InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Infractiuni

(Sentinta penala nr. 530 din data de 09.11.2010 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

JUDECATORIA MOINESTI JUDETUL BACAU SENTINTA PENALA NR. 530
Din 09.11.2010
Constata ca prin rechizitoriul nr..../P/2009 al Parchetului Moinesti,
jud. Bacau si inregistrata sub nr...../260/2010 pe rolul Judecatoriei Moinesti, au
fost trimisi in judecata inculpatii: C.V.A. , S.I.C. pentru savarsirea infractiunii de talharie , prevazute de art. 211 alin. 2 lit. b, alin. 2ind 1 lit. a Cod penal, A.C. , pentru savarsirea infractiunii de lovire si alte violente ,prevazute de art. 180 alin.2 Cod penal.
In actul de sesizare a instantei se arata ca in seara zilei de 04.12.2009, in jurul orelor 22,30 inculpatii C.V.A. si S.I.C. au deposedat prin violenta partea vatamata B.E.I. de portofelul in care se aflau acte de identitate si suma de 80 lei , un telefon mobil ,partea vatamata necesitand un numar de 12-13 zile ingrijiri medicale cu spitalizare pentru vindecarea leziunilor iar inculpatul A.C. impreuna cu inculpatii C.V.A. si S.I.C. , in aceleasi imprejurari a lovit pe partea vatamata B.E.I. ,cauzandu-i leziuni pentru care a necesitat un numar de 12-13 zile ingrijiri medicale
Din probatoriul administrat in cauza, materialul de urmarire penala si declaratiile date in faza de cercetare judecatoreasca, instanta a retinut urmatoarele:
In seara de 04.12.2009 , partea vatamata B.E.I. care lucra in localitatea Zemes cu firma , fiind din Campina , a mers la un magazin din apropierea locului de cazare pentru a cumpara niste produse.
Pe strada a fost acostat de trei tineri care i-au cerut cate o tigara.
Inculpatul S.I. a fost recunoscut de catre partea vatamata deoarece il stia de la tatal sau cu care era coleg de serviciu.
B.E. i-a servit cu tigari si a continuat sa mearga spre destinatie . Dupa la numai 3-4 minute , cei trei inculpati au ajuns pe partea vatamata si C.V.A. 1-a lovit cu pumnul in cap.
Dupa ce a cazut, toti inculpatii au inceput sa ii aplice lovituri cu pumnii si picioarele , aruncandu-1 peste un gard si continuand sa il loveasca.
Inculpatii C.V.A. si S.I.C. in timpul in care agresau pe partea vatamata , i-au solicitat sa le dea portofelul, banii, telefonul mobil, ceasul si aurul.
Inculpatul A.C. in aceeasi perioada a incetat sa mai loveasca si s-a deplasat spre domiciliu.
Portofelul a fost luat de catre inculpatul C.V.A. iar telefonul mobil de catre inculpatul S.I.
2
Partea vatamata a rugat pe inculpati sa nu o mai loveasca si sa ii inapoieze bunurile. Cu toate acestea, inculpatii CV.A. , S.I. au continuat seria violentelor si l-au aruncat peste un gard , in preajma raului Tazlau.
Partea vatamata a reusit sa se taraie prin rau pana la un parc petrolier unde a solicitat ajutor , povestindu-le martorilor B.V. si CA. tot ce s-a intamplat. Acestia au anuntat politia si salvarea care au transportat pe partea vatamata la Spitalul Moinesti, unde a fost spitalizat.
in urma loviturilor primite ,partea vatamata a necesitat un numar de 12-13 zile ingrijiri medicale conform certificatului medico-legal(fila 9 dosar urmarire penala).
Inculpatii CV.A. , A.C nu au dorit sa dea declaratie iar inculpatul S.I.C s-a sustras cercetarii judecatoresti.
Martorul B.V. (fila 87 dosar) relateaza ca in calitatea sa de agent de paza , a fost alertat de personalul de la sediul Parcului Petrolier 25 1 Tazlau ca o persoana straina a intrat in incinta. Cand s-a deplasat pe teren a gasit pe partea vatamata ce geaca rupta plina de sange.
in acelasi sens este si declaratia martorului CA. (fila 88 dosar) care mai adauga ca partea vatamata cunostea persoanele care l-au lovit.
Martorii P.M. si N.C declara ca fiind martori asistenti la reconstituire , au vazut cum inculpatii au aratat cum au procedat, au recunoscut faptele si au mers la un pod peste raul Tazlau unde au gasit un portofel , un permis de conducere si un card , pe numele partii vatamate.
Alaturi de depozitiile martorilor aratati si O.G. , au dus la stabilirea vinovatiei si procesul verbal de reconstituire (filele 4-8 dosar), dovada de ridicare a sumelor de bani si a bunurilor(filele 13-14), procesele verbale de confruntare , plansele fotografice (filele 37-39 dosar).
Telefonul sustras a fost gasit la domiciliul inculpatului S.I. de catre organele de politie si a fost restituit partii vatamate .
Partea vatamata s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 5000 lei daune morale si 5000 lei despagubiri materiale reprezentand contravaloarea diferentei dintre concediul medical si salariul pe care l-ar fi obtinut in conditii normale, lantisorul de aur ce avea in jur de 5 grame, hainele.
Aceasta nu a facut dovada pretentiilor sale in ceea ce priveste despagubirile materiale.
Daunele morale urmeaza sa fie admise in totalitate , in conditiile in care partea vatamata a fost supusa unui tratament degradant care a implicat suferinta fizica , psihica si spaima.
Situatia de fapt fiind dovedita , in drept , faptele inculpatilor C.V.A. si S.I.C in seara zilei de 04.12.2009, in jurul orelor 22,30 , au deposedat prin violenta partea vatamata B.E.I. de portofelul in care se aflau acte de identitate si suma de 80 lei, un telefon mobil ,partea vatamata necesitand un numar de 12-13 zile ingrijiri medicale cu spitalizare pentru vindecarea leziunilor , intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de talharie, prevazuta de art. prevazute de
3
art. 211 alin. 2 lit. b, alin. 2ind 1 lit. a    Cod penal ,pentru care se va dispune pedepse cu inchisoarea.
La individualizarea pedepselor conform art.72 Cod penal , se va tine seama de gradul ridicat de pericol social a infractiunii , de modalitatea grava in care a fost savarsita dar si de persoanele inculpatilor care desi sunt la prima incalcare a legii penale nu au dat dovada ca sunt dispusi la cooperare cu instanta si regreta faptele.
Totusi fiind infractori primari vor beneficia de prevederile art. cu aplicarea art.74 lit.a si art.76 lit. b Cod penal.
Conform art. 52 Cod penal, pedeapsa este o masura de constrangere si un mijloc de reeducare a condamnatului.
Scopul pedepsei este prevenirea savarsirii de noi infractiuni. Prin executarea pedepsei se urmareste formarea unei atitudini corecte fata de munca, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala. Executarea pedepsei nu trebuie sa cauzeze suferinte fizice si nici sa injoseasca persoana condamnatului.
Fata de faptele inculpatilor , rolul educativ nu se poate realiza fara privare de libertate.
Fapta inculpatului A.C. care impreuna cu inculpatii C.V.A. si S.I.C. , in aceleasi imprejurari a lovit pe partea vatamata B. E.I. ,cauzandu-i leziuni pentru care a necesitat un numar de 12-13 zile ingrijiri medicale , intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente , prevazuta de art. 180 alin.2 Cod penal ,pentru care se va dispune pedeapsa inchisorii.
La individualizarea pedepsei, conform art.72 Cod penal, se va tine seama de gradul de pericol social al infractiunii , de modalitatea de savarsire dar si de persoana inculpatului A.C. care nu are antecedente penale dar a participat o buna parte la activitatea infractionala a celorlalti inculpati.
Urmeaza sa i se aplice atat de circumstanta agravanta prevazuta de art. art.75 lit.a Cod penal si art. 78 Cod penal dar si de art.74 lit.a Cod penal, art.76 lit.e cu aplicarea art.80 alin.2 Cod penal
Conform art. 52 Cod penal ,rolul educativ al pedepsei se poate realiza si fara privare de libertate.
Vor fi interzise inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a 2a ,b Cod penal in conditiile si pe durata celor prevazute de art. 71 al.2Cod penal.
In baza art.81 Cod penal se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei inculpatului pe o perioada a termenului de incercare prevazut de art.82 Cod penal.
In baza art.71 al.5 Cod penal va fi suspendata conditionat si executarea pedepsei accesorii.
in baza art.359 al.l Cod procedura penala se va atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod penal in sensul ca daca in perioada termenului de incercare va savarsi alte infractiuni se va dispune revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
4
Spitalul de Urgenta Moinesti si Serviciul de Ambulanta Bacau s-au constituit parti civile in procesul penal , cu sumele de 1206,9 lei respective 328 lei.
in baza art.313 din Legea 95/2006 vor fi obligati in solidar inculpatii CV.A. , S.I.C , A.C catre Spitalul Moinesti la plata cheltuielilor de spitalizare ale partii vatamate B.E.I. si catre Serviciul de Ambulanta Bacau.
In baza art.14 , 346 Cod proc penala cu aplicarea art.998 Cod civil si art.1003 Cod civil , vor fi obligati inculpatii in solidar catre partea vatamata la daune morale.
Vor fi respinse celelalte pretentii civile ale partii vatamate ca nedovedite.
Se va lua act ca pentru inculpatul CV.A. ,avocat .... nu a solicitat onorariu.
Se va dispune plata onorariului aparator oficiu cadrul Biroului de Avocati Moinesti, din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
In baza art. 191 alini Cod proc .penala vor fi obligati inculpatii C.V.A. , S.I.C, la cheltuieli judiciare catre stat din care si onorariu aparator oficiu , pe inculpatul A.C., la cheltuieli judiciare catre stat
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011