InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Agnita

(Sentinta penala nr. 9 din data de 11.02.2009 pronuntata de Judecatoria Agnita)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Agnita | Jurisprudenta Judecatoria Agnita

JUDECATORIA AGNITA
SENTINTA PENALA NR.9/11.02.2009
Domeniu asociat : vatamare corporala (art.181 C.pen.)

Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria A. nr. 266/P/2008 din 23.06.2008 inregistrat pe rolul acestei instante sub dosar nr.416/174/2008 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului L.O.C. – fiul lui M. si O., nascut la data de …. in A.I., jud. A., studii 8 clase, stagiul militar satisfacut, agricultor, necasatorit, cu antecedente penale, domiciliat in com. S., sat G.S., nr…, jud. A., posesor al CI seria … nr…. eliberata de Politia T., CNP…, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala, prev. si ped. de art.181 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.73 lit.b C.pen.
S-a retinut in fapt in actul de sesizare a instantei ca, in noaptea de 21/22.04.2008 inculpatul L.O.C. si partea vatamata C.A.F. s-au aflat in barul SC M. SRL din satul N., jud. S.. La un moment dat, fara nici un motiv, partea vatamata fiind sub influenta bauturilor alcoolice a inceput sa-i adreseze inculpatului cuvinte si expresii jignitoare.
Desi inculpatul l-a rugat pe C.A.F. sa-l lase in pace, acesta a continuat sa injure si chiar a incercat sa ia o sticla de bere de pe masa inculpatului, care s-a ridicat de la masa si i-a aplicat o lovitura puternica in zona fetei cu pumnul. In urma acestei lovituri partea vatamata a cazut pe pardoseala barului, lovindu-se in cadere si de o banca.
Prin fapta sa inculpatul i-a cauzat partii vatamate un traumatism cranio-maxilo-facial ce a necesitat pentru vindecare un numar de 50-55 zile de ingrijiri medicale.
Starea de fapt retinuta in cursul urmaririi penale a fost probata prin urmatoarele mijloace de proba: plangerea si declaratiile partii vatamate C.A.F., certificatul  medico-legal  nr.I/a/412/29.04.2008  emis  de  S.J.M.L.S., adresa  nr.62/6/19.05.2008  a  S.C.J.U.S., declaratiile martorilor H.V., C.I. si C.T., declaratiile inculpatului care a recunoscut fapta comisa.
           In cursul cercetarii judecatoresti, dupa ce i-au fost aduse la cunostinta dispozitiile art. 70 alin.2 C.pr.pen., inculpatul nu a fost de acord sa dea declaratie  in instanta. Au fost audiat martorul C.I. si s-a dat citire declaratiilor date de                                       martorii H.V. si C.T. in cursul urmaririi penale, nefiind posibila audierea acestora in instanta intrucat sunt plecati din tara.
Analizand probatoriul administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
In noaptea de 21/22.04.2008 in barul SC M. SRL din satul N., com. I., jud. S. se aflau, alaturi de alte persoane, inculpatul L.O.C. si partea vatamata C.A.F.
Partea vatamata, care era sub influenta bauturilor alcoolice, fara nici un motiv, a inceput sa-i adreseze inculpatului cuvinte si expresii jignitoare.
Desi inculpatul l-a rugat pe C.A.F. sa-l lase in pace, acesta a continuat sa injure si chiar a incercat sa ia o sticla de bere de pe masa la care statea inculpatul. Partea vatamata, deranjata de gestul inculpatului de a nu-i da sticla de bere, l-a injurat din nou pe acesta, iar inculpatul s-a ridicat de la masa si i-a aplicat o lovitura puternica in zona fetei cu pumnul.
In urma acestei lovituri partea vatamata a cazut pe pardoseala barului si s-a lovit in cadere de o banca din bar. Apoi aceasta s-a ridicat si a plecat acasa.
A doua zi partea vatamata s-a deplasat la serviciul urgenta al S.J.S. si a fost internata in perioada 22-24.04.2008 in sectia C. B.M.F. cu diagnosticul traumatism cranio-maxilo-facial prin agresiune; fractura mandibulara de corp lateral drept cu deplasare; osteita in linia de fractura; fractura subcondiliana joasa fara deplasare, stanga; hematom planseu oral regiunea 45.
Potrivit certificatului medico-legal nr.I/a/412/29.04.2008 emis de S.J.M.L.S., leziunile traumatice descrise mai sus i-au fost cauzate partii vatamate prin lovire cu corp contondent si au necesitat pentru vindecare un nr. de 50-55 zile de ingrijiri medicale.
Starea de fapt retinuta de instanta rezulta din declaratiile partilor, declaratiile martorilor care au fost prezenti in bar in timpul incidentului dintre parti coroborate cu concluziile certificatului medico-legal.
In drept,  fapta inculpatului L.O.C. care, in noaptea de 21/22.04.2008 pe fondul unei altercatii spontane avute cu numitul C.A.F. in barul SC M. SRL din satul N., jud. S. si ca urmare a unei provocari din partea acestuia, l-a agresat fizic, aplicandu-i o lovitura puternica cu pumnul in zona fetei, cauzandu-i astfel o fractura de mandibula si alte leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar de 50-55 zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala, prev. si ped. de art. 181 alin.1 C.pen. cu aplicarea circumstantei atenuante a provocarii, prev. de art. 73 lit.b C.pen.
Pentru  infractiunea  retinuta  in  sarcina  sa  instanta  va   aplica  inculpatului
pedeapsa de 5 luni inchisoare, la individualizarea acestei pedepse avandu-se in vedere, potrivit art.72 C.pen., gradul de pericol social concret al faptei, atitudinea inculpatului pe parcursul intregului proces penal (cu referire la prezentarea sa in fata autoritatilor si comportamentul sincer al acestuia), circumstantele comiterii faptei, dar si faptul ca acesta are antecedente penale, din fisa de cazier judiciar rezultand ca a mai fost condamnat anterior la o pedeapsa de 2 ani inchisoare cu suspendare cu privire la care insa a intervenit reabilitarea de drept, astfel ca nu atrage starea de recidiva. De  asemenea, s-a  tinut seama ca  fapta a  fost savarsita ca  urmare  a  unei   provocari din partea persoanei vatamate, imprejurare ce constituie circumstanta atenuanta prevazuta de art.73 lit.b C.pen., motiv pentru care pedeapsa a fost coborata sub minimul special prevazut de lege, in acord cu dispozitiile art.76 lit.e C.pen.
In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei, instanta apreciaza ca sunt intrunite conditiile prevazute de art.81 C.pen., astfel incat va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 5 luni, stabilit conform art.82 C.pen.
In conformitate cu prevederile art.359 C.pr.pen. instanta va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 si 84 C.pen., a caror nerespectare poate atrage revocarea suspendarii conditionate si executarea pedepsei in regim de detentie.
Alaturi de pedeapsa inchisorii se vor aplica inculpatului, potrivit dispozitiilor art.71 alin.2 si 5 C.pen., pedepsele accesorii prevazute de art.64 alin.1 lit.a  teza      a-II-a (dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice) si lit.b C.pen. (dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat), pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii urmand a fi suspendata si executarea acestor pedepse accesorii.
Pe latura civila instanta constata ca s-a constituit parte civila in cauza partea vatamata C.A.F. cu suma de 6.000 lei, reprezentand atat daune materiale, cat si daune morale, ulterior precizandu-se de catre partea civila ca aceasta suma reprezinta doar daune morale.
In baza art.14 si 346 C.pr.pen. raportat la art.998 si urm. C.civ., actiunea civila formulata de partea civila C.A.F. este intemeiata in parte si in consecinta va fi obligat inculpatul la plata sumei de 1.500 lei catre aceasta, reprezentand daune morale.
Instanta apreciaza ca justificata acordarea acestei sume fata de repercusiunile pe care fapta inculpatului le-a avut asupra starii de sanatate a partii civile si fata de suferinta inerenta prin care aceasta a trecut, elocvent in acest sens fiind numarul mare de zile de ingrijiri medicale.
Suma de 1.500 lei acordata este rezonabila si suficienta pentru repararea prejudiciului moral cauzat partii civile, la stabilirea acesteia fiind avute in vedere atat suferinta partii civile, cat si culpa acesteia cu privire la fapta constand in provocarea inculpatului, precum si necesitatea de a preintampina  o imbogatire  fara just temei.
Tot  pe  latura  civila  va  fi  admisa cererea formulata de partea civila S.C.J.U.S. pentru plata sumei de 394,50 lei plus dobanda, reprezentand cheltuieli ocazionate de tratarea partii civile C.A.F. internata la B.M.F., conform foii de observatie nr.9922/22-24.04.2008.
In consecinta, in temeiul art.313 din Legea nr.95/1006 inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor de spitalizare catre partea civila S.C.J.U.S.
Data fiind culpa sa infractionala, in temeiul art.191 C.pr.pen. inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in suma de 500 lei (din care 200 lei reprezinta onorariu avocat oficiu), iar in baza art.193 C.pr.pen la plata cheltuielilor judiciare catre partea civila C.A.F. in suma de 500 lei, reprezentand onorariu avocat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Talharie (art.211 C.p.) - Sentinta penala nr. 19 din data de 21.03.2013
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012