InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 3008 din data de 27.10.2010 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

ROMANIA
JUDECATORIA  ONESTI  JUDETUL BACAU

Dosar nr. 3393/270/2010                                       contestatie la executare
Inreg. 19.05.2010
  
      SENTINTA  CIVILA NR.3008
      Sedinta publica din data de    27.10.2010
      COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN
      PRESEDINTE –  ADRIAN  ASAVEI
      GREFIER        –  DORINICA   LUNGU

           Pe rol fiind judecarea  cauzei civile pentru  contestatie la executare formulata de contestatoarea ……., impotriva intimatei ……… SRL Onesti.
           La apelul nominal facut in sedinta publica  avocat ….. , intimata reprezentata de avocat ……
Procedura   de citare legal indeplinita .
     S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care , aparatorii partilor  solicita a se lua act ca nu sunt cereri noi  de formulat si solicita a se acorda cuvantul pe fondul cauzei .
     Instanta constata cauza in stare de judecata , nefiind cereri noi de formulat si acorda cuvantul  in fond partilor .
     Avocat  …… , avand cuvantul solicita a se admite opozitia la executare , anularea filei CEC  - ce formeaza  titlul executoriu  in cauza  , suspendarea  executarii . Contractul  de vanzare  - cumparare aflat la fila 33 dosar , a dus la  emiterea filei CEC , care a ajuns  din eroare   in posesia intimatei , instrumentele  de plata nu au fost achitate  conform  contractului , fila CEC nu a fost eliberata  in baza contractului , ca urmare cererea  de suspendare  este ramasa fara obiect. Depune la dosar note scrise .
     Avocat ….. , solicita respingerea opozitiei  la executare , in prezenta cauza  exista o creanta , un contract   incheiat intre cele doua parti  si 4 file CEC  din eroare  au ajuns la contestatoare . Solicita respingerea   si a cererii de suspendare  .
                        I N S T A N T A
                                                       Deliberand ,
      Asupra cauzei civile de fata  ;
      Constata ca  prin  cererea  inregistrata  in data de 19.05.2010  sub nr. 3393/270/2010 , contestatoarea  …..  cu sediul in  ……   in contradictoriu cu  intimata  …..  cu sediul in ……..  , a formulat  opozitie la  executare  silita  dispusa  in dosarul nr. 100/E/2010  al   Biroului  Executor Judecatoresc  Tabarcea Alexandru  , cu sediul in municipiul ….. , solicitand anularea  executarii silite  insasi ,precum si a masurii popririi  infiintate , anularea titlului  executoriu , fila CEC  cu seria BUCU1BH nr.0000815  precum si a procesului  verbal  de stabilire a cheltuielilor  de executare  din dosarul  de executare silita nr. 100/ E / 2010  al Biroului  Executorului Judecatoresc Tabarcea Alexandru precum si suspendarea  executarii  silite  pana la solutionarea  definitiva  si irevocabila a prezentei opozitiei  la executare , cu cheltuieli de judecata .
      Taxa judiciara de timbru a fost  achitata  de catre  contestatoare  in cuantumul  legal  si s-a aplicat timbru judiciar in valoare  de 0,3 lei.
      In motivarea  opozitiei  la executare  , contestatoarea  invedereaza  instantei  ca titlul  executoriu  in cauza , respectiv Fila CEC  este nula intrucat nu exista  obligatia  de plata  in sarcina contestatoarei  catre intimata  si din eroare fila CEC  a ajuns  in posesia  intimatei.
      Fila CEC  nu cuprinde  in cauza  toate elementele  de forma necesara , respectiv stampila  contestatoarei, element fara de care  fila CEC  in cauza  nu produce efecte juridice  si nici opozabile .
      Executarea silita  cat si materia popririi  sunt nule de drept  intrucat  nu s-a emis  si comunicat somatia  incepatoare  de executare silita , desi executorul judecatoresc  nu a incheiat procesul verbal aferent masurii popririi.
      Mai arata ca executarea silita  este prematur  incuviintata  intrucat nu i s-a incuviintat incheierea  de investire  cu formula executorie  a filei CEC , incheiere  care poate fi atacata cu recurs si nu exista incheierea  de incuviintare a executarii silite a procesului  verbal.
      Intimata  …..  a formulat intampinare fata de opozitia  la executare silita promovata  de …..  solicitand respingerea acesteia  cu obligarea contestatoarei  la plata cheltuielilor de judecata si a onorariului  de avocat , motivat de faptul ca fila CEC  cu seria BUCU1BH  nr. 0000815  emisa in data de 22.02.2010  a fost emisa  in baza contractului  de vanzare – cumparare  din data de 19.11.2008; emitandu-se factura nr. 0000368  in data de 19.11.2008 , factura pe care partile  au hotarat sa o achite  in rate .
      Mai arata intimata  ca intre parti  a existat un raport juridic  obligational  in baza caruia  au fost emise filele CEC , o parte din sumele datorate  au fost   incasate  de creditoare , respectiv platite  de catre  debitoare , in alte cuvinte  contestatoarea  - debitoare  nu a contestat existenta contractului  de vanzare si nici facturile facute  in baza contractului.
      In ceea ce priveste nulitatea  actelor de executare , intimata arata ca  acest motiv  este neintemeiat . Forma de executare silita  a debitoarei  in  cauza  este poprirea  conturilor sale  la institutiile bancare , iar potrivit  art. 454 alin.1  Cod procedura civila , poprirea  se infiinteaza fara somatie , prin adresa insotita  de o copie autentificata  de pe titlul  executoriu  comunicata celei de a treia  persoana ( tert popritor ) instiintandu-se  totodata  si debitorul despre masura luata .
      Mai arata  ca executorul judecatoresc  nu avea obligatia  de a  comunica somatia prevazuta de  art.387  Cod procedura civila  si nici titlul executoriu aferent  ci doar  o instituire  de infiintarea popririi . Din   dosarul  de executare silita  rezulta ca debitoarea  a fost  incunostintata de infiintarea popririi.
      In sustinerea opozitiei  la executare  atat creditoarea  cat  si debitoarea  au solicitat  B.E.J. Tabarcea  Alexandru atasarea  dosarului de  executare  nr. 100/E/2010.
      Din actele  si lucrarile dosarului , instanta  de executare  retine urmatoarele :
      Intimata  S…..  cu sediul in  …….. Bacau , se adreseaza  BEJ – Tabarcea  Alexandru , in data de 08.04.2010  cu cerere de executare silita  in scopul aducerii  la indeplinire a titlului  executoriu , fila CEC seria BUCU1BH  nr. 0000815 in suma de 41.357 lei , impotriva  debitoarei  S.C. ……
      In copie  certificata  s-a  depus  fila  CEC BUCU1BH  nr. 0000815  investita  cu formula  executorie.
      Biroul  Executorului Judecatoresc  Tabarcea  Alexandru  a solicitat  instantei  de executare incuviintarea  executarii silite  a titlului  executoriu  reprezentat  de Fila CEC seria BUCU1BH  nr. 0000815  emisa  de S.C. ……  in suma de 41357 lei.
      In cererea  de executare s-au anexat titlul executoriu a carei  executare  s-a solicitat precum si taxa judiciara , timbru judiciar .
       Instanta  de executare silita  prin incheierea  din 15.04.2010  data in  camera de consiliu  s-a admis  cererea formulata  de BEJ  Tabarcea Alexandru  si in baza art.373/1  alin.2  din Cod procedura civila si Deciziei nr. 458/31.03.2009  a Curtii Constitutionale  s-a incuviintat  executarea silita a  titlului executoriu reprezentat  de fila CEC  seria BUCU1BH  nr. 0000815 , la cererea creditorului urmaritor  S.C. ……” SRL impotriva  debitoarei …… Onesti.
      In dosarul  de executare exista procesul  verbal  de stabilire a onorariului  si a cheltuielilor  de executare silita  a filei CEC  care constituie titlul executoriu ; conform  art. 371 alin4  din  Cod procedura civila  in suma de 5448,74 lei , La dosarul  de executare  se mai afla  si procesul verbal  de constatare debit  intocmit  in data  de 06.05.2010  si adresele  de infiintare a popririi.
      Instanta  fata de inscrisurile  existente  in  dosarul de  executare silita nr. 100/E/2010 , constata ca  executarea silita prin poprire  a fost indeplinita  respectand dispozitiile  art.452 – 461  din Cod procedura civila precum si a celorlalte dispozitii  cu privire  la procedura  de executare  silita (  art.371/1  Cod   civil .
      Instanta  mai constata  ca somatia  a fost primita  de catre  debitoare  in data de 11.05.2010 iar opozitia  la executare  a fost introdusa  in data de 19.05.2010 , situatie in care potrivit  art.54  din Legea 59/1934( actualizata) asupra  CEC-ului  este peste termenul de 5 zile.
      Cu privire  la titlul  executoriu  , instanta  retine  ca aceasta a respectat cerintele legilor   in vigoare.
      Avand  in vedere cele aratate mai sus , in baza textelor de lege  invocate mai sus , va fi respinsa opozitia  la executare silita  si va fi respins  capatul de cerere privind suspendarea  executarii silite  pana la solutionarea irevocabila a prezentei hotarari .
      
      Pentru aceste motive ,
      In numele legii  ,
      H O T A R A S T E :
      
      Respinge opozitia la  executare silita , introdusa de contestatoarea  …  cu sediul in  ….. , impotriva  intimatei  ….  cu sediul in ……
      Respinge  capatul de cerere  privind suspendarea  executarii silite pana la ramanerea irevocabila a prezentei .
      Cu recurs  in 15 zile de la  comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi  27.10.2010.

      PRESEDINTE,                                               GREFIER,
      
      
      
      
      
      
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013