InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

(Sentinta penala nr. 853 din data de 03.11.2008 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

         
         ROMANIA
         JUDECATORIA ONESTI
         DOSAR NR. 6801/270/2007
         Inreg. 13.12.2007                                          180, 181 Cod penal
                                                                     
         INCHEIERE
         Sedinta publica din data de 03.11.2008
         COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
         PRESEDINTE – SIMINA PURICE
         GREFIER – ENACHE GABRIEL
         
         Ministerul Public  reprezentat de: Procuror Vicentiu Craciunel Antohi
         
       Pe rol se afla judecarea cauzei penale pusa in miscare prin rechizitoriul nr. 1496/P/2007al  Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti, impotriva inculpatului B. N., pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 181 Cod penal, si impotriva inculpatilor M. V., M. C. si  M. D. D.,  pentru savarsirea infractiunii art. 180 Cod penal.
       La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta inculpatul – parte vatamata B. N., personal  si asistat de avocat D. Cl.,  inculpatii,  M.V., M.D.D.,  partea civila M.M. personal si asistati de avocat M. D.,  lipsind  celelalte  parti.
       Procedura  legal indeplinita.
       S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care invedereaza instantei depunerea unei declaratii de neconstituire ca parte civila a Serviciului de Ambulanta Bacau,   dupa care;
       Instanta, fata de concluziile raportului de expertiza al Institutului de Medicina Legala Iasi, pune in discutie schimbarea incadrarii juridice din infractiunea de vatamare corporala prevazuta de art. 181 al. 1 Cod penal  retinuta in sarcina inculpatului B. N. in infractiunea prevazuta de art. 180 al. 2 Cod pen.
       Procurorul si avocat D. C. au fost de acord cu schimbarea incadrarii juridice a faptei.
         Avocat D. M., fata de numarul zilelor de ingrijiri medicale necesare vindecarii leziunilor post-traumatice arata ca se impune schimbarea incadrarii juridice.
     Instanta pune in vedere inculpatului,  fata de discutarea schimbarii incadrarii juridice a faptei retinute in sarcina sa, ca are dreptul de a solicita lasarea cauzei mai la urma sau amanarea acesteia pentru pregatirea de noi aparari.
     Inculpatul, personal arata ca nu solicita nici lasarea cauzei la sfarsitul sedintei si nici amanarea..
     Procurorul si aparatorii partilor au precizat ca nu au alte cereri.
     Nemaifiind cereri noi de formulat si probe de administrat instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pentru dezbateri.
        Reprezentantul Parchetului, prezentand situatia de fapt retinuta prin actul de sesizare, a apreciat ca din intregul material probator administrat in cauza a fost dovedita savarsirea faptelor si vinovatia inculpatului B. N., motiv pentru care in baza art. 180 alin. 2 Cod penal, prin schimbarea incadrarii juridice din infractiunea de vatamare corporala prevazuta de art. 181 al. 1 Cod penal dar si a inculpatilor M. V., M.C. si  M. D. D.,  pentru savarsirea infractiunii art. 180 Cod penal cu aplicarea art. 73 lit. b si art. 75 lit. a Cod penal a solicitat condamnarea acestora la pedeapsa amenzii penale cu aplicarea dispozitiilor art. 631 Cod penal.
       Pe latura civila  inculpatul B. N. va fi obligat la despagubiri civile catre M.M. in masura in care acestea au fost dovedite si catre Spitalul Municipal Onesti iar ceilalti 3 inculpati vor fi obligati la despagubiri civile catre B. N.. Toti cei patru inculpati vor fi obligati la cheltuieli judiciare catre stat.
       Avocat D.C. pentru B.N. in calitate de inculpat apreciaza ca probele din dosar sunt fabricate la urmarirea penala, declaratiile tuturor martorilor continand o fraza identica cum ca au vazut ca M.M. era lovita cu pumnii si picioarele. Certificatul medico-legal emis partii vatamate ramane sub semnul intrebarii avand in vedere ca prin expertiza medico-legala numarul zilelor de ingrijiri medicale necesare vindecari leziunilor a fost redus.
       Fata de probele administrate solicita achitarea inculpatului in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. c Cod procedura penala si respingerea pretentiilor civile formulate de M.M..
       In calitatea acestuia de parte vatamata inculpatii au recunoscut la urmarirea penala savarsirea faptelor in schimb la cercetarea judecatoreasca au aratat ca Botezatu s-ar fi lovit singur de gard. Urmeaza a fi avut in vedere si certificatul medico-legal si declaratiile inculpatilor de la urmarirea penala motiv pentru care solicita condamnarea acestora, instanta fiind cea care va individualiza pedeapsa.
       Pe latura civila solicita obligarea inculpatilor la despagubiri civile si cheltuieli de judecata, reprezentand onorariul de aparator. Solicita si acordarea daunelor morale in functie de vinovatia inculpatilor.
       Avocat M. D.  arata ca fapta lui B. N. a fost dovedita cu declaratia partii vatamate, cu depozitiile celor 8 martori audiati in cauza, cu certificatul medico-legal si expertiza efectuata, motiv pentru care solicita condamnarea acestuia si obligarea la despagubiri civile care au fost dovedite cu martori si inscrisuri.
       In ceea ce ii priveste pe inculpatii M. V., M. C. si  M. D. D. a solicitat in baza art. 11 pct. 2 lit. a cu referire la art. 10 lit. e Cod procedura penala achitarea acestora, intrucat exista o cauza care inlatura caracterul penal al faptei respectiv starea de necesitate prevazuta de art. 45 Cod penal. Cei trei au vazut cu M. M. (sotie si mama) este lovita de catre B.N. si au intervenit pentru al opri. Sunt  intrunite conditiile prev. de art. 45 Cod penal in sensul ca exista pericol asupra integritatii corporale a lui M.M., pericol ce nu putea fi inlaturat decat prin savarsirea faptei. Cu atat mai mult cu cat inculpatul lovea o femeie. Astfel ca se impune achitarea celor 3 inculpati pentru savarsirea infractiunii de lovire si respingerea pretentiilor civile formulate de B.N.. Acesta va fi obligat la cheltuieli de judecata reprezentand onorariu de avocat.
       Avocat D. C. arata ca de fapt M.M. si-a chemat membrii familiei dupa incident pentru a aplica o corectie lui Botezatu astfel ca nu sunt indeplinite cerintele prevazute de art. 45 Cod penal.
       B. N. in calitate de parte vatamata a lasat la aprecierea instantei solutionarea cauzei. Avand ultimul cuvant, in calitate de inculpat arata ca nu este vinovat de savarsirea vreunei fapte penale.
       M. V., M.C. si  M. D. D., pe rand, avand ultimul cuvant arata ca sunt nevinovati, au intervenit pentru a-si salva sotia, respectiv mama.
         I N S T A N T A
         
         Avand nevoie de timp pentru a delibera
         
         D I S P U N E :
         
        In baza art. 306  Cod procedura penala amana pronuntarea la data de 05.11.2008.
         Pronuntata in sedinta publica, azi  03.11.2008.
         
         PRESEDINTE,                                                                    GREFIER,
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU
Dosar nr. 6801/270/2007
Din 13.12.2007                                                                                          lovire
SENTINTA PENALA NR. 853
Sedinta publica din data de 05.11.2008
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
Presedinte – SIMINA PURICE
Grefier – GABRIEL ENACHE
Ministerul Public reprezentat de procuror – VICENTIU ANTOHI

       Pe rol  pronuntarea solutiei  cauzei penale pusa in miscare prin rechizitoriul nr. 1496/P/2007al  Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti, impotriva inculpatului B. N., pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 181 Cod penal, si impotriva inculpatilor M. V., M. C. si  M. D. D.,  pentru savarsirea infractiunii art. 180 Cod penal.
     Prezenta partilor si sustinerile acestora au fost consemnate in incheierea de sedinta din data de 03.11.2008, care face parte integranta din prezenta hotarare si cand, avand nevoie de timp pentru a delibera, instanta a amanat pronuntarea la data de 05.11.2008.
     INSTANTA
     
     Deliberand asupra cauzei penale de fata constata ca prin rechizitoriul  nr.1496/P/2007 din data de  11.12.2007 al Parchetului de pe langa Judecatoria  Onesti s-a dispus punerea  in miscare a actiunii penale si trimiterea  in judecata a inculpatilor: B. N. pentru comiterea  infractiunii  de vatamare corporala prevazuta  de art.181 al.1 Cod penal, M.V., M.C. si M. D.-D. toti pentru  savarsirea  infractiunii de lovire prevazuta de art. 180 al. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 73 lit.b Cod penal si art. 75 lit. a Cod penal.
Prin actul de sesizare a instantei se retine ca in  ziua de  10.06.2007 inculpatul B. N., a lovit pe partea  vatamata M.M., producandu-i leziuni corporale vindecabile in 28-30 zile de ingrijiri  medicale. In aceeasi zi,  sub imperiul  unei puternice tulburari determinate de  B. N. care i-a lovit pe M. M., M. I., coinculpatii  M. V., M. C. si M. D. – D. l-au agresat, la randul lor,  pe  B. N. cauzandu-i leziuni corporale vindecabile in 14-15 zile de ingrijiri  medicale.
Din analiza  probatoriilor  administrate in cauza instanta retine  urmatoarea  situatie de fapt:
La data de  14.06.2007 numita  M. M. din comuna Dofteana, sat Stefan –Voda a solicitat Politiei comunei Dofteana sa efectueze cercetari fata de  B. N. care in ziua de  10.06.2007 i-a  aplicat  mai multe  lovituri.
In ziua  de 25.06.2007 B. N. din aceeasi  localitate  a sesizat la randul sau, Politia comunei Dofteana, solicitand  a fi cercetati M.  I.,  M. V., M. M., M.C., M.D.-D., B. N., B. M., B. I. care l-au agresat  fizic in ziua de 10.06.2007.
Din cercetarile efectuate  a rezultat ca in ziua de 10.06.2007, in jurul  orei 2000, pe fondul  unei discutii in contradictoriu, inculpatul  B. N. a lovit-o cu capul in zona fetei pe  parte vatamata M. M., apoi  cu pumnii si picioarele   peste  corp.
Auzind  strigatele  de ajutor ale M. M. din locuinta  acesteia au iesit   sotul  M.V.  si fii M. I., M. C. si M. D.-D..
Mihai Ionut a ajuns primul  langa partea vatamata. In timp ce incerca  sa o ridice de la pamant baiatul  a fost  lovit cu o  piatra in zona capului de catre  inculpatul B. N., aflat  in stare  de ebrietate.
In aceste imprejurari s-au  apropiat si M. V., M. C., M. D.-D., care au incercat  sa-l tempereze  pe B. N..
Acesta a aruncat, insa, cu pietre  in directia lui M.V., M.C. si M.D.D. care au reactionat lovindu-l pe B.N. cu pumnii si picioarele.
Urmare a loviturilor aplicate de inculpatul B. N. partea vatamata M. M., s-a prezentat la Cabinetul Medico-Legal Onesti si a obtinut  certificatul  nr.292/A1/11.06.2007, aflat la fila  15 dosar urmarire penala.
Din continutul acestui inscris rezulta ca M. M. a suferit  contuzie umar bilateral cu disjunctie gr. I acromio-claviculara  stanga; hematom al buzei superioare;  sindrom migrenoid cu elemente  vertiginoase post traumatism cranio-cerebral;  fracturi liniare ale coastelor 8 si 9.
Medicul legist  a concluzionat  ca leziunile  sus mentionate  pot  data din 10.06.2007, au putut  fi produse prin lovire cu corpuri  si mijloace  contondente, necesitand  pentru  vindecare 28-30 zile de ingrijiri  medicale.
Raportul de expertiza intocmit de Serviciul  de Medicina Legala Bacau in data de  16.10.2007 a confirmat  concluziile  actului  medico-legal sus – invocat – fila 66 dosar urmarire penala.
La randul  sau, inculpatul - parte vatamata B. N. a necesitat  ingrijiri  medicale  in sectia chirurgie a Spitalului  Municipal Onesti in intervalul 10-18.06.2007.
Certificatul  nr.299/E/19.06.2007 eliberat  de Cabinetul  de Medicina Legala Moinesti retine ca  la data examinarii  B.N. prezenta  echimoze, excoriatii, hemoragie subconjunctivala,  fractura nazala si fractura a 2 coaste, leziuni ce au necesitat spre vindecare 14-15 zile de ingrijire  medicale -a se  vedea fila 9 dosar urmarire penala.
Inculpatul B. N. a negat  in mod  constant  agresarea  fizica a partii vatamate M.M.  - filele 12,13,75, dosar urmarire penala si fila 61 dosar cercetare judecatoreasca.
Fapta acestui inculpat  este, insa,  probata cu declaratiile  martorilor  B. V., I. I., I. E., B. I., B. N., B. M., B. I.( filele 35-53 dosar urmarire  penala si filele 67,68,69,89,103,104 dosar instanta).
Martorii sus mentionati au declarat  ca inculpatul  Botezatu  Nicusor i-a aplicat  lui Mihai Milica lovituri cu capul, pumnii si picioarele, trantind-o la pamant.
In etapa  cercetarii  judecatoresti, la cererea inculpatului  B. N. s-a  dispus efectuarea  unei expertize medico-legale traumatologice de catre Institutul  de Medicina Legala Iasi. Raportul  intocmit  de comisia  de specialitate a confirmat   leziunile  de violenta constatate de Cabinetul  de Medicina Legala Onesti si de Serviciul  de Medicina Legala Bacau, mai putin contuzia  umarului  stang cu disjunctie acromio - claviculara  stanga gradul I.
S-a concluzionat ca  periartrita  scapulo-humerala, este o afectiune patologica de natura inflamatorie, neavand  legatura de cauzalitate  cu incidentul din  10.06.2007.
Celelalte leziuni de violenta  constatate  la partea  vatamata M. M. s-au putut produce prin loviri  active cu mijloace contondente ( pumni, picioare) urmate posibil de cadere  si au necesitat  14-15 zile  de ingrijiri  medicale – filele 159,160 dosar instanta.
Starea de fapt, fiind dovedita cu proba testimoniala coroborata cu proba stiintifica sus –mentionata  instanta retine  ca in ziua  de 10.06.2007, pe fondul  unei discutii contradictorii  inculpatul B. N. i-a aplicat  partii vatamate mai multe lovituri in zona capului si a corpului, cauzandu-i leziuni corporale  vindecabile  in 14-15 zile  de ingrijiri.
Fapta inculpatului  B. N. intruneste elementele  constitutive  ale infractiunii  de lovire  prevazuta de art. 180 al.2 Cod penal, aceasta  fiind corecta incadrare juridica a faptei  pentru care se va dispune  condamnarea  inculpatului.
La individualizarea judiciara a pedepsei, in baza  art.72 Cod penal instanta  va avea in vedere: gradul  de pericol  social al faptei concretizat  in atingerea  adusa  sanatatii  partii vatamate  M. M.; imprejurarile concrete in care  a fost  comisa fapta, mai exact  pe fondul  reprosurilor  adresate de partea vatamata in ziua de 10.06.2007 B.  N. aflat in stare de ebrietate   o loveste pe femeie cu capul  in zona fetei  apoi ii aplica  lovituri cu pumnii  si picioarele pana o doboara la pamant.
Instanta va tine seama si de  atitudinea  inculpatului  B. N. care a negat  cu vehementa comiterea  faptei dar paradoxal, a contestat  numarul  de zile de ingrijiri  medicale  acordate, initial, victimei de medici legisti.
Lipsa antecedentelor penale  indreptateste instanta sa creada ca pentru indreptarea  inculpatului B. N. este suficienta aplicarea  amenzii penale.
I se va  atrage acestuia atentia asupra  dispozitiilor  art. 631 Cod penal.
Inculpatii  M.V., M.C. si M.D.-D. au sustinut pe toata durata procesului  penal ca nu l-au lovit pe  B. N. si ca, prin urmare, acesta a suferit leziunile constatate de  medicul legist , prin lovire  pasiva, adica fie ca l-au  impins si in cadere partea vatamata  s-ar fi lovit  de un gard,  fie ca B. N. s-ar fi  lovit  singur, inadins,  de o poarta –  a se vedea declaratiile  celor  3 inculpati aflate la filele  24, 25,29, 30,33, 34,71,72,74 dosar urmarire  penala si filele 63-65 dosar cercetare  judecatoreasca.
Certificatul  medico-legal  nr.299/E/19.06.2007 atesta, insa,  ca leziunile corporale suferite  de B.  N. in data de 10.06.2007 s-au produs  prin lovire cu obiecte  contondente. Mecanismul  de producere  a leziunilor l-a constituit,  asadar, lovirea activa ceea ce exclude ipoteza lovirii  pasive, adica a ranirii  datorate caderii.
Ipoteza  lovirii  active este sustinuta si de martorii  B.  V., V.E., B. L. - filele  54-60 dosar urmarire penala si filele  70,71 dosar instanta.
Cele 3 martore au descris scena in cursul  careia  B. N. a fost lovit cu pumnii si picioarele de M. V. si de fii sai, M.C., M. D.- D..
Acesti inculpati au invocat, in apararea lor, savarsirea  faptei  in stare de necesitate care ar inlatura caracterul penal  al faptei prin lipsa  vinovatiei ca trasatura  esentiala  a infractiunii prevazuta  de art.17 Cod penal.
In cauza nu sunt intrunite, insa cumulativ conditiile  prevazute  de art. 45 Cod penal.
La momentul agresarii fizice a partii vatamate B. N. nu  mai putea  fi vorba despre un pericol iminent  intrucat prin activitatea infractionala a inculpatului B. se adusese, deja, atingere sanatatii lui M. M. dar si sanatatii lui M. I.care, incercand  sa-si ajute  mama fusese  si el lovit de  acelasi inculpat.
Instanta  urmeaza  a inlatura, asadar,  sustinerile inculpatilor cu privire la  incidenta  prevederilor art.45 Cod penal ca fiind  simple aparari de circumstanta.
Fapta inculpatilor M. V., M. C. si M. D.-D. de a lovi pe B. N. cu pumnii si  picioarele, cauzandu-i leziuni corporale vindecabile  in 14-15 zile de ingrijiri  medicale. Fapta savarsita cu vinovatie intruneste elementele constitutive  ale infractiunii de lovire prevazuta  de art. 180 al.2 Cod penal pentru  care se va dispune condamnarea  fiecaruia dintre inculpati.
La individualizarea  judiciara a pedepselor  aplicate fiecaruia dintre inculpati,  in baza art.72 Cod penal instanta  va avea in vedere: gradul de pericol social al faptei concretizat  in atingerea adusa sanatatii  partii vatamate  B. N., atitudine  deosebit   de agresiva a victimei insesi, aflata in stare de ebrietate  si avand  asupra ei  un cutit;  lipsa  antecedentelor  penale  ale  inculpatilor  dar si atitudinea nesincera a celor  3 inculpati care  au negat  permanent  lovirea  lui B. N..
Instanta va tine seama si de imprejurarile care  atenueaza  raspunderea penala a inculpatilor  M.V., M. C. si M.D.-D..
Astfel, urmeaza  a se avea in vedere, ca acestia au savarsit fapta sub imperiul  unei stari de puternica  tulburare  pricinuita de agresarea  de catre  B. N. a lui M.M. si a fiului  acesteia, M. I..
Inculpatii M.V., M.C. si M. D. – D. au comis,  asadar, infractiunea  prevazuta  de  art.180 al.2 Cod penal sub imperiul  unei puternice   emotii determinata  de o provocare din partea  lui  B. N.  produsa  prin violenta motiv, pentru care  acestora  li se va retine  circumstanta  atenuanta prevazuta  de art. 73 lit.b Cod penal.
Cei trei  inculpati au actionat  impreuna astfel, ca  acestora, li se va  aplica  si circumstanta agravanta prevazuta de art.75 lit. a Cod penal.
Circumstantele reale si cele  personale ale inculpatilor, astfel cum  au fost ele mai - sus  retinute si tineretea lui M.C., M. D.-D. creeaza instantei  convingerea ca pentru reinsertia  sociala a acestora  este suficienta aplicarea  pedepsei amenzii orientata  la minimul special prevazut  de art. 63 al.3 Cod penal.
Fata de increderea instantei in posibilitatea de indreptare  a celor trei inculpati fara executarea  efectiva a pedepsei amenzii in baza  art.81 Cod penal se va dispune  suspendarea  conditionata  a executarii  pe durata  termenului de incercare de 1 an stabilit conform art.82 al.1 Cod penal.
Li se va atrage atentia  inculpatilor  M. V., M. C., M. D.-D. asupra  dispozitiilor  art.83 Cod penal.
Sub aspectul  laturii  civile a procesului penal instanta  retine  urmatoarele:
La termenul de judecata  din data de  21.03.2008 partea  vatamata M. M. a solicitat  obligarea  inculpatului  B. N. la plata despagubirilor  civile, dupa cum urmeaza: 10.000 lei  daune  morale pentru suferinta fizica pricinuita prin agresare ei si 1.100 lei cu titlu de daune materiale, incluzand cheltuielile  medicale si cheltuielile  ocazionate  de plata  unei terte persoane  pentru efectuarea  muncilor  agricole  si gospodaresti in perioada  incapacitatii sale de a  munci - fila 60 dosar  instanta.
Instanta  retine ca  in cauza sunt intrunite, cumulativ, conditiile  raspunderii  civile  delictuale  a inculpatului  B. N. pentru fapta proprie ce  a cauzat prejudicii partii civile M.M..
Aceasta din urma a dovedit  cu martorul  M. C. (fila 105 dosar instanta) ca in perioada  ce a urmat  incidentului  din 10.06.2007 s-a aflat  in imposibilitatea  de  a se ocupa  de muncile  agricole  si gospodaresti, acestea  fiind prestate  de o femeie  contra sumei de  30 lei/zi.
Intinderea  prejudiciului  material invocat de M. M. urmeaza, insa, a fi stabilita de  instanta proportional  cu numarul  de zile de ingrijiri medicale necesar vindecarii  leziunilor, astfel cum a fost el stabilit  prin expertiza I.M.L. Iasi – filele 158-160 dosar.
Cu inscrisurile aflate  la filele 72-76 dosar cercetare judecatoreasca M.M. a probat  si cheltuielile medicale  in suma  de 139,69 lei respectiv consultatii medicale, radiografii la care se vor adauga si celelalte cheltuieli  din perioada  incapacitati de a munci, adica 30 lei x 15 zile =450 lei.
Asa fiind  si in baza art.14, 346 Cod procedura penala, art.998 Cod civil va fi  obligat inculpatul B.N. sa-i achite  lui M.M. daune  materiale in suma totala  de 589,69 lei.
Instanta  retine ca fata  de suferinta  fizica pricinuita de inculpatul B.N.este indreptatita partea vatamata M. M. sa solicite   si daune morale.
La stabilirea  cuantumului  acestora se va avea in vedere criteriul  echitatii  care in  termenii  Conventiei  Europene a Drepturilor Omului  se traduce  prin necesitatea  ca partea  vatamata sa primeasca o satisfactie echitabila pentru prejudiciul  moral suferit.
Cuantumul  despagubirilor   trebuie  astfel stabilit  incat  acestea sa aiba efecte  compensatorii, adica sumele de bani acordate sa nu constituie nici amenzii excesive pentru autorul daunelor si nici a veniturilor nejustificate pentru victima.
Fata de considerentele mai sus  retinute  instanta  va obliga  pe inculpatul B. N. sa achite partii civile  M. M. daune morale in cuantum de 2000 lei, apreciind  ca, aceasta suma reprezinta o justa   si integrala dezdaunare a partii vatamate.
La randul  sau, partea  vatamata B. N. a solicitat  obligarea inculpatilor M.V., M. C. si M. D.-D. la plata sumei de  300 lei daune materiale, reprezentand  diferenta  intre veniturile salariale  si indemnizatia  de concediu  medical in perioada  incapacitatii de munca precum si daune materiale  in suma de 700 lei pentru plata muncilor agricole si 500 lei cheltuieli ocazionate  de spitalizare  – fila 62 dosar instanta.
Cu inscrisurile  aflate  la filele  24-26 dosar instanta B.  N. a dovedit  ca s-a aflat  in incapacitate de munca timp de 9 zile pe durata  internarii  in spital  plus alte 12 zile ulterior  externarii.
Ca urmare  a acestei  situatii  veniturile  lui salariale  au fost diminuate  cu suma de 101 lei astfel cum  rezulta  din adresa nr. 37/18.10.2008 a angajatorului S.C. Han S.R.L. Dofteana  - fila  167  dosar instanta.
In cauza  sunt intrunite, cumulativ,  conditiile raspunderii  civile  delictuale  a fiecaruia dintre  inculpati pentru  fapta  culpabila proprie.
Leziunile  corporale  suferite  de B. N. sunt imputabile  inculpatilor  M. V., M. C. si M. D.-D. astfel ca acestia  sunt  tinuti solidar sa repare  paguba  pricinuita  partii vatamate.
Pe cale de consecinta si in baza art.14, 346 Cod procedura  penala, art.998 Cod civil si art.1003 Cod civil, vor  fi obligati  inculpatii  in solidar  sa achite  partii  civile  B. N. daune  materiale  in suma de 101 lei.
Acesta din urma a solicitat  obligarea inculpatilor si la cate 2000 lei cu titlu  de repartitie  materiala pentru   prejudiciul  moral  pricinuit  prin atingerea  adusa sanatatii sale.
Cererea lui B. N. este, insa,  nejustificata, partea  vatamata fiind aceea care  prin deosebita sa agresivitate a generat  incidentul  din 10.06.2007.
Pe cale de consecinta instanta  va respinge  cererea  partii vatamate  B.N. cu privire  la acordarea  daunelor  morale.
     Instanta va respinge, de asemenea, cererea aceleiasi parti civile privind acordarea  daunelor materiale in suma de 1.200 lei ( 700 +500 lei) acestea nefiind dovedite.
In schimb, vor  fi tinuti inculpatii M.C., M.V. si M. D.-D. sa achite, in solidar,  Spitalului Municipal Onesti despagubiri civile  in suma de 931,66 lei, reprezentand cheltuieli  ocazionate  de  ingrijirile  medicale  acordate  victimei  B. N. in intervalul  10.06-18.06.2007.
Instanta  urmeaza  a constata ca Serviciul  de Ambulanta Bacau nu s-a  constituit  parte civila in procesul  penal,  astfel cum a comunicat  prin adresele  aflate  la filele 116, 171 dosar cercetare judecatoreasca.
Fiind in culpa procesuala vor fi  obligati  inculpatii M.V., M. C., M.D.-D. si B. N. ca in baza  art.191 al.2 Cod procedura penala sa suporte  cheltuielile  judiciare, avansate de stat in prezenta  cauza.
La  stabilirea  cuantumului acestor cheltuieli se va tine seama, pentru fiecare  inculpat, de masura in care  a provocat  cheltuielile  judiciare cu mentiunea ca in cazul lui  B. N. aceste cheltuieli  vor include si  contravaloarea  expertizei medico-legale efectuate de Serviciul de Medicina Legala  Bacau pentru partea civila M.M..
In baza  art.193 al.1 Cod procedura penala si respectiv, art. 193 al.4 Cod procedura penala vor fi  obligati  B. N. si respectiv M. V., M. C., M. D.-D.  la plata cheltuielilor  de judecata catre  M.M. si respectiv catre B. N..

Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E:

      In baza art. 180 al. 2 Cod pen. pentru savarsirea infractiunii de lovire in dauna partii vatamate B. L., prin schimbarea incadrarii juridice din infractiunea de vatamare corporala prevazuta de art. 181 al. 1 Cod penal, condamna inculpatul B. N., …(date de stare civila) la pedeapsa de 1500 (una mie cinci sute) lei amenda penala.
      Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 631 Cod penal in sensul ca daca se va sustrage cu rea-credinta de la executarea amenzii instanta va putea inlocui aceasta pedeapsa cu pedeapsa inchisorii.
      In baza art. 180 al. 2 Cod pen. cu aplicarea art. 73 lit. b Cod penal si art. 75 lit. a Cod penal pentru savarsirea infractiunii de lovire in dauna partii vatamate B. N., condamna inculpatii: M. V., …(date de stare civila); M. C., …(date de stare civila) si M. D.-D., …(date de stare civila) la cate 500 (cinci sute) lei amenda penala.
      In baza art. 81 Cod penal suspenda conditionat executarea pedepsei amenzii aplicate fiecaruia dintre inculpatii M.V., M. C. si M. D.-D. pe durata termenului de incercare de 1 (un) an.
      Atrage atentia celor 3 inculpati asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal referitoare la revocarea suspendarii conditionate in cazul savarsirii unei noi infractiuni.
      In baza art. 14, 346 Cod pr. pen., art. 998 Cod civil obliga inculpatul B. N. sa despagubeasca partea civila M. M. cu urmatoarele sume: 2000 lei daune morale si 589,69 lei c u titlu de daune materiale.
      In baza art. 14, 346 Cod pr. pen., art. 998 Cod civil si art. 1003 Cod civil obliga, in solidar, inculpatii M. V., M.C., M. D.-D. sa achite partii civile B.N. suma de 101 lei cu titlu de daune materiale reprezentand diferenta venituri salariale..
      Respinge cererea partii civile B. N. privind acordarea daunelor morale si a daunelor materiale in suma de 1200 lei.
      Obliga, in solidar, inculpatii M. V., M. C., M. D.-D. sa achite Spitalului Municipal Onesti despagubiri civile in suma de 931,66 lei, reprezentand cheltuieli ocazionate de ingrijirile medicale acordate lui B. N..
      Constata ca Serviciul de Ambulanta Bacau nu s-a constituit parte civila in procesul penal.
      In baza art. 191 al. 2 Cod pr. pen. obliga inculpatii la cheltuieli judiciare catre stat dupa cum urmeaza: M. V., M. C., M.D.-D. la cate 200 lei, iar B. N. la 226 lei suma ce include contravaloarea expertizei efectuate de S.M.L. BACAU, respectiv 26 lei care urmeaza a fi virata in contul RO92TREZ0615041XXX000436 deschis la Trezoreria Bacau pentru Spitalul Judetean Bacau.
      In baza art. 193 al. 1 Cod pr. pen. obliga inculpatul B. N. sa achite partii civile M. M. suma de 1039 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocat si taxa certificat medico-legal.
      In baza art. 193 al. 4 Cod pr. pen. obliga inculpatii M. V., M. C., M.D.-D. sa achite partii civile B. N. cheltuieli de judecata in suma de cate 346,33 lei reprezentand onorariu avocat si taxa certificat medico-legal.
      Cu recurs in 10 zile de la pronuntare pentru B. N., M. M., M. V., M.C., M. D.-D. si de la comunicare pentru celelalte parti.
      Pronuntata in sedinta publica, azi 05.11.2008.
PRESEDINTE                                                                                             GREFIER
SIMINA PURICE                                                                  ENACHE   GABRIEL


Red.S.P.20.11.2008
Tehnor.M.L.21.11.2008
Exemp.4


      

         



1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011