InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Delapidare

(Sentinta penala nr. 381 din data de 10.06.2010 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Delapidare | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI

Dosar nr. 2303/270/2010                                     
Inreg. la 31.03.2010                                                                                                                 
                                                                                       delapidarea
 

Sentinta penala nr. 381
Sedinta publica din data de 10.06.2010
Completul de judecata format din:
Presedinte – Liliana Badau
Grefier – Florentina Cristian

Ministerul public reprezentat de procuror – Aneta Neagu

     Pe rol judecarea actiunii penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatului ……, trimis in judecata pentru savarsirea infractiuni de delapidare (ar. 215 ind. 1 Cod penal alin. 1).
La apelul nominal facut in sedinta publica  se prezinta ….. in calitate de aparator ales al inculpatului si martorul ……,  lipsa fiind inculpatul ……, partea civila …….. si martorul ……….
Procedura este legal indeplinita.
     S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, care arata:
- cauza are ca obiect infractiunea de delapidare, prevazuta de dispozitiile art. 215 ind. 1 alin. 1 cod penal,
- cauza se afla la al treilea termen de judecata,
- nu a fost indeplinit mandatul de aducere pentru martorul ……,
- stadiul procesual fond, dupa care;
Instanta procedeaza la audierea martorului …… sub prestare de juramant declaratie consemnata si atasata la dosar.
Instanta pune in discutie necesitatea audierii martorului ………, sora inculpatului, avand in vedere faptul ca prejudiciul a fost recuperat si a fost ascultat martorul …...
Procurorul arata ca nu solicita audierea martorului lipsa avand in vedere faptul ca prejudiciul a fost recuperat si ca a fost audiat celalalt martor din lucrari.
Avocat ….. invedereaza instantei ca renunta in audierea martorului ……..
Instanta ia act de renuntarea partilor la audierea martorului ……… avand in vedere faptul ca prejudiciul a fost recuperat si a fost audiat martorul ………
Instanta considera terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe fond..
Procurorul arata ca inculpatul a savarsit infractiunea de delapidare in perioada martie – mai 2009 si-a insusit in calitate de agent de asigurari din gestiune suma de 2035 lei. Fapta a fost probata si recunoscuta de inculpat intrunind conditiile prevazute de infractiunea prevazuta de art. 2151 al. 1 cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 cod penal. Pune concluzii de condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii prevazuta de dispozitiile art.  2151 alin 1 cod penal cu aplicarea art 41 alin 2 cod penal, art 74 lit. a,b cod penal, 76 lit. d cod penal urmand ca in baza dispozitiilor art.81 cod penal, instanta sa dispuna suspendarea executarii pedepsei si obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare catre stat, cu onorariu din fondurile Ministerului Justitiei.
     Avocat …….. arata ca inculpatul se face vinovat de faptele pentru care a fost trimis in judecata, pe care le-a recunoscut. Arata ca in declaratia data de catre inculpat la Politia Onesti aflata la fila 7 dosar nr.2157/P/2009, acesta a aratat motivul pentru care a sustras banii, care este acela „avea nevoie de bani” aratand totodata ca voia sa-i depuna la loc suma de bani sustrasa, cu banii luati din salariu. De asemenea, arata ca fapta nu prezinta pericol social. Solicita obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare catre stat si circumstante atenuante in sensul de a se dispune condamnarea acestuia la pedeapsa inchisorii sub minimul special prevazut de lege, aplicarea art. 74 lit. a, c si art. 76 cod si suspendarea executarii pedepsei potrivit art.81 cod penal.
     Cauza a ramas in pronuntare.

INSTANTA
-deliberand-
     Prin rechizitoriul nr. 2157/P/2009 al parchetului de pe langa Judecatoria Onesti a fost trimis in judecata inculpata inculpata ….., fiica lui ….., nascuta la data de ….. in …., cu domiciliul in ……., studii medii, fara antecedente penale, CNP ……, sub aspectul savarsirii infractiunii de « delapidare » in forma continuata, prev. de art 2151 alin 1 cod pen. cu aplic. art 41 alin 2 cod pen.
     In actul de sesizare al instantei s-au retinut urmatoarele :
     La data de 22.07.2009, ………. a formulat plangere penala impotriva invinuitei Parpa Alina, solicitand cercetarea acesteia pentru infractiunea de delapidare, sesizand ca, in calitate de salariata la aceasta institutie, si-a insusit din gestiune suma de 2035 lei.
     In fapt, invinuita a avut calitatea de agent de asigurari la punctul de lucru …….., in baza contractului de mandat incheiat la data de 25.04.2002. In aceasta calitate emitea polite de asigurare, incasand primele de asigurare.
     In perioada martie – mai 2009, a eliberat polite de raspundere civila auto, RCA, pentru numitii ….., ………, …., …., ….., ……, ……., …., ….., incasand in total 2035 lei.
     Avea obligatia sa depuna zilnic sumele incasate la banca, dar le-a folosit in interes personal. Din decembrie 2008, pana in mai 2009 a  fost desemnata de catre seful de agentie, sef de birou. Colega sa de serviciu – …….., care a inlocuit-o pe acest post, a constatat lipsa in gestiune.
     Persoana asigurata ……., posesor al politie Euroins seria RO/16/H16/DV, nr. 0001196495, incheiata la data de 21.03.2009, in valoare de 234 lei, a avut o dauna si a cerut asiguratorului sa fie despagubit. Cu aceasta ocazie s-a constatat ca polita apare in evidente ca neemisa. S-au verificat apoi toate politele aflate in gestiune, constatandu-se ca si alte polite, precum cele mentionate mai sus, sunt in aceeasi situatie.
     In cauza penala de fata a fost administrat urmatorul material probatoriu: in cursul urmaririi penale : declaratia invinuitei, fl. 7 ; declaratii martori, fl. 14,15 ; declaratie si angajament scrise de invinuita in cadrul anchetei administrative, fl. 17-19 ; xerocopie de pe polita de asigurare incheiata pe numele lui …….., fl. 21 ; contract de mandat, fl. 23 si urmatoarele, in cursul judecatii : declaratie testimoniala, proces verbal din 12.05.2010, chitanta nr. 3 din 12.05.2010.
     Inculpata nu a fost prezenta in instanta, fiind plecata in strainatate. A fost reprezentata de aparator ales, av. Lacatusu S.
     Inculpata a fost citata atat la ultimul  domiciliu cunoscut cat si prin afisare la consilul Local Onesti conform art 177 alin 4 cod proc. pen.
     Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele :
     Potrivit contractului de mandat de la fl. 23 dosar parchet, incepand cu data de 26.11.2008 inculpata devine agent de asigurari, incasand primele de asigurare in cadrul societatii parte civila ………
     Asa cum rezulta din declaratia inculpatei coroborata cu declaratia martorei …., in perioada martie –mai 2009 ….. a incheiat mai multe polite de asigurare incasand suma de 2035 lei, bani pe care in loc sa-i depuna in contul bancar al societatii de asigurare i-a folosit in interes personal.
     In momentul in care numitul …., persoana asigurata a solicitat asiguratorului plata despagubirilor in temeiul politei de asigurare, incheiata in data de 21.03.2009, s-a constatat ca aceasta polita nu apare in evidentele firmei.Au fost verificate si celelalte polite, ocazie cu care s-a constat ca si alte polite sunt in aceasta situatie si lipsea din gestiune suma de 2035 lei.
     Inculpata si-a motivat actiunea prin faptul ca ar fi fost bolnava, necesitand o interventie chirurgicala si nu detine banii necesari.
     Aceasta a semnat un agajament de plata aratand ca va achita suma insusita din gestiunea societatii. In cursul judecatii a fost depusa dovada achitarii prejudiciului, respectiv proces verbal din 12.05.2010, chitanta nr. 3 din 12.05.2010.
     In drept fapta inculpatei de insusire si folosire in interes personal a unor sume de bani pe care le gestiona in calitate de functionar intruneste elementele constitutive ale infractiunii de « delapidare » prev. de art 2151 alin 1 cod pen.
       La individualizarea judiciara a pedepsei instanta va avea in vedere criteriile generale prev. de art 72 cod pen. : dispozitiile partii generale ale codului penal, limitele speciale de pedeapsa, gradul de pericol social al faptei savarsite, persoana infractorului, imprejurari care atenueaza raspunderea penala, urmand a aplica pedeapsa inchisorii orientata spre minimul special.
     Infractiunea dedusa judecatii a fost savarsita in forma continuata, prin mai multe actiuni la diverse intervale de timp dar in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale. Astfel, instanta urmeaza sa aplice prevederile art 41 alin 2 cod pen. In baza art. 71 Cod pen.  va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera a teza a II a si  litera b Cod penal.
     Fata de persoana inculpatei, infractor primar,atit udinea procesuala a acesteia, imprejurarea ca a achitat prejudiciul infractional,  instanta apreciaza ca scopul educativ al pedepsei prevazut de art 52 cod pen. poate fi atins si fara executare in regim de detentie, fiind indeplinite conditiile art 81 cod pen.
     Astfel, in baza art. 81 cod pen., va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o perioada compusa din pedeapsa ce va fi aplicata prin prezenta plus termenul de incercare de 2 ani stabilit in conditiile art 82 cod pen..
     In baza art. 359 Cod proc. pen.va atrage atentia inculpatei asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii in cazul in care va savarsi o noua infractiune in cursul termenului de incercare.
     In baza art. 71 al 5 cod pen., pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, va suspenda si executarea pedepselor accesorii.
     In baza art 14,346 alin 1 cod proc. pen. va lua act ca prejudiciul infractional a fost recuperat.
     Avand in vedere culpa procesuala a inculpatei , instanta, in baza art 191 alin 1 cod proc. pen. il va obliga pe acesta la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de 250 lei, din care 100 lei onorariu avocat din oficiu.
     Fata de imprejurarea ca aparatorul din oficiu a formulat cerere de studiere a dosarului, a fost prezent la  termene  de judecata precum si in conformitate cu prevederile art 3 din Protocolul privind stabilirea onorariilor pentru avocati care acorda asistenta juridica in materie penala, instanta va acorda 50 % din onorariul aparatorului din oficiu.
     In baza art 189 cod proc. pen. va dispune avansarea onorariului in cuantum de 50 % din onorariul  aparatorului din oficiu, av. …… din fondurile MJ catre BA Onesti.


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
     
     In baza art 2151 alin 1 cod pen. cu aplic. art 41 alin 2 cod pen., art 74 lit. a,b cod pen., 76 lit. d  cod pen. condamna pe inculpata ………., fiica lui ………, nascuta la data de ….. in ….., cu domiciliul in ……….., jud. Bacau, studii medii, fara antecedente penale, CNP 2……la pedeapsa inchisorii de 6 luni, sub aspectul savarsirii infractiunii de « delapidare ».
     In baza  art. 71 Cod pen. aplica inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera a teza a II a si  litera b Cod penal.
     In baza art. 81 cod pen., dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o perioada  de 2  ani si 6 luni termen de incercare stabilit in conditiile art 82 cod pen..
     In baza art. 359 Cod proc. pen. atrage atentia inculpatei asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii in cazul in care va savarsi o noua infractiune in cursul termenului de incercare.
      In baza art. 71 al 5 cod pen., pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, suspenda si executarea pedepselor accesorii.
     In baza art 14, 346 alin 1 cod proc. pen. ia act ca prejudiciul infractional a fost recuperat.
     In baza art 191 alin 1 cod proc. pen. obliga inculpata la plata sumei de 250 lei cheltuieli judiciare catre stat.
     In baza art 189 cod proc. pen. dispuna avansarea onorariului aparator din oficiu, in cuantum de 100 lei, av. ….. din fondurile MJ catre BA Onesti.
     Cu apel in 10 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica, azi 10.06.2010.

PRESEDINTE,                                                              GREFIER,   
 






Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Delapidare

Neasigurarea dreptului la aparare al inculpatului – motiv de desfiintare in recurs a sentintei instantei de fond - Decizie nr. 74 din data de 24.03.2010
Reducere cuantum despagubiri materiale. Legatura de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu. - Decizie nr. 31 din data de 15.02.2010
delapidare in forma continuata - Decizie nr. 32 din data de 05.11.2008
Lege penala mai favorabila. Apreciere in concret. - Decizie nr. 128/A din data de 10.03.2014
Infractiuni de delapidare si evaziune fiscala. Modalitatea de stabilire a prejudiciului. Nemotivare. Omisiunea de a raspunde motivelor de apel invocate sub acest aspect. Nelegalitate. - Decizie nr. 264 din data de 23.04.2009
deliapidare, fals intelectual - Sentinta penala nr. 1379 din data de 29.06.2010
- Sentinta penala nr. 1045 din data de 17.05.2010
- Sentinta penala nr. 345 din data de 15.02.2010
- Sentinta penala nr. 1142 din data de 31.05.2010
- Sentinta penala nr. 523 din data de 08.03.2010
SENTINTA PENALA NR. 83 - Hotarare nr. din data de 09.05.2007
Latura obiectiva a infractiunii de delapidare. Aplicarea art 13 Cp privind legea penala mai favorabila. Modificarea continutului notiunii de consecinte deosebit de grave prevazuta in art 146 Cp. Neaplicarea deciziei nr. VIII/ 5 februarie 2007 a ICCJ ... - Decizie nr. 252 din data de 22.04.2010
Delapidare. Cerere de schimbare a incadrarii in gestiune frauduloasa. Netemeinicie. Interzicerii ope legis a dreptului de a alege al persoanei condamnate la pedeapsa inchisorii. Neconcordanta acestei solutii cu jurisprudenta CEDO dedusa dinhotararea ... - Hotarare nr. 85 din data de 31.01.2007
delapidare - Hotarare nr. 247 din data de 23.04.2010
3. Probe - cuantumul despagubirilor civile acordate Prin sent. pen. nr. 1960/22.12.2003, Judecatoria Sector 3 Bucuresti a condamnat pe inculpatul B.A. in temeiul art. 215/1 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen. si art. 74 lit.a si art. 74 ... - Sentinta penala nr. 1960 din data de 22.12.2003
Infractiunea de delapidare. Elemente constitutive Infractiunea de delapidare este o infractiune de rezultat. - Sentinta penala nr. 80 A din data de 13.02.2009
actiune oblica/partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 589 din data de 15.03.2017
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 528 din data de 10.03.2017
actiune in anulare - Sentinta civila nr. 542 din data de 09.03.2017
actiune pauliana - Sentinta civila nr. 678 din data de 28.03.2017