InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buhusi

ordin de protectie

(Sentinta civila nr. 0 din data de 26.08.2014 pronuntata de Judecatoria Buhusi)

Domeniu Situatii la divort | Dosare Judecatoria Buhusi | Jurisprudenta Judecatoria Buhusi

SENTINTA CIVILA Nr. ..
Sedinta  de la ...
CAMERA DE CONSILIU 
Completul compus din:
PRESEDINTE .
Grefier .

Ministerul Public reprezentat de
Procuror : .
*****
        

           Pe rol fiind pronuntarea cauzei minori si familie avand ca obiect emitere ordin de protectie, formulata de reclamanta .. in contradictoriu cu paratii ...
Dezbaterile in fond au avut loc in sedinta publica din data de ... ora 9, ... si au fost consemnate in incheierea de sedinta din acea data, care face parte integranta din prezenta hotarare.

INSTANTA
- deliberand –

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Buhusi sub nr. ..., reclamanta ....  a chemat in judecata pe paratii ...., ... ... si ... solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna emiterea unui ordin de protectie impotriva acestora  prin care sa se dispuna evacuarea temporara a paratilor  din locuinta situata in comuna .... sat .... , nr..., jud. Bacau, si obligarea paratilor  la pastrarea unei distante minime fata de reclamanta .
In motivarea cererii, reclamanta arata ca locuieste inca de la nastere la domiciliul indicat in cerere, intr-o casa construita initial de parintii sai, reconstruita in 1968 de victima si de sotul sau, .... ( in prezent decedat).
Parata ...  a plecat in Italia  in urma cu 13 ani, impreuna cu fostul sot, ...Copiii acestora, Astanei ..., au fost crescuti de reclamanta.
In 2013, parata a divortat de ... ( sentinta civila nr, ... dos. Nr. ... al Judecatoriei Buhusi), revenind la numele ..dar nu si-a schimbat cartea de identitate ( in care apare tot cu numele  .).
In luna mai 2014, parata .. s-a intors din Italia impreuna cu concubinul ..., despre care, chiar parata afirma ca ar fi fost condamnat penal atat in Romania cat si in Italia pentru acte de violenta impotriva fostei sotii, dar si a paratei.
Deoarece reclamanta nu a fost de acord ca .... sa locuiasca impreuna cu ea, intre aceasta si parati s-a nascut o stare de tensiune care a degenerat in amenintari, violente verbale si fizice, exercitate aproape zilnic in special de parata ..
 Ultimele  acte de violenta au fost exercitate in perioada  .... respectiv pe data de .... victima a fost agresata verbal si fizic de parata, pe ...  victima a fost agresata verbal si fizic de toti trei paratii.  Pe .....  parata a distrus trei geamuri si o usa termopan de la locuinta victimei. Victima a reclamat actele de violenta la Politia .....si Politia .....
Cererea nu a fost intemeiata in drept.
In dovedire, reclamanta a depus, la data de ... copii ale urmatoarelor inscrisuri: carte de identitate, certificat de deces a numitului ...., certificate de atestare fiscala eliberate de .... ,judetul Bacau, sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale, 2 certificate medico - legale, adrese de la postul de politie Blagesti  si a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri si martori. Paratii legal citati s-au prezentat la instanta asistati de aparatori din oficiu si nu au fost de acord cu actiunea.
 Parata ....  a depus la dosar inscrisuri: copie carte de identitate, titlu de proprietate, certificat medico legal, inscrisuri de unde rezulta ca a trimis bani pentru construirea casei si a solicitat proba cu martorii ... .
Paratul .... a depus la dosar copia cartii de identitate , inscrisuri de unde rezulta ca a primit bani de la mama sa si a solicitat proba cu martorii ..... La randul sau  paratul .... a depus la dosar cartea de identitate, certificat medico legal si cazier in copie. La termenul din ...., acelasi parat a depus la dosar inscrisuri in limba italiana si un set de fotografii.
Probele propuse de parti au fost incuviintate si administrate de instanta.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Reclamanta este mama si respectiv bunica paratilor .....  Reclamanta locuieste la domiciliul indicat in cerere de cand s-a nascut ,intr-un imobil casa apartinand parintilor sai ,ce a fost reconstruita de aceasta si sotul ei ... (in prezent decedat) .Parata .... a locuit in acelasi imobil impreuna cu copii si sotul sau de care a divortat. Aceasta a fost plecata mai multi ani la munca in strainatate , copii ramanand cu reclamanta, dar s-a intors in tara impreuna cu concubinul acesteia .... in luna mai 2014. Reclamanta nu a fost de acord cu aceasta relatie, intre parti fiind o stare de tensiune care a degenerat in amenintari, violente verbale si fizice.
Reclamanta a formulat plangere la Polit......impotriva paratei .... .si respectiv a paratilor ..., asa cum rezulta din adresele din 05.08.2014 si respecti(filele 79-80), in prezent aflandu-se in lucru dosarul penal n privind plangerea impotriva parate.
Din declaratia martorului ........... propusa de reclamanta rezulta ca parata ... a trimis bani pentru renovarea casei reclamantei si a construit si niste camere. De cand a venit acasa fiica reclamantei se cearta face scandal si a batut-o de mai multe ori pe reclamanta.  Martora nu a vazut cand reclamanta a fost batuta, dar a venit noaptea la locuinta tatalui sau unde a dormit  si spunea ca este batuta de parati, agresata si i-au fost sparte geamurile. Reclamanta a mai dormit si la sora sa. De la reclamanta stie ca geamurile i-au fost sparte. Reclamanta a facut numeroase reclamatii la politie. Reclamanta nu a fost de acord ca fiica acesteia sa vina acasa impreuna cu concubinul ei . Nu cunoaste daca si paratii au fost agresati.
La randul sau martorul ...propus de reclamanta ( fostul sot al paratei ... a aratat ca reclamantei nu-i convine ca fiica ei si concubinul acesteia sa stea in casa ei, iar el nu are unde locui, desi a construit casa impreuna cu fosta sotie si cu ajutorul socrilor.  In urma cu 2-3 saptamani a vazut cum fosta sotie a lovit-o cu palmele pe reclamanta si a spart geamurile cu ciocanul si toporul. El a incercat sa o tina pe fosta sotie sa se calmeze, iar cu aceeasi ocazie reclamanta a fost lovita si zbrancita de ceilalti 2 parati. Desi initial martorul a sustinut ca ... si ... a lovit reclamanta, ulterior sustine ca primul nu era acasa si a venit dupa vreo ora doua impreuna cu fiul sau si atunci au lovit-o cei doi.
Martorul .. cumnatul reclamantei a relatat ca a fost la reclamanta acum vreo 3 saptamani , iar parata ... s-a plans  ca nu se intelege cu reclamanta . Aceste neintelegeri sunt din cauza concubinului, reclamanta nefiind de acord  cu acesta intrucat parata abia a divortat. Parata a incercat sa o loveasca pe reclamanta si i-a rupt breteaua de la rochie a mai relatat martorul, ulterior sustinand ca parata a tras-o de bretea pe care i-a rupt-o si a apucat-o de barbie ,dar nu a lovit-o cu palmele sau alte obiecte. Concubinul acesteia era in spate si nu a intervenit. Seara reclamanta s-a certat cu fiica sa ... si atunci a spart geamurile, iar dupa spusele reclamantei aceasta ar fi fost lovita de nepotul sau si concubinul fiicei sale, insa el nu a fost de fata.   De cate ori era batuta, reclamanta venea la mama ei care locuieste cu martorul. Reclamanta a dormit la el de 4 ori, la ....de 3-4 ori si la G....
Martora ..., audiata la cererea paratei ..... a aratat ca reclamanta o loveste pe parata arunca cu pietre si in curte la ea si merge beata pe drum. Stie de la parata ca reclamanta intentioneaza sa o alunge din casa. Aceasta  l-a lovit pe concubinul fiicei sale, ...., cu un pahar in ochi si cu batul si il barfeste . Parata a fost tinuta de fostul sot, iar reclamanta a lovit-o cu parul, cu batul acum 2 saptamani. Geamurile au fost sparte de reclamanta si parata, intrucat se bat.   Fostul sot al paratei vine la reclamanta in stare de ebrietate si face scandal. Nu este adevarat ca reclamanta a fost lovita si ca doarme prin sat, aceasta doarme acasa si spune minciuni.
Martorul ... propus de aceeasi parata a relatat ca reclamanta face scandal din cauza  paratului ...., in fiecare zi ii spune acestuia sa iasa afara din casa si-l face tigan. Cele doua se zbrancesc, dar nu a vazut sa se fi lovit. Toate discutiile si certurile  sunt intre reclamanta si parata nu si intre reclamanta si  ceilalti parati. Pe acestia din urma  nu i-a vazut niciodata sa se certe cu reclamanta sau sa o loveasca . Reclamanta i-a spus ca geamurile au fost sparte de concubinul fiicei sale. Reclamanta mai consuma bauturi alcoolice Aceasta i-a aratat ca este vanata si i-a spus ca parata i-a facut vanataia. De vreo saptamana a vazut pe paratul .... cu vanatai la ochi si intrebandu-l de ce e vanat i-a spus ca reclamanta i-a dat cu paharul in ochi.
Martorul ..... audiat la cererea paratilor ..... si  .... a relatat ca reclamanta tipa pe drum ca o sa-i dea afara pe parati, si a spus ca  fiica ei nu are acte si nu poate dovedi ca si-a construit casa.   Paratul .... nu a lovit-o pe reclamanta si nici .... Si nu a vazut-o pe reclamanta cu urme de lovituri.
Martorul .... audiat la propunerea paratilor .... a relatat ca reclamanta incepe scandalul cu fiica ei...din cauza concubinului acesteia, iar prin sat se aude ca partile se cearta din  aceasta cauza. A auzit ca s-au spart geamurile de la casa, dar nu stie cine le-a spart. Nu a vazut partile batute sau cu urme de lovituri, a mai aratat martorul.
Obiectivitatea martorilor reclamantei este insa pusa la indoiala de instanta, intrucat, unul este fostul sot al fiicei sale (...), celalalt este cumnatul acesteia ( ...), iar in ceea ce priveste martora ... aceasta nu a fost de fata la nici un conflict, iar reclamanta are grija de tatal acesteia, asa incat si declaratia acesteia este pro cauza . De altfel reclamanta nu a facut dovada sustinerilor sale, din intregul probatoriu fiind evidenta starea conflictuala existenta intre reclamanta si  fiica acesteia, cauza fiind concubinul fiicei sale si ambele au certificate medicale . Nu sunt probe ca ceilalti doi parati au lovit reclamanta. Desi au fost violente reclamanta nu a dovedit ca este o victima, starea conflictuala fiind generata de ea. Agresivitatea porneste de la reclamanta pentru a-i scoate afara din casa pe parati si in special pe concubinul fiicei sale. Nu s-a facut dovada vinovatiei celorlalti doi parati.
In ceea ce priveste evacuarea paratilor reclamanta are dreptul sa formuleze actiune pe calea dreptului comun.
In drept, legea nr. 217/2003, prin reglementarea „ordinului de protectie” a urmarit crearea unei modalitati de protejare a victimelor violentei in familie, un instrument complex, care sa poata fi utilizat in regim de urgenta, pentru a inlatura de indata expunerea victimei la tratamentele agresive, prevazand in art. 23, trei conditii de admisibilitate:
a)constatarea comiterii unui act de violenta;
b)actul de violenta este de natura sa puna in pericol viata, integritatea sau libertatea victimei;
c)actul este unul de violenta in familie, in sensul ca este comis de un membru de familie al victimei, in acceptiunea extinsa oferita de art. 5 din Legea nr. 217/2003.
Pentru motivele mai sus-expuse, instanta considera ca in prezenta cauza nu sunt intrunite aceste conditii, astfel incat nu se impune emiterea unui ordin de protectie. Masurile solicitate de reclamanta a fi luate impotriva paratilor ar  reprezenta o ingerinta adusa drepturilor acestora si nu sunt justificate de un scop legitim.
Pentru aceste motive, instanta urmeaza a respinge cererea reclamantei ca nefondata.
Va constata ca paratii au fost asistati la instanta de aparatori din oficiu.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUM ELE LEGII
HOTARASTE

Respinge cererea avand ca obiect ordin de protectie, formulata de reclamanta..., , in contradictoriu cu paratii .... , toti cu acelasi domiciliu -  ca nefondata
Constata ca paratii au fost asistati la instanta de aparatori din oficiu .
Executorie.
Cu drept de apel la Tribunalul Bacau in termen de 3 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica azi,  ....
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Situatii la divort

Desfacerea casatoriei. Incredintare minori. Contributie lunara de intretinere. - Decizie nr. 419 din data de 08.11.2010
divort cu copii - Sentinta civila nr. 6322 din data de 26.09.2011
Divort fara minori - Sentinta civila nr. 544/2014 din data de 02.07.2014
RAPORT DE DREPT INTERNATIONAL PRIVAT. RECUNOASTEREA HOTARARII STRAINE PRIVITOARE LA DIVORT. NOTIUNEA DE HOTARARE STRAINA - Sentinta civila nr. 316 din data de 22.01.2006
DIVORT. INCREDINTARE MINORI. INTERESUL SUPERIOR AL COPIILOR. CRITERII. NEVOIA DE A CRESTE IMPREUNA - Sentinta civila nr. 10115 din data de 05.11.2008
divort - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.05.2014
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 1879 din data de 25.10.2016
Desfacerea casatoriei, stabilirea domiciliului minorului - Sentinta civila nr. 1274 din data de 01.07.2015
Desfacere casatorie - Sentinta civila nr. 1281 din data de 01.07.2015
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 900 din data de 13.05.2015
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2795 din data de 15.10.2012
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2387 din data de 13.09.2012
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.07.2010
Desfacere casatorie, incredintare minori, stabilire pensie intretinere, revenire la numele anterior casatoriei - Sentinta civila nr. 1 din data de 22.10.2008
Actiune de divort, stabilirea exercitarii autoritatii parintesti in mod rxclusiv de catre unui dintre parinti - Sentinta civila nr. 3249 din data de 19.12.2011
Divort - Sentinta civila nr. 263 din data de 15.02.2010
Divort - Sentinta civila nr. 310 din data de 25.04.2013
divor? cu minori - Sentinta civila nr. 1542/2015 din data de 08.10.2015
Conducere auto sub influenta alcoolului - Sentinta penala nr. 118/2016 din data de 12.12.2016
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 814/2016 din data de 21.10.2016