InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 1926 din data de 03.09.2013 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU
Dosar nr. 2746 /270/2013                                                 contestatie  la executare
                                                                                            suspendare executare                                                                                                                            
SENTINTA CIVILA NR. 1926 
Sedinta publica din data de  3.09.2013
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN :
Presedinte  -  ANGHEL LUMINITA
Grefier - BEJENARU SABINA MARIA

Astazi a fost pe rol judecarea contestatiei la executare formulata de contestatoarele ----, in contradictoriu cu intimata ----.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta contestatoarele, personal si asistat de avocat Marin Diana care depune imputernicire avocatiala la dosarul cauzei si intimata personal.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
Avocat Marin Diana, avand cuvantul asupra probei testimoniale solicitate de contestatoare, solicita admiterea acesteia intrucat punerea in posesie a intimatei s-a facut cu rea-credinta si cheltuielile de executare nu sunt datorate. Hotararea respectiva s-a pronuntat in contradictoriu cu ----, dar a fost vorba despre o suprapunere de loturi si nu despre un fapt al posesiei. Doua tulpini au ajuns sa aiba terenuri suprapuse. Nu a fost vorba despre o stapanire efectiva, astfel ca acele cheltuieli de executare nu sunt datorate. Intre parti a existat o intelegere privind datoria rezultata din titlul executoriu. Se incepuse plata voluntara a debitului, dar intimata a inceput si urmarirea silita.
Intimata, intrebata fiind, precizeaza ca din luna iulie, nu a mai primit nimic de la contestatoare.
Avocat Marin Diana precizeaza ca s-au facut popriri si din aceasta cauza s-a oprit plata voluntara. Depune in acest sens la dosar trei cupoane de pensie, in copie. Precizeaza ca initial ---- s-a inteles cu intimata sa-i achite cate 100 lei lunar; a achitat 100 lei si a primit somatie de la executorul judecatoresc, astfel ca a inteles ca intelegerea initiala nu mai este valabila. Fata de pensia cuvenita, s-a stabilit cuantumul care rezulta din cupoanele de pensie depuse.
In baza art. 259 noul Cod de procedura civila, instanta revine asupra probei testimoniale si constata ca nu mai este necesara.
Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe cererea de suspendare a executarii silite si pe fond:
Avocat Marin Diana, pentru contestatoare, solicita admiterea cererii de suspendare a executarii silite pana la ramanerea definitiva a contestatiei la executare, avand in vedere situatia de fapt prezentata. In baza titlului executoriu, s-a inceput executarea silita impotriva lui ---- pentru suma de 250 lei si impotriva lui ----, pentru suma de 1133 lei. In baza relatiei de rudenie dintre parti, s-a ajuns la o intelegere. ---- a achitat voluntar datoria, dar aceasta plata voluntara nu a fost avuta in vedere de executorul judecatoresc, punandu-i-se in vedere sa achite suma de 250 lei si cheltuieli de executare. Plata voluntara fusese facuta pe 9 mai, iar pe data de 23 mai i s-a comunicat somatia. Fata de plata voluntara a debitului, nu se mia impune obligarea la plata cheltuielilor de executare. Mai mult decat atat, somatia nu i-a fost comunicata contestatoarei in Onesti, unde se stia de altfel ca domiciliaza, a fost o totala rea-credinta. In ceea ce o priveste pe contestatoarea ----, exista un debit de 1133 lei, necontestat de aceasta, dar a existat o intelegere intre parti ca debitul sa fie platit esalonat, cate 100 lei lunar. Intimata a trecut peste aceasta intelegere si a inceput executarea silita. Cheltuielile de executare nu le sunt opozabile contestatoarelor. In dosarul nr. 5527/270/2011 nu a fost vorba despre o stapanire, ci despre o suprapunere de titluri. Nu se poate imputa contestatoarelor aceasta punere in posesie, intimata putea sa intre liber, nestanjenit in teren. Totodata, executorul judecatoresc nu a avut in vedere nici suma de bani achitata voluntar de ----. Cheltuielile de executare sunt de 1900 lei. S-a dublat suma initiala. Solicita astfel suspendarea executarii silite intrucat continuarea executarii ar conduce la sume mult prea mari care vor trebui urmarite ulterior de catre contestatoare pentru recuperare. Solicita admiterea contestatiei la executare, cu obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecata – taxa judiciara de timbru si timbru judiciar (62 lei pentru contestatoarea --- si 174 lei pentru contestatoarea --- si onorariu avocat conform chitantelor pe care le depune la dosarul cauzei.
Intimata precizeaza ca a dat bani gramada si la executor si la avocat, nu trebuia sa mai fie chemata in judecata. A cheltuit toti banii si este datoare. Intrebata fiind, precizeaza ca a fost pusa in posesie in primavara, a ingradit terenul, dar nu a mai putut sa-l cultive. Precizeaza ca a primit sumele despre care s-a vorbit, 100 lei si 250 lei.
Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.

                                            I N S T A N T A
                                               Deliberand,
Asupra cauzei civile de fata, constata ca:
Prin cererea inregistrata pe rolul instantei la data de 08.05.2013 si inregistrata sub nr. 2746/270/2013 contestatoarele ---- au chemat in judecata pe intimata ----, solicitand anularea tuturor formelor de executare din dosarul nr. ----al B.E.J. Prisecariu Cezar Sorin si suspendarea executarii silite pana la judecarea contestatiei la executare. Au solicitat si cheltuieli de judecata.
In motivare se arata ca a au discutat cu matusa lor, creditoarea ----, sa efectueze plati voluntare fara a mai apela la procedura executarii silite. Ca urmare, contestatoarea ---- a achitat de bunavoie suma de 250 lei, iar contestatoarea ---- a achitat suma de 100 lei. Cu toate acestea creditoarea a demarat procedura executarii silite, contestatoarele primind somatii in acest sens.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 711 si urmatoarele Cod Procedura Civila (nou).
Contestatia a fost timbrata cu 50 lei, 10 lei, 164 lei, 10 lei taxe judiciare de timbru si 5,10 lei timbre judiciare.
Prin recipisele de consemnare C.E.C. BANK nr. ---- contestatoarea ---- a platit cautiunea in suma de 36 lei, iar contestatoarea ---- a platit cautiunea de 190 lei.
Conform art. 200 Cod Procedura Civila (nou) cauza a urmat etapa scrisa in cadrul careia:
-contestatoarele au complinit lipsurile referitoare la plata taxelor judiciare de timbru si a cautiunilor;
-contestatia a fost comunicata intimatei la data de 23.05.2013;
-intimata a depus intampinare la data de 04.06.2013;
-intampinarea a fost comunicata contestatoarelor la data de 06.06.2013, insa numai contestatoarea ---- a raspuns la intampinare.
Prin intampinare, intimata a solicitat respingerea contestatiei motivat de faptul ca nu a existat nicio intelegere referitoare la executarea prin buna intelegere a sentintei civile nr. 506/13.02.2013, nici cu privire la punerea in posesie asupra terenului, nici cu privire la executarea cheltuielilor de judecata. Recunoaste primirea sumei de 250 lei de la ---- si 100 lei de la ----.
In probatiune, contestatoarele au depus la dosar: somatiile nr. 302/22.04.2013 si incheierea nr. 302/1/22.04.2013 ale B.E.J. Prisecariu Cezar Sorin, sentinta civila nr. 506/13.02.2013 a Judecatoriei Onesti, incheierea nr. 1003/16.04.2013 pronuntata in dosarul nr. 2298/270/2013 al Judecatoriei Onesti, recipisele postale nr. 1104/09.04.2013 si nr. 277/22.04.2013. A solicitat si proba cu martori.
Intimata a depus la dosar: titlul executoriu, fotocopia buletinului de identitate, proces verbal de punere in posesie, mandate postale. A solicitat si proba cu martori.
Executorul judecatoresc a depus dosarul de executare nr. 302/2013.
In baza art. 237, 255 si 257 Cod Procedura Civila (nou) instanta a incuviintat probele cu inscrisuri si cu martori ca fiind pertinente si concludente cauzei.
La termenul din 03.09.2013 instanta a revenit asupra probei cu martori si in temeiul art. 259 Cod Procedura Civila (nou) a considerat ca nu se mai impune administrarea acestei probe.
Din examinarea actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
La data de 08.04.2013 creditoarea ---- a solicitat executorului judecatoresc punerea in executare a titlului executoriu reprezentat de sentinta civila nr. 506/13.02.2013 a Judecatoriei Onesti, cererea fiind inregistrata la B.E.J. Prisecariu Cezar Sorin prin incheierea nr. 302/08.04.2013. La aceeasi data, executorul judecatoresc a solicitat instantei incuviintarea executarii silite. Prin incheierea nr. 1003/16.04.2013 pronuntata in dosarul nr. 2298/270/2013 al Judecatoriei Onesti a fost admisa cererea si a fost incuviintata executarea silita a titlului executoriu reprezentat de sentinta civila nr. 506/13.02.2013 a Judecatoriei Onesti impotriva debitoarelor ----.
In dosarul de executare nr. 302/2013 executorul judecatoresc a emis si comunicat urmatoarele acte de executare: incheiere privind cheltuielile de executare, somatie mobiliara catre debitoarea ----, somatie mobiliara si imobiliara catre debitoarea ----, adresa de infiintarea popririi pe veniturile debitoarei ----, procesul verbal de punere in posesie nr. 302 din 20 mai 2013 prin care creditoarea a fost pusa in posesie pe cele doua suprafete de teren din titlul executoriu.
Prin titlul executoriu de mai sus debitoarea ---- a fost obligata sa plateasca creditoarei ---- 250 lei cheltuieli de judecata. Prin acelasi titlu executoriu debitoarea ---- a fost obligata sa lase creditoarei in deplina proprietate si posesie doua suprafete de teren situate in comuna Bogdanesti si a fost obligata la plata sumei de 1133 lei cheltuieli de judecata.
Analizand actele de executare emise de executorul judecatoresc prin prisma dispozitiilor din titlul executoriu instanta va constata ca, la data de 09.04.2013, deci dupa sesizarea executorului judecatoresc, dar mai inainte de emiterea somatiei, debitoarea ---- a achitat suma de 250 lei prin recipisa postala nr. 1104/09.04.2013 (fila 12 dosar), aspect recunoscut de creditoare care a depus dovada si la dosarul executorului judecatoresc.
In ceea ce o priveste pe contestatoarea ----, vazand dispozitiile art. 719 Cod Procedura Civila (nou), instanta va admite contestatia la executare si va desfiinta formele de executare emise impotriva acesteia, constatand achitat debitul.
Referitor la contestatoarea ----, aceasta a platit creditoarei 100 lei prin  recipisa postala nr. 277/22.04.2013 (fila 13 dosar), in ziua in care a fost emisa somatia. Aceasta plata partiala nu a fost avuta in vedere de executorul judecatoresc la emitere adresei de infiintare a popririi nr. 302/30.04.2013 care a solicitat infiintarea popririi pentru suma de 3040,30 lei, compusa din: 1133 lei debit principal, 0,30 lei timbru judiciar, 7 lei taxe judiciare de timbru si 1900 lei cheltuieli de executare.
Nu vor fi analizate celelalte motive ale contestatiei formulate de ----,cu referire la ocuparea si folosirea terenurilor, intrucat afirmatiile au fost analizate cu ocazia judecarii in fond a cauzei.
Data fiind neregularitatea actelor de urmarire din dosarul executional atacat, privind pe contestatoarea ----, instanta va admite in parte contestatia la executare, urmand a desfiinta somatia si adresa de infiintare a popririi pentru suma de 3040,30 lei si a le mentine pentru suma de 2940,30 lei.
Partea interesata (contestatorul) poate formula, conform art. 718 Cod Procedura Civila (nou),  in cadrul contestatiei la executare, cererea de suspendare a executarii, pana la solutionarea contestatiei sau a altei cereri-petitie separata privind executarea silita. Instanta se va pronunta asupra acestui aspect numai dupa depunerea unei cautiuni in cuantumul fixat de catre aceasta, afara de cazurile in care legea dispune altfel. Conditionarea suspendarii executarii silite de depunerea unei cautiuni, in cuantum stabilit de instanta judecatoreasca se impune pentru prevenirea exercitarii abuzive a dreptului de a cere suspendarea executarii, precum si pentru protejarea intereselor legitime ale creditorilor, legate de executarea cat mai operativa a creantelor lor, stabilite prin titluri executorii. In acelasi timp, depunerea cautiunii constituie o garantie in sensul ca, in urma respingerii contestatiei la executare, creditorul va putea cere si obtine despagubiri pentru pagubele suferite datorita intarzierii executarii silite.
Plata cautiunii nu atrage automat suspendarea executarii silite, masura urmand a fi dispusa in cazuri exceptionale si temeinic justificate, pentru ca masura temporizarii executarii aduce atingere dreptului creditorului de a obtine in termen cat mai scurt punerea in executare a titlului sau.
In speta, contestatoarele si-au dovedit sustinerile, in totalitate in ceea ce o priveste pe ---- si, partial, in ceea ce o priveste pe ----, motiv pentru care cererea de suspendare a executarii silite va fi admisa.
Cu privire la cautiunile depuse cu ocazia solutionarii cererii de suspendare a executarii silite, instanta va face aplicarea dispozitiilor art. 1063 Cod Procedura Civila (nou) si va dispune restituirea acesteia in masura in care cel indreptatit in cauza nu a formulat cerere pentru plata despagubirii cuvenite, pana la implinirea termenului de 30 de zile de la data la care, prin hotarare definitiva, s-a solutionat fondul cauzei. Cu toate acestea, cautiunea se va elibera de indata daca partea interesata declara in mod expres ca nu urmareste obligarea partii adverse la despagubiri pentru prejudiciile cauzate.
Se va face aplicarea dispozitiilor art. 23 al. 1 lit. e si al. 2 din Legea nr. 146/1997 in sensul ca sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se vor restitui, la cererea petitionarului cand contestatia la executare a fost admisa, iar hotararea a ramas definitiva. In cazul prevazut la lit. e, taxa se restituie proportional cu admiterea contestatiei.
Asa fiind, i se va restitui in totalitate taxa judiciara de timbru contestatoarei ---- si, partial, contestatoarei ----.
In conformitate cu dispozitiile art. 451 al. 2 Cod Procedura Civila (nou), instanta, tinand seama de complexitatea cauzei si de activitatea desfasurata de avocat, va reduce cuantumul onorariului de la cate 500 lei (platit de fiecare contestatoare) la cate 100 lei si, in consecinta, cheltuielile de judecata la care va fi obligata intimata vor fi de cate 110 lei, incluzand si taxa judiciara de timbru pentru capatul de cerere privind suspendarea executarii silite.

Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E :

           Admite contestatia la executare formulata de contestatoarea ---- impotriva intimatei ----
Admite in parte contestatia la executare formulata de contestatoarea ---- impotriva intimatei ----
Desfiinteaza formele de executare, privind pe contestatoarea ----, din dosarul de executare nr. 302/2013 al B.E.J. Prisecariu Cezar Sorin.
Constata ca debitoarea-contestatoare ---- a achitat debitul in suma de 250 lei prin recipisa postala nr. 1104/09.04.2013.
Desfiinteaza in parte formele de executare, privind pe contestatoarea ----, din dosarul de executare nr. 302/2013 al B.E.J. Prisecariu Cezar Sorin in sensul ca:
-desfiinteaza somatia mobiliara nr. 302/22.04.2013 pentru suma de 3040,30 lei si o mentine pentru suma de 2940,30 lei;
-desfiinteaza poprirea nr. 302/30.04.2013 pentru suma de 3040,30 lei  si o mentine pentru suma de 2940,30 lei, compusa din 1400 lei catre executorul judecatoresc si 1540,30 lei catre intimata ----;
-mentine celelalte acte de executare privind pe contestatoarea ----.
Constata ca debitoarea-contestatoare ---- a achitat intimatei 100 lei prin recipisa postala nr. 277/22.04.2013.
Dispune suspendarea executarii din dosarul de executare nr. 302/2013 al B.E.J. Prisecariu Cezar Sorin, privind pe ambele contestatoare, pana la ramanerea definitiva a contestatiei la executare.
Dispune restituirea catre contestatoarea ---- a taxei judiciare de timbru in suma de 50 lei, platita cu chitanta seria PMO nr. 46439/29.04.2013 a Municipiului Onesti.
Dispune restituirea catre contestatoarea ---- a taxei judiciare de timbru in suma de 64 lei reprezentand o parte din taxa judiciara de timbru platita cu chitanta seria PMO nr. 49772/16.05.2013 a Municipiului Onesti.
Obliga intimata sa plateasca fiecarei contestatoare cate 110 lei cheltuieli de judecata reprezentand taxa judiciara de timbru si onorariu de avocat diminuat.
Dispune ca la ramanerea definitiva a prezentei sa se restituie contestatoarei ---- cautiunea in suma de 36 lei si contestatoarei ---- cautiunea in suma de 190 lei in conditiile art. 1063 din Codul de procedura civila (nou).
Cu apel in 30 de zile de la comunicare care se depune la Judecatoria Onesti.
Pronuntata in sedinta publica azi, 03.09.2013.

         PRESEDINTE,                                                                           GREFIER,


Red. A.L. – 9.09.2013
Tehn. B.S.M. – 9.09.2013
Exemplare : 5 (cinci)
Com. contest (2) – 9.09.2013
Com. intimata (1) – 9.09.2013
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013