InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

art. 278/1 C.pr. pen.

(Sentinta penala nr. 397 din data de 01.06.2009 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Amnistii, gratieri, suspendari ale executarii pedepsei | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

      ROMANIA
      JUDECATORIA ONESTI
      Dosar nr. 2012/270/2009
      Inreg. 14.04.2009                                                            art. 278/1 C.pr. pen.
      
      SENTINTA PENALA Nr. 397
      Sedinta publica din data de  01.06.2009
      Completul de judecata format din:
      Presedinte SIMINA PURICE
      Grefier ENACHE GABRIEL
      
      Ministerul Public - reprezentat de procuror Vicentiu Craciunel Antohi
      
      Pe rol judecarea actiunii penale avand ca obiect plangerea  impotriva solutiei de neincepere a urmaririi penale formulata de V.V.
      La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns avocat P.A. pentru petent si avocat I.P. pentru faptuitor.
      Procedura legal indeplinita.
       S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care;
      Aparatorii partilor si  procurorul au precizat ca nu au alte cereri.
      Nemaifiind cereri de formulat si probe de administrat instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul in dezbateri.
      Avocat P. pentru petitionar  a solicitat admiterea plangerii impotriva dispozitiei de netrimitere in judecata a numitului M.A.C., desfiintarea ordonantei atacate si retinerea cauzei spre judecare. Astfel din concluziile raportului de expertiza tehnica auto rezulta ca ambii conducatori au incalcat regulile privind circulatia pe drumurile publice in sensul ca V. V. a depasit viteza legala de deplasare in localitatea iar M.C.  nu s-a asigurat temeinic la efectuarea manevrei de virare. Nerespectarea vitezei de deplasare pe un drum cu limitare de viteza conduce la o legatura de cauzalitate cu fapta pentru care M. trebuia trimis in judecata respectiv vatamare corporala din culpa si ipotetic daca V.V. ar fi condus pe un drum pe care viteza legale este de 100 km/h se pune intrebarea daca mai putea fi retinuta culpa acestuia la producerea accidentului, astfel urmeaza  ca prezentul dosar sa fie conexat cu dosarul nr. 952/270/2009 al Judecatorie Onesti. Fara cheltuieli de judecata.
      Avocat P.I. solicita mentinerea solutiei Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti ca fiind temeinica si legala, in dosar fiind probe din care rezulta ca M.C. nu a efectuat o manevra de intoarcere ci doar un viraj la stanga, dar nu a mai reusit pentru ca a fost lovit de petitionar. Drumul pe care s-a produs evenimentul nu era marcat pentru ca se facusera reparatii, petitionarul era din localitate si se prezuma ca cunostea foarte bine traseul astfel ca a marit nejustificat viteza, a depasit 3 masini iar la momentul cand a vazut in trafic masina  condusa de M. a franat, urmele avand o lungime de 47 de metri, astfel ca daca s-ar fi respectat viteza legala de deplasare accidentul nu s-ar fi produs. Cu obligarea petitionarului la cheltuieli de judecata.
      Procurorul, fata de actele si lucrarile dosarului apreciaza ca nu se impune modificarea solutiei de netrimitere in judecata, nu se poate vorbi despre cazuri ipotetice astfel ca solicita respingerea plangerii, mentinerea solutiei ca fiind temeinica si legala.
      
      INSTANTA
      
Deliberand asupra cauzei penale de fata constata ca prin plangerea  inregistrata pe  rolul  acestei instante sub nr.2012/14.04.2009, petitionarul V.V. a solicitat desfiintarea dispozitiei de netrimitere in judecata  cuprinse  in rechizitoriul  nr.1822/P/2008 din data de 02.02.2009 al Parchetului  de pe langa Judecatoria  Onesti prin care – s-a dispus  scoaterea de sub urmarire  penala a  invinuitului  M.A.C. cercetat  pentru infractiunea  prevazuta de art. 184 al.2, 4 Cod penal.
In motivarea  plangerii sale V.V. sustine ca solutia atacata i-a  prejudiciat interesele sale legitime  intrucat conduce la concluzia ca ii revine  culpa  exclusiva  in producerea  accidentului rutier din data de 12.07.2008.
Instanta astfel investita  retine  ca rechizitoriul  nr. 1822/P/2008 ce cuprinde  dispozitia  de netrimitere  in judecata  constituie  actul de sesizare in dosarul penal  nr.952/270/2009 inaintat, anterior solutionarii prezentei cauze, la Laboratorul Interjudetean  de Expertize Criminalistice Iasi.
Din analiza  actelor  dosarului  nr.1822/P/2008 (fotocopii) instanta  retine  urmatoarele:
Prin rechizitoriul mai sus-mentionat s-a dispus  punerea  in miscare a actiunii penale  si trimiterea  in judecata a inculpatului V.V. pentru  savarsirea  a doua infractiuni de vatamare corporala  din culpa prevazuta de art. 184 al.1,3 Cod penal si art. 184 al.2, 4 Cod penal in dauna partilor vatamate O.E.F. si C.C.G.
S-a retinut prin actul de sesizare  ca in ziua de 12.07.2008, in jurul orei 2100, in timp ce  conducea  autoturismul  cu nr. BC-18-VVV pe raza  comunei Dofteana, jud. Bacau, pe DN 12 A, datorita  vitezei  neregulamentare  inculpatul  V.V. a intrat  intr-o depasire si apoi, in coliziune cu autoturismul  condus  de M.A.,  fapt ce a avut ca rezultat  vatamarea corporala a pasagerilor O.E.(40-45 zile ingrijiri medicale) si C.G. (95-100 zile ingrijiri medicale).
In vederea  stabilirii dinamicii  producerii accidentului   si a  posibilitatilor  de evitare  a acestuia,  in cauza s-a efectuat  o expertiza tehnica auto de catre  inginer T.V.(filele 47-53 dosar nr.1822/P/2008).
Expertul  sus-mentionat a concluzionat  ca la momentul  anterior impactului  autoturismul  marca  VW JETTA  condus  de catre  V.V. avea  o viteza  de 97  Km/h in timp ce pentru  autoturismul  marca FIAT PUNTO condus de  M.A. nu au existat  elemente  pentru calculul  vitezei M.A. putea  evita producerea coliziunii daca la  momentul  deciziei  de viraj  spre  stanga  se asigura temeinic  ca manevra  se putea  desfasura  in deplina  siguranta pentru el si pentru  ceilalti participanti la trafic.
In ceea ce il priveste pe inculpatul  V.V. expertul  …  a concluzionat  ca  acesta putea   evita  coliziunea  daca la momentul  aparitiei pericolului  respecta prevederile  legale privind  viteza  maxima  admisa  in localitate.
La acest  raport de expertiza s-a formulat  si opinia  separata  a expertului  ing. G. R.,  care a  stabilit  ca  autoturismul  condus de inculpat  circula  cu viteza  de 108 Km/h in timp ce  autoturismul  condus de M. A. se deplasa  cu o viteza  mai mica  de 19 km/h.
Acelasi expert este de  parere ca  V.V. putea evita   accidentul daca,  circuland cu viteza admisa in localitate nu s-ar fi angajat  in depasirea  coloanei  de autoturisme.
M.A. a efectuat  manevra de viraj la stanga cu respectarea  regulilor  impuse  intr-o atare situatie, astfel ca  el nu putea  evita producerea   accidentului.
Fata de  concluziile  expertului sus-mentionat, procurorul  a apreciat  ca lipseste  culpa  invinuitului  M.A. si prin  urmare  a dispus  scoaterea   acestuia   de sub  urmarire penala pentru infractiunea   pentru infractiunea  de vatamare corporala  din culpa prevazuta de art. 184 al.2 si 4 Cod penal in dauna partii vatamate C.C.
Desi contestate  de V.V. concluziile  expertului auto G.R. se  coroboreaza cu declaratiile  lui O.E. si C.C., pasagerii de pe bancheta din spate a autoturismului  condus de M.A.
Din continutul  acestor depozitii rezulta ca  M.A. a redus  viteza, a semnalizat virajul spre  stanga, la momentul  efectuarii acestor  manevre  soseaua fiind libera, in sensul  ca nu circula niciun vehicul din sensul  opus.
Intrucat din materialul probator administrat  in dosarul  nr.1822/P/2008 nu a rezultat  vinovatia lui M.A. in comiterea  infractiunii prevazute de  art. 184 al.2, 4 Cod penal prim-procurorul  Parchetului  de pe langa Judecatoria Onesti a respins, ca neintemeiata,  plangerea  formulata de V.V. impotriva  solutiei de netrimitere in judecata a lui M.A. cuprinsa in rechizitoriul  nr.1822/P/2008 din 02.02.2009.
Rezolutia sus-mentionata a fost atacata in conditiile  art. 2781  Cod penal.
Plangerea  formulata de V.V. este, insa, nefondata  pentru  urmatoarele considerente:
Pentru a adopta solutia atacata, in vederea  aflarii adevarului procurorul  a lamurit cauza sub toate aspectele.
Conform  dispozitiilor  art. 63 al.2 Cod procedura penala  probele  nu au  valoare dinainte  stabilita. Aprecierea fiecarei  probe se face de organul  de urmarire  penala sau de instanta  de judecata  in urma examinarii  tuturor probelor, in scopul  aflarii  adevarului.
Aprecierea  trunchiata, izolata,  a unei/unor probe  fara a le corobora cu restul  probelor administrate in cauza nu poate servi scopului  procesului penal,  astfel cum este  el consfintit de art. 1  Cod procedura penala.
Petitionarul V.V. se prevaleaza  in exclusivitate  de concluziile  expertului T.  care retine  culpa concurenta  a lui M.Al. la producerea  accidentului din data de 12.07.2008.
In mod corect, insa,  procurorul a retinut ca  opinia separata a expertului  auto G. R. este expresia  adevarului   intrucat acesta  si nu concluziile celuilalt expert se coroboreaza cu fapte si imprejurari ce rezulta din ansamblul  probelor  administrate  in dosarul  nr.1822/P/2008.
Solutia  scoaterii de sub urmarire penala a lui M.A. pentru infractiunea  prevazuta de  art. 184 al.2, 4 Cod penal este, asadar,  legala si temeinica.
Fata de considerentele ce preced si in baza art. 2781 al.8 lit. a Cod procedura penala plangerea  va fi respinsa  ca nefondata, iar solutia atacata  va fi mentinuta.
Fiind in culpa procesuala va fi obligat   petitionarul  V.V. ca in baza  art. 192 al.2 Cod procedura penala sa achite  cheltuielile  judiciare  avansate de stat in prezenta  cauza.
Pentru aceleasi  motive si in baza  art. 193 al.6 Cod procedura penala petentul  va fi obligat  sa plateasca  invinuitului  M.A. cheltuieli de judecata in suma de 700 lei, reprezentand  onorariu  avocat.
Chitanta  datata   06.01.2009 care atesta  plata  de catre  invinuit  a onorariului  in suma de  600 lei nu are   nicio legatura  cu prezenta cauza in care  instanta  a fost sesizata la data de  14.04.2009  si prin  urmare se va  respinge   cererea  lui M.A. pentru  obligarea  petentului  la plata  cheltuielilor sus-mentionate.
      Pentru aceste motive,
      In numele legii
      HOTARSTE
      
In  baza art.2781 al.8 lit. a Cod procedura penala respinge, ca nefondata, plangerea formulata de V.V. domiciliat  in … impotriva dispozitiei  de netrimitere  in judecata cuprinsa  in rechizitoriul  nr.1822/P/2008 din data  de 02.02.2009 al Parchetului  de pe langa Judecatoria Onesti prin care  s-a dispus scoaterea  de sub urmarire penala a  invinuitului  M. A. cercetat  pentru infractiunea  prevazuta  de art. 184 al.2, 4 Cod penal.
Mentine solutia  atacata.
In baza  art.192 al.2 Cod procedura penala obliga  petitionarul  V.V. la 100 lei cheltuieli judiciare  catre stat.
In baza  art. 193 al.6 Cod procedura  penala obliga  petentul  sa achite  invinuitului  M.A. cheltuieli  judiciare  in suma de 700 lei, reprezentand  onorariu avocat.
Respinge  cererea  invinuitului  M.A. privind  obligarea  petentului  la plata  cheltuielilor  judiciare   in suma de 600 lei cu titlu de onorariu  aparator,  cheltuielile  ce nu au  fost ocazionate de prezentul  dosar.
Cu drept de recurs  in termen  de 10 zile de la comunicare.
       Pronuntata  in sedinta publica, astazi 01.06.2009.
      
      PRESEDINTE                                                                               GREFIER
      SIMINA PURICE                                                      ENACHE GABRIEL
      
Red.S.P.18.06.2009
Tehnor.M.L.22.06.2009
Exemp.4

      


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Amnistii, gratieri, suspendari ale executarii pedepsei

Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Gratiere.Aplicabilitate - Decizie nr. 472/R din data de 26.10.2004
Contopire. Recurs. - Sentinta penala nr. 564/R din data de 09.12.2011
Amanare aplicarii pedepsei. Art. 83 din noul Cod penal. Comparatie cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Art. 81 din vechiul Cod penal. - Decizie nr. 65/A din data de 27.01.2015
suspendare executare pedeapsa - Sentinta penala nr. 969 din data de 07.05.2010
Inlocuirea masurii internarii medicale - Sentinta penala nr. 880 din data de 23.04.2010
Liberare conditionata - Hotarare nr. 225 din data de 22.02.2011
Intrerupere executare pedeapsa - Hotarare nr. 728 din data de 10.05.2011
Liberare conditionata - Sentinta penala nr. 2054 din data de 18.11.2008
Liberare conditionata - Sentinta penala nr. 68 din data de 13.01.2009
Anulare a amanarii aplicarii pedepsei. - Sentinta penala nr. **** din data de 16.05.2017
actiune oblica/partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 589 din data de 15.03.2017
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 528 din data de 10.03.2017
actiune in anulare - Sentinta civila nr. 542 din data de 09.03.2017
actiune pauliana - Sentinta civila nr. 678 din data de 28.03.2017
recunoastere reciproca a sanctiunilor financiare - Sentinta penala nr. 240 din data de 14.03.2017
anulare partiala decizie de impunere si obligatia de a face - Sentinta civila nr. 576 din data de 15.03.2017
pretentii - Sentinta civila nr. 457 din data de 01.03.2017
contestatie la executare - Sentinta civila nr. 608 din data de 21.03.2017
divort - Sentinta civila nr. 525 din data de 08.03.2017