InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Infractiunea de vatamare corporala

(Sentinta penala nr. 311 din data de 16.09.2014 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

Constata ca prin rechizitoriul nr. …./P/2013 al Parchetului Moinesti, jud. Bacau si inregistrat sub nr. …./260/2014 pe rolul Judecatoriei Moinesti, a fost trimis in judecata inculpatul B. G. sub aspectul comiterii infractiunii de vatamare corporala, fapta prev. de art. 181 alin.1 Cp.
In actul de sesizare a instantei se arata ca inculpatul B.G. la data de 19.10.2013 l-a lovit pe numitul B.I. cauzandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar de 25-30 zile de ingrijiri medicale, cu spitalizare.
Din probatoriul administrat in cauza, materialul de urmarire penala si declaratiile date in faza de cercetare judecatoreasca, instanta a retinut urmatoarele:
In ziua de 19.10.2013, in jurul orelor.12.00, persoana vatamata B.I. a plecat de la domiciliul fiicei sale I.M. din localitatea T., la un magazin din apropiere.
In timp ce se deplasa pe drumul comunal T., in apropierea pct. Paraul Sarat, s-a intalnit cu inculpatul B.G. care se deplasa cu un atelaj hipo in aceeasi directie de mers.
La un moment dat B.G. a inceput sa injure pe B.I. , dupa care l-a lovit initial cu partea metalica a biciului in cap, iar apoi cu pumnul, iar dupa ce a cazut la pamant a continuat sa il loveasca cu picioarele.
Dupa agresiune, si-a continuat deplasarea la cale spre locuinta sa, iar persoana vatamata s-a reintors la locuinta fiicei sale, prezentand multiple agresiuni.
Prezent in instanta , inculpatul nu recunoaste fapta si arata ca nu s-a intalnit in ziua respectiva cu persoana vatamata , prezenta cauza fiind o inscenare.
Instanta a pus in discutia partilor aplicarea prevederilor art.374 pct.7 NCPP.
Fapta de lovire este confirmata de matorul T.P., care in acea zi venea cu autoturismul proprietate personala pe DC T. , ocazie cu care l-a vazut pe inculpatul  B.G.  lovind cu piciorul o persoana cazuta la pamant in fata locuintei C.E.  (fila 28 dosar urmarire).
Martora I.M.  ,  arata ca se afla in curte impreuna cu tatal sau si B.I. deoarece mai aveau nevoie de materiale de constructie , tatal sau , persoana vatamata a mers in sat sa achizitioneze niste cuie si la venire era plin de sange , povestind ca a fost lovit de inculpat.
De fata la cele relatate au fost si martorii I.G.  , N.P.  si G.E. care in declaratiile date confirma cele declarate de martora I. (filele 20-26 dosar urmarire penala).
Din cuprinsul certificatului medico legal depus la dosarul cauzei , rezulta ca persoana vatamata in urma loviturilor primite a necesitat un numar de 25-30 de zile ingrijiri medicale pentru vindecare , prezentand leziuni la nivelul capului si toracelui , fractura a doua coaste si a 2 vertebre , care au putut fi produse prin lovire cu si de corpuri dure.
Conform art.5 din NCP , in cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila.
Comparand limitele de pedeapsa ale infractiunii cat modalitatile de executare , instanta in baza art.386 NCPP , va dispune schimbarea incadrarii juridice , din art.181 alin.1 Cod penal vechi in art.193 alin.2 NCP.
Situatia de fapt fiind dovedita , in drept fapta inculpatului B.G. care la data de 19.10.2013 l-a lovit pe numitul B.I. cauzandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar de 25-30 zile de ingrijiri medicale, cu spitalizare, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art-193 alin.2 Cod penal,pentru care se va dispune pedeapsa cu amenda penala.
La individualizarea pedepsei , conform art. 74 NCP se va face in raport cu gravitatea infractiunii savarsite si cu periculozitatea infractorului, care se evalueaza dupa urmatoarele criterii: imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite;starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita;natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii; motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit;natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal; nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.
In baza art.63 Cod penal nou se va atrage atentia inculpatului asupra faptului ca neexecutarea cu rea-credinta a pedepsei amenzii penale aplicate conduce la inlocuirea numarului de zile-amenda ramase neexecutate cu un numar echivalent de zile de inchisoare.
Persoana vatamata s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 10.000 lei reprezentand daune morale, cheltuieli cu medicamentele , transportul la spital .
Ca martor pentru latura civila a fost audiat N.I.  care a relatat ca nu cunoaste cheltuielile efectuate dar in urma loviturilor primite de la inculpat , persoana vatamata are si in prezent starea de sanatate alterata si a fost puternic afectata de cele intamplate.
           La dosarul cauzei a fost depusa de catre partea civila o serie de chitante si bilete de transport din care rezulta ca a efectuat cheltuieli in valoare de 213,02 lei.
Cu privire la pretentiile civile, instanta retine ca regula generala ca raspunderea patrimoniala a inculpatului pentru prejudiciul cauzat prin savarsirea unei fapte penale poate fi angajata in conditiile art. 1.349 N.C.C.,, care presupune indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii ce caracterizeaza raspunderea civila delictuala: fapta ilicita, prejudiciul – rezultatul negativ suferit de partea vatamata ca urmare a incalcarii drepturilor patrimoniale ocrotite prin legea penala, cert si nereparat inca, legatura de cauzalitate directa dintre fapta ilicita si prejudiciul produs, vinovatia sub forma intentiei directe.
Instanta constata ca in conformitate cu prevederile art.313 din Legea nr.95/2006, Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti are calitatea de parte civila in cauza , astfel ca apreciaza ca pretentiile civile ale Spitalului, reprezentand cheltuielile pe care le-a efectuat cu ingrijirea medicala acordata persoanei vatamate sunt intemeiate si prin urmare, va fi obligat inculpatul catre acesta la plata sumei solicitate.
In privinta daunelor morale, instanta apreciaza ca suferintele partii vatamate , reprezinta pentru aceasta un prejudiciu moral, fiind intrunite conditiile raspunderii civile delictuale: fapta ilicita,  prejudiciul – rezultatul negativ suferit de partea vatamata-parte civila, ca urmare a incalcarii dreptului subiectiv nepatrimonial ocrotit de legea penala – dreptul la viata, prejudiciul cert si nereparat inca, legatura de cauzalitate directa dintre fapta ilicita si prejudiciul produs, vinovatia inculpatului.
Cu privire la cuantumul daunelor morale instanta retine ca despagubirile acordate cu acest titlu urmaresc compensarea echitabila a prejudiciului moral provocat, determinat de suferinta pricinuita si urmarile ramase in urma loviturilor primite.
Instanta va avea in vedere la stabilirea cuantumului daunelor morale necesitatea de a pastra un echilibru care sa asigure stabilirea unei despagubiri integrale a acestui prejudiciu, fara a minimiza importanta suferintei psihice cauzate persoanei vatamate prin stabilirea unui cuantum nesemnificativ dar si fara a transforma aceste daune intr-un mod de imbogatire nejustificata sau intr-o amenda excesiva pentru cei care le platesc.
In baza art. 397 alin. (1) N.C.proc.pen. rap. la art. 1.349 N.C.civ., fata de disp. art. 25 alin. (1) N.C.proc.pen., vor fi admise in parte actiunea civila formulata de partea civila B.I.  si va fi obligat pe inculpatul la plata sumei de 7213,02 lei cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul suferit (213,02 lei – prejudiciu material si 7.000 lei – prejudiciu moral).
In baza art. 397 alin. (1) N.C.P.P. rap. la art. 1.349 N.C.C., fata de disp. art. 23 alin. (2) si art. 25 alin. (1) N.C.P.P., se va admite actiunea civila formulata de partea civila Spitalul de Urgenta Moinesti si obliga pe inculpat la plata sumei de 1581,32 lei cu titlu de despagubiri materiale.
In baza art. 274 alin. (1) N.C.proc.pen., va fi obligat inculpatul la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
In baza art. 276 alin. (1) N.C.proc.pen., va fi obligat inculpat la plata catre partea civila a sumei de 2000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare , onorariu aparator
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011