InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Rupea

Penal - lovirea sau alte violente (art. 180 C.p.)

(Sentinta penala nr. 32/2009 din data de 07.04.2009 pronuntata de Judecatoria Rupea)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Rupea | Jurisprudenta Judecatoria Rupea

ROMANIA
JUDECATORIA RUPEA
JUDETUL BRASOV
DOSAR P.NR.744/293/2008SENTINTA PENALA NR.32/2009
Sedinta publica din  data de 07 aprilie 2009
PRESEDINTE : L.   S.
         GREFIER        : V. B.


                                     Cu participarea  procurorului A. C. , din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Rupea.Pe rol fiind solutionarea cauzei penale privind pe  inculpatul C. I. pentru savarsirea infractiunii  de lovire sau alte violente  prev. de art.180 al.2  Cod penal.
La apelul nominal facut in sedinta publica la pronuntare se constata lipsa partilor.
Procedura indeplinita.
Dezbaterile au fost inregistrate conform art.304 Cod procedura penala si au avut loc in sedinta publica din  31 martie 2009 cand partile prezente au pus concluzii in sensul celor consemnate in incheierea de sedinta din acea zi care face parte integranta din prezenta, iar instanta , avand nevoie de timp pentru deliberare, a amanat pronuntarea pentru data de 07 aprilie 2009 .


                                          J U D E C A T O R I A

            Asupra cauzei penale de fata :
            Prin Rechizitoriul Parchetului  de pe  langa Judecatoria Rupea  nr.233/P/2008/09.04.2008  inculpatul   C. I. a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de lovire  sau alte violente prev. de art.180 al.2 cod penal.
            In fapt s-a retinut  ca in data de 04.04.2008 intre inculpatul C. I. si partea vatamata C.  L. s-a iscat un conflict spontan pe raza localitatii Racos prilej cu care inculpatul a lovit-o pe partea vatamata cu pumnul in zona  fetei iar dupa ce a cazut la pamant a lovit-o si cu piciorul. In cadrul incidentului a intervenit martora G. D. care i-a solicitat inculpatului sa inceteze agresiunea.
           Dupa interventia martorei ,inculpatul a incetat sa mai loveasca plecand de la fata locului.
           Din certificatul medico legal  nr.1179/E  din 08.04.2008 eliberat de Serviciul Medico - Legal Judetean rezulta faptul ca in urma loviturilor partea vatamata a suferit leziuni corporale acre au necesitat pentru vindecare 7-8 zile de ingrijiri medicale.
          In drept fapta inculpatului C. I. de ai aplica partii vatamate C.  L. mai multe lovituri  cu pumnii si picioarele cauzandu-i leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare un numar de 7-8 zile de ingrijiri medicale intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente prev. de art.180 al.2 cod penal.
           Partea vatamata C.  L. nu s-a constituit parte civila in proces.
           Inculpatul a recunoscut savarsirea faptei , iar in fata instantei a inteles sa uzeze de dreptul de a nu mai da nici o declaratie , mentinandu-si declaratiile date in faza de urmarire penala .
A. lizand actele si lucrarile  dosarului,  respectiv  declaratia inculpatului ( f.53 ) , declaratia martorei din lucrari (fil.61 ), instanta  retine in fapt  urmatoarele :
La data de 04.04.208 partea vatamata a sesizat Postul de Politie Racos , cu plangerea inregistrata sub nr.  8/04.04.2008 ( f 5) ca a fost lovit de inculpat in aceiasi zi. In motivarea plangerii a aratat ca la data de 04.04.2008 partea vatamata a consumat impreuna cu inculpatul bauturi alcoolice , insa in timp ce se deplasau cu intentia de a mai cumpara bauturi alcoolice , inculpatul l-a lovit cu pumnii sau picioarele astfel incat a lesinat , fiind dus acasa de un frate si de o verisoara de-a sa . Partea vatamata a reclamat ca , cu acea ocazie i-a disparut si o bancnota de 5 lei , aspect insa care nu s-a confirmat in urma cercetarii penale.In urma loviturilor partea vatamata a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 7-8 zile de ingrijiri medicale , astfel cum reiese din CML nr. 1179/E/08.04.2108 (f 9).
In aceiasi zi organele de cercetare penala s-au deplasat la fata locului , incheindu-se cu aceasta ocazie procesul-verbal de conducere (f 10) si intocmindu-se plansele fotografice de la filele nr. 12-13 , in prezenta martorilor asistenti , partea vatamata indicand unde a fost lovit de catre inculpat.
Declaratia partii vatamate  se coroboreaza cu  declaratia martorei G. D.  (f. 20,61) , care relateaza ca la data de 04.04.2008 , in jurul orei 16,30 se afla la domiciliul sau , cand a auzit ca latrau cainii. Din acest motiv martora a iesit in strada si l-a vazut pe partea vatamata cazut in pozitia sezut , iar inculpatul il lovea cu pumnii  peste cap si cu  picioarele .Martora a intervenit si l-a prins pe inculpat in brate tragandu-l , astfel incat acesta nu a mai putut sa il loveasca pe partea vatamata. Acesta din urma s-a ridicat si a fugit acasa.Din declaratia martorei C.  A.  (f 21) reiese ca si aceasta a vazut cum inculpatul a lovit partea vatamata , martora vazand pe fereastra cele petrecute.        Din declaratiile martorilor C.  S.  G. (f 22), C.  D. (f 23) si C.  M. (f 24) reiese ca acestia l-au vazut pe partea vatamata cu urme de lovituri lin ziua incidentului.
Inculpatul a recunoscut ca a lovit partea vatamata . Din declaratiile acestuia (f 16-19) reiese ca la data de 04.04.2008 acesta fusese plecat in Brasov , unde a consumat bauturi alcoolice, iar la intoarcerea in Racoss-a intalnit pe strada cu partea vatamata , care era cu inca doua persoane. Inculpatul arata ca partea vatamata l-a intrebat daca este barbat sau femeie aspect care l-a deranjat , insa nu a ripostat pentru ca partea vatamata nu era singur. Dupa circa o jumatate de ora s-a intalnit din nou cu partea vatamata , care era singur, astfel inculpatul i-a aplicat o lovitura cu pumnul si una cu piciorul , dupa care a plecat acasa.
          Din intregul material probator administrat in cursul procesului penal reiese ca inculpatul a savarsit fapta pentru care a fost trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Rupea nr. 233/P/22.08.2008 , astfel , instanta retine ca  inculpatul  a lovit-o pe partea vatamata C.  L. cu pumnul si picioarele , la data de 04.04.2008 , cauzandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 7-8 zile de ingrijiri medicale.
                      In drept fapta inculpatului C. I. de a lovi pe partea vatamata, C.  L. , cu pumnul si picioarele ,cauzandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 7-8 zile de ingrijiri medicale, intruneste , sub aspectul laturii obiective ,elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente prevazuta de art. 180 al.2 Cp.
           Fapta a fost savarsita cu intentie directa.
La individualizarea judiciara a pedepsei instanta va avea in vedere , fata de dispozitiile art. 72 din Codul Penal ,de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala a Codului penal, de gradul de pericol social relativ ridicat al faptei ,de faptul ca inculpatul a recunoscut savarsirea  faptei,  dar si de atitudinea partii vatamate , care prin cuvintele sale l-a provocat oarecum pe inculpat  fara insa a fi intrunite intrutotul conditiile scuzei provocarii . Astfel instanta, fata de  pericolul social  concret al infractiunii, in baza art.180 al.2  C.p.  rap.la  art.63 al.3  teza a II-a  C.penal  va aplica inculpatului o pedeapsa cu amenda penala in suma de 500 lei  pentru  savarsirea  infractiunii de lovire sau alte violente.
           Instanta va lua act ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila in procesul penal.
In baza  art.61  al.1  instanta va  mentine  liberarea   conditionata dispusa prin sentinta penala nr. 1014/30.05.2007 a Judecatoriei Brasov.
           In baza art.191  C.pr.pen. urmeaza ca inculpatul sa fie obligat sa plateasca suma de 300 lei cheltuieli  judiciare catre stat .
              
                                    PENTRU ACESTE MOTIVE
                                            IN NUMELE LEGII
                                                HOTARASTE
In baza art.180 al.2  C.p.  rap.la  art.63 al.3  teza a II-a  C.penal  condamna inculpatul  C.  I. , fiul  lui  O. si A. , nascut la  15.06,1987 in Rupea, jud. Brasov cetatean  roman, studii 9  clase, recidivist, dom. in com. Racos, str. X, jud. Brasov,  posesor  al  CI  seria  X nr.XX eliberat de Rupea , CNP XXX, la pedeapsa  amenzii in cuantum de  500  lei pentru  savarsirea infractiunii de  lovire  sau  alte  violente  , la  plangerea  prealabila a  partii vatamate  C. L. , dom. in Racos,  str. X, jud. Brasov
Atrage atentia  inculpatului  asupra   dispozitiilor  art.631  C.p.  in sensul  ca  daca  se  va   sustrage  cu ra  credinta  de la executarea  amenzii, instanta  poate  inlocui amenda   cu  inchisoare .
Ia  act ca partea  vatamata  nu s-a  constituit  parte  civila.
In baza  art.61  al.1  mentine  liberarea   conditionata .
In baza  art.191  al.1  C.p.p.  obliga   inculpatul  la  plata  sumei de   300  lei  cheltuieli judiciare  avansate de  stat .
Cu  drept  de  recurs in  10  zile de  la   pronuntare  pentru  Ministerul  Public si de la comunicare  cu partea  vatamata  si inculpat .
Pronuntata in sedinta publica azi, 07 aprilie  2009.


                          PRESEDINTE                                           GREFIER
                      L.  S.                             V. B.

Red.LS-04.05.09
Dact.BV-07.05.09 3EX

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

Art. 183 Cod Penal lovituri cauzatoare de moarte. - Sentinta penala nr. 53/S din data de 06.03.2012
Infractiunea de loviri cauzatoare de moarte, schimbarea incadrarii juridice in infractiunea de vatamare corporala grava, condamnarea inculpatului - Sentinta penala nr. 221/S din data de 06.03.2008
Limitele procedurii prevazute de art. 23 din Lg. 255/2013 pentru punerea in aplicare a noului Cod de procedura penala - Decizie nr. 39 din data de 03.03.2014
Lovituri cauzatoare de moarte. Schimbarea incadrarii juridice in vatamare corporala. - Decizie nr. 245/A din data de 06.09.2005
Cauze care inlatura caracterul penal al faptei. Legitima aparare. Conditii de retinere. - Decizie nr. 906 din data de 19.11.2004
Vatamare corporala - Sentinta penala nr. 475 din data de 01.03.2006
- Sentinta penala nr. 286 din data de 08.02.2010
- Sentinta penala nr. 229 din data de 04.02.2009
vatamare corporala din culpa - Hotarare nr. 164 din data de 02.05.2011
Infractiunea de incaierare - Hotarare nr. 143 din data de 22.04.2011
Vatamare corporala - Hotarare nr. 130 din data de 14.04.2011
Vatamare corporala din culpa - Hotarare nr. 329 din data de 21.11.2011
Lovire sau alte violente - Hotarare nr. 46 din data de 11.03.2010
Confirmare renuntare urmarire penala (art. 318 alin. 12 NCPP) - Hotarare nr. Incheierea de camera preliminara nr. 149 din data de 28.04.2017
Amenintare,lovire sau alte violente, violenta in familie - Sentinta penala nr. 107 din data de 25.03.2016
Art. 180 al. 2 Cod penal - Sentinta penala nr. 118/2013 din data de 02.07.2014
Art. 180 alin. 2 Cod penal - Sentinta penala nr. 251/2013 din data de 02.07.2014
Vatamare corporala, art. 181 alin.1 Cod penal - Sentinta penala nr. 81 din data de 11.03.2010
Lovirea sau alte violente, art. 180 al. 2 Cod penal - Sentinta penala nr. 148 din data de 19.05.2010
Vatamare corporala, art. 181 alin.1 Cod penal - Sentinta penala nr. 159 din data de 27.05.2010