InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bucuresti

Suspendarea judecatii cu titlu de sanctiune civila conform art. 155 1 alin. 1 din C.pr. civ.

(Decizie nr. 814 din data de 15.05.2009 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)

Domeniu Suspendare a judecatii | Dosare Curtea de Apel Bucuresti | Jurisprudenta Curtea de Apel Bucuresti

     . Suspendarea judecatii cu titlu de sanctiune civila conform art. 155 1 alin. 1 din C.pr. civ.
               C.pr. civ., art. 155 1 alin. 1
     Pentru aplicarea sanctiunii procedurale de suspendare a judecatii in temeiul art. 155 1 alin. 1 din C.pr. civ. este necesara neindeplinirea de catre reclamanta a unei obligatii posibile, iar nu a unei obligatii ce nu s-a dovedit a fi posibila pe parcursul judecarii cauzei
C.Ap. Bucuresti - sectia a V a Comerciala
decizia nr.814 din 15.05.2009

Prin incheierea judecatorului delegat nr. 3817/19.01.2009, pronuntata de judecatorul delegat la OFICIUL REGISTRULUI COMERTULUI DE PE LANGA TRIBUNALUL BUCURESTI, s-a dispus in temeiul articolului 1551 din Codul de procedura civila, suspendarea solutionarii cauzei privind pe petenta SC D.S E. si S. F.C. SRL, prin care aceasta solicita judecatorului delegat sa dispuna inregistrarea unor mentiuni in registrul comertului cu privire la schimbare sediu, la asociati, transmitere parti sociale, participare la profit si pierderi, administrator si actul constitutiv actualizat.
Pentru a pronunta aceasta incheiere, judecatorul delegat a retinut ca petenta nu si-a indeplinit obligatiile stabilite de instanta la termenul anterior respectiv aceasta nu a depus certificat de mostenitor sau de vacanta succesorala cu privire la asociatul S.N.D..
Impotriva acestei incheieri a declarat recurs petenta, ce a fost inregistrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a V  a Comerciala.
In motivarea recursului, recurenta a sustinut ca incheierea este nelegala si netemeinica deoarece judecatorul delegat a considerat ca petenta nu si-a indeplinit obligatia stabilita de instanta la termenul din 5 ianuarie 2009, fara a lua in considerare certificatul nr. C88/8.01.2009 eliberat de Camera Notarilor Publici Bucuresti din care rezulta ca nu s-a declansat procedura succesorala pentru defunctul Stoenescu Nicolae Daniel.
Suspendarea judecarii cauzei este netemeinica si nelegala din cel putin  patru motive:
1. Petenta nu a impiedicat desfasurarea normala a procesului in dosarul constituit la Registrul Comertului (nr.631448/2008), deoarece actul constitutiv al societatii nu contine o clauza de continuare a existentei acesteia cu mostenitorul asociatului decedat, iar asociatul unic ramas a aprobat reorganizarea si continuarea societatii cu asociat unic. De aceea, considera recurenta, succesorii defunctului neavand nici un drept asupra partilor sociale ale acestuia, ci numai un drept de creanta impotriva societatii, acestia nu ar putea participa la cadrul procesual al dosarului evocat.
2. In al doilea rand se sustine, nu exista o vina a petentei care sa-i fie imputata cu privire la nedepunerea unui certificat de mostenitor cu privire la succesiunea asociatului defunct. Dimpotriva, aceasta a avut o atitudine pro activa si a facut demersuri la Camera Notarilor Publici pentru obtinerea de informatii privind succesiunea acestora, sens in care a si depus la dosarul cauzei un document oficial care atesta ca procedura succesorala pentru defunct nu este inregistrata pe rolul vreunui birou notarial public .
3. Obligatiile stabilite de judecatorul delegat nu au un obiect posibil, deoarece petenta in calitatea sa de tert fata de asociatul decedat nu are nici o calitate in privinta procedurii succesorale a defunctului si in consecinta nici capacitatea de a investi vreun organ public cu dezbaterea succesiunii defunctului.
Ca atare, a sustinut recurenta, instanta a suspendat judecata in mod neintemeiat pe motiv ca petenta nu a infatisat un document care nu exista.
4. Incheierea de suspendare nu arata care anume obligatii nu au fost indeplinite de petent.
De aceea recurenta a solicitat admiterea recursului si reluarea judecatii cauzei.
Analizand incheierea recurata, prin prisma criticilor invocate de catre recurenta, a probelor administrate in cauza si a dispozitiilor legale aplicabile, Curtea a apreciat ca recursul este fondat si a fost admis pentru urmatoarele considerente:
Primul motiv de recurs referitor la imprejurarea ca prin atitudinea sa, petenta nu a impiedicat desfasurarea normala a procesului, in sensul articolului 1551 Cod procedura civila, acesta a fost socotit intemeiat deoarece in raport de obiectul cererii formulate de catre petenta la OFICIUL REGISTRULUI COMERTULUI DE PE LANGA TRIBUNALUL  BUCURESTI, respectiv inscrierea unor mentiuni in registrul comertului cu privire la anumite modificari survenite in activitatea societatii comerciale, procedura nu a fost impiedicata.
Astfel, imprejurarea ca unul dintre asociati a decedat ulterior formularii cererii de inscriere de mentiuni nu conduce la o eventuala introducere in cauza a mostenitorilor acestuia, pentru ca in desfasurarea procedurii speciale reglementata de Legea nr.26/1990 republicata, sa participe in calitate de parti si acestia.
In procedura prevazuta de Legea nr.26/1990 si, in cadrul desfasurarii procedurii de inscriere a unor mentiuni cuprinsa in cererea petentei, calitatea de parte o are societatea comerciala, nefiind necesara prezenta sau citarea fiecarui asociat in parte in cadrul desfasurarii procedurii. Este asa deoarece atat patrimoniul societatii comerciale cat si capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu a acesteia nu se confunda cu aceleasi atribute corespunzatoare persoanei fizice ce are calitatea de asociat in societatea comerciala respectiva.
Prin solicitarea de catre judecatorul delegat a depunerii unui certificat de mostenitor sau de vacanta succesorala cu privire la asociatul decedat, acesta a pretins petentei indeplinirea unei obligatii excesive, a carei necesitate nu este justificata de vreo dispozitie legala procedurala sau de drept material. De altfel, incheierea recurata nu este nici motivata conform articolului 261 alineat punctul 5 Cod procedura civila pentru a putea cunoaste ce dispozitii legale sau de fapt l-au indreptatit pe acesta sa aprecieze asupra necesitatii unei atare document.
Al doilea motiv de recurs privind culpa petentei pentru pretinsa impiedicare a desfasurarii judecatii, a fost apreciat de Curte de asemenea ca fondat deoarece, in conditiile in care din certificatul nr.C88/8.01.2009 eliberat de Camera Notarilor Publici Bucuresti rezulta ca nu s-a dezbatut succesiunea de pe urma defunctului Stoenescu Nicolae Daniel, astfel ca nu exista indicii ca un certificat de mostenitor sau de vacanta succesorala ar exista, nu rezulta din solutia pronuntata de judecatorul delegat in ce ar consta culpa petentei pentru nedepunerea unui act care nu exista.
Astfel, dispozitiile articolului 1551 alineat 1 Cod procedura civila, potrivit carora: "Cand constata ca desfasurarea normala a procesului este impiedicata din vina partii reclamante, prin neindeplinirea obligatiilor prevazute de lege ori stabilite in cursul judecatii, instanta poate suspenda judecata, aratand in incheiere care anume obligatii nu au fost respectate", stabilesc aceasta masura cu titlu de sanctiune procedurala pentru neindeplinirea unor obligatii fara de care procedura de judecata nu ar putea continua.
Or, daca la dosarul cauzei nu exista indicii ca exista cele doua documente cu privire la care s-a solicitat partii sa le depuna la dosar, nu se poate stabili culpa acesteia pentru nedepunerea lor.
Strans legat de primele doua motive de recurs, critica privind imprejurarea ca obligatia stabilite de judecatorul delegat nu au un obiect posibil a fost apreciata de asemenea intemeiata.
Asa cum aratam mai sus, in cadrul procedurii nu s-a stabilit ca inscrisurile pe care petenta trebuia sa le depuna, la solicitarea judecatorului delegat (certificat de mostenitor sau de vacanta succesorala dupa urma defunctului Stoenescu Nicolae Daniel) exista, cu atat mai mult cu cat singura activitate pe care petenta o putea intreprinde in acest sens a fost efectuata, respectiv solicitarea la Camera Notarilor Publici Bucuresti, la care raspunsul a fost in sensul ca nu a fost declansata o procedura succesorala cu privire la aceasta persoana.
De aceea, asa cum a sustinut si recurenta, obligatiile stabilite de judecatorul delegat in sarcina sa nu au un obiect posibil, in raport de continutul certificatului nr.C88/8.01.2009.
     In fine, critica privind neprecizarea de catre judecatorul delegat in incheiere a obligatiilor care nu au fost respectate este partial fondata, deoarece intr-adevar incheierea recurata nu cuprinde detaliat aceste obligatii, facand referire vaga doar la incheierea anterioara (de la "termenul anterior"), respectiv incheierea din 5.01.2009. Coroborat cu celelalte motive de recurs retinute ca fiind fondate, si acesta va fi retinut ca atragand necesitatea casarii incheierii recurate.
Mai mult, chestiunea privind continuarea societatii in conditiile decesului unuia dintre cei doi asociati si in conditiile in care asociatul unic ramas a decis unele modificari ale actului constitutiv ale acesteia, constituie o problema de fond, de apreciere a legalitatii continutului insusi al modificarilor aduse societatii comerciale, nicidecum o problema procedurala care sa atraga suspendarea cursului judecatii (in imprejurarile date evocate mai sus).
Concluzionand in sensul ca judecatorul delegat a pronuntat o incheiere cu incalcarea unor dispozitii procedurale ce pot fi considerate ca sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii absolute, in sensul articolului 105 alineat 2 Cod procedura civila, deoarece privesc atat desfasurarea normala a procesului civil, cat mai ales dreptul partii la un proces echitabil, care presupune neimpovararea partilor pentru judecata unei cereri, cu sarcini imposibile, excesive, neprevazute expres de lege sau nejustificate de judecator, Curtea va admite recursul.
Curtea a retinut astfel ca motiv de casare, indeplinirea dispozitiilor articolului 304 punctul 5 Cod procedura civila, precum si nelegalitatea solutiei raportata la dispozitiilor articolului 3041 Cod procedura civila iar in temeiul articolului 312 alineatele 1, 3 si 5 Cod procedura civila, a dispus casarea incheierea recurata si trimiterea cauzei pentru continuarea judecatii, judecatorului delegat la OFICIUL REGISTRULUI COMERTULUI DE PE LANGA TRIBUNALUL  BUCURESTI (E.R).

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Suspendare a judecatii

Suspendarea judecarii contestatiei la executare si suspendarea executarii. - Decizie nr. 51/R/ din data de 16.01.2006
Suspendarea judecarii cauzei in temeiul art. 1551 Cod procedura civila. Domeniu de aplicare. - Decizie nr. 26/R din data de 28.01.2014
Divort. Suspendarea judecatii. Conditii. - Decizie nr. 70 din data de 14.06.2010
Suspendarea judecatii in temeiul art. 243 alin.1 pct.5 Cod procedura civila nu se aplica in cazul actiunilor intemeiate pe dispozitiile art. 25 lit.c din Legea nr. 85/2006. - Decizie nr. 226 din data de 21.05.2010
Suspendarea judecatii in temeiul art.244 pct.1 Cod procedura civila atunci cand se invoca un drept de retentie. - Decizie nr. 3 din data de 07.01.2010
Exceptie de neconstitutionalitate. Suspendarea cauzei - Decizie nr. 889 din data de 21.09.2009
Suspendarea judecatii pentru neindeplinirea obligatiilor prevazute de lege. - Decizie nr. 767 din data de 21.06.2010
Legea nr. 571/2003, art. 140 alin. (2) lit. f), art. 141 alin. (2) lit. e) - Decizie nr. 3496 din data de 20.09.2017
Domeniu. Drept administrativ Obligare emitere act administrativ - Decizie nr. 3302 din data de 11.09.2017
Prin obligatia autoritatii publice de a comunica informatiile de interes public solicitate nu se intelege obligatia acesteia de a evalua probleme de drept sau de fapt, ci doar de a comunica date privind activitatea desfasurata. - Decizie nr. 3255 din data de 07.09.2017
O oferta neconforma sau inacceptabila nu poate ocupa un anume loc in cadrul clasamentului efectuat de comisia de elaborare ulterior deschiderii ofertelor deoarece nu este o oferta apta a asigura executarea contractului ce ar urma a fi incheiat. - Decizie nr. 3145 din data de 10.08.2017
Domeniu. Drept administrativ Litigiu privind achizitiile publice - Decizie nr. 3138 din data de 27.07.2017
Domeniu. Drept administrativ Litigiu privind achizitiile publice - Decizie nr. 3130 din data de 21.07.2017
Contencios administrativ. Conflict de competen?a, instan?a competenta sa solu?ioneze o cerere formulata de un magistrat, avand ca obiect obligarea paratilor la stabilirea unor drepturi salariale ?i plata acestor drepturi - Decizie nr. 1187 din data de 04.04.2017
Contencios administrativ, func?ionar public; Legea nr. 188/1999, Legea nr.554/2004, H.G. nr. l 185/2014, Ordinul MADR nr.321/06.02.2015, Ordinul MADR nr. 397/18.02.2015 - Decizie nr. 501 din data de 08.02.2017
Contencios administrativ ?i fiscal; art. 348 C.fisc. coroborat cu pct. 8 alin. (39) lit. b) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227 /2015 privind noul C.fisc., referitoare la reducerea cu 75 % a garantiei dispuse a fi constituita pentru antre - Decizie nr. 197 din data de 27.01.2017
Condi?iile prevazute de art. 214 alin. (1) lit. a) din O.G. nr. 92/2003 pentru suspendarea contesta?iei administrative, justificarea conditionalita?ii ca infractiunile sesizate sa aiba o inraurire hotaratoare asupra solutiei ce urmeaza sa fie data in proc - Decizie nr. 196 din data de 27.09.2017
Societati. Constatarea legalitatii fuziunii. Necesitatea formei autentice a hotararii de aprobare a fuziunii prin absorbtie, in cazul terenurilor. - Decizie nr. 703A din data de 10.04.2017
Procedura de insolventa. Cesionarea creantei unui creditor. Nedobandirea calitatii de membru al comitetului creditorilor de catre creditorul cesionar. - Decizie nr. 871A din data de 10.05.2017
Cererea de obligare a Fondului de Garantare a Asiguratilor la despagubiri ca urmare a producerii unor riscuri acoperite de asigurarea RCA. Procedura speciala de reglementare a legii. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 863A din data de 18.05.2017