DOSAR NR. ..................................
JUDECATORIA SECTOR ...............................
SENTINTA PENALA NR.
Sedinta publica de la ..........................
Instanta compusa din:
PRESEDINTE – ............................
GREFIER - ............................................
Ministerul Public - Parchetul de pe langa Judecatoria sector .................... a fost reprezentat de procuror ...................................................
Pe rol solutionarea cauzei penale - latura civila - privind pretentiile partilor civile ................................................................................ impotriva inculpatei ....................................... prin mostenitorii ........................, .......................................... si .............................................................
Dezbaterile in fond ale cauzei si sustinerile partilor au avut loc in sedinta publica de la ..................................., fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, incheiere ce face parte integranta din prezenta, cand, avand nevoie de timp pentru a delibera a amanat pronuntarea pentru data de astazi, cand :
I N S T A N T A
Deliberand constata:
Prin rechizitoriul nr. ....................... din data de ................................., Parchetul de pe langa Judecatoria sector ............................... a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatei ....................................., cercetata in stare de libertate sub aspectul savarsirii infractiunii de delapidare prev. de art. 215/1 al. 1 Cp cu aplic. art. 41 al. 2 Cp, dispunandu-se totodata scoaterea de sub urmarire penala a susnumitei in ce priveste infractiunea prev. de art. 290 Cp.
In fapt, prin actul de sesizare a instantei s-a retinut in esenta ca in perioada ......................................., inculpata, in calitate de administrator al partii vatamate .................................... str. ........................ nr. ..............., bl. ................., sector ....................., in baza aceleiasi rezolutii infractionale, si-a insusit si folosit sume de bani aflate in gestiunea sa, cauzand un prejudiciu de .................................. Rol.
In sustinerea situatiei de fapt retinute s-au indicat urmatoarele mijloace de proba, administrate in cursul urmaririi penale: plangerea partii vatamate, autorizatie de perchezitie nr. ...................................., proces verbal de perchezitie domiciliara, declaratiile martorilor ....................., ...................., ........................, .............................. si ......................, documentele ridicate in urma perchezitiei efectuate la domiciliul inculpatei, raport de expertiza contabila nr. ................................... si declaratiile inculpatei.
In ce priveste latura civila s-a aratat ca prejudiciul suferit de partea vatamata este de .............................. ROL, aceasta constituindu-se parte civila in procesul penal. In considerarea acestui prejudiciu, prin ordonanta din ................................. organul de cercetare penala a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra apartamentului nr. ....................... din ......................, Str. ...................., nr. .............., bl. ..............., sc. ........................ sector .........................., apartinand inculpatei, precum si asupra unor bunuri mobile, pana la concurenta sumei aratate.
In cursul cercetarii judecatoresti s-au audiat inculpata si martorii din acte, administrandu-se si probatorii cu acte si cu expertiza contabila.
Prin sentinta penala nr. ........................, pronuntata in dosarul nr. .......................... (nr. unic .....................), Judecatoria Sectorului .......................... a dispus in temeiul art. 115 1 alin. 1 Cp cu aplic. art. 41 alin. 2 Cp condamnarea inculpatei la o pedeapsa de ............... ani inchisoare, cu aplicarea art. 71-64 Cp. S-a mentinut sechestrul asigurator instituit asupra bunurilor inculpatei prin ordonanta Sectiei ................ Politie din data de ........................ si interdictia de instrainare dispusa prin incheierea nr. .......................... a Judecatoriei Sectorului ................................. cu privire la imobilul proprietate a inculpatei, situat in .........................., Str. ..............., nr. ................, bl. .................., sc. ....................., ap. .................... sector ............................., pana la solutionarea laturii civile.
Anterior, prin incheierea din sedinta publica de la ............................ instanta a dispus disjungerea laturii civile de latura penala, formandu-se dosarul nr. ........................
Prin decizia penala nr. ............................... a Tribunalului Bucuresti - ........................... Penala s-a admis apelul declarat de inculpata, s-a desfiintat sentinta penala nr. ............................ pronuntata de Judecatoria Sectorului ............................ in dosarul nr. .................... (nr. unic ............................) si s-a dispus trimiterea cauzei la prima instanta in vederea continuarii judecatii. In motivare s-a retinut ca hotararea instantei de fond este rezultatul unei gresite aplicari a legii, sens in care s-a aratat ca instanta a dispus condamnarea in baza unui text inexistent (art. 115 1 alin. 1 Cp cu aplic. art. 41 alin. 2 Cp) iar prin disjungerea laturii civile de cea penala nu s-a solutionat fondul, respectiv nu s-a stabilit daca inculpata si-a insusit, folosit sau traficat bani, valori sau bunuri.
Dupa casarea cu trimitere spre rejudecare, cauza a fost inregistrata pe rol sub ..............., dosar ce a fost conexat la dosarul nr. ......................... (latura civila a cauzei disjunsa prin sentinta desfiintata) prin incheierea de la data de ..............................
S-au atasat dosarul nr. .................. (nr. unic ....................) al Judecatoriei Sectorului ............................ si dosarul nr. ................. al Tribunalului Bucuresti - ............................ Penala.
S-a incuviintat efectuarea unei noi expertize contabile care sa stabileasca valoarea prejudiciului pe perioada cat inculpata a fost administrator si valoarea prejudiciului pentru fiecare asociatie de proprietari in parte, iar la data de ........................ a fost depus la respectivul dosar raportul de expertiza contabila nr. ..............................., completat potrivit dispozitiilor instantei de catre expert la ....................
Inculpata ........................ a decedat la data de ..............................., depunandu-se la dosar copie conforma cu originalul de pe certificatul de deces
Prin sentinta penala nr. ............................, ramasa definitiva la .................. prin neapelare, in baza art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. g Cpp, instanta a dispus incetarea procesului penal impotriva inculpatei ..................., ca urmare a decesului acesteia.
Totodata, in baza art. 347 Cpp instanta a disjuns actiunea civila impotriva inculpatei si emiterea unei adrese la Camera Notarilor Publici pentru a se comunica daca s-a dezbatut succesiunea inculpatei.
Dupa disjungere s-a format dosarul nr. .............................. la care s-au atasat dosarele sus mentionate.
Pe parcursul judecatii, in baza verificarilor efectuate de instanta, s-au depus extrase de pe actele de stare civila ale mostenitorilor inculpatei: ............. – sot, ....................., ...................... si ........................ – fii. A fost scos din cauza la data de ................................, ............................ care a renuntat la succesiunea defunctei .............................., inscrisul doveditor fiind atasat la ........................ la respectivul dosar (..................................).
Prin s.p. nr........................... Judecatoria Sectorului ................................. a admis actiunea civila disjunsa si a obligat mostenitorii in conformitate cu cotele succesorale determinate pe baza regulilor de la mostenirea legala, la plata prejudiciului stabilit prin ultima expertiza contabila. Astfel ............................, in calitate de sot supravietuitor a fost obligat la plata sumei de ...................... lei catre cele .......................... asociatii de locatari, constituite parti civile, iar mostenitorii .............................. ........... si ...................... la plata sumei de ............................... lei, fiecare, catre aceleasi .............................. asociatii. A fost mentinuta masura sechestrului asigurator asupra apartamentului in care a locuit inculpata defuncta, care fusese dispusa in faza de urmarire penala, dupa cum si masura interdictiei de instrainare a imobilului inscrisa in cartea funciara si care fusese dispusa printr-o incheiere anterioara.
Prin d.p. nr........................, Tribunalul Bucuresti ................................ penala, a desfiintat in parte sentinta penala mai sus mentionata si, rejudecand, pe fond, a obligat mostenitorii la plata unor sume de bani catre fiecare dintre asociatiile de proprietari, conform intelegerii survenite intre acestea, prin care isi imparteau prejudiciul creat. Astfel, au fost obligati inculpatii, conform cotelor lor de mostenire legala, la plata sumei de .....................de lei catre .................. BLOC ...................., STR. .................. NR. ....................., .......................... 1 si la plata sumei de ............................ lei catre fiecare dintre celelalte .......................... asociatii. Au fost mentinute toate celelalte dispozitii ale primei instante.
Prin d.p. nr......................................., CAB sectia ........................... a casat atat decizia penala nr................................. a TB sectia ........................ penala, cat si s.p. nr.............................. a Judecatoriei Sectorului ..........................., trimitand cauza spre rejudecare primei instante.
In motivare se arata ca ambele instante de fond nu au analizat indeplinirea uneia dintre conditiile raspunderii civile delictuale in persoana inculpatei decedate si anume vinovatia acesteia pentru fapta de delapidare de care era acuzata. Se dispune administrarea de catre instanta fond a unor probe menite sa clarifice aspectele laturii civile ale cauzei (vinovatia inculpatei, respectiv calitatea de succesor a mostenitorilor).
Dosarul a fost reinregistrat pe rolul judecatoriei Sectorului .......................... sub nr.......................................
Au fost audiati ........................................ si ....................................... Nu au mai fost solicitate probe suplimentare de catre parti.
Analizand actele si lucrarile dosarului, in considerarea intregului material probator administrat in cauza, instanta retine in fapt ca incepand cu data de ................................... si pana la sfarsitul lunii .................................. inculpata defuncta a detinut functia de administrator la Asociatia de Locatari din str. ................... nr. ............... bl. ......................, sector ........................... (actualmente Asociatiile de Proprietari bl. ..................... sc. ..................., ............., ..............., ............ si ...............), calitate in care si-a insusit in decursul timpului sume de bani totalizand ........................... lei, astfel cum s-a stabilit prin raportul de expertiza contabila dispus de instanta in dosarul nr. .................... (filele ......................), prejudiciind astfel partile civile.
Instanta mentine astfel concluziile primei instante de fond, care nu a detaliat insa considerentele pentru care retine aceasta situatie de fapt. Raspunderea penala nu mai poate exista, fata de interventia in cauza a decesului faptuitoarei. Raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie, poate insa subzista, ea intervenind nu atat in considerarea persoanei care a savarsit fapta ilicita cauzatoare de prejudicii, cat in considerarea patrimoniului sau.
In acest context trebuie efectuata analiza conditiilor raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie in persoana inculpatei decedate si demonstrata transmiterea pasivului succesoral catre prezumtivii mostenitori, pentru a putea fi angajata raspunderea acestora pentru repararea prejudiciului.
Raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie este angajata daca sunt indeplinite conditiile existentei unui prejudiciu, a faptei ilicite a persoanei, a legaturii de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciu precum si a vinovatiei persoanei responsabile.
In cauza inculpata decedata si-a insusit o parte din sumele datorate drept cote de intretinere, achitate de locatarii celor 5 scari ale blocului in care locuia, situat pe str. ................... nr. ...................., (bl. .......................), sector ..................................., avand calitatea de administrator a Asociatiei de ...........................................
Fapta ilicita de insusire pe nedrept a bunului altuia rezulta in principal din rapoartele de expertiza contabila efectuate in cauza (3 la numar, unul in faza de urmarire, 2 in faza de judecata) precum si din prezumtia ca persoana care incaseaza sumele de bani pentru a le remite furnizorilor de utilitati si nu plateste acesti furnizori, este responsabila pentru acea alta destinatie data banilor respectivi.
In mod cert a existat o diferenta insemnata intre sumele de bani incasate si cele platite furnizorilor. Ultima expertiza efectuata, care a putut beneficia de maximul documentelor justificative ce mai puteau exista si care puteau fi avute in vedere cu privire la stabilirea incasarilor si a platilor facute de inculpata, este cea mai credibila cu privire la cuantumul total al prejudiciului. Desi unele acte contabile nu au putut fi avute in vedere, dupa cum se remarca din continutul expertizelor (si in special cele efectuate in faza de judecata), inculpata se facea vinovata si de acest aspect, al neintocmirii in conformitate cu regulile contabile a documentatiei respective. Aceasta imprejurare nu-i poate profita inculpatei in sensul de a crea un dubiu asupra cuantumului real al prejudiciului. Dimpotriva inculpata avea obligatia ca, daca anumite documente se pierd sa procedeze la refacerea lor. De asemenea inculpata avea obligatia respectarii regulilor contabile, iar faptul ca unele documente au constituit doar inregistrari primare, astfel incat nu s-a putut defalca prejudiciul creat fiecarei asociatii constituite pe cate o scara, ii este imputabil tot inculpatei.
Este indeplinita astfel si conditia existentei unui prejudiciu generat de diferenta dintre incasarile efectuate de inculpata si platile catre furnizari facute de aceasta. Conform ultimei expertize, ce va fi omologata de catre instanta pentru faptul ca a putut avea la dispozitie toate documentele de plata justificative, aceasta diferenta este de ............................. lei. De asemenea, in cuantumul prejudiciului se regaseste si dobanda ce trebuie aplicata a acestei sume, conform regulilor raspunderii civile delictuale, adica de la momentul faptei ilicite cauzatoare de prejudicii. Cel care savarseste fapta ilicita cauzatoare de prejudicii este de drept in intarziere pentru repararea prejudiciului cauzat. Astfel, de la ultimul act material retinut in sarcina inculpatei defuncte, care reprezinta „momentul savarsirii faptei”, respectiv data de .......................... va curge calcului acestei dobanzi legale, fiind indiferent faptul ca mostenitorii au fost introdusi in cauza in cursul anului ........................ Raspunderea analizata nu se bazeaza pe vreo culpa a mostenitorilor, ci dimpotriva a autorului lor. Mostenitorii doar preiau aceasta responsabilitate si o preiau in integralitatea sa, iar nu din momentul in care sunt parte in proces. In materie delictuala exista obligatia de reparare integrala a prejudiciului cauzat, inclusiv a prejudiciului cauzat de lipsa de folosinta a sumelor de bani de catre asociatie, cuantificata prin dobanda legala. In concluzie a fost cauzat un prejudiciu de ............................... lei la care se adauga dobanda legala calculata de la data comiterii faptei de catre inculpata decedata si pana la data platii efective.
Existenta legaturii de cauzalitate dintre prejudiciu si fapta este una directa, inculpata insusindu-si sumele de bani ce nu se mai regasesc in patrimoniul partilor civile.
De asemenea vinovatia inculpatei decedate este demonstrata prin prezumtia ca lipsa din contabilitate, este cauzata cu intentia directa de insusire a sumelor de bani pe care le incasa si pe care nu le-a mai platit furnizorilor de utilitati. Modalitatea de actiune a inculpatei, pe o perioada de aproximativ .........................ani a facut ca prejudiciul sa se acumuleze in timp si sa ajunga la cel mai sus analizat si stabilit prin expertiza. In conditiile in care exista aceasta lipsa din gestiunea inculpatei, sarcina probei este inversata. Vinovatia inculpatei este prezumata, iar aceasta trebuia sa gaseasca o justificare pentru lipsa sumelor de bani de a carei gestiune era chemata sa se ocupe. Toate justificarile propuse de inculpata au vizat nereguli in contabilitate de care ea insasi se facea vinovata, astfel incat nu exista o alta posibila destinatie a banilor. Orice sustineri care au vizat faptul ca si alte persoane efectuau incasari nu au avut acoperire prin probe concrete si nu pot fi retinute ca aparari valabile.
De asemenea instanta retine si faptul ca ..................., ..................... si ...........................au acceptat tacit succesiunea ramasa de pe urma defunctei. In prezenta cauza, instanta penala nu este chemata sa efectueze vreo impartire succesorala, dar pentru a stabili intinderea raspunderii civile a mostenitorilor, este obligata sa cerceteze ca o chestiune incidentala, calitatea de succesor a celor ...................... persoane introduse in proces ca prezumtivi mostenitori. Situatia celuilalt fiu al defunctei, ................................ a fost lamurita, acesta renuntand expres la mostenire. Nu se poate sustine nici faptul ca anterior ar fi acceptat tacit mostenirea (ceea ce ar fi insemnat ca nu mai poate renunta la aceasta) datorita distantei la care se afla de locul decesului (Canada).
In ceea pe priveste sotul supravietuitor, dar si ceilalti doi fii, introdusi in cauza, instanta constata, din declaratiile acestora, ca s-au comportat in cele ................. luni de dupa decesul inculpatei (de care au avut la cunostinta) ca mostenitori, dorind sa ia parte la impartirea bunurilor ramase. .......................... a continuat sa locuiasca in imobilul detinut in coproprietate de catre mama sa, ...................... si-a mentinut stilul de viata anterior, locuind la tara, dar folosindu-se de apartament cam la ....................... saptamani cand revenea pentru cateva zile in Bucuresti, iar ................................. fiind in permanenta legatura atat cu fratele sau, dar si cu tatal sau, dorind in esenta valorificarea apartamentului ramas de pe urma mamei si impartirea banilor intr-un mod rezonabil, pentru ca toti cei implicati sa aiba conditii bune de locuit. Aceste aspecte reprezinta acte de acceptare tacita a succesiunii de pe urma sotiei, respectiv a mamei lor, iar in conditiile in care nu a existat o acceptare a succesiunii sub beneficiu de inventar, inculpatii sunt chemati la acoperirea intregului pasiv din patrimoniul defunctei .................................., deci si a intregului prejudiciu creat de aceasta partilor civile. Asa fiind, daca autorul prejudiciului a decedat inainte de a i se fi stabilit intinderea raspunderii, obligatia sa de dezdaunare se transmite mostenitorilor sai, chiar daca acestia nu au contribuit in nici un fel la producerea rezultatului pagubitor. A admite ca decesul autorului faptei ilicite cauzatoare de prejudicii stinge raspunderea civila, ar insemna ca victima sa nu mai poata fi niciodata despagubita asa cum prevad dispozitiile imperative ale art. 998 si 999 C.civ.
Se poate lesne observa ca in speta prejudiciul stabilit de expertiza contabila apare ca o datorie in patrimoniul defunctei ............................., datorie ce trebuie platita, conform art. 774 – 789 C.civ., de catre mostenitorii acesteia ....................., .................................... si ................................, mostenitori legali rezervatari si in parte sezinari ai defunctei (numai fiii). In lipsa mostenirii testamentare se aplica regulile de la mostenirea legala pentru determinarea cotelor ce se cuvin mostenitorilor. Sotul supravietuitor vine la mostenire alaturi de fii, succesori din prima clasa succesorala, avand o cota de ? din mostenire, iar restul se imparte in mod egal intre descendenti, fiecare ramanandu-i o cota de 3/8 din mostenire. Si pasivul succesoral se suporta astfel potrivit acestor cote stabilite de o patrime in sarcina lui ....................... si ...................... optimi in sarcina fiecaruia dintre descendentii .................... si ........................................
Se mai remarca cu privire la intinderea obligatiei de deznaunare catre fiecare dintre partile civila ca nu s-a putut determina pe calea expertizei un calcul precis al prejudiciului repartizat pe fiecare scara de bloc.
Se precizeaza ca expertul se afla in imposibilitate de a stabili prejudiciul creat pentru fiecare asociatie de proprietari in parte, avand in vedere ca la rubrica furnizori utilitati si servicii, pe listele intocmite lunar, s-a evidentiat la fiecare scara (a blocului ................... din Str. ....................... nr. ......................... ) valoarea intregii facturi luate in calculul cotelor lunare de intretinere nu si valoarea consumului aferent fiecarei scari in parte, acesta fiind motivul pentru care nu se cunoaste valoarea datoriei catre furnizori defalcate pe scari (asociatii), ci doar valoarea totala datorata acestora.
Imprejurarea ca raportul de expertiza contabila nu a reusit sa defalce valoarea prejudiciului pe fiecare dintre asociatiile de proprietari existente pentru fiecare scara a blocului ..................., nu prezinta relevanta in ceea ce priveste caracterul cert al prejudiciului, in conditiile in care defalcarea nu a fost posibila tocmai datorita conduitei inculpatei care fie a tinut o evidenta defectuoasa a actelor pe care le intocmea, fie nu a pus la dispozitia expertului toate actele.
Actiunea civila este guvernata, pe de alta parte, de principiul disponibilitatii, astfel incat, daca asociatiile s-au pus de acord cum sa imparta intre ele prejudiciul global calculat, de care se facea vinovata inculpata decedata, instanta nu poate decat sa ia act de aceasta intelegere. Raspunderea in materie civila delictuala este solidara potrivit art.1003 C.civ. si, chiar in lipsa unei culpe mostenitorilor, ei, preluand un asemenea tip de raspundere din patrimoniul defunctei, vor fi obligati sa raspunda in solidar fata de fiecare creditor al obligatiei. Aceasta obligatie trebuie insa determinata in concret fata de fiecare creditor, iar, in lipsa expertizei care sa defalce prejudiciul pentru fiecare scara, instanta, luand act de intelegerea dintre creditori, va obliga mostenitorii la plata unei astfel de sume de bani rezultata din aceasta intelegere. In mod evident toate sumele cumulate ating exact prejudiciul global determinat prin expertiza, intelegerea creditorilor neprejudiciind in vreun fel debitorii obligatiei.
Astfel, fata de aceste considerente, va fi admisa actiunea civila astfel cum ea a fost precizata in fata Tribunalului .......................si va obliga pe mostenitorii defunctei ............................, decedata la ..........................., ......................, ...................... si ..........................., la plata de despagubiri in suma totala de ............................ lei, la care se adauga dobanda legala calculata incepand cu data de ............................... si pana la achitarea integrala a debitului, corespunzator cotelor lor succesorale legale, dupa cum urmeaza:
- mostenitorul ........................., sot supravietuitor, la plata sumelor de ............................. de lei catre ASOCIATIA DE PROPRIETARI ........................, STR........................ NR. ...........SCARA .................... respectiv a sumei de ............................ de lei catre fiecare din partile civile ASOCIATIA DE PROPRIETARI BLOC ......................., STR. ................ NR. ....................SCARA ...................., ASOCIATIA DE PROPRIETARI ...................., STR. ......................NR. ...................... SCARA ..................., ASOCIATIA DE PROPRIETARI ....................., STR. .......................... NR. ................ SCARA .......................si ASOCIATIA DE PROPRIETARI ......................, STR. ...................... NR. .................... SCARA ......................, la care se adauga dobanda legala incepand cu data de .......................... si pana la achitarea integrala a debitului;
- mostenitorul ....................., fiu, la plata sumelor de ........................ de lei catre ASOCIATIA DE PROPRIETARI ..........................., STR. ................. NR. ...................SCARA ............... respectiv a sumei de ......................... de lei catre fiecare din partile civile ASOCIATIA DE PROPRIETARI ....................., STR. ................................. NR. .................... SCARA ...................., ASOCIATIA DE PROPRIETARI ............................., STR. ......................... NR. ................ SCARA .................., ASOCIATIA DE PROPRIETARI BLOC ........................., STR. ....................... NR. ..................... SCARA ................................ si ASOCIATIA DE PROPRIETARI ......................., STR. ................ NR. ................... SCARA ..................................., la care se adauga dobanda legala incepand cu data de .......................... si pana la achitarea integrala a debitului;
- mostenitorul .........................., fiu, la plata sumelor de ................................ de lei catre ASOCIATIA DE PROPRIETARI ......................., STR. ........................... NR. ................ SCARA ...................... respectiv a sumei de .......................... de lei catre fiecare din partile civile ASOCIATIA DE PROPRIETARI .................., STR. ........................... NR................... SCARA ..............., ASOCIATIA DE PROPRIETARI .................., STR. ............................ NR. ..................SCARA .................... ASOCIATIA DE PROPRIETARI .................., STR. ......................... NR. ........... SCARA ......................... si ASOCIATIA DE PROPRIETARI BLOC .............................. STR. ....................... NR. ....................... SCARA ......................., la care se adauga dobanda legala incepand cu data de ............................. si pana la achitarea integrala a debitului.
Calculul acestor sume este determinat de aplicarea cotelor de mostenire stabilite o patrime, respectiv trei optimi, sumelor de bani solicitate in baza intelegerii de catre fiecare asociatie, adica ......................... de lei ASOCIATIA DE PROPRIETARI ............................., STR. .................... NR. ............SCARA .................., respectiv .......................... lei – celelalte ...................................... asociatii.
In vederea garantarii repararii prejudiciului, instanta va mentine masura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatei, instituita prin ordonanta nr. ......................... a Sectiei .................... Politie (f. ....................d.u.p.) si interdictia de instrainare a apartamentului inculpatei situat in ................. Str. .................. nr. ....................., bl. ............................., sc. .........................., ap. ......................, sector ........................., inscrisa in Biroul de Carte Funciara Sector ....................in baza incheierii nr. ........................ a Judecatoriei Sectorului ............................ (f. ............................ dosar nr. ...................... al Judecatoriei Sectorului ............................nr. unic ............................................).
Instanta va obliga pe mostenitorii inculpatei la cate ................................ lei fiecare catre partile civile ASOCIATIA DE PROPRIETARI .................., STR. ................NR. .............. SCARA .................., ASOCIATIA DE PROPRIETARI ................. ..........., STR. .....................NR. ............... SCARA .................si ASOCIATIA DE PROPRIETARI ......................., STR. ........................ NR. ....................SCARA ......................... reprezentand cheltuieli judiciare avansate de acestea din urma (onorariu de avocat – conform chitantelor .........................). Suma de ............................de lei datorata fiecareia dintre aceste asociatii este divizibila intre mostenitori conform cotelor legale stabilite, astfel incat .......................... va avea de platit suma de ............................... de lei catre fiecare dintre cele .............................. asociatii, iar ........................... si ............................. vor avea de platit cate ................................ lei cheltuieli judiciare catre fiecare dintre aceste asociatii.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
Admite actiunea civila precizata, introdusa de ASOCIATIA DE PROPRIETARI BLOC .............., STR. ..................... NR. ............... SCARA ........................, ASOCIATIA DE PROPRIETARI ......................, STR. .......................... NR. ..............SCARA ..............., ASOCIATIA DE PROPRIETARI ......................, STR. ........................ NR. ............. SCARA ................., ASOCIATIA DE PROPRIETARI ...................., STR. ........................ NR. ........... SCARA ......................si ASOCIATIA DE PROPRIETARI ........................., STR. ........................ NR. ................ SCARA .....................impotriva inculpatei .............................., decedata la ..........................................
Obliga pe mostenitorii defunctei .........................., decedata la ............................. .........................., ............................ si ................................., la plata de despagubiri in suma totala de ........................ lei, la care se adauga dobanda legala incepand cu data de ............................................ si pana la achitarea integrala a debitului, corespunzator cotelor lor succesorale legale, dupa cum urmeaza:
- mostenitorul .............................., sot supravietuitor, la plata sumelor de .......................... de lei catre ASOCIATIA DE PROPRIETARI .........................., STR. ........................ NR. .......................... SCARA ............................. respectiv a sumei de .......................... de lei catre fiecare din partile civile ASOCIATIA DE PROPRIETARI ................., STR. .................. NR. .......... SCARA ..........., ASOCIATIA DE PROPRIETARI ....................., STR. .................... NR. ............SCARA ......................., ASOCIATIA DE PROPRIETARI .................., STR. .................... NR. ....................SCARA ......................... si ASOCIATIA DE PROPRIETARI ....................... STR. ................... NR. ................SCARA ..........................., la care se adauga dobanda legala incepand cu data de ............................... si pana la achitarea integrala a debitului;
- mostenitorul ..............................., fiu, la plata sumelor de .............................. de lei catre ASOCIATIA DE PROPRIETARI ........................, STR. ....................... NR. ................... SCARA ..........................respectiv a sumei de ....................... de lei catre fiecare din partile civile ASOCIATIA DE PROPRIETARI ........................ STR. ......................... NR. .................. SCARA ...................., ASOCIATIA DE PROPRIETARI .........................., STR. .............. NR. ...................... SCARA ......................., ASOCIATIA DE PROPRIETARI ......................, STR. ...................... NR. .........................SCARA ..................... si ASOCIATIA DE PROPRIETARI ....................., STR. ..................... NR. ................SCARA ............................., la care se adauga dobanda legala incepand cu data de ...................... si pana la achitarea integrala a debitului;
- mostenitorul ............................., fiu, la plata sumelor de ...................................... de lei catre ASOCIATIA DE PROPRIETARI ........................, STR. ....................NR. ....................... SCARA .................. respectiv a sumei de .......................... de lei catre fiecare din partile civile ASOCIATIA DE PROPRIETARI ..............., STR. ..................... NR. ........... SCARA ................. ASOCIATIA DE PROPRIETARI .................., STR. ......................... NR. .....................SCARA ......................... ASOCIATIA DE PROPRIETARI ......................, STR. ...................... NR. ............... SCARA ................... si ASOCIATIA DE PROPRIETARI ................., STR. ..................... NR. ............ SCARA ....................., la care se adauga dobanda legala incepand cu data de .......................... si pana la achitarea integrala a debitului.
Mentine masura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatei defuncte, instituita prin ordonanta nr. ................... a Sectiei ................. Politie (f. .......................... d.u.p.) si interdictia de instrainare a apartamentului inculpatei situat in ........................ Str. ......................., nr. ..........................., bl. ..............., sc. .................., ap. ....................., sector ..................., inscrisa in Biroul de Carte Funciara Sector ......................... in baza incheierii nr. ........................... a Judecatoriei Sectorului ............................. (f. .......................... dosar nr. ................................. al Judecatoriei Sectorului .......................... nr. unic ...............................................).
Obliga pe mostenitorul ....................... la plata sumei de ......................... de lei si pe mostenitorii ............................ si ..................... la plata sumei de ........................ lei catre fiecare dintre partile civile ASOCIATIA DE PROPRIETARI .................., STR. .................... NR. .................. SCARA ......................., ASOCIATIA DE PROPRIETARI ......................, STR. ....................... NR. ......................... SCARA ..................... si ASOCIATIA DE PROPRIETARI ........................., STR. ...................... NR. ...................SCARA ..........................., reprezentand cheltuieli judiciare avansate de acestea din urma (onorariu de avocat – ......................... de lei pentru fiecare parte civila).
Cu apel in 10 zile de la pronuntare pentru procuror, partile civile ASOCIATIA DE PROPRIETARI ........................., STR. ......................... NR. ............... SCARA .........................., ASOCIATIA DE PROPRIETARI ........................, STR. ........................NR. ................SCARA ......................, ASOCIATIA DE PROPRIETARI ......................, STR. .....................NR. ............SCARA .................... si ASOCIATIA DE PROPRIETARI ................., STR. ......................... NR. .................. SCARA .................... si mostenitorul ...................................... si de la comunicare pentru mostenitorii ............................... si ........................... precum si pentru ASOCIATIA DE PROPRIETARI ..................................., STR. .............................. NR. .................SCARA ..........................................
Pronuntata in sedinta publica azi, .............................................
PRESEDINTE GREFIER
1
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Delapidare
Neasigurarea dreptului la aparare al inculpatului – motiv de desfiintare in recurs a sentintei instantei de fond - Decizie nr. 74 din data de 24.03.2010Reducere cuantum despagubiri materiale. Legatura de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu. - Decizie nr. 31 din data de 15.02.2010
delapidare in forma continuata - Decizie nr. 32 din data de 05.11.2008
Lege penala mai favorabila. Apreciere in concret. - Decizie nr. 128/A din data de 10.03.2014
Infractiuni de delapidare si evaziune fiscala. Modalitatea de stabilire a prejudiciului. Nemotivare. Omisiunea de a raspunde motivelor de apel invocate sub acest aspect. Nelegalitate. - Decizie nr. 264 din data de 23.04.2009
anulare act - Hotarare nr. **** din data de 25.06.2015
ordonanta presedintiala exercitare autorit parinteasca si stabilire locuinta minori - Hotarare nr. **** din data de 25.02.2015
ordonanta presedintiala modificare program vizita si obligatie de a face - Hotarare nr. **** din data de 06.02.2015
partaj bunuri comune - Hotarare nr. **** din data de 12.10.2015
plangere contraventionala - circulatie - Hotarare nr. **** din data de 18.05.2015
act in constatare clauze abuzive, lipsa calitatii procesuale pasive, prescriptie - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
actiune in constatare - Hotarare nr. **** din data de 02.03.2014
actiune in constatare nulitate absoluta exceptia lipsei calitatii procesuale active - Hotarare nr. **** din data de 02.10.2014
anulare proces verbal - Hotarare nr. **** din data de 16.12.2014
cererea de acordare a statutului de refugiat si acordare protectie subsidiara cu privire la petent - Hotarare nr. **** din data de 14.08.2014
contestatie la executare drepturi banesti plati compensatorii - Hotarare nr. **** din data de 05.05.2014
obligatie de a face - demoleze acoperis constructie - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
plangere contraventionala exceptie de nelegalitate, dispozitie de ridicare auto - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
pretentii exceptia prescriptieii dreptului material la actiune - Hotarare nr. **** din data de 25.11.2014
pretentii imbogatire fara justa cauza , lipsa calitatii procesuale active si pasive - Hotarare nr. **** din data de 14.07.2014