InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 165 din data de 15.01.2010 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

SENTINTA CIVILA NR. 2370
Din 15 decembrie 2009
Constata ca prin   decizia civila nr..... pronuntata de Tribunalul
Bacau si inregistrata sub nr....... pe rolul Judecatoriei Moinesti , jud.
Bacau a fost trimisa spre rejudecare contestatia la executarea silita formulata de contestatorul H.V. in contradictoriu cu intimata societate comerciala...., impotriva actelor si formelor de executare din dosar nr....
al Birou Executor Judecatoresc Bindileu Eugen si nr.....al Birou Executor
Judecatoresc Prisecariu Cezar Sorin prin care se solicita anularea acestora, suspendarea executarii incepute in dosar nr.... pana la solutionarea contestatiei si sa se constate ca a intervenit prescrierea
dreptului de a cere executarea Deciziei Comerciale nr.....a Curtii de
Apel Iasi.
Contestatia a fost legal timbrata cu 195 lei prin chitanta nr.2010000000/ 09.04.2008 , 10 lei prin chitanta nr.201000044/09.04.2008 si 3 lei timbru judiciar iar in motivare contestatorul arata ca a primit de
la BEJ Prisecariu Cezar Sorin, somatia nr.....prin care a fost somat ca in
termen de o zi de la primirea acesteia sa achite catre S.C., suma de 17.973
lei, conf. s.c..... Iasi ,modificata prin d.c.....data de Curtea de Apel Iasi.
Apoi a primit somatia nr. ... prin care a fost somat sa achite cheltuielile de mai sus si cheltuieli de executare conf. s.c. nr.... modificata prin Decizia civila data de Curtea de Apel Iasi ,comunicandu-se totodata ca s-a luat ipoteca asupra 1580 m.p. teren curti constructii arabil si fanete situat in Comanesti.
Arata contestatorul ca in conformitate cu prevederile art.372 C.pr.civila, executarea silita se efectueaza numai in temeiul unei hotarari judecatoresti ori a unui alt inscris care potrivit legii constituie titlu executoriu.
Astfel se arata in cerere ca in dosarul nr... al B.E.J. Bindileu Eugen s-a inceput executarea silita la 20.01.2004 in baza unui titlu executoriu care a fost modificat ulterior prin decizia comerciala nr.... a Curtii de Apel Iasi, a continuat dupa intreruperi mai mari de 6 luni,in care a intervenit perimarea si ca abia la 28.11.2006 intimata a depus la B.E.J. un certificat copie xerox din care reiesea dispozitivul deciziei civile nr.... si ca in acest dosar formele de executare silita intocmite pana la 30.03.2004,
2
data decizia civila nr...., sunt nule de drept, iar formele intocmite dupa aceasta data, nu au avut la baza un titlu executoriu legal si nu s-a respectat procedura de executare prevazuta de lege.
Referitor la dosar nr.....al Birou Executor Judecatoresc  Prisecaru
Cezar Sorin, contestatorul arata ca in acest dosar cererea de executare silita a fost formulata la data de 19.03.2008 cand dreptul de a cere executarea titlului executor deciziei civile nr.... a Curtii de Apel Iasi, era prescris inca de la data de 20.10.2007.
Intimata a depus intampinare in care a solicitat respingerea exceptiilor privind perimarea executarii silite si a prescriptiei dreptului de a cere executarea silita, ca nefondate; respingerea contestatiei la executare ca nefondata; in conditiile art. 405 alin.3 C.proc.civ. solicita ca in cazul respingerii apararilor in materia prescriptiei dreptului la actiune sa se dispuna repunerea in termenul de prescriptie fiind impiedicata sa desfasoare activitatea de executare silita de catre executorul judecatoresc Bindileu Eugen.
De asemenea executarea silita din dosarul nr. ... al BEJ Bindileu e ramasa fara obiect , s-a invocat tardivitatea formularii contestatiei la executare silita in ceea ce priveste actele si formele de executare silita din cadrul dosarului nr......
In cauza s-au depus acte , s-au atasat copii ale certificate ale dosarelor de executare , probatorii din analiza carora instanta a retinut urmatoarele :
Prin decizia civila nr....pronuntata de Tribunalul Bacau , a fost casata s.c. nr.... a Judecatoriei Moinesti , a fost trimisa cauza la rejudecare deoarece prin dispozitivul hotararii nu s-a mentionat despre
exceptia perimarii in dosarul de executare nr.....a BEJ Bindileu Eugen ,
nu s-a stabilit corect care este titlu executoriu , nu s-a pronuntat asupra cererii intimatei de repunere in termen ,existand si motive contradictorii intre considerente si dispozitiv.
Sentinta civila nr.....a Tribunalului Iasi a fost casata conform d.c.
nr....., prin admiterea recursului in sensul ca   daca sentinta civila ce a
reprezentat titlul executoriu din dosarul de executare nr......, cu privire
la care s-a incuviintat executarea , sumele de plata erau 660.732.950 lei vechi daune si 50.273.006 lei vechi cheltuieli de judecata,prin decizia comerciala nr...... a Curtii de Apel Iasi a fost obligat contestatorul H.V.
la plata sumei de 37.732.164 lei vechi cu titlu de daune si 19.912.893 lei cheltuieli de judecata catre intimata societate comerciala....
Decizia este irevocabila si constituie titlu executoriu pentru dispozitiile modificate din s.c. nr.......
3
Prin incheierea din 26.01.2003, Judecatoria Moinesti, incuviinteaza executarea silita a titlului executoriu s.c. nr.....a Tribunalului Iasi.
Executorul judecatoresc a emis forme si acte de executare in baza titlului executoriu in baza caruia s-a incuviintat executarea silita pana pe data de 28.01.2004.
Executorul judecatoresc nu a avut la dosarul de executare titlu
executoriu decizia comerciala nr.....a Curtii de Apel Iasi, emitand acte si
forme de executare in baza sentintei civile a caror dispozitii fusesera desfiintate.
Ultima cerere a intimatei de a se continua executarea silita este formulata la data de 20.04.2004 iar urmatoarea la data de 28.01.2005, dupa trecerea termenului de 6 luni, cand executarea era perimata.
La data de 21.02.2006, S.C. ,dupa o perioada de asemenea mai mare
de 6 luni, solicita punerea in executare a s.c. nr.....ramasa definitiva si
irevocabila prin decizia comerciala nr..... a Curtii de Apel Iasi , fara a
avea o noua incuviintare a continuarii executarii silite data de catre instanta printr-o incheiere desi executarea era perimata.
Executorul judecatoresc a solicitat Primariei Comanesti relatii la data de 23.02.2006 privind bunurile mobile si imobile cu care figureaza la rolul agricol contestatorul.
Dupa trecerea a mai mult de 6 luni, la data de 28.11.2006 intimata face o adresa catre BEJ Bindileu Eugen depunand un certificat copie xerox din care reiesea dispozitivul deciziei comerciale nr.... care modificase titlul executoriu in baza caruia se incepuse executarea.
La data de 14 decembrie 2006 executorul judecatoresc intocmeste un proces verbal de constatare prin care constata ca H.V. este proprietarul unui garaj.
Asupra exceptiilor invocate:
A intervenit perimarea executarii silite inceputa in dosar nr. ... al BEJ Bindileu Eugen deoarece cererea privind punerea in executare silita a s.c. nr.....a Tribunalului lasi a fost inregistrata la data de 20.01.2004.
Urmatoarea cerere este inregistrata pe data de 20.04.2004 si ultima cerere este inregistrata pe data de 28.01.2005.
Executorul judecatoresc a emis forme de executare pana la data de 28.01.2004.
La data cand s-a formulat o noua cerere de continuare a executarii silite, executarea era perimata, deoarece trecusera mai mult de 6 luni de la data indeplinirii actului de executare.
Conform art. 389 alin.l C.pr.civila, daca creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa fi urmat
4
alte acte de urmarire, executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei.
Cu toate ca executarea se perimase de drept, la data de 21.02.2006 S.C. solicita in acelasi dosar a se executa silit aceeasi decizie, dupa trecerea unui nou termen mai mare de 6 luni de la ultimul act de executare fara a exista o noua incuviintare a executarii silite, obligatorie la acea data, iar executorul judecatoresc a solicitat o relatie de la Primaria Comanesti privind bunurile cu care contestatorul figureaza inscris.
Toate formele si actele de executare intocmite de executorul judecatoresc dupa data de 28.07.2004, sunt nule de drept, deoarece la aceasta data executarea se perimase.
La data de 30 martie 2004, decizia in baza careia se pornise executarea a fost desfiintata cu privire la obligatiile ce reveneau contestatorului, prin decizia comerciala nr.....a Curtii de Apel Iasi.
Intimata nu a depus la executor aceasta decizie, ci un certificat de solutie care insa nu echivaleaza cu titlul executoriu in acceptiunea legii.
Exceptia prescrierii dreptului intimatei de a cere executarea silita, de asemenea nu poate fi respinsa.
Daca s-ar calcula termenul de prescriptie de la data cand executarea se perimase avand in vedere ca titlu executoriu decizia civila
nr....., care nu are nici o mentiune privitoare la modificarea ei, o noua
cerere privind executarea silita putea fi introdusa cel mai tarziu la data de 20.10.2007.
Potrivit art.405 indice 2 aliniat ultim C.pr.civila, prescriptia nu este intrerupta daca cererea de executare s-a perimat.
Prin urmare termenul trebuie calculat de la data introducerii cereri initiale prin care s-a solicitat executarea silita, adica de la data de 20.01.2004.
Dupa depunerea s.c. nr....., se impunea a fi depusa cealalta decizie,
respectiv nr....., deoarece nici la data cand intimata s-a adresat BEJ
Prisecariu Cezar Sorin, nu detinea titlul executoriu, situatie confirmata chiar de catre executor, prin adresa pe care a trimis-o intimatei in acest sens .
Contestatia la executare formulata impotriva executarii silite din
dosar nr..... nu este fara obiect, deoarece, urmeaza a se constata ca
aceasta este perimata de drept.
Contestatia la executare formulata cu privire la dosarul de executare nr..... nu este tardiva, deoarece executorul judecatoresc nu a facut comunicari si contestatorul nu avut cunostinta de actele si formele intocmite.
5
Potrivit art. 401 alin.l lit.a, C.pr.civila, contestatia se poate face in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunostinta de actul de executare.
Exceptia    privind    perimarea    executarii    silite    nu    poate    fi
inadmisibila, executarea silita din cadrul dosarului nr..... nu poate
continua,  asa  cum sustine  intimata,  deoarece  executarea  silita este perimata de drept, conf. art.389 alin.l C. pr. civila.
Dreptul intimatei de a cere executarea silita atat a s.c. nr....., cat si a
deciziei comerciale nr......., este prescris.
Conform prevederilor art. 405 C.pr. civila, dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, termen care incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
Nu s-a dovedit de catre intimata care a fost actul care a intrerupt prescriptia, pentru a se putea verifica daca acesta se incadreaza in cazurile imperative prevazute de legiuitor la art.405 alin.l C.pr. civila.
Intimata a dorit sa fie repusa in termenul de prescriptie dat fiind faptul ca a fost impiedicata de catre executorul judecatoresc sa finalizeze executarea.
Conform art.405 indice 3 alin.l C.pr.civila, dupa implinirea termenului de prescriptie, creditorul poate cere repunerea in acest termen, numai daca a fost impiedicat sa ceara executarea datorita unor motive temeinice.
Intimata nu a precizat si nici nu a dovedit care sunt motivele temeinice si cum a fost impiedicata sa ceara executarea.
Conform aliniatului 2 al art. 405 C.pr. civila, cererea de repunere in termen se depune la instanta de executare competenta, in termen de 15 zile de la incetarea impiedicarii.
Intimata nu a precizat cand a incetat pretinsa impiedicare, pentru ca sa poata fi verificata respectarea acestui termen.
Intimata depune o alta cerere de executare la executorul judecatoresc Prisecariu Cezar Sorin, fara titlu executoriu, executorul incepe executarea cu incalcarea prevederilor legale, respectiva dispozitiilor imperative prev. de art. 372 C.pr.civila, aspect dovedit cu copia adresei pe care a trimis-o executorul intimatei dupa efectuarea formelor de executare,respectiv a intocmirii somatiilor.
Executarea in dosarul de executare a BEJ Prisecariu Sorin a inceput si actele de executare au fost efectuate contrar dispozitiilor art.372 C.pr. civila, respectiv,acestea s-au efectuat in lipsa unui titlu executoriu.
La dosarul de executare nu exista la momentul emiterii somatiilor titlul executoriu, dupa emiterea somatiilor, executorul judecatoresc a
6
solicitat intimatei la data de 11.04.2008 ,sa depuna la dosarul de executare originalele celor doua decizii ale Tribunalului si Curtii de Apel Iasi, orice executare silita urmand a se sista pana la prezentarea dovezilor.
De altfel executorul judecatoresc a solicitat si radierea somatiei cu ipoteca de la OCPI Momesti, la data de 18.04.2008.
Actele executorului judecatoresc efectuate fara respectarea dispozitiilor imperative privind existenta unui titlu executoriu depus odata cu cererea de executare, sunt lovite de nulitate si nu se impune cercetarea lor sub aspectul formei sau fondului.
Chiar daca se considera ca titlul executoriu este decizia civila nr.
.... si nu decizia comerciala nr....., intimata trebuia sa faca dovada
mentiunilor despre modificarea acesteia, certificate, pentru ca decizia initiala sa intruneasca conditiile prevazute de lege pentru a reprezenta titlu executoriu.
Fata de cele aratate anterior va fi respinsa ca nefondata exceptia tardivitatii formularii contestatiei la executare impotriva formelor de
executare silita din dosarul de executare nr......  al Birou Executor
Judecatoresc Bindileu Eugen , va fi admisa exceptia perimarii executarii
silite in dosarul de  executare nr.....  a  Birou Executor Judecatoresc
Bindileu Eugen Moinesti.
Se va constata perimata executarea silita in dosarul de executare
nr......a Birou Executor Judecatoresc   Bindileu Eugen Moinesti si va fi
respinsa cererea privind repunerea in termenul de prescriptie.
Se va admite contestatie la executare silita formulata de contestatorul H.V. in contradictoriu cu intimata S.C. impotriva executarii
silite din dosarele nr.....al Birou Executor Judecatoresc  Bindileu Eugen
si nr.....al Birou Executor Judecatoresc Prisecariu Cezar Sorin.
Vor fi anulate actele si formele de executare silita intocmite in
dosar nr.....al Birou Executor Judecatoresc Bindileu Eugen dupa data de
30.03.2004.
Vor fi anulate actele si formele de executare silita intocmite in dosar nr.....al Birou Executor Judecatoresc Prisecariu Cezar Sorin.
Se va constata prescris dreptul de a cere executarea silita a titlului
executoriu - sentinta civila nr.....a   Tribunalului Iasi modificata prin
decizia civila nr......a Curtii de Apel Iasi
Va fi respinsa ca ramasa fara obiect cererea de suspendare a executarii silite incepute in dosar nr..... al Birou Executor Judecatoresc Prisecariu Cezar Sorin.
Se va lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013