InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Brasov

Raspundere civila delictuala. Lipsa faptei ilicite a coproprietarului care foloseste integral imobilul aflat In coproprietate. Incertitudinea prejudiciului solicitat spre reparatie.

(Sentinta civila nr. 2394/2011 din data de 07.03.2011 pronuntata de Judecatoria Brasov)

Domeniu Raspundere civila delictuala | Dosare Judecatoria Brasov | Jurisprudenta Judecatoria Brasov

Raspundere civila delictuala. Lipsa faptei ilicite a coproprietarului care foloseste integral imobilul aflat In coproprietate. Incertitudinea prejudiciului solicitat spre reparatie.


        Prin Sentinta civila nr. x, Judecatoria Brasov a dispus respingerea cererii formulata si precizata de reclamanta SC. R. SRL In contradictoriu cu parata  MMM prin care s-a solicitat obligarea acesteia din urma la  plata sumei de 2776,85 lei  reprezentand contravaloarea folosintei fara titlu locativ a cotei de ˝  parte din imobilul situat In Brasov, str. T constituit din teren  de 468 mp si casa  familiala  compusa din: la demisol 2 camere, antreu, spalatorie; la parter 2 camere, antreu si baie, construita din ziduri de caramida, acoperita cu tigla si fundatie din beton, suma calculata pentru perioada 15.10.2007-31.08.2010; a sumei de 90 lei lunar Incepand cu luna septembrie 2010 pana la solutionarea dosarului civil nr. X/197/2009 al Judecatoriei Brasov si a  cheltuielilor de judecata.
       Pentru a  dispune In acest sens, instanta a avut In vedere ca asupra imobilului situat In Brasov,  str. T constituit din teren  de 468 mp si din casa  familiala  compusa din: la demisol 2 camere, antreu, spalatorie; la parter 2 camere, antreu si baie, construita din ziduri de caramida, acoperita cu tigla si fundatie din beton au calitatea de coproprietari, In cote egale de ˝ parte fiecare, Statul Roman si parata.
        Reclamanta detine dreptul de administrare operativa asupra cotei de ˝ din dreptul de proprietate Inscris In favoarea Statului Roman si pretinde cu titlul de despagubiri, pe temeiul raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie, contravaloarea lipsei de folosinta a cotei statului, calculata prin raportare la chiria pe care ar fi Incasat-o pentru aceasta cota, conform notei atasate la filele 16-18 dosar.
        Parata exercita In fapt folosinta Intregului imobil cu Incepere din 2007, fapt necontestat si nu a  formulat obiectiuni cu privire la modul de calcul al daunelor pretinse de reclamanta.
        In drept, judecatoria a dat relevanta disp. art. 129 alin. 4 C.p.civ si a retinut ca are obligatia de a se pronunta numai cu privire la obiectul dedus judecatii, fara a se putea substitui partii In formularea apararilor ori alegerea procedurii pentru valorificarea pretentiilor formulate.
        In consecinta, instanta a procedat la examinarea pretentiilor formulate de reclamanta pe baza regulilor aplicabile raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie, invocate de aceasta ca temei juridic al actiunii (art. 998-art. 999 C.civ).
        S-a retinut ca sarcina probarii Indeplinirii acestor conditii revine, In baza art. 1169 C.civ reclamantei iar neIndeplinirea unei singure cerinte dintre cele aratate conduce la respingerea cererii.
        Prejudiciul invocat de reclamanta consta In contravaloarea chiriei pe care ar fi Incasat-o prin Inchirierea imobilului, corespunzator cotei de proprietate a statului, daca parata nu ar fi exercitat folosinta Intregului bun. Aceste daune ar rezulta din Incalcarea dreptului  de coproprietate al Statului, Incalcare ce ar concretiza si fapta ilicita a paratei.
        Caracterul ilicit al folosintei exercitate de catre parata este sprijinit pe lipsa unui titlu locativ al acesteia, pentru cota de 1/2 din imobil care nu Ii apartine.
        Sub acest aspect, instanta a constatat ca parata si Statul Roman, avand calitatea de coproprietari, cu cate o cota ideala de 1/2 din dreptul de proprietate asupra casei familiale si a terenului aferent acesteia sunt Indreptatiti sa exercite folosinta bunului, atat timp cat nu Isi aduc atingere propriilor drepturi asupra imobilului.
        De esenta coproprietatii este Imprejurarea ca fiecare dintre coproprietari poate dispune liber si In limitele legale de cota sa ideala de proprietate dar nu are un astfel de drept asupra unei portiuni  determinata material din lucru. Cu alte cuvinte, dreptul de proprietate este fractionat iar nu bunul asupra caruia poarta acesta.
        In consecinta, atat timp cat parata are calitatea de coproprietara nu se poate pretinde acesteia sa prezinte un titlu locativ pentru  a justifica folosinta Intregului imobil.
         Potrivit art. 480 C.civ, parata are posibilitatea juridica de a stapani si exploata  Intregul bun, atat timp cat nu lezeaza alte drepturi concurente de proprietate, fara a i se putea retine In sarcina o fapta ilicita Intrucat dreptul ei de proprietate nu este exclus si nici nu exclude  proprietatea statului In privinta unei anumite portiuni a imobilului ci coexista In bunul care, pana la partaj, nu este fractionat sub aspect material corespunzator cotelor de proprietate.
        In speta, reclamanta nu a  probat ca ar fi fost Impiedicata de catre parata sa administreze imobilul si ca, astfel, aceasta ar fi Impiedicat coproprietarul sa-si exercite propriile drepturi recunoscute de lege.
        Prejudiciul ce se solicita a fi reparat de catre parata nu este asadar unul cert, nefiind sigur  sub aspectul existentei ori posibilitatilor de evaluare si u provine din comiterea unei fapte ilicite.
        In acest sens, societatea reclamanta nu a propus probe din care sa rezulte ca a avut posibilitatea efectiva, concreta de a Inchiria parte din imobil si ca aceasta nu s-a transformat In realitate din cauza opozitiei paratei. De altfel, In absenta unui partaj de folosinta a bunului este discutabil In ce conditii societatea ar fi putut proceda la Inchirierea anumitor spatii.
        In ceea ce priveste posibilitatea evaluarii prejudiciului pretins cauzat de parata, instanta a retinut ca atat timp cat nu se cunoaste partea din imobil care ar fi putut fi Inchiriata, evaluarea lipsei de folosinta prin raportare la chiria care ar fi fost perceputa  de reclamanta este de asemenea una incerta. Chiria se fixeaza prin negociere libera Intre parti, cu respectarea dispozitiilor legale incidente dar In functie de suprafata care face obiectul contractului, veniturile chiriasilor, starea tehnica a imobilului si alte criterii care se raporteaza  nu la o cota ideala de proprietate ci la elemente de fapt concrete Intre care si o locuinta precis individualizata.
        Aceste  elemente de fapt nu au fost dovedite In cauza, calculul prezentat de reclamanta fiind unul abstract, arbitrar si bazat pe o analogie care nu poate fi justificata fata de circumstantele de fapt ale spetei.
        In consecinta, retinand ca reclamanta pretinde reparatia unui  prejudiciu incert si ca In cauza nu s-a probat existenta unei fapte ilicite a paratei, instanta a  dispus respingerea cererii principale.


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Raspundere civila delictuala

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
Cerere de valoare redusa - Decizie nr. 501 din data de 21.06.2017
Actiune in raspundere patrimoniala - Sentinta civila nr. 851 din data de 18.10.2017
Pretentii. Contravaloarea lipsei de folosinta a imobilului - Sentinta civila nr. 2031 din data de 12.11.2015
Prestare munca fara forme legale. Prejudiciul produs prestatorului in urma unui accident. Acordarea daunelor materiale si morale in baza raspunderii civile delictuale - Sentinta civila nr. 89 din data de 05.03.2015
Imbogatirea fara justa cauza. Existenta unui temei constitutional al raspunderii. - Sentinta civila nr. 141/S din data de 04.05.2009
Raspunderea statului este o raspundere directa, limitata doar la prejudiciile cauzate prin erori judiciare savarsite in procesele penale si este reglementata de art.538-539 Cod procedura penala (art.504 – 507 din vechiul Cod de procedura penala).Raspund - Decizie nr. 779 din data de 24.09.2015
Inadmisibilitatea actiunii in raspundere civila delictuala exercitata de angajator ulterior anularii deciziei de imputare emisa functionarului public pentru recuperarea prejudiciului. - Decizie nr. 700 din data de 13.02.2015
Drept civil. Daune morale si materiale derivand din procesul penal intemeiate pe dispozitiile art. 998-999 Cod civil. Neindeplinirea conditiilor raspunderii civile delictuale. - Decizie nr. 101 din data de 23.10.2014
Raspunderea civila a functionarului public angajata in temeiul art. 84 alin. 1 lit. b din Legea nr.188/1999 „ ... pentru nerestituirea in termenul legal a sumelor ce i s-au acordat necuvenit”.Calcularea termenului de 30 de zile pentru emiterea dispozitiei - Decizie nr. 11894 din data de 13.11.2013
Raspunderea patrimoniala asociata raspunderii penale este intotdeauna o raspundere civila delictuala, ori raspunderea intemeiata pe dispozitiile art. 28 din Legea nr.22/1969 este o raspundere materiala intemeiata pe raporturile de munca. In cadrul pr... - Decizie nr. 887 din data de 30.11.2010
actiune in raspundere civila delictuala - Sentinta civila nr. 1920 din data de 08.03.2011
Raspundere civila delictuala art 1001 - Hotarare nr. 1589 din data de 05.07.2011
Atragerea raspunderii membrilor organelor de conducere. Fapte savarsite de administratorul statutar dupa deschiderea procedurii insolventei - Decizie nr. 699 din data de 22.06.2010
LATURA CIVILA A PROCESULUI PENAL. CALITATEA IN CARE RASPUNDE CIVIL ASOCIATIA FONDUL DE PROTECTIE A VICTIMELOR STRAZII. GARANT. ASIGURATOR - Decizie nr. 87 din data de 04.02.2010
SESIZAREA CURTII DE CONTURI PRIVIND APROBAREA SI EFECTUAREA UNOR PLATI NELEGALE DIN BUGETUL LOCAL. EXECUTAREA UNOR CLAUZE PREVAZUTE IN CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA, PRIVIND PLATA CATRE SALARIATI A UNOR SUME PENTRU CARE NU EXISTA TEMEI LEGAL. - Decizie nr. 355 din data de 09.04.2009
ACTIUNE IN STABILIREA RASPUNDERII CIVILE DELICTUALE - Sentinta civila nr. 134 din data de 22.01.2006
Pretentii civile. Raspunderea civila delictuala se intemeiaza pe ideea repararii unui prejudiciu, in timp ce raspunderea penala se intemeiaza pe ideea pedepsirii celui care a savarsit o fapta ilicita, apreciata de lege ca fiind infractiune. De aseme... - Sentinta civila nr. 2650/17.04.2008 din data de 21.09.2009
Raspundere civila delictuala - Sentinta civila nr. 23883 din data de 10.03.2010
Raspundere civila delictuala - Hotarare nr. 1827 din data de 17.03.2010