Delapidare
(Sentinta penala nr. 52 din data de 12.01.2009 pronuntata de Judecatoria Moinesti)Sentinta penala nr, ... din ...Januarie 2009
Constata ca prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria .... inregistrat sub nr..../.. ./2008 din ... .2008, a fost trimisa in judecata inculpata R.D., fosta P., fiica lui ... si ... , nascuta la ... , in oras ..., judetul ..., cu acelasi domiciliu, ... judetul ..., CNP 2..., cetatean roman, studii superioare, casatorita, fara copii, fara ocupatie, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de delapidare, fals intelectual si uz de fals, toate in forma continuata, prevazute de ari 215/1 al.2 Cod penal cu aplicarea art.41 al,2 Cod penal» art.289 Cod penal cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal si respectiv de art.291 Cod penal cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal si toate cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal, constand in aceea ca in perioada februarie 2003-februarie 2006, lucrand ca ofiter ghiseu (teller). ia Agentia ... a .... in mai multe randuri, dar in baza unei rezolutii infractionale unice, fara imputernicire, si-a insusit sume din conturile clientilor, pe care ii semna in fals si efectua transferuri neautorizate intre conturi, intocmind in fals mai multe documente bancare interne, prejudiciul in valoare de ... lei nefiind recuperat.
in cauza s-au depus acte, materialul de urmarire penala si au fost audiati 23 martori, probatorii din analiza carora instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
in perioada februarie 2003-februarie 2006, inculpata a lucrat ca ofiter ghiseu (teller) ia Agentia ... a ...
in aceasta calitate, a efectuat activitati cu caracter penal, astfel: -a lichidat integral sau partial, mai multe depozite si si-a insusit sumele din acestea, prin semnarea in fals a titularilor ordinelor de plata, iar pentru diferentele ramase, in cazul lichidarilor partiale, constituia un nou depozit, pe care, insa, II lichida ulterior si isi insusea si sumele din acesta; - a semnat in fals pe titulari sau nu intocmea cererile de constituire depozit, cererile de lichidare si ordinele de plata, dupa care ridica sumele din conturile de acumulare sau din conturile clientilor bancii; - a lichidat depozite in valuta, a vandut sumele respective pe piata interbancara si si-a insusit sumele in lei astfel convertite, prin semnarea in fals a ordinelor de vanzare valuta si a documentelor de plata; - pe cererile clientilor de lichidare a depozitului, inculpata a completat, in fals, pe langa contul solicitat si numarul altui cont al aceluiasi client, pe care apoi il lichida abuziv; - a ridicat in numerar, sume oe bar-; ~ <- . jnturile de pensii, in baza unor ordine de plata semnale h fr« ~ ¦ a constituit depozite pentru aceste sume, conform intelegerii l j -^.r___, insusindu-si banii; - a constituit depozite din
sumele provenite din pensie, dar le-a lichidat in moa abuziv ulterior, fara a avea imputernicire in acest sens; - a oprit unul din cele trei exemplare ale contractului de depozit pentru a avea specimenul de semnatura al clientului respectiv, in vederea lichidarii ulterioare a depozitului si a sustras sume de bani din alte conturi pentru f -:;- *‘-:titui imediat depozitul clientului care se interesa de situatia ‘ ,¦ .: ~. -»nciara,desfiintancl depozitele altor clienti ai bancii.
Clientii ale caror conturi au fost lichidtV f: <-. ¦ «ci un mandat de catre inculpata, erau fie prieteni sau memb‘: c-i K , n ei, fie persoane in varsta, care aveau constituite, de regula, dapozuc oe valori mai mari.
Comiterea faptelor a fost descoperita la inceputul bp< -iui 2006, prin depistarea unor transferuri in si din conturile unor persoa.-.-j: juridice, fara documentele legale,
S-a dispus efectuarea unui audit intern, in urma caruia s-a constatat producerea prejudiciului de ... Iei.
S-a constatat cu aceasta ocazie ca toate operatiunile ilegale s-au efectuat in timpul in care inculpata era de servic >, r3 ofiter ghiseu.
Martorii audiati in cauza sub prestare de jira"-.*nt, confirma ca semnaturile de pe actele bancare nu Ie apartin si precizeaza ca nu se constituie parti civile deoarece nu au prejudiciu, acesta fiind acoperit integral de catre banca.
Inculpata legal citata nu s-a prezentat in instanta si s-a sustras si urmaririi penale, dar a recunoscut savarsirea faptelor in nota explicativa data in fata organelor de audit intern.
Expertiza contabila efectuata in timpul urmaririi penale a stabilit prejudiciul produs.
Obiectiunile formulate de partea civila .... au fost respinse, expertul mentinandu-si punctul de vedere initial.
La ultimul termen de judecata partea civila si-a completat pretentiile civile cu suma de ... reprezentand prejudiciu descoperit ulterior trimiterii inculpatei in judecata si pentru dovedirea caruia nu s-au administrat nici un fel de probatorii.
Starea de fapt fiind dovedita, in drept faptele savarsite de inculpata intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de: delapidare, forma agravanta, prevazuta de art.215/1 al.1 si 2 Cod penal, fals intelectual prevazuta de art,289 Cod penal si de uz de fals prevazuta de art.291 Cod penal, toate in forma continuata prevazuta de ari.41 al.2 Cod penal, in baza carora va aplica inculpatei cate o pedeapsa cu inchisoarea pentru fiecare infractiune.
Avand in vedere ca pentru infractiunea de delapidare,inculpata a fost trimisa in judecata numai in baza ari ‘1 ? i al,2 Cod penal, instanta urmeaza ca ,in baza art.334 Cod procec-«ra renaia sa procedeze la schimbarea incadrarii juridice, retinand temeiul de drept corect.
La individualizarea fiecarei pedepse aplicate inculpatei, conform art.72 Cod penal, instanta va avea in vedere gradul de pericol social mare al infractiunilor, valoarea mare a prejudiciului produs, imprejurarile concrete in care au fost savarsite faptele,atitudinea inculpatei,care s-a sustras cercetarii, dar si faptul ca aceasta nu este cunoscuta cu antecedente penale.
Toate cele trei infractiuni fiind savarsite in concurs real,instanta urmeaza ca in baza art,33 lit.a Cod penal cu aplicarea art.34 lit.b Cod penal sa dispuna coi+ODirea acestora si sa aplice inculpatei pedeapsa cea mai grea pe car-* c --a executa.
Va interzice in>juL,-;tului exercitiul drepturilor prevazute de art.64 ai.Uita teza II, lit.b Cod penal in conditiile si pe durata prevazuta de art.71ai.2 Cod penal.
in baza art.215/1 al.2 Cod penal, va aplica inculpatei pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a desfasura activitate de functionar bancar, prevazuta de art.64 al.l lit.c Cod penal, pe o perioada rezonabila.
in baza art.348 si 445 Cod procedura penala va declara ca fiind false in totalitate, inscrisurile ordine de plata si ordine de lichidare, emise de catre inculpata in fals, pentru cei 44 deponenti-clienti ai bancii, in conturile carora aceasta a operat fara drept in scopul sustragerii sumelor de bani.
Sub aspectul raspunderii civile,instanta constata ca prin probele administrate prejudiciu! a fost dovedit in totalitate pentru suma initiala de ...lei.
Referitor Ia suma de ... Iei , cu care partea civila si-a suplimentat pretentiile la ultimul termen, dupa administrarea probatoriului pentru dovedirea prejudiciului, instanta retine ca aceste pretentii nu au fost dovedite prin probele deja administrate si pentru dovedirea lor ar trebui administrate noi probatorii ceea ce ar contraveni normelor de procedura civila care guverneaza solutionarea actiunii civile in dosarul, penal, potrivit carora propuneri ‘-*. probatorii se formuleaza la prima zi de infatisare, ca»- *n • - "t ‘¦ st Ia termenul din ....
Urmeaza :e • • ,=-««‘ 1.14 si 346 Cod procedura penala si ari998 Cod civil sa oblige inculpata Ia despagubiri civile catre partea civila .,., in cuantumul dovedit.
Va respinge diferenta de pretentii civile formulate de aceeasi parte civila la ultimul termen de judecata, pentru considerentele retinute.
Partea civila are posibilitatea legala ca printr-o actiune in pretentii, ce deriva din penal, sa solicite obligarea inculpatei si Ia alte pretentii, descoperite ulterior, pentru dovedirea carora sa propuna administrarea de probe, in termen legai.
Va obliga inculpata si Ia plata catre aceeasi parte civila a dobanzii legale Ia debitul produs.incepand cu data crearii acestuia si pana la achitarea integrala.
in vederea repararii prejudiciului produs, instanta, in baza art.163 si 353 Cod procedura penala va dispune instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asigurator asupra bunurilor inculpatei
Va dispune plata onorariului aparator din oficiu, av..... - 200 lei din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul ,,.,
in baza art.191 al.1 Cod procedura penala va oW::p inculpata la cheltuieli judiciare catre stat, in care va fi inclus si onorariu‘ aparator din oficiu,
in baza ari 193 al.l si 2 Cod procedura penala va obliga inculpata catre partea civila ia cheltuieli judiciare, reprezentand onorariu aparator ales.
Constata ca prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria .... inregistrat sub nr..../.. ./2008 din ... .2008, a fost trimisa in judecata inculpata R.D., fosta P., fiica lui ... si ... , nascuta la ... , in oras ..., judetul ..., cu acelasi domiciliu, ... judetul ..., CNP 2..., cetatean roman, studii superioare, casatorita, fara copii, fara ocupatie, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de delapidare, fals intelectual si uz de fals, toate in forma continuata, prevazute de ari 215/1 al.2 Cod penal cu aplicarea art.41 al,2 Cod penal» art.289 Cod penal cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal si respectiv de art.291 Cod penal cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal si toate cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal, constand in aceea ca in perioada februarie 2003-februarie 2006, lucrand ca ofiter ghiseu (teller). ia Agentia ... a .... in mai multe randuri, dar in baza unei rezolutii infractionale unice, fara imputernicire, si-a insusit sume din conturile clientilor, pe care ii semna in fals si efectua transferuri neautorizate intre conturi, intocmind in fals mai multe documente bancare interne, prejudiciul in valoare de ... lei nefiind recuperat.
in cauza s-au depus acte, materialul de urmarire penala si au fost audiati 23 martori, probatorii din analiza carora instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
in perioada februarie 2003-februarie 2006, inculpata a lucrat ca ofiter ghiseu (teller) ia Agentia ... a ...
in aceasta calitate, a efectuat activitati cu caracter penal, astfel: -a lichidat integral sau partial, mai multe depozite si si-a insusit sumele din acestea, prin semnarea in fals a titularilor ordinelor de plata, iar pentru diferentele ramase, in cazul lichidarilor partiale, constituia un nou depozit, pe care, insa, II lichida ulterior si isi insusea si sumele din acesta; - a semnat in fals pe titulari sau nu intocmea cererile de constituire depozit, cererile de lichidare si ordinele de plata, dupa care ridica sumele din conturile de acumulare sau din conturile clientilor bancii; - a lichidat depozite in valuta, a vandut sumele respective pe piata interbancara si si-a insusit sumele in lei astfel convertite, prin semnarea in fals a ordinelor de vanzare valuta si a documentelor de plata; - pe cererile clientilor de lichidare a depozitului, inculpata a completat, in fals, pe langa contul solicitat si numarul altui cont al aceluiasi client, pe care apoi il lichida abuziv; - a ridicat in numerar, sume oe bar-; ~ <- . jnturile de pensii, in baza unor ordine de plata semnale h fr« ~ ¦ a constituit depozite pentru aceste sume, conform intelegerii l j -^.r___, insusindu-si banii; - a constituit depozite din
sumele provenite din pensie, dar le-a lichidat in moa abuziv ulterior, fara a avea imputernicire in acest sens; - a oprit unul din cele trei exemplare ale contractului de depozit pentru a avea specimenul de semnatura al clientului respectiv, in vederea lichidarii ulterioare a depozitului si a sustras sume de bani din alte conturi pentru f -:;- *‘-:titui imediat depozitul clientului care se interesa de situatia ‘ ,¦ .: ~. -»nciara,desfiintancl depozitele altor clienti ai bancii.
Clientii ale caror conturi au fost lichidtV f: <-. ¦ «ci un mandat de catre inculpata, erau fie prieteni sau memb‘: c-i K , n ei, fie persoane in varsta, care aveau constituite, de regula, dapozuc oe valori mai mari.
Comiterea faptelor a fost descoperita la inceputul bp< -iui 2006, prin depistarea unor transferuri in si din conturile unor persoa.-.-j: juridice, fara documentele legale,
S-a dispus efectuarea unui audit intern, in urma caruia s-a constatat producerea prejudiciului de ... Iei.
S-a constatat cu aceasta ocazie ca toate operatiunile ilegale s-au efectuat in timpul in care inculpata era de servic >, r3 ofiter ghiseu.
Martorii audiati in cauza sub prestare de jira"-.*nt, confirma ca semnaturile de pe actele bancare nu Ie apartin si precizeaza ca nu se constituie parti civile deoarece nu au prejudiciu, acesta fiind acoperit integral de catre banca.
Inculpata legal citata nu s-a prezentat in instanta si s-a sustras si urmaririi penale, dar a recunoscut savarsirea faptelor in nota explicativa data in fata organelor de audit intern.
Expertiza contabila efectuata in timpul urmaririi penale a stabilit prejudiciul produs.
Obiectiunile formulate de partea civila .... au fost respinse, expertul mentinandu-si punctul de vedere initial.
La ultimul termen de judecata partea civila si-a completat pretentiile civile cu suma de ... reprezentand prejudiciu descoperit ulterior trimiterii inculpatei in judecata si pentru dovedirea caruia nu s-au administrat nici un fel de probatorii.
Starea de fapt fiind dovedita, in drept faptele savarsite de inculpata intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de: delapidare, forma agravanta, prevazuta de art.215/1 al.1 si 2 Cod penal, fals intelectual prevazuta de art,289 Cod penal si de uz de fals prevazuta de art.291 Cod penal, toate in forma continuata prevazuta de ari.41 al.2 Cod penal, in baza carora va aplica inculpatei cate o pedeapsa cu inchisoarea pentru fiecare infractiune.
Avand in vedere ca pentru infractiunea de delapidare,inculpata a fost trimisa in judecata numai in baza ari ‘1 ? i al,2 Cod penal, instanta urmeaza ca ,in baza art.334 Cod procec-«ra renaia sa procedeze la schimbarea incadrarii juridice, retinand temeiul de drept corect.
La individualizarea fiecarei pedepse aplicate inculpatei, conform art.72 Cod penal, instanta va avea in vedere gradul de pericol social mare al infractiunilor, valoarea mare a prejudiciului produs, imprejurarile concrete in care au fost savarsite faptele,atitudinea inculpatei,care s-a sustras cercetarii, dar si faptul ca aceasta nu este cunoscuta cu antecedente penale.
Toate cele trei infractiuni fiind savarsite in concurs real,instanta urmeaza ca in baza art,33 lit.a Cod penal cu aplicarea art.34 lit.b Cod penal sa dispuna coi+ODirea acestora si sa aplice inculpatei pedeapsa cea mai grea pe car-* c --a executa.
Va interzice in>juL,-;tului exercitiul drepturilor prevazute de art.64 ai.Uita teza II, lit.b Cod penal in conditiile si pe durata prevazuta de art.71ai.2 Cod penal.
in baza art.215/1 al.2 Cod penal, va aplica inculpatei pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a desfasura activitate de functionar bancar, prevazuta de art.64 al.l lit.c Cod penal, pe o perioada rezonabila.
in baza art.348 si 445 Cod procedura penala va declara ca fiind false in totalitate, inscrisurile ordine de plata si ordine de lichidare, emise de catre inculpata in fals, pentru cei 44 deponenti-clienti ai bancii, in conturile carora aceasta a operat fara drept in scopul sustragerii sumelor de bani.
Sub aspectul raspunderii civile,instanta constata ca prin probele administrate prejudiciu! a fost dovedit in totalitate pentru suma initiala de ...lei.
Referitor Ia suma de ... Iei , cu care partea civila si-a suplimentat pretentiile la ultimul termen, dupa administrarea probatoriului pentru dovedirea prejudiciului, instanta retine ca aceste pretentii nu au fost dovedite prin probele deja administrate si pentru dovedirea lor ar trebui administrate noi probatorii ceea ce ar contraveni normelor de procedura civila care guverneaza solutionarea actiunii civile in dosarul, penal, potrivit carora propuneri ‘-*. probatorii se formuleaza la prima zi de infatisare, ca»- *n • - "t ‘¦ st Ia termenul din ....
Urmeaza :e • • ,=-««‘ 1.14 si 346 Cod procedura penala si ari998 Cod civil sa oblige inculpata Ia despagubiri civile catre partea civila .,., in cuantumul dovedit.
Va respinge diferenta de pretentii civile formulate de aceeasi parte civila la ultimul termen de judecata, pentru considerentele retinute.
Partea civila are posibilitatea legala ca printr-o actiune in pretentii, ce deriva din penal, sa solicite obligarea inculpatei si Ia alte pretentii, descoperite ulterior, pentru dovedirea carora sa propuna administrarea de probe, in termen legai.
Va obliga inculpata si Ia plata catre aceeasi parte civila a dobanzii legale Ia debitul produs.incepand cu data crearii acestuia si pana la achitarea integrala.
in vederea repararii prejudiciului produs, instanta, in baza art.163 si 353 Cod procedura penala va dispune instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asigurator asupra bunurilor inculpatei
Va dispune plata onorariului aparator din oficiu, av..... - 200 lei din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul ,,.,
in baza art.191 al.1 Cod procedura penala va oW::p inculpata la cheltuieli judiciare catre stat, in care va fi inclus si onorariu‘ aparator din oficiu,
in baza ari 193 al.l si 2 Cod procedura penala va obliga inculpata catre partea civila ia cheltuieli judiciare, reprezentand onorariu aparator ales.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Delapidare
Neasigurarea dreptului la aparare al inculpatului – motiv de desfiintare in recurs a sentintei instantei de fond - Decizie nr. 74 din data de 24.03.2010Reducere cuantum despagubiri materiale. Legatura de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu. - Decizie nr. 31 din data de 15.02.2010
delapidare in forma continuata - Decizie nr. 32 din data de 05.11.2008
Lege penala mai favorabila. Apreciere in concret. - Decizie nr. 128/A din data de 10.03.2014
Infractiuni de delapidare si evaziune fiscala. Modalitatea de stabilire a prejudiciului. Nemotivare. Omisiunea de a raspunde motivelor de apel invocate sub acest aspect. Nelegalitate. - Decizie nr. 264 din data de 23.04.2009
deliapidare, fals intelectual - Sentinta penala nr. 1379 din data de 29.06.2010
- Sentinta penala nr. 1045 din data de 17.05.2010
- Sentinta penala nr. 345 din data de 15.02.2010
- Sentinta penala nr. 1142 din data de 31.05.2010
- Sentinta penala nr. 523 din data de 08.03.2010
SENTINTA PENALA NR. 83 - Hotarare nr. din data de 09.05.2007
Latura obiectiva a infractiunii de delapidare. Aplicarea art 13 Cp privind legea penala mai favorabila. Modificarea continutului notiunii de consecinte deosebit de grave prevazuta in art 146 Cp. Neaplicarea deciziei nr. VIII/ 5 februarie 2007 a ICCJ ... - Decizie nr. 252 din data de 22.04.2010
Delapidare. Cerere de schimbare a incadrarii in gestiune frauduloasa. Netemeinicie. Interzicerii ope legis a dreptului de a alege al persoanei condamnate la pedeapsa inchisorii. Neconcordanta acestei solutii cu jurisprudenta CEDO dedusa dinhotararea ... - Hotarare nr. 85 din data de 31.01.2007
delapidare - Hotarare nr. 247 din data de 23.04.2010
3. Probe - cuantumul despagubirilor civile acordate Prin sent. pen. nr. 1960/22.12.2003, Judecatoria Sector 3 Bucuresti a condamnat pe inculpatul B.A. in temeiul art. 215/1 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen. si art. 74 lit.a si art. 74 ... - Sentinta penala nr. 1960 din data de 22.12.2003
Infractiunea de delapidare. Elemente constitutive Infractiunea de delapidare este o infractiune de rezultat. - Sentinta penala nr. 80 A din data de 13.02.2009
delapidare - Sentinta penala nr. 224 din data de 16.04.2013
Delapidare - Sentinta penala nr. 381 din data de 10.06.2010
Art. 215, 290 C.p. - Sentinta penala nr. 299 din data de 06.05.2010
Infractiunea de vatamare corporala - Sentinta penala nr. 420 din data de 05.10.2017