InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buhusi

infractiuni la regimul silvic

(Sentinta penala nr. 1763/2015 din data de 09.12.2016 pronuntata de Judecatoria Buhusi)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Buhusi | Jurisprudenta Judecatoria Buhusi

Dosar nr. */199/2015                                                                      infr. la reg. silvic
R O M A N I A

JUDECATORIA BUHUSI
SENTINTA PENALA  NR. *
Sedinta publica de la * 2016
Completul compus din:
PRESEDINTE:
Grefier: 

Ministerul Public reprezentat de procuror:



Pe rol fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpat C.N.si pe parte civila OCOLUL SILVIC FANTANELE, avand ca obiect Infractiuni la regimul silvic (Legea nr.46/2008) .
            Dezbaterile in fond au avut loc in sedinta publica din * 2016, fiind consemnate in incheierea de amanare a pronuntarii din aceea zi. 

INSTANTA
- deliberand -

Asupra cauzei penale de fata constata ca:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buhusi nr. */P/2014 emis la data de *.2015, inregistrat la Judecatoria Buhusi sub nr. */199/14.12.2015, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului  C.N. pentru savarsirea infractiunilor de taiere fara drept de arbori si furt de arbori  prevazute de art. 107al.1 lit.b si art. 109 al.1lit.b din Legea nr. 46/2008 rep., cu aplicarea art.38 al.1 si art.5 C.pen.
In actul de sesizare s-a retinut ca, in datele  de 12.01.2014, 18.05.2014,20.09.2014 si 13.11.2014, intr-o perioda mai mica de un an , a taiat si sustras arbori, fara drept din padurea apartinand Ocolului Silvic Fantanele, situata pe raza orasului Buhusi, fiind de fiecare data sanctionat contraventional, valoarea cumulata a prejudiciului de 1.195,54 lei, depasind de mai mult de 5 ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa la data constatarii, de  105,40 lei.
Prin incheierea de sedinta din camera de consiliu din data de *.2016, judecatorul de camera preliminara a constatat, in baza art. 346 alin. 2 NCPP, legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul nr.910/P/2014 din data de 08.12.2015 al Parchetului de pe langa Judecatoria Buhusi, privind pe inculpat, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si a dispus inceperea judecatii cauzei.
Inculpatul, legal citat, s-a prezentat in instanta, dar nu a recunoscut savarsirea faptelor si a contestat probele administrate la urmarirea penala, solicitand reaudierea martorilor.
Inculpatul a fost de acord sa efectueze munca neremunerata in folosul comunitatii si sa achite despagubirile civile.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
  In fapt, la datele de 12.01.2014, 18.05.2014, 20.09.2014 si 13.11.2014, intr-o perioada de timp mai mica de un an, inculpatul s-a deplasatcu caruta personala in padurea apartinand Ocolului Silvic Fantanele, de pe raza orasului Buhusi, de unde a taiat de pe picior si a sustras un numar total de 92 arbori specie fag, carpen si salcam, cu diametrele cuprinse intre 8 cm si 24 cm. Conform propriei declaratii, inculpatul a folosit materialul lemnos la incalzirea locuintei. De fiecare data, la plecarea din padure, inculpatul a fost vazut de la distanta de padurarul responsabil, martorul C.V., insotit in patrulare de martorul G.D., care locuieste in aceeasi zona cu inculpatul. Desi somat sa opreasca, profitand de faptul ca martorii erau pe jos, inculpatul a fugit cu caruta. In urma sa, a fost constatat numarul de cioate proaspat taiate si a fost intocmit de fiecare data proces-verbal de aplicare a sanctiunii contraventionale in lipsa, inculpatul refuzand sa dea curs invitatiilor adresate prin intermediul martorului G.D.. Inculpatul nu a contestat sanctiunile aplicate si a achitat 50 lei din debitul total inregistrat. Valoarea cumulata a prejudiciului calculat de organele silvice este de 1.195,54 lei, suma care depaseste de cel putin cinci ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa la data constatarii faptei, care era de 105,40 lei.
Ocolul Silvic Fantanele s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma totala de 1.195,54 lei, reprezentand contravaloarea materialului lemnos taiat si sustras de inculpat.
La urmarirea penala inculpatul a recunoscut ca a fost in padure  pentru a-si aduce lemne, dar nu poate preciza de cate ori a fost si nici perioada si nu a fost prins niciodata. Martorii din lucrari G.D. si C.V. au confirmat ca inculpatul a taiat lemne din padure de mai multe ori, dar nu i-au fost confiscate padurarul aflandu-se la o distanta mare.
Savarsirea faptelor cu vinovatie de catre inculpat rezulta, mai presus de orice dubiu rezonabil, din coroborarea integrala a materialului probator administrat in cursul urmaririi penale si la instanta, constand in procesele-verbal de constatare a contraventiilor silvice, si cele de calcul a prejudiciului, declaratiile martorilor din lucrari si declaratiile inculpatului .
In drept, faptele inculpatului intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de taiere fara drept si furt de arbori, prevazute  de art. 107 al.1, lit.b si art.109 al.1 lit.b din Legea nr.46/2008, inculpatul  urmand a fi condamnat in consecinta la pedeapsa inchisorii.
La individualizarea pedepselor, instanta va avea in vedere gravitatea infractiunilor savarsite si periculozitatea infractorului, in raport de criteriile prevazute de art. 74 N. C. pen., respectiv imprejurarile comiterii infractiunii ,starea de pericol pentru valoarea ocrotita , dar si imprejurarea ca acesta a avut o atitudine nesincera in cursul procesului penal si nu poseda antecedente penale. 
Urmeaza ca instanta sa faca aplicarea dispozitiilor art.38 al.1 si 39 al.1 lit.b C.pen .urmand a dispune contopirea celor doua pedepse concurente la care va adauga un spor de 1/3 din totalul celeilalte pedepse.
Constatand ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 91 C. pen., in sensul ca pedeapsa stabilita este inchisoarea mai mica de 3 ani, inculpatul nu are antecedente penale, a recunoscut faptele la urmarirea penala si si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii, instanta apreciaza ca aplicarea unei pedepse este suficienta, chiar fara executarea acesteia, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.
Pentru aceste considerente, instanta va dispune suspendarea pedepsei sub supraveghere, urmand ca in temeiul art. 92 C. pen. sa stabileasca termenul de incercare de 2 ani, pe durata caruia inculpatul va respecta masurile de supraveghere stabilite de dispozitiile art. 93 al. 1 N.C. pen., respectiv sa se prezinte la serviciul de probatiune, la datele fixate de acesta, sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa, sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile, precum si intoarcerea, sa comunice schimbarea locului de munca, sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.
De asemenea, in temeiul art. 93 al. 2 lit. b C. pen. si art.93 al.3 N.C.pen. instanta constata necesar a impune inculpatului, obligatiile de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare sociala si de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii.
In temeiul art.91 al.4 N.C.pen. va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 96 N. C. pen., in sensul ca daca pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinta, nu va respecta masurile de supraveghere sau nu va executa obligatiile impuse, instanta va revoca suspendarea si va dispune executarea pedepsei. De asemenea, daca dupa suspendarea pedepsei inculpatul va savarsi o noua infractiune cu intentie, instanta  va revoca suspendarea si va dispune executarea pedepsei.
Vazand si dispozitiile art. 274 al. 1 C. pr. pen. .

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

  Condamna inculpatul C.N., fiul lui N. si A. nascut la data de *.1951 in Buhusi, judetul Bacau, cu acelasi domiciliu , judetul Bacau, cetatean roman, casatorit, studii 4 clase,  fara antecedente penale, CNP *, pentru savarsirea urmatoarelor infractiunii :
- taiere fara drept de arbori, prevazuta de art. 107al.1 lit.b din Legea nr.46/2008 la pedeapsa de 6 luni inchisoare .
- furt de arbori prevazuta de art. 109al.1 lit.b din Legea nr.46/2008 la pedeapsa de 6 luni inchisoare .
            In temeiul art.38 al.1 C.pen. coroborat cu art.39 al.1 lit. b C.pen., aplica inculpatului pedeapsa de 6 luni inchisoare la care adauga un spor de 1/3 din totalul celeilalte pedepse.
           Pedeapsa de executat 8 luni inchisoare.
           In baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere si stabileste un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispozitiilor art. 92 C. pen.
           In baza art. 93 al. 1 N. C. pen., obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:
    a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Bacau, la datele fixate de acesta;
    b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;
    c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;
    d) sa comunice schimbarea locului de munca;
    e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.
  In baza art. 93 al. 2 lit. b C. pen., impune inculpatului sa execute urmatoarea obligatie: sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de serviciul de probatiune sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate.
  In baza art. 93 al. 3 N. C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii in cadrul Primariei Buhusi, judetul Bacau, pe o perioada de 60 de zile.
In baza art. 91 al. 4 N. C. pen. atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 96 N. C. pen.
         In temeiul art. 274 al. 1 C. pr. pen., obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de 150 lei din care: 33 lei catre Ministerul Administratiei si internelor, 47 lei catre Ministerul Public si 70 lei  catre Ministerul Justitiei.
      Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 27.06.2016.

Presedinte,                                                                   Grefier,                                  


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011