InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 1019 din data de 31.03.2009 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

ROMANIA
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU
DOSAR NR. 1125/270/2009 
din  27.02.2009                                         

SENTINTA  CIVILA NR. 1019

Sedinta publica din data de 31.03.2009
 
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:

PRESEDINTE – NATALIA-PETRONELA  VALCU
GREFIER – MARIANA  GHIHANIS

          Astazi a fost pe rolul instantei solutionarea cauzei civile pentru contestatie la executare, formulata de contestatoarea S.C. „M…” SRL Onesti, impotriva intimatilor S.C. „T…” SRL Budeasa si Biroul Executorului Judecatoresc ...
         La apelul nominal facut in sedinta publica, au raspuns:  avocat C.F. pentru contestatoare, care substituie pe avocat C.C., lipsa fiind intimatii.
         Procedura  legal indeplinita.
                  S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, dupa care,instanta constata ca, la termenul de astazi contestatoarea nu a depus la dosar dovezile solicitate de instanta.
          Avocat C.F. pentru contestatoare depune la dosar delegatia de substituire si precizeaza ca singurele inscrisuri pe care le poate depune sunt sunt cele depuse si nu cere termen pentru a depune o balanta de verificare pentru anul 2009 privind inregistrarea in contabilitate a facturii MSU 000105/2009.
          Instanta acorda cuvantul pentru formulare de probe.
          Avocat C.F. pentru contestatoare nu are probe de formulat.
          Instanta pune in discutie necesitatea efectuarii unei expertize contabile, care sa stabileasca daca factura MSU 000105/2009 a fost inscrisa in contabilitate si avocat C.F. se opune.
          Nemaifiind cereri de formulat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond cu privire la contestatia la executare si la capatul de cerere privind suspendarea executarii silite.
          Avocat C.F. pentru contestatoare  solicita admiterea contestatiei la executare, admiterea  capatului de cerere privind suspendarea executarii silite, cu cheltuieli de judecata.
          Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
                                                      I N S T A N T A
                                                      Deliberand,
          Asupra cauzei civile de fata,
          Constata ca prin cererea  inregistrata la Judecatoria Onesti sub nr. 1125/270/2009 contestatoarea S.C. M…S.R.L. Onesti a solicitat  in contradictoriu cu  intimatii: S.C. T… S.R.L. Budeasa si Biroul Executorului Judecatoresc …: anularea actelor  de executare efectuate in dosarul  de executare 30/2009 al BEJ … si ulterior  acestora; suspendarea executarii silite; obligarea  intimatilor  la plata cheltuielilor  de judecata.
Contestatia la executare a fost legal timbrata iar in motivare contestatoarea  a aratat ca  urmare a punerii in executare  a filei CEC  seria DAF B1BA nr.0000443/8.XII.2008 a fost pus sechestru pe 20 tone combustibil  lichid proprietatea S.C. E…S.R.L. Onesti  prin procesul-verbal  de sechestru definitiv din 12.II.2009 care este nul pentru lipsa  a 2 martori; ofiterului  de politie sau a primarului. A mai aratat contestatoarea  ca in mod  nelegal a fost stramutata  din locul  unde  era  sechestrata.
La dosarul  cauzei contestatoarea  a depus: procesul-verbal de sechestru definitiv 30/12.II.2009, factura fiscala MSU nr.000105/2009 potrivit  careia a vandut  S.C. E…Onesti 22 t combustibil lichid, contractul de custode 4/10.I.2009.
Contestatoarea  a invocat  dispozitiile art.399, 412, 413,416,419,420 Cod procedura civila.
La dosarul  cauzei a fost atasat  dosarul de  executare  30/2009  al BEJ  Popa Valentin.
In termenul prevazut de lege intimata S.C. T… S.R.L. Budeasa a formulat  intampinare prin care  a solicitat  respingerea contestatiei la executare formulate  aratand ca  factura MSU nr. 000105/2009 si contractul de custodie 4/2009 au fost  incheiate „pro cauza” pentru ca din   adresa 600470/2009 rezulta ca  cele 20 tone sechestrate sunt proprietatea contestatoarei  iar cu privire  la celelalte  aparari  intimata a aratat  ca in mod  corect executorul judecatoresc a sechestrat  si stramutat bunul de mai sus.
Din analiza actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
La data de  31.XII.2008 a fost refuzat la  plata CEC-ul seria  DAF B1BA nr.0000443/8.XII.2008 stipulat  la ordinul  S.C. T… S.R.L.
In aceasta imprejurare, intimata S.C. T… S.R.L.  Budeasa a solicitat  punerea  in executare a CEC-ului de mai sus.
Dupa  stabilirea  onorariului  si a cheltuielilor  de executare, la data de 30.I.2009 executorul judecatoresc … a emis  somatia 30 si ca urmare a adresei 600473/12.II.2009 din care rezulta ca  aceasta contestatoare  este  proprietara  cantitatii de 20 tone combustibil lichid greu, si a refuzului  platii  de catre  debitoare la data de 12.II.2009 executorul judecatoresc a incheiat  procesul-verbal de sechestru definitiv cu aplicare de sigiliu 30 asupra bunului de mai sus. Acest act de executare a fost urmat  de procesul-verbal de incuviintare  a stramutarii bunurilor  sechestrate 30/12.II.2009.
Prin contestatia   la executare formulata au fost contestate ultimele doua acte  de executare: procesul-verbal de sechestru cu aplicarea de sigilii 30/12.II.2009 si procesul-verbal de incuviintare  a stramutarii bunurilor sechestrate 30/12.II.2009.
Art.412 Cod procedura civila prevede ca  atunci cand  debitorul  lipseste  sub pedeapsa  de nulitate este necesara prezenta unui  ofiter de  politie sau ajutorul sau , a primarului  sau ajutorului sau sau in lipsa acestora  a doi martori.
Analizand  procesul-verbal de  sechestru 30/12.II.2009 rezulta ca  prezent la  aplicarea sechestrului  a fost un singur martor, fapt care duce la  nulitatea  acestuia.
Instanta va  inlatura apararea  contestatoarei  potrivit  careia  procesul-verbal  este nul pentru nedescrierea  exacta a bunului  si a valorii pentru ca potrivit art. 416 pct.5 Cod procedura civila   acestea  trebuie  precizate  daca este cu putinta.
Nulitatea decurgand  din lipsa  persoanelor mentionate  este relativa si poate fi  invocata numai  de debitor, pe  calea  contestatiei la executare.
Analizand  art. 412 Cod procedura civila care prevede „Prezenta  unui ofiter  de politie sau ajutor al sau, si, in lipsa lor, a primarului sau a ajutorului  sau, va fi necesara sub pedeapsa  de nulitate…. instanta constata  ca  in aceasta  situatie  nulitatea  este expresa.
Art. 105 al.2 Cod procedura civila prevede: „in cazul nulitatilor prevazute anume de  lege, vatamarea se presupune pana la  proba contrarie”.
Intrucat nulitatea  prevazuta de art. 412 Cod procedura civila este expresa vatamarea  se prezuma potrivit art.105 al.2 teza a II-a Cod procedura civila astfel   incat debitorul din  prezenta  cauza este  scutit de sarcina  de a face aceasta  dovada, creditorului in speta: S.C. T… S.R.L.  B…- revenindu-i  obligatia   de a face dovada  ca absenta  de la deschiderea  usilor sau a mobilelor a reprezentantilor  prevazuti de art. 412, 413 Cod procedura civila nu i-a  produs  debitorului nici o vatamare.
In intampinarea formulata  creditoarea  intimata S.C. T… S.R.L. Budeasa a aratat  ca executorul  judecatoresc a procedat corect la sechestrarea  bunului  deoarece art. 412, 413 Cod procedura civila nu  sunt prevazute  sub  sanctiunea nulitatii.
Intimata  nu a facut nicio  proba din care sa rezulte ca debitoarei nu i-a fost produsa nicio vatamare prin absenta a doi martori , a  unui ofiter de politie sau a primarului la sechestrarea  bunului de mai sus.
Fata de  considerentele  expuse  instanta  va anula  procesul-verbal   de sechestru   cu aplicarea   de sigilii 30/12.II.2009 al executorului judecatoresc ….
Art. 420 Cod procedura civila  prevede: „obiectele sechestrate  se vor putea  stramuta cu incuviintarea  executorului  judecatoresc  din locul  unde se  afla, pe  cheltuiala  partii interesate”.
Procesul-verbal de sechestru cu aplicarea  de sigilii 30/12.II.2009 fiind desfiintat combustibilul nu mai este sechestrat.
Avand in vedere ca  doar obiectele  sechestrate pot fi stramutate si ca combustibilul  nu este sechestrat, instanta va  anula  si procesul-verbal de stramutare  a bunului sechestrat 30/12.II.2009.
Instanta va inlatura apararea contestatoarei  potrivit  careia  bunul  sechestrat  este proprietatea  S.C. E…S.R.L. Onesti deoarece  din actele  depuse: balanta contestatoarei  pe ianuarie 2009 nu rezulta ca  este proprietatea  unui tert combustibilul  aflat  in rezervorul II.
Contestatoarea  nu a depus  chitanta  pentru a dovedi plata  onorariului  de aparator.
Fata de  considerentele  expuse si de faptul ca  nu au fost  dovedite  cheltuielile  de judecata, in temeiul art. 399 Cod procedura civila va admite  in parte  contestatia  la executare.
In temeiul  art. 105 al.2, 412, 413, 404, 420 Cod procedura civila va desfiinta   actele  de executare  contestate.
Art.403 al.1 Cod procedura  civila prevede  „ pana la solutionarea  contestatiei  la executare instanta  poate  suspenda  executarea  daca se depune  o cautiune  in cuantumul fixat de  instanta.
Cu chitanta  nr.542200/1 /23.III.2009 contestatoarea a facut dovada  achitarii cautiunii stabilite de instanta.
Fata de situatia  ca instanta  va desfiinta  actele de executare contestate si ca  a fost  platita cautiunea  stabilita  de instanta, in temeiul art. 403 al.1 Cod procedura civila va suspenda  executarea  silita inceputa in dosarul  de executare rn.30/2009 al executorului judecatoresc Popa Valentin.
In temeiul art. 23 al.1 lit. e din Legea nr.146/1997 va restitui contestatoarei valoarea cautiunii.
In temeiul art. 274 Cod procedura civila va respinge  capatul de cerere  avand ca obiect  cheltuielile de judecata ca neintemeiat.
Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E :
Admite in parte contestatia la executare formulata de  contestatoarea S.C. Marca Sel-Udrea S.R.L., cu sediul  in Onesti, Bd. Republicii, bl.28, ap.9,  jud. Bacau, in contradictoriu  cu intimatii: S.C. Transbit S.R.L., cu sediul in  com. Budeasa, jud. Arges, si B.E.J. Popa Valentin, cu sediul  in Onesti, Bd. Republicii, 4/14, jud. Bacau.
Desfiinteaza  toate  actele de executare efectuate incepand cu  data de 12.II.2009 in dosarul  de executare 30/2009 al B.E.J. Popa Valentin.
Suspenda  executarea  silita  inceputa  in dosarul de executare  30/2009 al BEJ Popa Valentin pana la solutionarea  irevocabila  a prezentului dosar.
Respinge  ca neintemeiat  capatul de cerere avand ca obiect cheltuielile  de judecata. Dispune restituirea cautiunii contestatoarei la ramanerea  irevocabila  a prezentei.
Cu recurs in 15 zile  de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 31.III.2009.

          P R E S E D I N T E ,                                                        G R E F I E R ,

Red.N.P.V.-1.IV.2009
Tehnored.C.M. - 2.IV.2009
Exemplare - 5




Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013