea suspendarii conditionate si executarea pedepselor in regim de detentie.
Alaturi de pedeapsa inchisorii se vor aplica inculpatilor, potrivit dispozitiilor art.71 alin.2 si 5 C.pen., pedepsele accesorii prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a (dreptul de  a fi  ales  in autoritatile  publice  sau in  functii  elective  publice) si  lit.b C.pen. (dreptul de  a  ocupa  o  functie  implicand  exercitiul  autoritatii  de  stat), pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii urmand a fi suspendata si executarea acestor pedepse accesorii.
Cu privire la ranga de fier folosita de catre inculpati la agresarea partilor vatamate, instanta urmeaza sa faca aplicarea art.118 alin.1 lit.b C.pen. si va dispune confiscarea speciala a acestui bun.
Pe latura civila instanta constata ca in cursul urmaririi penale partea vatamata C.M.A. a precizat ca se constituie parte civila in cauza cu echivalentul in lei a sumei de 6.000 euro, respectiv 1.500 euro fata de fiecare dintre inculpati, suma ce reprezinta atat daune materiale, cat si daune morale. De asemenea, partea vatamata Condoiu Ioan a declarat ca se constituie parte civila in cauza pentru acordarea de despagubiri materiale si morale, al caror cuantum il va preciza ulterior.
In fata instantei de judecata partea civila C.M.A. si-a precizat cererea de constituire de parte civila la suma de 6.000 euro sau echivalentul in lei la data efectuarii platii reprezentand daune morale, iar partea civila C.I. la suma de 5.000 euro sau echivalentul in lei la data efectuarii platii, reprezentand tot daune morale.
In baza art.14 si 346 C.pr.pen. raportat la art.998 si urm. C.civ., instanta retine ca in cauza sunt intrunite elementele raspunderii civile delictuale si va admite in parte actiunile civile formulate de partile civile C.M.A. si C.I. In consecinta, inculpatii vor fi obligati in solidar la plata sumei de 1.000 euro sau echivalentul in lei la data efectuarii platii catre partea civila C.M.A., respectiv 800 euro sau echivalentul in lei la data efectuarii platii catre partea civila C.I., ambele sume reprezentand daune morale.
Instanta apreciaza ca justificata acordarea acestor sume fata de repercusiunile pe care faptele inculpatilor le-au avut asupra starii de sanatate a partilor civile si fata de suferinta fizica si psihica inerenta prin care acestea au trecut, elocvent in acest sens fiind numarul mare de zile de ingrijiri medicale.
Sumele acordate de instanta sunt rezonabile si suficiente pentru repararea prejudiciului moral cauzat partilor civile de catre inculpati, la stabilirea cuantumului acestora fiind avuta in vedere atat suferinta partilor civile, cat si gradul de culpa al victimelor concretizat in retinerea in favoarea inculpatilor a circumstantei atenuante a provocarii.
In cauza s-a mai constituit parte civila si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta S. cu suma totala de 2.059,44 lei plus dobanzi si penalitati de intarziere, din               care 384 lei reprezinta cheltuielile ocazionate cu tratarea partii civile C.I., iar 1.675,44 lei cheltuielile ocazionate de internarea partii civile C.M.A.
Prin urmare, in temeiul art.313 din Legea nr.95/2006 inculpatii vor fi obligati in solidar la plata partiala a acestei sume, respectiv 1.500 lei plus dobanda legala, reprezentand cheltuieli de spitalizare pentru cele doua victime, catre partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgenta S., neputandu-se acorda integral suma solicitata de aceasta in raport de contributia avuta de victime la producerea faptelor.
In temeiul  art.191  C.pr.pen.,  inculpatii  vor fi obligati  la  plata  cheltuielilor judiciare avansate de stat in suma de 500 lei fiecare, din care cate  200 lei  reprezinta onorariu avocat oficiu.
In temeiul art.193 C.pr.pen., va fi respinsa cererea partilor civile C.M.A. si C.I. privind obligarea inculpatilor la plata cheltuielilor judiciare intrucat nu au fost justificate de catre acestea nici un fel de cheltuieli.



Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Talharie (art.211 C.p.) - Sentinta penala nr. 19 din data de 21.03.2013
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012