InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Medias

Executarea silita a unei creante fiscale presupune emiterea si comunicarea in prealabil a deciziei de impunere in conditiile legii

(Sentinta civila nr. 496 din data de 05.03.2013 pronuntata de Judecatoria Medias)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Medias | Jurisprudenta Judecatoria Medias

Asupra cauzei de fata:
            Contestatorul M. G.  in contradictoriu cu  intimata  A. F. P. M. a solicitat instantei sa dispuna anularea  titlul executoriu si a formelor de executare  din dosarul executional numarul  520 din 2009   al intimatei aratand ca intimata a demarat impotriva lui  procedura executarii silite in conditiile in care nu datoreaza sumele de bani stabilite in sarcina lui, nu are incheiat nici un contract de asigurare de sanatate, iar incepand cu data de 1.04.2011 activitatea contestatoarei a incetat, efectuand in acest sens operatiunile la Registrul Comertului prin urmare, contestatoarea PFA M. G. nu avea cum sa fie obligata la plata sumelor catre C. J. A. S. pentru anul 2012.
Prin intampinare intimata se opune la admiterea contestatiei aratand ca sumele care se executa au fost transferate prin Ordinul comun nr.806/608/934/2012 ,C. A. S. nu a predat pana in prezent dosarele administrativ fiscale prin care s-au stabilit sumele de plata iar situatia creata se datoreaza nerespectarii de catre C. A. S. a  Ordinului comun prin care era obligata sa predea dosarele contribuabililor.
Examinand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele :
La data de 4 decembrie 2012 A. F.P. M.  a intocmit un tabel pe care l-a intitulat titlu executoriu in cuprinsul caruia a stabilit ca contestatorul, M. G.  ar datora suma de 3320 lei cu titlu de contributie de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele care datoreaza venituri din activitati independente si persoanele care nu realizeaza venituri. La rubrica „documentul prin care s-a evidentiat suma de plata” intimata a trecut mai multe decizii fara sa precizeze cine le-a emis si fara sa le detina (dupa cum recunoaste in cuprinsul intampinarii) .
La aceiasi data l-a somat pe contestator sa plateasca suma respectiva.
Contestatia este intemeiata :
Astfel potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala executarea silita a debitorilor fiscali trebuie sa fie precedata de stabilirea creantei pe care acestia o datoreaza. Stabilirea creantei se face printr-o decizie de impunere care , potrivit art. 87 din acest cod, trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 43. Decizia de impunere trebuie sa cuprinda, pe langa elementele prevazute la art. 43 alin. (2), si categoria de impozit, taxa, contributie sau alta suma datorata bugetului general consolidat, baza de impunere, precum si cuantumul acestora, pentru fiecare perioada impozabila.
Art.43 din Codul de procedura fiscala reglementeaza continutul actului administrativ fiscal, in general, astfel :
Continutul si motivarea actului administrativ fiscal
     (1) Actul administrativ fiscal se emite numai in forma scrisa.
            (2) Actul administrativ fiscal cuprinde urmatoarele elemente:
    a) denumirea organului fiscal emitent;
    b) data la care a fost emis si data de la care isi produce efectele;
c) datele de identificare a contribuabilului sau a persoanei imputernicite de contribuabil, dupa caz;
    d) obiectul actului administrativ fiscal;
     e) motivele de fapt;
     f) temeiul de drept;
    g) numele si semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii;
             h) stampila organului fiscal emitent;
     i) posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia;
     j) mentiuni privind audierea contribuabilului.
     (3) Actul administrativ fiscal emis in conditiile alin. (2) prin intermediul mijloacelor informatice este valabil si in cazul in care nu poarta semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii, si stampila organului emitent, daca indeplineste cerintele legale aplicabile in materie.
Rezulta fara echivoc ca nu se poate trece la executarea silita a unei creante fiscale fara ca debitorul respectiv sa fie instiintat in prealabil prin acte administrative de natura fiscala care, printre altele cuprind denumirea organului fiscal emitent, data la care a fost emis si data de la care isi produce efectele, datele de identificare a contribuabilului, obiectul actului administrativ fiscal, motivele de fapt, temeiul de drept, posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia, mentiuni privind audierea contribuabilului.
Obligatia organelor fiscale de a emite aceste acte ,corespunde dreptului pe care il are contribuabilul de a le primi si posibilitatea de a le ataca.
A.F.P. M.  nu se poate degreva de aceasta obligatie invocand pretinsa culpa a C. A. S. care nu ar fi  predat pana in prezent dosarele administrativ fiscale, deoarece  contestatorul M. G.  nu are nici o culpa si nici contestatorul la randul ei nu poate invoca neexecutarea obligatiei de catre un tert pentru a nu isi plati datoriile fiscale.
A. F. P. poate prelua de la C. A. S. numai creantele reale fiind obligata sa verifice in acest sens daca s-au emis deciziile de impunere si daca aceste acte au ramas definitive. Emiterea titlului executoriu ( sub forma unui tabel ? ) fara a verifica daca creanta exista reprezinta o violare a dispozitiilor fiscale.
Asa fiind instanta  va anula  titlul executoriu si formele de executare  din dosarul executional numarul  520  din 2009 al intimatei.
In baza art. 274 Cod procedura civila va obliga intimata sa ii plateasca contestatorului suma de  500  lei cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu de avocat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013