InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Art. 215, 290 C.p.

(Sentinta penala nr. 299 din data de 06.05.2010 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Delapidare | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

ROMANIA
JUDECATORIA ONESTI
DOSAR NR.  4283/270 /2009
Inreg. 08.07.2009                                                                   art. 215, 290 Cod penal

SENTINTA PENALA Nr. 299
      Sedinta publica din data de   06.05.2010
      Completul de judecata format din:
      Presedinte  LILIANA MIRELA PUSCASU
      Grefier ENACHE GABRIEL

Ministerul Public a fost reprezentat de procuror  Vicentiu Craciunel Antohi

       Pe rol judecarea actiunii penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatilor ….. si …….     trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor  prevazute de art. 215, 290 Cod penal.
       La apelul nominal facut in sedinta publica au  raspuns av.  din oficiu … pentru inculpata …  si av.  ….. pentru inculpatul …..
       Procedura legal indeplinita.
       S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta,  care invedereaza instantei comunicarea raportului de expertiza medico-legala si atasarea sentintei penale nr. 1020/2006, pronuntata de Judecatoria Onesti in dosarul nr. 2603/2006, dupa care;
       Avocat …. solicita refacerea raportului de expertiza intrucat nu s-a raspuns obiectivului privind legatura de cauzalitate dintre antecedentele psihiatrice ale inculpatei si faptele comise.
       Procurorul, nu se opune refacerii expertizei.
       Instanta respinge cererea privind refacerea expertizei, aceasta raspunzand obiectivelor stabilite.
       Reprezentantul Parchetului si aparatorii inculpatilor au precizat ca nu au alte cereri.
       Nemaifiind cereri de formulat si probe de administrat instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul in dezbateri.
       Procurorul, prezentand situatia de fapt retinuta prin actul de sesizare, apreciaza ca cu probatoriul administrat in cauza au fost dovedite vinovatia si faptele inculpatilor motive pentru care solicita condamnarea inculpatei …. la pedeapsa inchisorii, cu executare in regim privativ de libertate. In ceea ce priveste pe inculpatul ……. a solicitat condamnarea acestuia la pedeapsa inchisorii, cu suspendarea conditionata a executarii acesteia. I se va aplica si pedeapsa accesorie a interzicerii exercitiului drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal, executare ce va fi suspendata in conditiile art. 71 alin. 5 Cod penal.  Vor fi obligati  inculpatii la despagubiri civile conform adreselor si la cheltuieli judiciare catre stat.
       Avocat …, pentru inculpata …… , arata ca aceasta a fost trimisa in judecata pentru o fapta pe care nu a comis-o. Ea a recunoscut ca a lucrat la o societate comerciala al carui contabil era coinculpatul ….., i-a solicitat acestuia adeverinta de salariat pentru a obtinerea unui imprumut bancar si prin plata ratelor lunare apreciaza ca lipseste intentia de a frauda societatea bancara si nu exista prejudiciu. Mai mult inculpata are probleme psihice, tulburari de personalitate si desi pastreaza discernamantul faptelor. Pentru toate aceste considerente solicita achitarea inculpatei, iar in cazul in care se va retine vinovatia solicita aplicarea unei pedepsei orientate spre minim, lasand la aprecierea instantei modalitatea de individualizare. Cu onorariu din fondurile Ministerului Justitiei.
       Av. ….., pentru inculpatul …… a solicitat instantei sa aiba in vedere ca faptele au fost dovedite si recunoscute, ca inculpatul a avut doar intentia de a o ajuta pe inculpata ……., astfel ca se va face aplicarea dispozitiilor art. 81 Cod penal. Se va constata ca prejudiciul este recuperat, urmand ca onorariul sa fie achitat din fondurile Ministerului Justitiei.
       
                                                   INSTANTA ,

               Deliberand  asupra cererii de  fata, constata  ca:
               Prin rechizitoriul nr. 286/P/2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti au fost trimisi in judecata ,in stare de libertate , inculpata ….,  fiica lui ….., nascuta la data de .. in ……, jud. Bacau, domiciliata in ……, jud. Bacau ….  , recidivista, CNP-  ……..  , cercetata pentru comiterea infractiunii de inselaciune in forma continuata   prev. si ped. de art. 215  alin. 1 ,2,3 Cod Penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod Penal si art. 37 lit. a Cod Penal si ……., fiul lui  ….., nascut la data de …….. in …, jud. Bacau, domiciliat in ……, jud. Bacau,, si fara forme legale in …….., jud. Bacau, studii medii ….. fara antecedente penale, CNP-  ……. , cercetat pentru comiterea infractiunilor de complicitate la inselaciune in forma continuata   prev. si ped. de art.26 rap. la  215  alin. 1 ,2,3 Cod Penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod Penal  si fals in inscrisuri sub semnatura privata prev. si ped. de art. 290 Cod Penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod Penal .
           In esenta, prin actul de sesizare al instantei s-a retinut ca inculpata ….., la data de 19.04.2007 a obtinut un credit de la Citi Bank Romania in suma de 10.500 lei, iar la data de 10.12.2008 a mai incercat sa obtina o refinantare in suma de 9.000 lei, inducand in eroare, prin prezentarea unor acte false,  iar inculpatul ….., in luna aprilie 2007 si decembrie 2008 a intocmit in fals contracte de munca, adeverinte de salariat, fisa fiscala, pentru coinculpata ……...
            In faza de urmarire penala si in faza de judecata a fost administrat urmatorul probatoriu : sesizare  parte vatamata  , acte false, raport constatare tehnico-stiintifica grafica, angajament de plata, contracte de vanzare-cumparare cu plata in rate,  ,contract de munca   , adrese banci , declaratii martori, declaratii invinuiti, declaratie inculpata.         
          Situatia de fapt retinuta in rechizitoriu a rezultat din coroborarea probelor administrate in faza de urmarire penala , materializate in: declaratiile invinuitilor, declaratii martori,  inscrisuri false , procesele verbale de constatare.
         Examinand ansamblul materialului probator administrat in cauza in ambele faze ale procesului penal, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
          La data de 19.04.2007 inculpata .. a solicitat, iar ulterior a obtinut un credit pentru nevoi personale, in suma de 10.500 lei de la CITI BANK ROMANIA S.A. – Agentia Onesti.
        In prealabil i s-au solicitat urmatoarele acte: copie de pe cartea de identitate, completarea cererii de credit, adeverinta de salariat  copie certificata de pe contractul de munca, copie factura utilitati, copie dupa decizia si talonul de pensie.
     Inculpata era pensionara dar avand o pensie mica nu a putut obtine creditul.
     In aceasta situatie a apelat la complicitatea inculpatului …., contabil la SC ….SRL …., care a intocmit in fals contractul de munca adeverinta de salariat si un act aditional la contractul de munca ( filele 45, 44, 43 dosar).
        Din actele false rezulta ca in mod nereal ca …… ar fi salariata la SC …… SRL …. Actele false au fost prezentate de ……. functionarilor bancii, care indusi  in eroare i-au acordat creditul.
     La data de  11.11.2008 …. a solicitat refinantarea creditului initial cu suma de 9.000 lei.
     Din nou a beneficiat de complicitatea inculpatului ………, care i-a intocmit in fals un contract de munca certificat de angajator, adeverinta de salariat si copie fiscala.
     Efectuand verificari, banca a constatat ca …. nu avea calitatea de salariat, refuzand astfel refinantarea creditului si a sesizat organele de politie.
     Prin adresa nr. 380 din 29.06.2009 Citi Bank Romania SA se constituie parte civila  cu suma de 7.327,60 lei din care 6525,22 lei imprumut nerestituit, diferenta reprezentand dobanda, penalizarile si comisioanele.
          Situatia de fapt retinuta a fost confirmata prin probele administrate nemijlocit in fata instantei, respectiv declaratia inculpatei ,  ,declaratiile martorilor, etc.,
             In raport cu aceasta situatie de fapt, in ceea ce priveste incadrarea juridica, instanta a retinut urmatoarele:
               In drept, fapta inculpatei ……   de a   induce in eroare unitatea bancara CITI BANK ROMANIA S.A.   prin prezentarea unor adeverinte de venit false in vederea incheierii unor contracte de credit si obtinerii unor sume de bani, actiune care a fost dusa pana la capat intruneste elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune prev. de art. 215 alin.1 Cp.
              Sub aspectul laturii obiective exista o actiune de inducere in eroare a partii vatamate prin prezentarea ca adevarata a unor imprejurari false, respectiv veniturile inculpatei care solicita creditul, locul de munca si situatia financiara a acesteia  .
               Sub aspectul laturii subiective, inculpata a  actionat cu intentie directa urmarind si scopul special prevazut de lege, respectiv obtinerea unui folos material injust pentru sine  .
               In ceea ce priveste rezultatul pagubitor, instanta apreciaza ca acesta se produce la momentul in care persoana care contracteaza creditul fara a indeplini conditiile legale primeste suma de bani convenita. In speta, acest rezultat  s-a produs atunci cand inculpate a primit sumele de bani solicitate.
              Instanta constata ca actiunea inculpatei se circumscrie si alineatului 2 ,al infractiunii , pentru savarsirea inselaciunii fiind folosite mijloace frauduloase – respectiv utilizarea unor inscrisuri false. De asemenea, sunt indeplinite si conditiile prevazute de al. 3, inducerea in eroare fiind utilizata la incheierea unui contract de credit.
          De asemenea, in ceea ce-l priveste pe inculpatul  ......  in drept, fapta acestuia de a inlesni cu intentie, savarsirea infractiunii de inselaciune de catre  inculpata ........  , intruneste elementele constitutive ale infractiunii de complicitate la inselaciune prev. de art. 26  rap. la art. 215 al. 1,2,3 Cp, iar fapta acestuia de a intocmi in fals , contracte de munca, adeverinte de salariat , fisa fiscala pentru coinculpata ........, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de “ fals  fals in inscrisuri sub semnatura privata prev. si ped. de art. 290 Cod Penal  .     
         Sub aspectul laturii obiective, exista o actiune de falsificare a unor inscrisuri sub semnatura privata – respectiv cereri acordare credit, adeverintele de venit ,etc. 
         Sub aspectul laturii subiective, inculpatul …… au actionat cu intentie directa, fiind indeplinita si conditia referitoare la existenta scopului producerii de consecinte juridice.
            De asemenea, instanta va retine ca inculpatii Frangulea George au savarsit faptele  si in forma continuata , facandu-se aplicarea art. 41 al. 2 Cp.
             Identificata si interogata in conformitate cu dispozitiile art. 323 Cod procedura penala, inculpata  …..  , asistata de catre un aparator din oficiu , a avut o pozitie   sincera. Astfel, aceasta a recunoscut comiterea   faptei, precizand ca este cu plata ratelor la zi si ca a solicitat creditul in vederea efectuarii unei operatii medicale.
                Desi a fost legal citat si s-au emis si mandate de aducere ,inculpatul …..  nu a putut fi identificat si audiat in cauza , din procesele-verbale de   executare a mandatelor de aducere rezultand ca acesta nu mai locuieste la adresele indicate in faza de urmarire penala  de circa  .  Din acest motiv, instanta a dispus in conf. cu dispoz. Art. 177 alin. 4 C.P.P. citarea inculpatului si prin afisare la sediul Consiliului Local ……..  De asemenea , inculpatul a fost reprezentat de un aparator din oficiu, asigurandu-i-se toate garantiile procesuale.
              Fiind administrate probe concludente si pertinente in cauza din care rezulta vinovatia inculpatilor in comiterea infractiunilor deduse judecatii, se va dispune condamnarea acestora.
               La individualizarea judiciara a pedepselor ce vor fi aplicate  inculpatilor  …….  si ….    instanta va tine seama de criteriile legale de individualizare prev. de art.72 c.p., respectiv limitele de pedeapsa prevazute in partea speciala , gradul de pericol social al faptelor savarsite, persoana inculpatei, imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
              Faptele inculpatei …….  prezinta pericol social deoarece aceasta , prin actele ei a adus atingere relatiilor sociale cu caracter patrimonial care implica increderea si buna-credinta a celor ce intra in aceste relatii.
         La stabilirea pedepsei  aplicate ,instanta va lua in considerare si persoana     inculpatei , care a avut o atitudine sincera , s-a prezentat in instanta si a achitat o parte din ratele de la banca,    si ca a comis fapta in timpul termenului de incercare   . Astfel, din fisa de cazier judiciar a inculpatei rezulta ca  aceasta a fost condamnata prin sentinta penala nr. 1020/13.09.2006  a Judecatoriei Onesti, ramasa definitiva prin neapelare   la o pedeapsa  2 ( doi) ani inchisoare , motiv pentru care la aplicarea pedepsei se va retine si starea de recidiva postcondamnatorie prev. de art. 37 alin. a Cod Penal.
             In cauza a fost solicitata de catre inculpata …….  si admisa de catre instanta si o expertiza medico-legala psihiatrica . Potrivit raportului de expertiza medico-legala psihiatrica ( fila 61 dosar) inculpata prezinta diagnosticul “ tulburare de personalitate de tip conversiv si pastreaza discernamantul asupra faptelor si consecintelor acestora.
                 Instanta apreciaza ,pentru motivele aratate in alin.precedent ca , in vederea atingerii scopului pedepsei , asa cum acesta este stabilit prin dispoz. Art. 52 C.P., este necesara aplicarea unei pedepse cu inchisoarea,  pentru atingerea scopului sanctionator ,preventiv si de reeducare.                                                               
              Astfel, pentru savarsirea infractiunii  de inselaciune in forma continuata prev. de art. 215  alin. 1,2,3  Cod Penal , cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod Penal  urmeaza a condamna inculpata ……..  la   o pedeapsa de  1(un) an inchisoare , coborand  pedeapsa sub  minimul prev. de lege, prin retinerea recidivei prev. de art. 37 lit.a Cod Penal si a circumstantelor atenuante prev. de art. 74 alin. 1 lit c si art. 76 alin. 1 lit. c Cod Penal , respectiv pozitia sincera , prezentarea in fata instantei si achitarea unei parti din prejudiciu. 
             Avand in vedere faptul ca inculpata a comis fapta din prezentul dosar  in perioada termenului de incercare de 4 ani     , termen stabilit prin sentinta penala nr. 1020/13.09.2006  a Judecatoriei Onesti, ramasa definitiva prin neapelare   , instanta va dispune revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii de 2 (doi) ani  inchisoare   aplicata inculpatei …… prin sentinta penala sus aratata, urmand ca inculpata sa execute in intregime aceasta pedeapsa.   Se va adauga aceasta pedeapsa la pedeapsa de 1( un) an  inchisoare, aplicata prin prezenta hotarare  ,  potrivit dispozitiilor art.83 Cod Penal ,urmand ca inculpata sa execute pedeapsa rezultanta de  3(trei) ani inchisoare in regim de detentie.
             In  ceea ce il priveste pe inculpatul …… , faptele comise de acesta  prezinta pericol social deoarece inculpatul , prin actele lui a adus atingere relatiilor sociale cu caracter patrimonial care implica increderea si buna-credinta a celor ce intra in aceste relatii.
         La stabilirea pedepselor aplicate instanta va lua in considerare si persoana    inculpatului , care nu a mai fost condamnat anterior  ( asa cum rezulta din fisa de cazier judiciar) si a avut o atitudine sincera in faza de urmarire penala  ,  recunoscand ca a falsificat documente si a inlesnit savarsirea infractiunii de inselaciune de catre  inculpata …  .
            Instanta apreciaza ,pentru motivele aratate in alin.precedent ca , in vederea atingerii scopului pedepsei , asa cum acesta este stabilit prin dispoz. Art. 52 C.P., este necesara aplicarea unor pedepse cu inchisoarea,  pentru atingerea scopului sanctionator ,preventiv si de reeducare.                                                               
              Astfel, pentru savarsirea infractiunii  de complicitate la inselaciune in forma continuata prev. de art. 26 rap. la art. 215  alin. 1,2,3  Cod Penal , cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod Penal  urmeaza a condamna inculpatul  ………  la   o pedeapsa de  2(doi) ani inchisoare , coborand  pedeapsa sub  minimul prev. de lege, prin retinerea   circumstantelor atenuante prev. de art. 74 alin. 1 lit a si art. 76 alin. 1 lit. c Cod Penal , respectiv lipsa antecedentelor penale ale inculpatului  . 
              De asemenea, pentru savarsirea   infractiunii de fals material in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata prev. de art. 290  Cp cu aplicarea art.41. al.2 Cod Penal urmeaza a condamna aceeasi inculpata la   o pedeapsa de 2 (doua) luni inchisoare , pornind de la minimul special prev. de lege si coborand pedeapsa sub  minimul prev. de lege, prin retinerea   circumstantelor atenuante prev. de art. 74 alin. 1 lit a si art. 76 alin. 1 lit. c Cod Penal , respectiv lipsa antecedentelor penale ale inculpatului  . 
          Avand in vedere ca infractiunile deduse judecatii au fost comise de catre inculpat inainte de a fi fost condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele, se constata ca sunt aplicabile dispozitiile art. 33 lit. a C.p. ce reglementeaza concursul real de infractiuni.
          In baza art. 33 lit. a, art. 34 lit. b C. pen., vor fi  contopite pedepsele mai sus aplicate inculpatului in pedeapsa cea mai grea aceea de 2( doi) ani inchisoare, ce va fi si pedeapsa rezultanta ce urmeaza a fi executata de catre inculpat.
            In ceea ce priveste individualizarea executarii pedepsei, instanta retine ca, in cauza, sunt indeplinite conditiile pentru incidenta institutiei suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prevazute la art. 81 C.pen. Astfel, pedeapsa aplicata de instanta este mai mica de 3 ani inchisoare, inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, asa cum rezulta din cazierul judiciar depus la dosar si, tinand cont de circumstantele savarsirii faptei, precum si de circumstantele personale ale inculpatului, analizate mai sus, instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia. 
           In consecinta, in temeiul art. 81 raportat la art. 82 C.pen., va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe perioada unui termen de incercare de 4 ani  .
           In baza art. 359 C.proc.pen., raportat la art. 83 C.pen., va atrage atentia celui condamnat asupra dispozitiilor a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
           In ceea ce ii priveste pe ambii inculpati ,se va face aplicarea art. 64 lit. a, teza II si lit. b Cod penal, pe durata prev. de art. 71 Cod penal. Astfel, in ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta apreciaza avand in vedere cauza “Sabou si Pircalab contra Romaniei “ca pentru a se interzice drepturile accesorii prevazute de lege trebuie sa existe o nedemnitate in exercitarea acestor drepturi. Instanta retine ca natura faptelor savarsite, reflectand o atitudine de sfidare de catre inculpat a unor valori sociale importante, releva existenta unei nedemnitati in exercitarea drepturilor de natura electorala prevazute de art.71 Cp- 64 lit. a teza a II-a lit.b. Prin urmare, dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice sau de a ocupa o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat vor fi interzise pe durata executarii pedepsei. In ceea ce priveste dreptul de a alege, avand in vedere cauza Hirst contra Marii Britanii, prin care Curtea Europeana a statuat ca interzicerea automata a dreptului de a participa la alegeri, aplicabila tuturor detinutilor condamnati la executarea unei pedepse cu inchisoarea, desi urmareste un scop legitim, nu respecta principiul proportionalitatii, reprezentand, astfel, o incalcarea a art. 3 Protocolul 1 din Conventie, instanta apreciind ca, in raport de natura infractiunilor savarsite de inculpati, acestia nu sunt nedemni sa exercite dreptul de a alege, motiv pentru care nu le va interzice exercitiul acestui drept.   Totodata,  in temeiul art. 71 alin. 5 C.pen. in ceea ce il priveste pe inculpatul ………..  va suspenda executarea pedepselor accesorii prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si b din C. pen   pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.
             Sub aspectul laturii civile , se va constata ca partea vatamata   CITI BANK ROMANIA S.A  BUCURESTI, prin reprezentant legal , s-a constituit parte civila impotriva inculpatilor cu suma de  7327,60 lei  reprezentand imprumut nerestituit  si  vazand ca sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale prevazute de art. 998-999 Cod civil (fapta ilicita a inculpatei si legatura de cauzalitate dintre fapta si prejudiciu), in baza art. 14 si art. 346 C.pr.pen. si avand si angajamentul inculpatei in sensul de a achita prejudiciul cauzat, instanta va admite actiunea civila si va obliga   inculpatii la plata in solidar  a despagubirilor civile catre aceasta parte civila , in cuantumul solicitat.
            Totodata,   in baza art. 14 alin.3 lit. a  Cod Procedura Penala si art. 346 Cod Procedura Penala va desfiinta in totalitate   adeverinta de salariu   ,contractul individual de munca si actul aditional la contractul de munca intocmite de catre inculpatul …….. ( filele 43, 44, 45 dosar u.p.).
            Se va dispune plata din fondul Ministerului Justitiei catre B.A. Bacau a onorariilor pentru avocatii desemnati din oficiu  .
          Ca o consecinta a condamnarii, inculpatii vor fi obligati si la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in faza de urmarire penala si in faza de judecata.
        
       Pentru aceste motive,
       In numele legii
       HOTARSTE
       
                     1.    In baza art. 215 alin. 1,2,3     Cod Penal  ,cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod Penal si art. 37 lit. a Cod Penal  raportat la art. 74 alin. 1 lit. c Cod Penal , cu aplicarea art. 76 alin. 1 lit. c Cod Penal  condamna  pe inculpata   …. , fiica lui …., nascuta la data de …. in .., jud. Bacau, domiciliata in ……, jud. Bacau necasatorita, pensionara  , recidivista, CNP-  …….  la o pedeapsa de :
*     --  1 (un) an inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de „inselaciune in forma continuata”.
                      In temeiul art.83 Cod Penal dispune revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii de 2 (doi) ani   inchisoare  aplicata inculpatei ……..  prin sentinta penala nr. 1020/13.09.2006  a Judecatoriei Onesti, dosar nr. 2603/2006, ramasa definitiva prin neapelare   ,urmand ca inculpata   ……   sa execute in intregime aceasta pedeapsa. Adauga aceasta pedeapsa la pedeapsa de 1 ( un ) an inchisoare, aplicata prin prezenta hotarare.                                                                                       
                     Inculpata …..    va executa pedeapsa rezultanta de: 
*   3 (trei) ani inchisoare , in regim de detentie.
                  In baza art. 71 alin.2 Cod Penal aplica inculpatei …..   pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a  teza a II a si lit.b Cod Penal.
                2.    In baza art. 26 rap. la art. 215 alin. 1,2,3     Cod Penal  ,cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod Penal    raportat la art. 74 alin. 1 lit. a Cod Penal , cu aplicarea art. 76 alin. 1 lit. c Cod Penal  condamna  pe inculpatul   …, fiul lui  ., nascut la data de ….. in …., jud. Bacau, domiciliat in ……, jud. Bacau,, si fara forme legale in ….. jud. Bacau, studii medii contabil fara antecedente penale, CNP-  ………    la o pedeapsa de :
*     --  2 (doi) ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de „complicitate la inselaciune in forma continuata”.
                  In baza art. 290   Cod Penal  ,cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod Penal   raportat la art. 74 alin. 1 lit. a Cod Penal , cu aplicarea art. 76 alin. 1 lit. e Cod Penal  condamna  pe acelasi inculpat la o pedeapsa  de :
*   -- 2 ( doua) luni , pentru savarsirea infractiunii de „fals in inscrisuri sub semnatura privata”.
                 
               In baza art. 33 lit. a  Cod Penal si art.34 lit. b Cod Penal contopeste pedepsele aplicate si inculpatul  …….. executa pedeapsa cea mai grea de :
                          --  2 (doi) ani inchisoare    .
                         In baza art. 71 alin.2 Cod Penal aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a  teza a II a si lit.b Cod Penal.
                        In baza art. 81 Cod Penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 4(patru) ani   reprezentand termen de incercare, potrivit art. 82 Cod Penal.
                        In baza art. 71 alin.5 Cod Penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei suspenda inculpatului …… si executarea pedepselor accesorii.
                       Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 Cod Penal in conditiile art. 359 Cod procedura penala privind revocarea suspendarii.
                      In baza art. 14 alin.3 lit. a  Cod Procedura Penala si art. 346 Cod Procedura Penala se vor desfiinta in totalitate adeverinta de salariu   ,contractul individual de munca si actul aditional la contractul de munca intocmite de catre inculpatul ….. ( filele 43, 44, 45 dosar u.p.)
                    In temeiul art. 14 alin.3 litera b si art.346 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art.998 si 1003 Cod Civil admite  actiunea civila formulata de catre partea civila CITI BANK ROMANIA S.A. BUCURESTI ,prin reprezentant si obliga inculpatii la plata in solidar a sumei de 7327,60 lei reprezentand imprumut nerestituit .
                   In temeiul art. 189 Cod procedura penala dispune plata din fondul Ministerului Justitiei catre B.A. Bacau a sumei de 600 lei   reprezentand onorarii pentru avocatii desemnati din oficiu (…...  -300 lei si …...-300 lei).
                 In temeiul art. 191 alin 2 Cod Procedura Penala obliga inculpata …….    la plata sumei de 716 lei reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat in faza de urmarire penala( 80 lei) si in faza de judecata (636 lei) din care suma de 136 lei , contravaloarea expertizei medico-legale se va vira in contul RO 92TREZ0615041XXX000436 deschis la Trezoreria Bacau, pentru Spitalul Judetean de Urgenta Bacau.
                 In temeiul art. 191 alin 2  Cod Procedura Penala obliga   inculpatul …… la plata sumei de 580 lei reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat in faza de urmarire penala( 80 lei) si in faza de judecata (500 lei).
            Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare.
            Pronuntata in sedinta publica, azi 06.05.2010
       
       PRESEDINTE                                                                                      GREFIER
LILIANA MIRELA PUSCASU                                                                ENACHE GABRIEL


.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Delapidare

Neasigurarea dreptului la aparare al inculpatului – motiv de desfiintare in recurs a sentintei instantei de fond - Decizie nr. 74 din data de 24.03.2010
Reducere cuantum despagubiri materiale. Legatura de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu. - Decizie nr. 31 din data de 15.02.2010
delapidare in forma continuata - Decizie nr. 32 din data de 05.11.2008
Lege penala mai favorabila. Apreciere in concret. - Decizie nr. 128/A din data de 10.03.2014
Infractiuni de delapidare si evaziune fiscala. Modalitatea de stabilire a prejudiciului. Nemotivare. Omisiunea de a raspunde motivelor de apel invocate sub acest aspect. Nelegalitate. - Decizie nr. 264 din data de 23.04.2009
deliapidare, fals intelectual - Sentinta penala nr. 1379 din data de 29.06.2010
- Sentinta penala nr. 1045 din data de 17.05.2010
- Sentinta penala nr. 345 din data de 15.02.2010
- Sentinta penala nr. 1142 din data de 31.05.2010
- Sentinta penala nr. 523 din data de 08.03.2010
SENTINTA PENALA NR. 83 - Hotarare nr. din data de 09.05.2007
Latura obiectiva a infractiunii de delapidare. Aplicarea art 13 Cp privind legea penala mai favorabila. Modificarea continutului notiunii de consecinte deosebit de grave prevazuta in art 146 Cp. Neaplicarea deciziei nr. VIII/ 5 februarie 2007 a ICCJ ... - Decizie nr. 252 din data de 22.04.2010
Delapidare. Cerere de schimbare a incadrarii in gestiune frauduloasa. Netemeinicie. Interzicerii ope legis a dreptului de a alege al persoanei condamnate la pedeapsa inchisorii. Neconcordanta acestei solutii cu jurisprudenta CEDO dedusa dinhotararea ... - Hotarare nr. 85 din data de 31.01.2007
delapidare - Hotarare nr. 247 din data de 23.04.2010
3. Probe - cuantumul despagubirilor civile acordate Prin sent. pen. nr. 1960/22.12.2003, Judecatoria Sector 3 Bucuresti a condamnat pe inculpatul B.A. in temeiul art. 215/1 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen. si art. 74 lit.a si art. 74 ... - Sentinta penala nr. 1960 din data de 22.12.2003
Infractiunea de delapidare. Elemente constitutive Infractiunea de delapidare este o infractiune de rezultat. - Sentinta penala nr. 80 A din data de 13.02.2009
actiune oblica/partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 589 din data de 15.03.2017
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 528 din data de 10.03.2017
actiune in anulare - Sentinta civila nr. 542 din data de 09.03.2017
actiune pauliana - Sentinta civila nr. 678 din data de 28.03.2017