InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

loviri

(Sentinta penala nr. 537 din data de 09.10.2013 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

                                                     R O M A N I A
                        JUDECATORIA ONESTI   JUDETUL BACAU
Dosar nr.  3058/270/2013
Inreg.  24.05. 2013                                                    art. 180 alin. 2 Cod penal                                                    

SENTINTA PENALA NR. 537
Sedinta publica din data de 09.10.2013
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
    Presedinte –SIMINA PURICE
           Grefier – MIHAELA ANDREI
Ministerul Public reprezentat de procuror – CRISTINA ACSENTE

Pe rol fiind judecarea actiunii penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatului ---, trimis in  judecata pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 180 alin. 2 din Cod penal cu aplicarea art. 73 lit. b din Cod penal.
Desfasurarea sedintei de judecata s-a inregistrat cu mijloace tehnice audio, conform prevederilor art. 304 Cod procedura penala.
La apelul nominal efectuat in sedinta publica  au raspuns  inculpatul si martorii  ---, lipsa fiind celelalte parti.
Procedura  de citare  legal  indeplinita.
S-a facut  referatul cauzei  de catre grefierul de sedinta , care invedereaza instantei ca  procedura de citare este legal indeplinita, iar --- a depus cerere de constituire parte civila, dupa care,
Se procedeaza la audierea martorilor  --- sub prestare de juramant, declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar, dupa citire si semnare.
Procurorul precizeaza ca nu are alte cereri de formulat.
Inculpatul nu are alte cereri de formulat.
Nefiind formulate cereri noi, instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca  si acorda cuvantul in fond.
Procurorul, avand cuvantul , expune situatia de fapt retinuta prin rechizitoriu si  solicita in baza art. 180 al. 2 Cod penal, condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii, a se dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei in baza art. 81 Cod penal, a se atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal, a se aplica inculpatului in baza art. 71 Cod penal pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II – a si lit. b Cod penal, urmand a fi obligat inculpatul la cheltuieli judiciare catre stat . Solicita obligarea inculpatului la daune morale catre L V si despagubiri civile catre partile civile.
Inculpatul, avand cuvantul precizeaza ca ii pare rau, si avand ultimul cuvant, regreta fapta comisa.
Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
I N S T A N T A
Deliberand,

Asupra cauzei penale de fata,
Constata ca prin rechizitoriul nr. 201/P/2013 intocmit in data de 23.05 Parchetul de pe langa Judecatoria Onesti a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului ---, pentru savarsirea infractiunii de lovire prevazuta si pedepsita de art. 180 al. 2 indice 1Cod penal.
Prin actul de sesizare a instantei se retine ca in  seara zilei de 10.01.2013, inculpatul  a lovit-o cu pumnii si picioarele pe so?ia sa, partea vatamata ---, provocandu-i leziuni corporale vindecabile in 14-16 zile ingrijiri medicale.
Din analiza materialului probator administrat  in dosarul nr. 201/P/2013 coroborat cu declaratiile partilor si ale martorilor audiati in etapa cercetarii judecatoresti , se  retine urmatoarea situatie de fapt:
La data de 10.01.2013 partile aveau calitatea de soti, din casatoria acestora rezultand 4 copii minori.
In seara zilei de 10.01.2013, pe fondul unor neintelegeri legate de felul de mancare oferit de sotia sa , partea vatamata ---, inculpatul a trantit-o la pamant si a lovit-o in mai multe randuri peste corp cu un cleste si cu picioarele.
In ajutorul partii vatamate a intervenit minora --- in varsta de 10 ani, aceasta fiind la randul ei, bruscata de inculpat.
Cu toate acestea --- in calitate de reprezentant legal, nu a formulat plangere penala impotriva inculpatului pentru agresiunea fizica savarsita impotriva copilului.
In dimineata zilei de 11.01.2013, partea vatamata a parasit domiciliul comun al partilor impreuna cu cei 4 minori si a revenit in locuinta mamei sale, ---din comuna Stefan cel Mare – a se vedea declaratiile partii vatamate ---, ale minorei --- – filele 10, 11, 14 – 16 si 18 dosar urmarire penala si filele 10,11 dosar cercetare judecatoreasca.
In ziua de 11.01.2013 dupa ce a parasit domiciliul comun impreuna cu cei 4 minori --- a fost transportata cu ambulanta la Spitalul Municipal Onesti, unde i s-au acordat ingrijiri medicale la centrul primiri urgente – a se vedea fila 13 dosar urmarire penala si fila 17 dosar cercetare judecatoreasca.
Din continutul certificatului medico – legal nr. 32 A1 /14.01.2013 eliberat de Cabinetul medico – legal Onesti (fila 9 dosar urmarire penala) rezulta ca partea vatamata Lazar Viorica prezenta piramida nazala moderat  tumefiata, excoriatie la nivelul vertexului, al antebratului stang; piramida nazala moderat tumefiata – leziuni traumatice ce s-au putut produce prin lovire cu un corp dur si prin compresiune cu mana.
Medicul legist a concluzionat ca leziunile corporale pot data din 10.01.2013 si au necesitat 14 – 16 zile de ingrijiri medicale.
Proba stiintifica medico – legala se coroboreaza cu declaratiile partilor si ale martorilor --- – filele 18, 26 dosar instanta.
Inculpatul a avut o atitudine procesuala partial sincera , el recunoscand ca in seara zilei de 10.01.2013, pe fondul unor neintelegeri cu sotia sa, a lovit-o pe aceasta cu clestele de la soba de 3 – 4 ori peste fese.
Desi in mod formal si-a exprimat regretul pentru agresarea sotiei, inculpatul --- a acceptat „resemnat” incidentul din data de 10.01.2013.
Fapta inculpatului --- constand in lovirea partii vatamate – sotia sa --- cu un corp dur (vatrai) si prin compresiune cu mana, cauzandu-i leziuni corporale vindecabile in 14-16 zile ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire prevazuta de art. 180 al. 21 Cod penal pentru care se va dispune condamnarea acestuia.
La individualizarea judiciara a pedepsei  instanta va avea in vedere criteriile generale prevazute de art. 72 Cod penal, respectiv: limitele de pedeapsa prevazute de textul art. 180 al. 21 Cod penal ,   gradul de pericol social al faptei concretizat in atingerea adusa sanatatii partii vatamate ---, sotia sa la data de 10.01.2013, persoana infractorului mai exact, gradul de instructie al acestuia, mediul din care provine inculpatul, precum si conduita acestuia anterior datei de 10.01.2013.
Lipsa antecedentelor penale va fi retinuta ca circumstanta atenuanta prevazuta de art. 74 al. 1 lit. a Cod penal, avand ca efect reducerea pedepsei principale in conformitate cu dispozitiile art. 76 al. 1 lit. d Cod penal.
In baza art. 71 Cod penal se va aplica inculpatului pedeapsa accesorie prevazuta de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal.
In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei, instanta va opta pentru suspendarea conditionata reglementata de  art. 81 Cod penal.
Pe  durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale se va dispune si  suspendarea executarii pedepsei accesorii.
Totodata, va fi atentionat inculpatul ---- asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal , referitoare la cazurile de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
Sub aspectul laturii civile a procesului penal se retin urmatoarele considerente:
Partea vatamata ---  a solicitat obligarea inculpatului la plata sumei de 2.000 lei cu titlu de daune morale pentru suferinta fizica pricinuita prin agresiunea din data de 10.01.2013.
In cauza sunt intrunite  , cumulativ, conditiile angajarii raspunderii materiale a inculpatului , ca autor al infractiunii  in sensul ca fapta ilicita savarsita cu forma de vinovatie a intentiei a fost probata pe intreaga durata a procesului penal.
De asemenea, este indeplinita conditia existentei raportului de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu, care se concretizeaza in atingerea adusa sanatatii partii vatamate --- , aceasta suferind leziuni corporale vindecabile in 14 – 16 zile de ingrijiri medicale.
In conformitate  cu prevederile art. 1381 Cod civil, orice prejudiciu indreptateste la reparatie, incepand cu ziua cauzarii pagubei chiar daca dreptul nu poate fi valorificat imediat.
Potrivit dispozitiilor art. 61 Cod civil, viata,sanatatea persoanei, integritatea fizica si psihica ale acesteia reprezinta cele mai importante valori sociale ocrotite prin lege.
In speta, partea vatamata --- este indreptata sa primeasca despagubiri materiale pentru suferinta fizica si umilinta pricinuite de fostul ei sot, inculpatul ---. La dozarea despagubirii materiale, instanta va tine seama de numarul de zile de ingrijiri medicale necesare vindecarii leziunilor postraumatice si de atitudinea inculpatului care considera ca agresarea fizica a sotiei constituie „un drept” natural al barbatului asupra partenerei sale de via?a.
Fata de considerentele mai – sus invocate si in baza art. 14, 346 Cod procedura penala si art. 1381 Cod civil, va fi obligat inculpatul Lazar Constantin sa achite partii civile --- daune morale in suma de 1.500 lei.
In baza art. 313 din Legea nr. 95/2006 inculpatul va fi tinut sa achite si cheltuieli catre furnizorii de servicii medicale, astfel: 245,49 lei catre Spitalul Municipal Onesti si 346 lei catre Serviciul de Ambulanta Bacau, ambele sume urmand a fi actualizate la data executarii.
Fiind in culpa procesuala, inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare catre stat in cuantum de 400 lei, conform  art. 191 al. 1 Cod procedura penala precum si in cuantum  de 39 lei catre partea civila --- potrivit prevederilor art. 193 al. 1 Cod procedura penala.
Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T  E:

In baza art.  180 al. 21 Cod penal  cu aplicarea art. 74 al. 1 lit. a Cod penal si art. 76 al. 1 lit. d Cod penal pentru savarsirea infractiunii de lovire , condamna inculpatul ---, la pedeapsa de 10(zece) luni inchisoare.
In baza art. 71 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal.
In baza art. 81 Cod penal suspenda conditionat executarea pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si 10 luni.
In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata termenului de incercare suspenda si executarea pedepsei accesorii.
In baza art. 359 Cod procedura penala atrage atentia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii prevazute  de art. 83  Cod penal .
In baza art. 14, 346 Cod procedura penala si art. 1381  Cod civil, obliga inculpatul  sa achite partii vatamate --- despagubiri civile in suma de 1.500 lei cu titlu de daune morale.
In baza art. 313 din Legea nr. 95/2006 obliga inculpatul sa achite despagubiri civile furnizorilor de servicii medicale, dupa cum urmeaza: 245,49 lei catre Spitalul Municipal Onesti si 346 lei catre Serviciul de Ambulanta Bacau, sume ce vor fi actualizate la data executarii.
In baza art. 191 al. 1 Cod procedura penala obliga inculpatul la 400 lei cheltuieli judiciare catre stat.
In baza art. 193 al. 1 Cod procedura penala obliga inculpatul sa achite partii civile --- cheltuieli judiciare in suma de 39 lei, reprezentand contravaloarea certificatului medico – legal.
Cu recurs in termen de 10 zile de la  pronuntare pentru inculpat si de la comunicare pentru celelalte parti.
Pronuntata in sedinta publica, azi  09.10.2013.


PRESEDINTE,                                                                           GREFIER,




Red. S.P. – 21.10.2013
Dact. M.A. – 22.10 .2013
Ex. 3



Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011