InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 2063 din data de 12.09.2013 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA  ONESTI - JUDETUL  BACAU

DOSAR NR. 1937/270/2013                                        -contestatie la executare-
Din 22.03.2013
SENTINTA  CIVILA NR. 2063
Sedinta publica de la    12.09.2013
Instanta constituita din:
PRESEDINTE: LILIANA BADAU
Grefier: Lidia Matei

Pe rol se afla solutionarea cauzei civile formulata de contestatorul ----  in contradictoriu cu intimata ---- avand ca obiect „contestatie la executare ”.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns aparatorul contestatorului, avocat Covoran Andreea, lipsa fiind ambele parti; 
Procedura legal  indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza:
 - cauza are ca obiect – „contestatie la executare”,
 - se afla la   al treilea  termen de judecata,
 - procedura de citare  legal indeplinita;
 - prin serviciul registratura al instantei s-a depus de catre intimat inscrisuri,
- stadiul procesual fond,
Instanta solicita aparatorului contestatorului precizari referitoare la temeiul juridic al actiunii respectiv vechiul cod procedura civila  sau noul cod procedura civila.
Avocat Covoran Andreea  apreciaza ca aplicabile sunt prevederile noul Cod de procedura civila, actele de executare sunt emise sub incidenta noului Cod procedura civila.
Instanta apreciaza ca in cauza sunt aplicabile prevederile vechiului cod de procedura civila asa cum rezulta din actele de executare de la filele 6-51.
Instanta  pune in discutie   exceptia prescriptiei  dreptului de a cere  executarea silita  si  relatiile depuse la acest termen de judecata de catre intimat .
Avocat Covoran Andreea, precizeaza ca actele de executare  sunt aceleasi iar relatiile depuse fac doar dovada circuitului intern in institutie. Nu rezulta din actele depuse ca acest acte au fost predate contestatorului. Pe exceptie solicita admiterea exceptiei.
Dezbaterile fiind incheiate instanta lasa cauza in pronuntare pe exceptie.

I N S T A N T A

Deliberand asupra cauzei civile de fata constata urmatoarele;
   Prin cererea adresata acestei instante si inregistrata sub nr. 1937/270/2013 la data de 22.03.2013 contestatorul ---- a solicitat in contradictoriu cu intimatul ---- ca prin hotarare judecatoreasca sa se constate anularea executarii silite insasi ca fiind nelegala.
Actiunea a fost legal timbrata cu suma de 194 lei.
In motivarea cererii s-a aratat ca la data de 12.03.2013 i-a fost comunicata somatia nr. 28/11.03.2013 pentru recuperarea sumei de 6000 lei reprezentand amenzi in temeiul unui titlu executoriu emis de Serviciul Impozite si Taxe din cadrul ----. Desi s-a mentionat ca titlul executoriu a fost anexat somatiei in realitate acest lucru nu s-a intamplat desi era obligatorie comunicarea titlului executoriu nerespectarea acestei obligatii fiind sanctionata cu nulitatea executarii. Deasemnei arata ca dreptul creditoarei de a obtine executarea silita s—a prescris intrucat de la data nasterii acestui drept au trecut mai mult de trei ani, singurele sanctiuni contraventionale  aplicate de care contestatorul are cunostinta, datand din perioada 2003-2006.
In drept a indicat dispozitiile art. 711 coroborat cu art. 714 alin. 1 pct. 3 Noul cod procedura civila.
In sustinerea actiunii a depus copiile urmatoarelor inscrisuri: somatia nr. 28/11.03.2013.
Intimatul, legal citat nu s-a prezentat in instanta dar a formulat intampinare  prin care a solicitat respingerea actiunii intrucat exceptia invocata este neintemeiata termenul de prescriptie fiind intrerupt prin efectuarea a diferite acte de executare silita inauntrul termenului de 5 ani potrivit codului de procedura fiscala.
In drept au fost invocate dispozitiile art. 131 si art. 133 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. In dovedire s-a depus copia dosarului de executare silita si titlul executoriu intocmit contestatorului.
In temeiul art. 242 alin. 2 din Codul de procedura civila s-a solicitat judecarea cauzei in lipsa.
In cauza, instanta a administrat, la solicitarea partilor, proba cu inscrisuri apreciind-o concludenta si utila solutionarii cauzei.
A fost atasat dosarul de executare silita privind pe contestatorul din prezenta cauza.
Din analiza actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarea situatie de fapt:.
Potrivit inscrisurilor existente in dosarul de executare silita, contestatorul a fost sanctionat contraventional in perioada 2004-2006, motiv pentru care au fost emise urmatoarele acte de executare silita : somatiile nr. ----, titlurile executorii nr. -----.
In conformitate cu prevederile art. 39 din OG nr. 2/2001”
 (1) Punerea in executare a sanctiunii amenzii contraventionale se face astfel:
    a) de catre organul din care face parte agentul constatator, ori de cate ori nu se exercita calea de atac impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei in termenul prevazut de lege;
    b) de catre instanta judecatoreasca, in celelalte cazuri.
    (2) In vederea executarii amenzii, organele prevazute la alin. (1) vor comunica din oficiu procesul-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, neatacat cu plangere in termenul legal, in termen de 30 de zile de la data expirarii acestui termen, ori, dupa caz, dispozitivul hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a solutionat plangerea, in termen de 30 de zile de la data la care hotararea a devenit irevocabila, astfel:
    a) pentru sumele care se fac venit integral la bugetele locale, organelor de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale in a caror raza teritoriala domiciliaza contravenientul persoana fizica sau, dupa caz, isi are domiciliul fiscal contravenientul persoana juridica;
    b) pentru sumele care se fac venit integral la bugetul de stat, organelor de specialitate ale unitatilor subordonate Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in a caror raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contravenientul persoana juridica.
    (3) Executarea se face in conditiile prevazute de dispozitiile legale privind executarea silita a creantelor fiscale.
    (4) Impotriva actelor de executare se poate face contestatie la executare, in conditiile legii.”
Sub aspectul prescriptiei dreptului de a cere executarea silita, este adevarat ca termenul de prescriptie in materie fiscala este de 5 ani, precum si faptul ca acest termen este susceptibil de intrerupere prin efectuarea unui act de executare silita, in conditiile art. 131, art. 133 Cod procedura fiscala.
Instanta constata ca actele de executare efectuate in anul 2009, respectiv somatia nr.; 61/2009 nu a fost comunicata in conditiile legii si nu sunt de natura sa intrerupa termenul de prescriptie de 5 ani care a inceput sa curga la data indeplinirii primului act de executare, respectiv in anul 2006.
Potrivit art. 44 alin 2 din Codul de procedura fiscala ( in vigoare la data emiterii actului administrativ fiscal) „(2) Actul administrativ fiscal se comunica prin remiterea acestuia contribuabilului/imputernicitului, daca se asigura primirea sub semnatura a actului administrativ fiscal sau prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire.”
In continuare art. 45 alin 2 din acelasi act normativ statueaza: „ Actul administrativ fiscal ce nu a fost comunicat potrivit art. 44 nu este opozabil contribuabilului si nu produce nici un efect juridic.”
Fata de considerentele anterior mentionate, instanta va admite exceptia prescriptiei dreptului de a cere executarea silita a creantelor fiscale provenite din amenzi contraventionale.
Va admite contestatia la executare.
Va anula actele de executare silita intocmite de organul de executare, respectiv somatiile nr. -----, titlurile executorii nr. ----
Va obliga intimata la plata cheltuielilor de judecata, reprezentand contravaloare  taxa judiciara de timbru in valoare de 194 lei, catre contestator.

                                                   PENTRU ACESTE MOTIVE
         IN NUMELE LEGII
           HOTARASTE :

Admite exceptia prescriptiei dreptului de a cere executarea silita a creantelor fiscale provenite din amenzi contraventionale formulata de catre contestator.
Admite contestatia la executare formulata de contestatorul ---- in contradictoriu cu intimata ----
Anuleaza actele de executare silita intocmite de organul de executare, respectiv somatiile nr ---- titlurile executorii nr. ----
Obliga intimata la plata cheltuielilor de judecata, reprezentand contravaloare  taxa judiciara de timbru in valoare de 194 lei, catre contestator.
Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 12.09.2013.

PRESEDINTE,                                                                  GREFIER,
Liliana Badau                                                             Lidia Matei


























     Red. JUD.L.B./Teh..L.M. – 19.09.2013, ex.4, com. 2 ex contest.si intimat. 20.09.2013

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013