InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

(Sentinta penala nr. 691 din data de 03.09.2008 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti


E.F. 07 Octombrie 2008                                                 R O M A N I A
                                         JUDECATORIA ONESTI
                                              JUDETUL BACAU                                S.P. 691

DOSAR NR.5948/270/2007
Inreg.19.10.2007                                                          vat.corporala din culpa

                           INCHEIERE DE AMANARE A PRONUNTARII
                                    Sedinta publica din data de 3.09.2008
                                      Completul de judecata format din :
                                     Presedinte – CARMEN CIOSU,judecator
                                        Grefier   -  ELIZA FEKETE

          Ministerul public reprezentat de procuror – CRISTINA ACSENTE

Astazi a fost pe rol judecarea actiunii penale pusa in miscare prin rechizitorul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatului I. T., trimis in judecata pentru comiterea infractiunilor prev. de art. 184 cod penal .
     La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns  avocat R. L. pentru inculpat,avocat L. M. pentru partile vatamate,  lipsa celelalte parti.
Procedura completa .
S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta,dupa care, avocat L. M.,pentru ca exista neconcordante intre numarul de zile de ingrijiri medicale in ceea ce o priveste pe D. S., solicita reaudierea martorilor pe latura civila . Solicita schimbarea incadrarii juridice din art.184 al.1,3 in art.184 al.2,4 cod penal.
Instanta pune in discutie cererile formulate de partile vatamate prin aparator.
Pentru inculpat, avocat R. arata ca martorii au fost audiati pe latura civila si nu penala. Cu privire la expertize,acestea s-au efectuat pe acte si pe persoane,iar un martor nu se poate  substitui unui organ abilitat. Solicita respingerea acestei cereri, iar in ceea ce priveste schimbarea incadrarii juridice a faptei, solicita mentinerea acesteia.
Procurorul lasa la aprecierea instantei cu privire la reaudierea martorilor propusi pe latura civila de partile vatamate, este de acord cu schimbarea incadrarii juridice.
Instanta respinge cererea privind reaudierea martorilor propusi de partile vatamate pe latura civila, declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe fond.
Procurorul solicita condamnarea inculpatului pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa , urmand ca in baza art.81 cod penal a se dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei. In baza art.71 al.5 pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, se va suspenda si pedeapsa accesorie. Urmeaza a fi obligat inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente si asiguratorul la plata cheltuielilor de spitalizare catre partile civile. In baza art.191 cod procedura penala solicita obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare catre stat.
Avocat Lupu Marius solicita admiterea cererii privind constituirea de parti civile asa cum s-au solicitat. Solicita obligarea inculpatului si la cheltuieli de judecata conform notei si a chitantelor anexate. Pe latura penala, solicita condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii, urmand a se dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Avocat R. L. arata ca inculpatul a recunoscut comiterea faptei si a relatat modul in care a savarsit-o. Urmeaza a se aprecia sub aspectul producerii faptei si a se avea in vedere  concluziile raportului de expertiza medico-legala efectuate pentru ambele parti vatamate. Cu privire la partea vatamata D. S., numarul de zile de ingrijiri medicale este de 7-8 zile ingrijiri medicale, este sub 10 zile, si solicita achitarea inculpatului. Nu se poate retine concurs de infractiuni raportat la cele 2 parti vatamate. Solicita admiterea in parte a cererii privind acordarea daunelor, urmand a fi obligat inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente si asiguratorul la plata acestora. In ceea ce priveste latura penala, solicita a se aplica o pedeapsa cu suspendare,fata de lipsa antecedentelor, atitudinea sincera atat la urmarirea penala cat si in fata instantei. Nu solicita onorariu.
Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.

                                                  I N S T A N T A

Din lipsa de timp pentru deliberare,

                                                   D I S P U N E
 
Amanarea pronuntarii la 12.09.2008 pentru cand partile prezente au TC.
Data si citita in sedinta publica, azi 3.09.2008.

PRESEDINTE,                                                                                GREFIER,



























                                                 R O M A N I A
                                         JUDECATORIA ONESTI
                                              JUDETUL BACAU                              
DOSAR NR.5948/270/2007
Inreg.19.10.2008    
                                                     
           
                                            SENTINTA PENALA NR.691
                                    Sedinta publica din data de 12.09.2008
                                      Completul de judecata format din :
                                     Presedinte – CARMEN CIOSU,judecator
                                        Grefier   -  ELIZA FEKETE
        Ministerul public reprezentat de procuror – CRISTINA ACSENTE


     Astazi a fost pe rol pronuntarea in cauza penala pusa in miscare prin rechizitorul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatului I. T., trimis in judecata pentru comiterea infractiunilor prev. de art. 184 cod penal .
     Dezbaterile in fond au avut loc in data de 3.09.2008 fiind consemnate prin incheierea de amanare a pronuntarii de la acea data si care face parte integranta din prezenta hotarare.
     
                                       I N S T A N T A
                                           Deliberand,
     Asupra cauzei penale de fata ;
     Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti a fost trimis in judecata inculpatul  I. T., ….(date de stare civila), in stare de libertate, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta si pedepsita de art.184 al.1,3 Cod penal cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal.
S-a verificat la prima zi de infatisare regularitatea actului de sesizare a instantei conform art.300 Cod procedura penala.
Se retine in rechizitoriu ca in noaptea de 17/18.07.2007, in jurul orelor 2oo, conducand autoturismul cu numarul de inmatriculare SJ-97-DIG pe DN 11, pe raza localitatii Bogdanesti, jud.Bacau, a vatamat corporal din culpa pe D. S. E. si  D. N..
In cadrul cercetarii judecatoresti au fost audiate partile, audiati martorii din lucrari cat si cei propusi de partile vatamate pentru dovedirea laturii civile. S-au efectuat doua expertize medico legale de I.N.M. Bucuresti.
In termen legal au fost introdusi in cauta asiguratorul de raspundere civila, S.C. Alliantz Tiriac S.A. Zalau, jud.Salaj si partea responsabila civilmente S.C. T… S.R.L. Zalau.
Din coroborarea probelor de la urmarirea penala, cu actele administrate nemijlocit de catre instanta se retin in fapt urmatoarele:
Inculpatul poseda permis de conducere categoria B si este proprietarul autoutilitarei marca WV, cu numarul de inmatriculare SJ-97-DIG.
In noaptea de 17/18.07.2007, in jurul orei 2oo, inculpatul  a condus autoturismul proprietate pe DN 11 , avand sensul de mers Brasov-Onesti si ajungand pe raza comunei Bogdanesti, sat Filipesti, jud.Bacau, la km.121+900 m a pierdut controlul volanului si a intrat pe contrasens, parasind carosabilul si s-a izbit violent de autoturismul marca Matiz  cu numarul de inmatriculare SB-94-DEN, ce era parcat regulamentar in fata barului „G…”.
In urma impactului autoturismul marca Matiz a fost proiectat in autoturismul marca BMW, cu numarul de inmatriculare RY-02-HNE, iar acesta, la randul sau, a fost impins in autoturismul marca Daewoo Cielo, cu numarul de inmatriculare BC-10-PIT.
Ca urmare a acestui accident a rezultat avarierea celor 4 autoturisme si vatamarea corporala din culpa a partilor vatamate D. N. si D. S.  E..
In autoturismul marca BMW se afla proprietarul, care dormea, respectiv D. M. si care nu a suferit leziuni corporale.
Cele doua parti vatamate D. S. E. si D. N., au fost transportate la Spitalul Municipal Onesti, pentru acordarea de ingrijiri medicale.
Fiind audiat, inculpatul a recunoscut fapta comisa, aratand ca a pierdut controlul volanului deoarece a incercat sa evite un caine de talie mare, care s-ar fi angajat in traversarea soselei, aspect ce nu a putut fi confirmat de alte probe.
Ca urmare a impactului, partea vatamata D.S. E., in varsta de 33  ani, a suferit leziuni corporale vindecabile in 23-25 zile ingrijiri medicale, conform CML I/B/56 din 02.08.2007, a S.M.L. Sibiu, fiind si internata in Spitalul Clinic de Recuperare Iasi, respectiv in perioada 08 – 14.08.2007.
Sus-numita nu s-a constituit parte civila in cauza, aratand ca se va pronunta cu privire la acest aspect direct in fata instantei de judecata.
Spitalul Clinic de Recuperare Iasi s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 471,41 lei, iar Spitalul Clinic Sibiu s-a constituit parte civila in cauza cu 1146,16 lei.
D.N., in varsta de 39 de ani, a suferit leziuni corporale vindecabile in 35-40 zile ingrijiri medicale, conform CML I/B/55 din 02.08.2007, a S.M.L. Sibiu, fiind internat in Spitalul Clinic de Recuperare Iasi in perioada 18 – 22.07.2007.
De asemenea, sus-numitul nu s-a constituit parte civila in cauza, urmand sa se pronunte cu privire la acest aspect in fata instantei de judecata, iar Spitalul Clinic de Recuperare Iasi s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 584,6 lei.
In instanta inculpatul recunoaste faptele.
In timpul cercetarii judecatoresti partea vatamata D.N. a depus un certificat medico-legal eliberat de Serviciul Judetean de Medicina Legala Sibiu, din care rezulta in urma reexaminarii medicale, ca timpul de ingrijire medicala necesara vindecarii este de 70-80 zile. Actul este inregistrat la nr.R/42/Y/2007.
Medicul legist, dupa prezentarea controalelor efectuate la 4 institutii medicale, concluzioneaza ca se constata o indurare a partilor moi de pe relieful maleolelor tibiala si peroniera, in stanga, cu tegumentul colorat brun neomogen. La acest nivel acuza dureri, cu limitarea miscarilor piciorului. Acesta merge sprijinit in carje datorita durerile resimtite la sprijinul pe membrul inferior stang.
La randul sau partea vatamata D. S. – E. prezinta certificat medico-legal nr.R/36/I/b/56 din 18.IX.2007, prin care i se acorda o prelungire  a ingrijirilor medicale la 40-45 zile.
Dupa prezentarea istoricului, se arata ca aceasta a urmat tratament fizioterapic cu diagnosticul: Sechele  algice si reducere glezna stanga posthematom post traumatic loja posterioara gamba stanga incizat si drenat.
Expertiza medico-legala efectuata de I.N.M. Bucuresti privind pe partea vatamata D.N., concluzioneaza ca numarul de zile de ingrijiri medicale initial acordat este cel corespunzator.
Expertiza medico-legala efectuata de acelasi institut,  privind partea vatamata D.S.-E. constata ca numarul necesar de ingrijiri este de 7-8 zile si nu de 25-30.
Se va respinge ca neintemeiata cererea de schimbare a incadrarii juridice din vatamare corporala din culpa prevazuta si pedepsita de art.184 al.1,3 Cod penal in infractiunea prev. de art.184 al.2,4 Cod penal.
In drept, fapta savarsita de catre inculpat constand in vatamarea corporala din culpa a partii vatamate D. N. intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta si pedepsita de art.184 al.1 si 3 Cod penal, pentru care urmeaza sa fie condamnat la pedeapsa inchisorii.
La individualizarea pedepsei se va tine seama de prevederile art.72 Cod penal si anume de gradul de pericol social concret ridicat al faptei, de imprejurarile in care a fost savarsita, dar si de persoana inculpatului care a avut o atitudine sincera si nu are antecedente penale.
Instanta apreciaza ca pedeapsa la care va fi condamnat sa depaseasca sensibil limita minima speciala prevazuta de lege (3 luni).
Scopul pedepsei putand fi atins fara executare, se va face aplicarea art.81 Cod penal si se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si 6 luni.
Se va atrage atentia inculpatului asupra nerespectarii art.83 Cod penal.
Ii vor fi interzise drepturile prevazute de art.64 al.1 lit.a teza II, b Cod penal.
Pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei se va suspenda si executarea pedepsei accesorii.
Partii vatamate D. S.-E. i-au fost acordate pentru leziunile produse in accident, un numar de 7-8 zile de ingrijiri medicale, numar care nu se in prevederile legii penale, unde incriminarea faptei se face pentru ingrijiri medicale ce depasesc 10 zile.
Pe cale de consecinta, se va dispune achitarea inculpatului I. T., in baza art.11 pct.2 lit.a raportat la art.10 lit.b Cod penal /fapta nu este prevazuta de legea penala), pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta si pedepsita de art. 184 al.1,3 Cod penal, in ceea ce priveste pe partea vatamata D.S.-E..
Cu privire la exercitarea actiunii civile in procesul penal:
Partea vatamata D.N. s-a constituit parte civila solicitand urmatoarele sume: 30.000 lei, cu titlu de daune morale, 2500 lei daune materiale.
Partea vatamata D. S.-E. a cerut 20.000 lei daune morale si 2500 lei daune materiale.
Cu martorii ascultati, partea vatamata D. N. a dovedit ca a cheltuit suma de 2500 lei (contravaloarea platita oamenilor care l-au ajutat la munca) si 100 lei contravaloare transport (platforma).
Va fi obligat asiguratorul de raspundere civila sa plateasca partii civile  D. N. suma de 2500 lei si a sumei de 100 lei cu titlu de daune materiale.
Se va respinge ca neintemeiata cererea de daune morale, motivat de faptul ca partea vatamata nu a fost internata, ca nu a acuzat suferinte psihice si ca mai mult fapta nu este intentionata.
     Fata de temeiul achitarii  vor si respinse cererile privind daunele materiale si morale solicitate de partea vatamata D. S.-E.
     De asemenea, va fi obligat asiguratorul la urmatoarele sume: 101,8 lei catre Serviciul de Ambulanta Bacau, 74,5 lei catre Spitalul Onesti, 584,6 lei catre Spitalul Clinic de Recuperare Iasi si la 1146,16 lei catre Spitalul Clinic Sibiu.
     Va fi obligat inculpatul la 4402 lei cheltuieli de judecata catre D. N.
     Va fi obligata partea vatamata D. S.-E. la cheltuieli judiciare catre stat.
     Va mai fi obligat inculpatul la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
     
     Pentru aceste motive,
     In numele legii,
     H O T A R A S T E :
     
Respinge cererea privind schimbarea incadrarii juridice.
In baza art.184 al.1,3 Cod Penal, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa privind partea vatamata D. N., condamna pe inculpatul I. T., …(date de stare civila), fara antecedente penale, la  6(sase)luni inchisoare.
Aplica art.81 Cod Penal si dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si 6 luni.
Atrage atentia inculpatului asupra nerespectarii art.83 Cod Penal.
Interzice drepturile prevazute de art.64 al.1 lit.a teza II, b Cod Penal.
In baza art.711 al.5 Cod Penal , pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, suspenda  executarea pedepsei accesorii.
In baza art.11 pct.2 lit.a, raportat la art.10 lit.d Cod procedura penala, achita pe inculpatul I. T. , pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa, prev. si ped. de art.184 al.1,3 Cod Penal,privind partea vatamata D.S.-E.
Obliga asiguratorul de raspundere civila SC Alliantz Tiriac SA Zalau, la plata sumei de 2500 lei, cu titlu de daune materiale catre D. N.. Mai obliga la 100 lei, contravaloare transport(platforma) catre aceeasi parte  civila.
De asemenea, obliga asiguratorul la urmatoarele sume catre urmatoarele parti civile : 101,8 lei catre Serviciul de Ambulanta Bacau, 74,5 lei catre Spitalul Onesti, 584,6 lei catre Spitalul Clinic de Recuperare Iasi si la 1146,16 lei catre Spitalul Clinic Sibiu.
Respinge cererea partii vatamate D. N. privind  daunele morale.
Respinge cererile partii vatamate D. S.-E. , privind daunele materiale si morale.
Obliga inculpatul la plata sumei de 4402 lei cheltuieli de judecata catre D.N.
Mai obliga inculpatul la 150 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Obliga pe D. S.-E. la 6 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Cu apel in 10 zile de la comunicare.
Pronuntata azi 12.IX.2008,in sedinta publica.
PRESEDINTE,                                                                                  GREFIER

Red.  C.C. – 02.10.2008
Tehnored. C.M. – 03.10.2008
Exemplare – 4.


     








Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011