InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Infractiuni

(Sentinta penala nr. 164 din data de 16.12.2009 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

SENTINTA PENALA  Nr. 521
Sedinta publica de la 16 Decembrie 2009
Completul compus din:
PRESEDINTE
Grefier
MINISTERUL PUBLIC : reprezentat de procuror
Pe rol judecarea cauzei penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe linga Judecatoria Moinesti privind pe inculpatul N. V., care a fost trimis in judecata pentru savirsirea infractiunii de lovire sau alte violente (art. 180 Cp.).
Dezbaterile s-au desfasurat in conformitate cu prevederile artr.304 Cod pr.penala in sensul ca au fost intregistrate si stocate pe suport magnetic.
La apelul nominal facut in sedinta publica s-a prezentat partea vatamata P. N. si av.P. M. din oficiu pentru inculpat ,lipsind fiind celelalte parti.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care procurorul, aparatorul inculpatului si partea vatamata arata ca nu mai au de formulat alte cereri.
Nemaifiind cereri de formulat si probe de administrat instanta constata terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvintul in dezbateri.
Procurorul avind cuvintul expune pe scurt situatia de fapt, arata ca din probele administrate in cauza rezulta vinovatia inculpatului, motiv pentru care solicita condamnarea lui la pedeapsa inchisorii cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
In temeiul art. 359 c.p.p. solicita a se atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83 cp..
Inculpatul sa fie obligat la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
Partea vatamata P. N. solicita condamnarea inculpatului si obligarea lui la plata despagubirilor civile.
Avocat P. M. , aparatorul inculpatului, arata ca achieseaza la concluziile procurorului si solicita a se aplica inculpatului o pedeapsa orientata spre minimul prev. de lege.in ceea ce priveste pretentiile solicita admiterea lor in masura dovedirii. Solicita onorariul din fondurile MJ.
INSTANTA - deliberand -
2
Asupra cauzei penale de fata,
Constata ca prin rechizitoriul nr.874/P/2009 al Parchetului Momesti, jud. Bacau si inregistrat sub nr.3866/260/2009 pe rolul Judecatoriei Moinesti, a fost trimis in judecata inculpatul N. V. , pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.180 alin.2 Cod penal si art.181 alin.l Cod penal, cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal.
in actul de sesizare a instantei se arata ca inculpatul in ziua de 21.03.2009 a lovit pe partile vatamate P. N. si P. M. , cauzandu-le leziuni corporale pentru care au necesitat un numar de 24-25 zile ingrijiri medicale cu spitalizare si respectiv 11-12 zile ingrijiri medicale fara spitalizare.
Din probatoriul administrat in cauza, materialul de urmarire penala si declaratiile date in faza de cercetare judecatoreasca, instanta a retinut urmatoarele:
Pe un fond conflictual mai vechi in legatura cu stabilirea hotarelor intre proprietati , P. N. a mers la data de 21.03.2009 la gradina in vederea curatirii unor pruni.
Sotia sa , P. M. s-a deplasat si ea catre aceeasi proprietate pentru a-si ajuta sotul, fiind insotita de trei caini de talie mica.
Inculpatul N. V.a fost deranjat de zgomotul cainilor si a inceput sa ii loveasca. Reprosandu-i comportamentul, partea vatamata P. M. a fost lovita de inculpat cu o piatra in zona capului.
Observand ce se intampla si ca sotia sa deja isi pierduse constiinta , partea vatamata P. N. a venit in ajutorul acesteia.
Astfel N. V. a lovit pe P. N. initial in zona ochiului stang si apoi in momentul cand s-a dezechilibrat i s-au aplicat lovituri cu picioarele in zona toracica.
Cand incerca sa ii respinga atacul, P. N. a fost muscat de catre inculpat de mana.
Auzind scandal la proprietatea partilor vatamate , S. E. si A. V. care se aflau in vizita la partea vatamata au urcat catre locul incidentului si au observat cum cele doua parti vatamate erau lovite . Nu au indraznit sa intervina dar au sunat la politia din localitate si la salvare.
Martora N. M. a confirmat inceperea conflictului pe care i 1-a semnalat fiica sa ctax nu a observat cele intamplate deoarece s-a retras in casa.
Pentru loviturile primite numitului P. N. i-au fost necesare un numar de 24-25 zile ingrijiri medicale , fiind spitalizat la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti iar partii vatamate Popa Maria a necesitat un numar de 11-12 zile ingrijiri medicale , conform certificatelor medicale aflate la
Legal citat inculpatul nu s-a prezentat in instanta.
Vinovatia acestuia a fost dovedita prin audierea martorilor N. M., S. E.,A. V. ,certificatele medico-legale ale partilor vatamate (filele 17-19 dosar).
Situatia de fapt fiind dovedita , in drept fapta inculpatului N. V. care in ziua de 21.03.2009 a lovit pe partile vatamate P. N. si P. M. , cauzandu-le
3
leziuni corporale pentru care au necesitat un numar de 24-25 zile ingrijiri medicale cu spitalizare si respectiv 11-12 zile ingrijiri medicale fara spitalizare , intruneste elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de art. 180 alin.2 Cod penal si art. 181 alin.l Cod penal , pentru care se va dispune pedepse cu amenda penala si inchisoare.
Deoarece faptele sunt in concurs real , inculpatul nefiind condamnat pentru niciuna din prezenta , ii vor fi aplicabile prevederile art.33 lit a si 34 lit .d Cod penal.
La individualizarea pedepsei conf. art.72 C.pen. se va tine seama de gradul de pericol social al infractiunilor , de modalitatea de savarsire dar si de persoana inculpatului care a ignorat cercetarea judecatoreasca dar este la prima incalcare a legii penale.
Partea vatamata N. M. s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 20.000 lei daune morale si 10.000 lei despagubiri civile.
Partea vatamata N. N. a avut pretentii civile in suma de 5000 lei despagubiri si 20.000 lei daune morale.
N. M. a dovedit suma de 39 lei prin chitanta de la filai 9 dosar si N. N. suma de 97,20 lei ,reprezentand insumarea cheltuielilor cu consultul (filele 19, 58 dosar).
Potrivit art. 998 C.civ., orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-1 reface, iar potrivit art. 999 C.civ., omul este responsabil nu numai pentru prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si pentru prejudiciul cauzat prin imprudenta sau neglijenta sa.
In cauza sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale, respectiv fapta ilicita, prejudiciul material si moral produs partii civile, legatura de cauzalitate dintre fapta si prejudiciu si vinovatia inculpatului, motiv pentru care instanta va admite actiunea civila formulata de partea civila, insa numai in parte, pentru pretentiile dovedite.
Instanta retine ca dauna morala reprezinta in fapt acel prejudiciu produs ca urmare a atingerii unui drept extrapatrimonial sau intereselor extrapatrimoniale si neeconomice ale persoanei, lezand asa - zisele drepturi ale personalitatii, sau rezultatul daunator direct, de natura nepatrimoniala al unei fapte ilicite si culpabile prin care se aduce atingere valorilor si drepturilor extrapatrimoniale care sunt strans legate de personalitatea umana.
Prejudiciile morale sunt cele care rezulta din vatamarea unui interes personal nepatrimonial.
Ele nu sunt susceptibile de evaluare baneasca.
Astfel sunt: moartea, atingerile aduse integritatii fizice, sanatatii sau altor atribute ale personalitatii, cum ar fi , spre pilda, onoarea si reputatia.
Asemenea prejudicii nu exclud, in mod necesar, cauzarea lor prin contact corporal. De pilda, durerea suferita de pe urma unei raniri sau loviri este un prejudiciu moral.
4
Daunele morale au fost clasificate astfel: daune morale constand in dureri fizice sau psihice numite pretium doloris; suferintele psihice determinate de cauzarea mortii unei persoane iubite sau a unei rude apropiate, ori de ranirea, mutilarea, desfigurarea sau imbolnavirea grava a acesteia sunt denumite si prejudicii prin ricoseu, iar despagubirea datorata pentru repararea acestora se numeste pretium affectionis;
Prejudiciul estetic cuprinde toate vatamarile si leziunile ce aduc atingeri armoniei fizice sau infatisarii persoanei, despagubirile datorate pentru a-1 repara denumindu-se "pretium pulchritudinis"; Prejudicul de agrement reprezinta restrangerea posibilitatilor victimei de a se bucura de viata, de a avea parte din plin de satisfactii materiale si spirituale pe care aceasta i le poate oferi
Astfel s-a aratat ca "alaturi de munca trebuie neaparat avute in vedere si alte aspecte ce dau vietii culoare si valoare cum sunt: cultura, sportul, ocupatiile dezinteresate referitoare la familie si societate, deoarece incapacitatea de munca nu poate reprezenta toata paguba si, deci, trebuie avut in vedere si asa-zisul prejudiciu de agrement.
Se va tine seama la admiterea daunelor morale ca loviturile primite de partile vatamate le-au cauzat suferinte deosebite fizice , de varsta inaintata a acestora , sechelele ramase si mai ales ca deja sufereau de boli cronice , conditie in care acestea se pot agrava in urma traumatismelor.
Conform art.52 Cod penal rolul educativ al pedepsei se poate realiza si fara privare de libertate.
Vor fi interzise inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a 2a ,b Cod penal in conditiile si pe durata celor prevazute de art. 71 al.2Cod penal.
in baza art.81 Cod penal se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei inculpatului pe o perioada a termenului de incercare prevazut de art.82 Cod penal.
In baza art.71 al.5 Cod penal va fi suspendata conditionat si executarea pedepsei accesorii.
In baza art.359 al.l Cod procedura penala se va atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod penal in sensul ca daca in perioada termenului de incercare va savarsi alte infractiuni se va dispune revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
In baza art. 14, 346 cod proc penala cu aplicarea art.998 Cod civil va fi obligat inculpatul catre partile vatamate despagubiri civile si daune morale in masura admiterii lor.
In baza 313 din Legea nr.95/2006 obliga pe inculpatul N. V. catre Spitalul Moinesti, jud. Bacau la plata sumei de 774,31 lei reprezentand cheltuieli de spitalizare a partii vatamate P. N. si catre Serviciul de Ambulanta Bacau la plata sumei de 317,2 lei transportul partii vatamate P. N..
Se va dispune plata onorariului aparator oficiu din cadrai Biroului de Avocati Moinesti, din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.      in
5
baza art. 191 alini Cod proc .penala va obliga inculpatul la cheltuieli judiciare catre stat din care si onorariu aparator oficiu.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
In baza art. 180 al.2 Cod penal, pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente , condamna pe inculpatul N. V la 700 lei amenda penala.
In baza art. 181 al.l Cod penal pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala , condamna pe acelasi inculpat la 6 luni inchisoare.
in baza art.33 lit.a Cod penal cu aplicarea art. 34 lit d Cod penal , contopeste si aplica pedeapsa cea mai grea de 6 luni inchisoare.
Interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a 2 a , lit b Cod penal in conditiile si pe durata celor prevazute de art. 71 al.2Cod penal.
in baza art.81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei inculpatului pe o perioada a termenului de incercare de 2 ani si 6 luni inchisoare conform art,82 Cod penal.
in baza art.71 al.5 Cod penal suspenda conditionat si executarea pedepsei accesorii.
In baza art.359 al.l Cod procedura penala atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod penal in sensul ca daca in perioada termenului de incercare va savarsi alte infractiuni se va dispune revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
in baza art. 14, 346 cod proc penala cu aplicarea art.998 Cod civil obliga inculpatul catre partea vatamata P. M. la plata sumei de 39 lei despagubiri civile si 2000 lei daune morale si catre partea vatamata P. N. la plata sumei de la plata sumei de 97,20 despagubiri civile si 7000 lei daune morale.
in baza 313 din Legea nr.95/2006 obliga pe inculpatul N. V.catre Spitalul Moinesti, jud. Bacau la plata sumei de 774,31 lei reprezentand cheltuieli de spitalizare a partii vatamate P. N. si catre Serviciul de Ambulanta Bacau la plata sumei de 317,2 lei transportul partii vatamate P. N..
Dispune plata onorariului aparator oficiu 200 lei avocat P. M. din cadrul Biroului de Avocati Moinesti, din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
in baza art. 191 alini Cod proc .penala obliga inculpatul la 300 lei cheltuieli judiciare catre stat din care 200 lei onorariu aparator oficiu.
Cu recurs in 10 zile de la pronuntare pentru partea vatamata P. N. si de la comunicare pentru celelalte parti
Pronuntata in sedinta publica astazi, 16.12.2009
Presedinte,
Grefier,
Red.+Tehnored.C.P../l 8.12.2009
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011