InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Infractiuni

(Sentinta penala nr. 217 din data de 07.04.2010 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

Constata ca prin rechizitoriul nr.3172/P/2008 al P. M., jud. Bacau si inregistrata sub nr. pe rolul J. M., a fost trimis in judecata inculpatul M. C. pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala prevazuta de art. 181 alin, 1 Cod penal.
In actul de sesizare a instantei se arata ca in noaptea de 11/12.10.2008 a lovit pe partea vatamata B. I. , pentru care a necesitat un numar de 22-23 zile ingrijiri medicale tara spitalizare.
Din probatoriul administrat in cauza, materialul de urmarire penala si declaratiile date in faza de cercetare judecatoreasca, instanta a retinut urmatoarele:
In noaptea de 11/12.10.2008 , partea vatamata B. I. se afla la discoteca La Roxana din localitatea S..
Fiind sub influenta alcoolului , in jurul orei 3 , B. I. a inceput sa stropeasca pe ceilalti consumatori cu bere , motiv pentru care a fost scos din discoteca de catre administrator.
Partea vatamata pe fondul unui conflict spontan a intentionat sa loveasca cu un ciob de sticla pe martorul G. F. care a reusit sa se fereasca.
In aceste conditii , inculpatul M. C. fiind revoltat de atitudinea partii vatamate , i-a aplicat o lovitura care a determinat caderea acesteia si apoi in zona fetei si a toracelui mai multe lovituri cu pumnii si picioarele.
Partea vatamata a reusit sa fie dusa cu un taxi , in stare de inconstienta la Spitalul Comanesti de unde a fost transportat cu salvarea la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau .
Conform concluziilor certificatului medico-legal eliberat partii vatamate . acesteia i-au fost necesare un numar de 22-23 zile ingrijiri medicale .
Legal citat inculpatul nu s-a prezentat in instanta si conform mandatului de aducere este plecat in strainatate , motiv pentru care a fost citat conform art. 177 Cod proc penala.
Situatia de fapt a fost dovedita prin audierea martorilor G. F., B.A. G., V. S., G. G., M. V..
Partea vatamata s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 5000 lei daune morale si 1000 lei despagubiri reprezentand contravaloarea transportului la spitale si medicamentele.
Faptele inculpatului M. C. care in noaptea de 11/12.10.2008 a lovit pe partea vatamata B. L, pentru care a necesitat un numar de 22-23 zile ingrijiri medicale fara spitalizare, cu spitalizare , intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala , prevazuta de art. 181 alin 1 Cod penal , pentru care se va dispune pedeapsa cu inchisoarea.
2
La individualizarea pedepsei conf. art.72 C.pen. se va tine seama de gradul de pericol social al infractiunii, de modalitatea de savarsire dar si de persoana inculpatului care este la prima incalcare a legii penale.
Conform art.52 Cod penal rolul educativ al pedepsei se poate realiza si fara privare de libertate.
in baza art.359 al.l Cod procedura penala se va atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod penal in sensul ca daca in perioada termenului de incercare va savarsi alte infractiuni se va dispune revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
in baza art.313 din Legea 95/2006va fi obligat inculpatul M. C. catre Spitalul de Urgenta Bacau la plata sumei reprezentand cheltuieli de spitalizare ale partii vatamate B. I. si a sumei catre Serviciul de Ambulanta Bacau.
Partea vatamata nu a probat despagubirile civile.
Potrivit art. 998 C.civ., orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-1 reface, iar potrivit art. 999 C.civ., omul este responsabil nu numai pentru prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si pentru prejudiciul cauzat prin imprudenta sau neglijenta sa.
in cauza sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale, respectiv fapta ilicita, prejudiciul material si moral produs partii civile, legatura de cauzalitate dintre fapta si prejudiciu si vinovatia inculpatului , motiv pentru care instanta va admite actiunea civila formulata de partea civila, insa numai in parte, pentru pretentiile dovedite.
Instanta retine ca dauna morala reprezinta in fapt acel prejudiciu produs ca urmare a atingerii unui drept extrapatrimonial sau intereselor extrapatrimoniale si neeconomice ale persoanei, lezand asa - zisele drepturi ale personalitatii, sau rezultatul daunator direct, de natura nepatrimoniala al unei fapte ilicite si culpabile prin care se aduce atingere valorilor si drepturilor extrapatrimoniale care sunt strans legate de personalitatea umana.
Prejudiciile morale sunt cele care rezulta din vatamarea unui interes personrl nepatrimonial.
Prejudiciul estetic cuprinde toate vatamarile si leziunile ce aduc atingeri armoniei fizice sau infatisarii persoanei, despagubirile datorate pentru a-1 repara denumindu-se "pretium pulchritudinis"; Prejudicul de agrement reprezinta restrangerea posibilitatilor victimei de a se bucura de viata, de a avea parte din plin de satisfactii materiale si spirituale pe care aceasta i le poate oferi Astfel s-a aratat ca "alaturi de munca trebuie neaparat avute in vedere si alte aspecte ce dau vietii culoare si valoare cum sunt: cultura, sportul, ocupatiile dezinteresate referitoare la familie si societate, deoarece incapacitatea de munca nu poate reprezenta toata paguba si, deci, trebuie avut in vedere si asa-zisul prejudiciu de agrement.
Se va tine seama la admiterea daunelor morale si ca loviturile primite de partea vatamata i-a cauzat suferinte deosebite fizice .
3
in baza art. 14 si 346 Cod proc penala va fi obligat inculpatul catre partea vatamata la plata daunelor morale in masura admiterii lor.
Se va dispune plata onorariului aparator oficiu avocat A. N. din cadrul Biroului  de Avocati  .   ,  din  fondurile Ministerului Justitiei  si  Libertatilor
In baza art. 191 alini Cod proc .penala obliga inculpatul la cheltuieli judiciare catre stat din care si avocat aparator oficiu.
In baza art. 193 Cod proc penala obliga inculpatul catre partea civila reprezentand onorariu avocat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011