InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bucuresti

Suspendarea facultativa.

(Decizie nr. 1883 din data de 07.11.2013 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)

Domeniu Suspendare a judecatii | Dosare Curtea de Apel Bucuresti | Jurisprudenta Curtea de Apel Bucuresti

Suspendarea.
Suspendarea facultativa. Actiunea in constatarea neexistentei unui drept nu poate duce la suspendarea judecarii actiunii in realizarea aceluiasi drept  deoarece,  in cadrul actiunii in realizare.

Art.244 pct. 1 din Codul de Procedura Civila

Instanta sesizata cu o cerere de suspendare, intemeiata pe dispozitiile art. 244 pct.1, are obligatia de a verifica  in concret specificul raportului  de dependenta  juridica  dintre  cauza a carei suspendare s-a solicitat  si cauza in care se disputa „dreptul  prejudiciabil”, dupa cum il numeste intimata.
Interpretarea logica si sistematica  a  dispozitiilor  art. 244 alin. 1 pct. 1 permite cel putin o concluzie indubitabila  si anume aceea ca  dreptul  a carui existenta sau neexistenta face obiectul altei judecati, nu trebuie sa fie acelasi cu dreptul dedus judecatii in cauza a carei suspendare se solicita deoarece, in situatia in care raporturile juridice deduse judecatii in dosarele opuse, sunt identice sau similare, se pune problema aplicarii, dupa caz, a dispozitiilor art. 163 alin. 1, art. 164 alin. 1 sau art. 166 Cod procedura  civila, daca este cazul (litispendenta, conexitate sau autoritate de lucru judecat).
In speta, tribunalul trebuia sa observe ca judecata pana la solutionarea careia s-a dispus suspendarea cauzei  pendinte, avea ca obiect o cerere de constatare a neexistentei dreptului pe care reclamanta urmarea sa il valorifice  in dosarul initial. Pretentiile constand in contravaloarea lipsei de folosinta a terenului reprezinta o  valorificare a dreptului de proprietate incalcat.
Curtea considera ca actiunea in constatarea neexistentei unui drept nu poate duce la suspendarea judecarii actiunii in realizarea aceluiasi drept  deoarece,  in cadrul actiunii in realizare, respectandu-se sarcina probei, se transeaza implicit existenta sau neexistenta dreptului afirmat prin cererea in realizare.

(Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a-IV-a Civila, decizia civila nr.1883/07.11.2013, in dosarul nr. 8433/300/2008)

Prin cererea din data de 10.04.2013, depusa la Tribunalul  Bucuresti Sectia a IV -a Civila, apelanta – reclamanta RV, a declarat recurs impotriva incheierii de sedinta din data de 17.01.2013, pronuntata de Tribunalul  Bucuresti Sectia a   IV  -a Civila, in dosar nr. 8433/300/2008, prin care s-a dispus, in baza  art. 244 alin. 1 pct. 1 c.p.c, suspendarea judecarii apelului, pana la solutionarea irevocabila a cauzei inregistrate sub nr. 48290/300/2012 pe rolul Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti.
Recurenta solicita desfiintarea sentintei  cu consecinta dispunerii  repunerii pe rol a dosarului suspendat pentru continuarea judecarii  apelurilor.
In motivarea recursului se face, pe de o parte, istoricul raporturilor juridice dintre parti incepand cu anul 1989, iar pe de alta parte, istoricul prezentului litigiu (filele  1-9 din motivele de recurs), dupa care se arata ca prin suspendarea judecarii apelului se tergiverseaza  solutionarea unei cauzei prin care se urmareste obligarea  SC S SA  la plata de despagubiri pentru folosirea fara drept a  terenului proprietatea  reclamantei. In opinia recurentei, instanta de apel a acordat suspendarea cu usurinta fara a tine seama ca problema  dreptului de proprietate al reclamantei a fost temeinic analizata de catre prima instanta.
In final, recurenta arata ca atitudinea adoptata de catre SC SSA reprezinta un abuz de drept.
Intimata SC S  SA  a formulat intampinare  si a solicitat respingerea recursului ca nefondat, aratand in esenta ca solutia din dosarul nr. 8433/300/2008 (aflat in stadiul procesual al apelului)  depinde de chestiunea prejudiciabila  ce se judeca in dosarul nr. 36823/299/2013, deoarece dreptul reclamantei la obtinerea contravalorii lipsei de folosinta pentru terenul situat in CF, sector 1, poate fi stabilit  doar daca,  in prealabil, se constata  existenta dreptului de proprietate al paratei cu privire la terenul respectiv. Or, mai arata intimata,  prin actiunea inregistrata la data de  12.12.2012 la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti sub nr. 48290/300/2012, declinata ulterior la Judecatoria Sectorului 1 si inregistrata sub nr. 36828/299/2013, s-a solicitat tocmai constatarea inexistentei dreptului de proprietate al paratei RV asupra terenului situat in CF,  sector 1.
Clarificarea aspectelor legate de existenta dreptului de proprietate al paratei cu privire la terenul pentru care se solicita plata contravalorii lipsei de folosinta, este necesara in  opinia intimatei, deoarece prin sentinta nr. 1149/24.11.2000 instanta a dispus urmatoarele: „avand in vedere faptul ca restituirea in natura a imobilului nu mai este in prezent posibila,  terenul in discutie fiind ocupat de constructii edificate de SC S SA, tribunalul a apreciat ca cererea reclamantei de acordare de despagubiri reprezentand contravaloarea terenului de care a fost lipsita a fost pe deplin intemeiata. Repararea pagubei pricinuite reclamantei  trebuie sa se faca prin punerea ei in situatia anterioara pierderii imobilului, respectiv trebuie sa i se creeze posibilitatea de a-si procura un imobil de aceeasi valoare”.
In temeiul  sentintei mentionate anterior,  intimata considera ca  recurenta  nu este proprietara terenului, astfel ca  instanta de apel a procedat corect atunci cand a facut  aplicarea dispozitiilor  art.  244 pct. 1 Cod procedura  civila.
Intimata a precizat ca admiterea cererii avand ca obiect constatarea inexistentei dreptului de  proprietate duce la pierderea calitatii procesuale active a reclamantei din dosarul pendinte.
In recurs nu au fost administrate probe noi.

Prin decizia civila nr.1883/07.11.2013 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a-IV-a Civila, a fost admis recursul, a fost modificata  incheierea recurata in sensul ca respinge cererea de suspendare a judecatii apelului, urmand ca tribunalul sa continue judecarea respectivei cai de atac.

Analizand actele si lucrarile dosarului, prin prisma si in limita motivelor de recurs,  Curtea retine urmatoarele:
1) Prin incheierea de sedinta din data de  31.01.2013,  pronuntata de Tribunalul Bucuresti Sectia a IV-a Civila, in dosar nr.  8433/300/2008,  s-a dispus in temeiul dispozitiilor  art. 244  alin. 1 pct. 1 Cod procedura civila suspendarea judecarii apelului, pana la solutionarea irevocabila a cauzei inregistrata sub nr. 48290/300/2012, aflata pe rolul Judecatoriei  Sectorului 2 Bucuresti.
In motivarea incheierii s-a aratat ca  actiunea ce formeaza obiectul dosarului nr. 48290/300/2012,  aflat pe rolul Judecatoriei   sectorului 2 Bucuresti, va clarifica in totalitate daca RV mai are in patrimoniul sau dreptul de proprietate  asupra terenului situat in Bucuresti, CF,  sector 1,  in suprafata de 155 m.p, mai ales ca in apelul pendinte s-au adus critici hotararii primei instante pe aspectul calitatii apelantei – reclamante de proprietara asupra terenului in litigiu. Tribunalul a apreciat ca in cazul efectuarii unei analize pe acest aspect, ar prejudicia partile, in contextul  in care exista mentiuni in Cartea Funciara care prezinta o anumita situatie juridica.
Tribunalul a considerat ca solutia ce se va da in dosarul nr.  48290/300/2012 va stabili daca situatia juridica  mentionata in cartea Funciara  este identica cu  situatia existenta in fapt, in conditiile in care problema radierii din cartea funciara  a dreptului de proprietate al apelantei – reclamante  nu putea fi analizata  in  apelul pendinte.
In final, tribunalul a apreciat  ca in raport de solutia din dosarul mentionat mai sus,  se va stabili daca exista fapta ilicita  in persoana   apelantei – parate  precum si culpa acesteia, in conditiile in care se va transa definitiv  daca dreptul de proprietate asupra terenului  situat in Bucuresti, CF, sector 1, exista sau nu in patrimoniul apelantei – parate.
2) Curtea constata ca  suspendarea  facultativa judecatoreasca  reglementata  la punctul 1  alin. 1 din art. 244  Cod procedura  civila de la 1865, are in vedere situatia in care dezlegarea pricinii deduse judecatii  atarna in tot sau in parte de existenta sau  inexistenta unui  drept care face obiectul unei alte judecati.
3) La o prima examinare (prima facie) s-ar putea sustine  ca suspendarea judecarii apelurilor de catre tribunal isi gaseste   justificarea in dispozitiile   art. 244 alin. 1 pct. 1 Cod procedura  civila,  care nu contin cerinte relative la  obiectul actiunilor din dosarele interdependente sau la data introducerii acestora, respectiv la  stadiul procesual  al  litigiilor avute in vedere.
In opinia Curtii, lipsa  unor astfel de cerinte nu inseamna ca  interpretul legii, in speta judecatorul, este dispensat de verificarea  in concret a specificului raportului  de dependenta  juridica  dintre  cauza a carei suspendare s-a solicitat  si cauza in care se disputa „dreptul  prejudiciabil”, dupa cum il numeste intimata.
Interpretarea logica si sistematica  a  dispozitiilor  art. 244 alin. 1 pct. 1 permite cel putin o concluzie indubitabila  si anume aceea ca  dreptul  a carui existenta sau neexistenta face obiectul altei judecati, nu trebuie sa fie acelasi cu dreptul dedus judecatii in cauza a carei suspendare se solicita deoarece, in situatia in care raporturile juridice deduse judecatii in dosarele opuse, sunt identice sau similare, se pune problema aplicarii, dupa caz, a dispozitiilor art. 163 alin. 1, art. 164 alin. 1 sau art. 166 Cod procedura  civila, daca este cazul (litispendenta, conexitate sau autoritate de lucru judecat).
4) In speta, tribunalul trebuia sa observe ca judecata pana la solutionarea careia s-a dispus suspendarea cauzei  pendinte, avea ca obiect o cerere de constatare a neexistentei dreptului pe care reclamanta urmarea sa il valorifice  in dosarul initial. Pretentiile constand in contravaloarea lipsei de folosinta a terenului reprezinta o  valorificare a dreptului de proprietate incalcat.
Curtea considera ca actiunea in constatarea neexistentei unui drept nu poate duce la suspendarea judecarii actiunii in realizarea aceluiasi drept  deoarece,  in cadrul actiunii in realizare, respectandu-se sarcina probei, se transeaza implicit existenta sau neexistenta dreptului afirmat prin cererea in realizare.
5) Asertiunile tribunalului conform carora nu s-ar putea pronunta asupra existentei  sau inexistentei dreptului de proprietate al  apelantei – reclamante RV, echivaleaza cu o denegare de dreptate din moment ce, prin actiunea introductiva se solicitau despagubiri pentru incalcarea dreptului de proprietate mentionat. Prima instanta a analizat inclusiv aspectele relative dreptul de proprietate asupra terenului, astfel ca  nu exista  argumente pentru a se sustine ca instanta de control judiciar nu ar putea analiza criticile  apelantilor  relative la  modul in care judecatoria a transat litigiul.
Nici una dintre cele doua cauze nu se inscrie in randul actiunilor de carte funciara (rectificare, prestatie tabulara, plangere carte funciara, etc.), pentru a se putea primi aprecierile tribunalului conform carora  situatia din Cartea Funciara ar impiedica solutionarea irevocabila a litigiului dedus judecatii.
6) Folosind rationamentul reducerii la absurd, Curtea constata ca procedeul tribunalului are drept consecinta suspendarea oricaror actiuni in realizare, in ipoteza in care paratul din cadrul acestora introduce ulterior o actiune in constatarea inexistentei dreptului  afirmat de reclamant, ceea ce  nu poate fi primit din moment ce  raporturile  juridice  dintre parti pot  sa fie analizate in cadrul actiunii in realizare.  Paratul  poate afirma  inexistenta dreptului dedus judecatii de catre reclamant, fara  sa introduca o actiune in constatare cu acest obiect deoarece sarcina probei existentei dreptului afirmat revine  reclamantului.
Sustinerile intimatei conform carora tribunalul nu ar fi putut analiza in apel efectele celor dispuse prin sentinta nr. 1149/24.11.2000, sunt gresite deoarece, pe de o parte,  respectivele aspecte tin de probatoriu iar, pe de alta parte, nu se explica de ce prima instanta le-a analizat sau de ce ar putea fi analizate doar de catre judecatorie intr-o alta cauza avand ca obiect actiune in constatare negativa.
Curtea nu retine sustinerile recurentei conform carora  preintampinarea abuzului de drept este motivul care s-ar fi opus suspendarii judecatii apelului. Masura criticata in prezenta cale de atac este gresita din motive care tin  de  interpretarea si aplicarea dispozitiilor   art. 244 alin.1 pct. 1 Cod procedura  civila.
7) Pentru motivele  aratate, Curtea va admite recursul, va modifica incheierea recurata, in sensul ca va respinge cererea de suspendare a judecatii apelului, urmand ca tribunalul sa continue judecarea respectivei cai de atac.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Suspendare a judecatii

Suspendarea judecarii contestatiei la executare si suspendarea executarii. - Decizie nr. 51/R/ din data de 16.01.2006
Suspendarea judecarii cauzei in temeiul art. 1551 Cod procedura civila. Domeniu de aplicare. - Decizie nr. 26/R din data de 28.01.2014
Divort. Suspendarea judecatii. Conditii. - Decizie nr. 70 din data de 14.06.2010
Suspendarea judecatii in temeiul art. 243 alin.1 pct.5 Cod procedura civila nu se aplica in cazul actiunilor intemeiate pe dispozitiile art. 25 lit.c din Legea nr. 85/2006. - Decizie nr. 226 din data de 21.05.2010
Suspendarea judecatii in temeiul art.244 pct.1 Cod procedura civila atunci cand se invoca un drept de retentie. - Decizie nr. 3 din data de 07.01.2010
Exceptie de neconstitutionalitate. Suspendarea cauzei - Decizie nr. 889 din data de 21.09.2009
Suspendarea judecatii pentru neindeplinirea obligatiilor prevazute de lege. - Decizie nr. 767 din data de 21.06.2010
Legea nr. 571/2003, art. 140 alin. (2) lit. f), art. 141 alin. (2) lit. e) - Decizie nr. 3496 din data de 20.09.2017
Domeniu. Drept administrativ Obligare emitere act administrativ - Decizie nr. 3302 din data de 11.09.2017
Prin obligatia autoritatii publice de a comunica informatiile de interes public solicitate nu se intelege obligatia acesteia de a evalua probleme de drept sau de fapt, ci doar de a comunica date privind activitatea desfasurata. - Decizie nr. 3255 din data de 07.09.2017
O oferta neconforma sau inacceptabila nu poate ocupa un anume loc in cadrul clasamentului efectuat de comisia de elaborare ulterior deschiderii ofertelor deoarece nu este o oferta apta a asigura executarea contractului ce ar urma a fi incheiat. - Decizie nr. 3145 din data de 10.08.2017
Domeniu. Drept administrativ Litigiu privind achizitiile publice - Decizie nr. 3138 din data de 27.07.2017
Domeniu. Drept administrativ Litigiu privind achizitiile publice - Decizie nr. 3130 din data de 21.07.2017
Contencios administrativ. Conflict de competen?a, instan?a competenta sa solu?ioneze o cerere formulata de un magistrat, avand ca obiect obligarea paratilor la stabilirea unor drepturi salariale ?i plata acestor drepturi - Decizie nr. 1187 din data de 04.04.2017
Contencios administrativ, func?ionar public; Legea nr. 188/1999, Legea nr.554/2004, H.G. nr. l 185/2014, Ordinul MADR nr.321/06.02.2015, Ordinul MADR nr. 397/18.02.2015 - Decizie nr. 501 din data de 08.02.2017
Contencios administrativ ?i fiscal; art. 348 C.fisc. coroborat cu pct. 8 alin. (39) lit. b) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227 /2015 privind noul C.fisc., referitoare la reducerea cu 75 % a garantiei dispuse a fi constituita pentru antre - Decizie nr. 197 din data de 27.01.2017
Condi?iile prevazute de art. 214 alin. (1) lit. a) din O.G. nr. 92/2003 pentru suspendarea contesta?iei administrative, justificarea conditionalita?ii ca infractiunile sesizate sa aiba o inraurire hotaratoare asupra solutiei ce urmeaza sa fie data in proc - Decizie nr. 196 din data de 27.09.2017
Societati. Constatarea legalitatii fuziunii. Necesitatea formei autentice a hotararii de aprobare a fuziunii prin absorbtie, in cazul terenurilor. - Decizie nr. 703A din data de 10.04.2017
Procedura de insolventa. Cesionarea creantei unui creditor. Nedobandirea calitatii de membru al comitetului creditorilor de catre creditorul cesionar. - Decizie nr. 871A din data de 10.05.2017
Cererea de obligare a Fondului de Garantare a Asiguratilor la despagubiri ca urmare a producerii unor riscuri acoperite de asigurarea RCA. Procedura speciala de reglementare a legii. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 863A din data de 18.05.2017