Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere. Instituirea in sarcina inculpatului a obligatiei de a urma un program de consiliere individuala, focalizat pe dezvoltarea abilitatilor de anticipare a consecintelor propriilor actiuni, de evitare a i...
(Sentinta penala nr. 152/A din data de 12.05.2011 pronuntata de Tribunalul Bucuresti)ROMANIA
DOSAR NR.14643/301/2010
TRIBUNALUL BUCURESTI SECTIA A II A PENALA
DECIZIA PENALA NR.152/A
Sedinta publica din data de 12 mai 2011
Tribunalul constituit din:
PRESEDINTE: CIUPERCA LILIANA
JUDECATOR: STEGARU MITU
GREFIER: FRINCU FLORENTA
Ministerul Public Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a fost reprezentat de procuror Popa Badea Dan Sebastian.
Pe rol solutionarea cauzei penale avand ca obiect apelurile declarate de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 3 Bucuresti si apelantul inculpat N.O.S.C. impotriva sentintei penale nr.508 din data de 10.09.2010 pronuntata de Judecatoria Sector 3 Bucuresti in dosarul nr.14643/301/2010.
Dezbaterile care au avut loc in sedinta publica din data de 29.04.2011, au fost consemnate in incheierea de sedinta de la aceea data, incheiere ce face parte integranta din prezenta cand, avand nevoie de timp pentru a delibera, Tribunalul in baza dispozitiilor art. 306 C.p.p, amana pronuntarea cauzei la data de 12.05.2011, data la care a dat urmatoarea decizie penala:
T R I B U N A L U L ,
Asupra apelului de fata, deliberand constata:
Prin sentinta penala nr.508 din 10.09. 2010 pronuntata de Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, in dosar nr.14643/301/2010, in baza art. 208 alin. 1 si 4 C.p. art. 209 alin. 1 lit. a, g si i C.p a condamnat pe inculpatul N.O.S.C. la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat de folosinta.
In baza art. 71 C.p.a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p.
In baza art. 208 alin. 1 C.p. art. 209 alin. 1 lit. a, g si i C.p a condamnat pe acelasi inculpat la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
In baza art. 71 C.p.a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p.
In baza art. 33 lit. a si art. 34 lit. b C.p.a contopit cele doua pedepse si a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani inchisoare.
In baza art. 71 C.p. a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p. pe durata executarii integrale a pedepsei.
In baza art. 208 alin. 1 si 4 C.p. art. 209 alin. 1 lit. a, g si i C.p a condamnat pe inculpatul I.A.A. la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat de folosinta.
In baza art. 71 C.p. a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p.
In baza art. 208 alin. 1 C.p. art. 209 alin. 1 lit. a, g si i C.p a condamnat pe acelasi inculpat la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
In baza art. 71 C.p.a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p.
In baza art. 33 lit. a si art. 34 lit. b C.p. a contopit cele doua pedepse si a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani inchisoare.
In baza art. 71 C.p. a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p. pe durata executarii integrale a pedepsei.
In baza art. 861 C.p., a dispus suspendarea executarii pedepsei aplicate inc. sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de 5 ani, stabilit conform art. 862 C.p..
A incredintat supravegherea inc. Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti.
In baza art. 863 alin. 1 C.p., a obligat inc. sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:
-sa se prezinte la datele fixate, la sediul Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti;
-sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
-sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
-sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
In baza art. 863 alin. 3 C.p., a impus inc. respectarea urmatoarelor obligatii:
-sa desfasoare o anumita activitate stabilita si derulata de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti in colaborare cu partenerii sai neguvernamentali.
In baza art. 71 alin. ultim C.p., pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii aplicate inc., se suspenda si executarea pedepselor accesorii.
In baza art. 359 C.p.p., a atras atentia inc. asupra dispozitiilor art. 864 C.p..
A constatat recuperat partial prin restituire in natura, prejudiciul infractional.
S-a luat act ca partea vatamata DD cu sediul in .., nu se constituie parte civila.
In baza art. 191 alin. 1 si 2 C.p.p. si art. 4 alin. 4 din Protocolul privind stabilirea onorariilor pentru avocatii care acorda asistenta juridica in materie penala incheiat intre Ministerul Justitiei si U.N.B.R., a obligat pe inculpatul N.O.S.C., la plata sumei de 700 lei cu titlul de cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 150 lei catre Baroul de Avocati Bucuresti, reprezentand onorariul aparatorului din oficiu, cuvenit d-nei. avocat C.A.L., suma ce va fi avansata din fondurile Ministerului Justitiei.
In baza art. 191 alin. 1 si 2 C.p.p. si art. 4 alin. 4 din Protocolul privind stabilirea onorariilor pentru avocatii care acorda asistenta juridica in materie penala incheiat intre Ministerul Justitiei si U.N.B.R., a obligat pe inculpatul I.I.A., la plata sumei de 850 lei cu titlul de cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 250 lei catre Baroul de Avocati Bucuresti, reprezentand onorariul aparatorului din oficiu, cuvenit d-nei. avocat D.A., suma ce s-a avansat din fondurile Ministerului Justitiei.
A respins cererea de indreptare a erorii materiale formulate de petenta avocat C.A.L., ca neintemeiata.
Pentru a dispune astfel, instanta de fond a retinut ca prin rechizitoriul nr. 4770/P/2009 din 07.05.2010, inregistrat la instanta de fond la data de 10.05.2010 sub nr. 14643/301/2010, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor N.O.S.C. si I.I.A., pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1 209 alin. 1 lit. a, g si i Cp si a infractiunii de furt calificat de folosinta prev. de art. 208 alin. 1 si 4 209 alin. 1 lit. a, g si i Cp aflate in concurs real de infractiuni, prev. de art. 33 lit. a Cp., constand in aceea ca in noaptea de 03.04.2009, cei doi inculpati, actionand impreuna, au patruns in incinta SC D.D. SA, de unde, prin spargerea geamului portierei stanga spate a autoturismului Volkswagen Passat cu nr. de inmatriculare proprietatea SC D.D. SA, au sustras acest autoturism, initial cu scopul de a-l folosi pe nedrept, ulterior cu scopul de a si-l insusi pe nedrept, pentru ca apoi sa sustraga radio-CD-ul marca Panasonic ce era incastrat in bordul autovehiculului si placutele de inmatriculare pe care ulterior le-au aruncat.
Aceasta situatie de fapt ca si incadrarile juridice retinute fiecarui inculpat, au fost stabilite in urma administrarii urmatoarelor mijloace de probe: plangere parte vatamata SC DD SA si declaratie reprezentant legal SC DD SA, d-nul. S.F.; procesul-verbal de cercetare la fata locului; planse foto; declaratiile martorilor D.I., C.I., A.M. si V.C.M.; declaratiile inculpatilor, precum si alte inscrisuri.
In faza cercetarii judecatoresti, conform art. 323 C.p.p., instanta a procedat la ascultarea celor doi inculpati, pe inculpatul N.O.S.C. la termenul din 04.06.2010, care nu recunoaste niciuna din infractiunile retinute prin actul de sesizare, contrar declaratiilor date anterior de acesta, in faza urmaririi penale, pe care in totalitate nu si le mai mentine si pe inculpatul I.I.A. la termenul din 10.09.2010, care recunoaste si regreta savarsirea infractiunilor retinute in sarcina sa, mentine declaratiile date in faza de urmarire penala si descrie modalitatea de savarsire a infractiunilor retinute in rechizitoriu, declaratiile acestora fiind consemnate, citite, semnate si atasate in dosar.
De asemenea, in cauza au fost ascultati, conform art. 327 C.p.p. rap. la art. 84 si urm. C.p.p., martorii din lucrari, , declaratiile acestora fiind consemnate, citite, semnate si depuse in dosar.
Partea vatamata SC DD SA, desi a fost legal citata si reprezentata prin aparator ales P.A., acesta nu s-a constituit parte civila in prezentul proces penal.
In fine, instanta, din oficiu, a solicitat fisele de cazier judiciar ale celor doi inculpati cu scopul de a lamuri antecedentele penale ale acestora si a incuviintat inculpatului N.O.S.C proba cu inscrisuri in circumstantiere considerand-o utila si concludenta cauzei.
De asemenea, instanta a respins aceluiasi inculpat proba cu un martor pe situatia de fapt, considerand-o neutila cauzei.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta a retinut urmatoarele:
In fapt, la data de 03.04.2009, in jurul orei 18.00, inc. N.O.S.C, a venit impreuna cu colegul sau de serviciu, martorul A.M., ambii lucrand in acea perioada la SC DD SA, la domiciliul acestuia din urma pentru a sta de vorba si a bea o sticla de vin. Intre timp, inc. N.O.S.C. a fost sunat pe telefonul mobil de I.I.A., pe care l-a rugat sa vina la domiciliul lui M.
In jurul orei 19.00, la domiciliul lui M a ajuns N impreuna cu V.C.M., cu autoturismul acestuia Audi A4, cu nr. de inmatriculare ............. La propunerea inculpatului N.O.S.C., toti 4 s-au hotarat sa mearga in incinta SC DD SA, pentru a lua un autoturism marca VW Passat, de culoare bleumarin, cu nr. de inmatriculare .............., pentru a se plimba cu el, intrucat soferul care conduce de obicei autoturismul respectiv uitase cheile in contact, iar portierele se blocasera automat. S-au urcat toti 4 in autoturismul lui N si s-au deplasat in incinta societatii. Aici au coborat cei doi inculpati, iar ceilalti doi au parasit societatea. In parcarea amenajata in curtea societatii, N.O.S.C. a luat o piatra de pe jos si a aruncat-o in geamul portierei stanga spate a autoturismului VW Passat, acesta spargandu-se, dupa care a patruns in interior, deschizandu-i portiera dreapta lui I.I.A., care s-a urcat si el.
Au parasit incinta societatii, la volanul autoturismului aflandu-se inculpatul N.O.S.C., iar pe sos. Garii Catelu, sector 3, in fata intrarii principale in Parcul Pantelimon, s-au intalnit cu martorii N si si M. Dupa ce au stat de vorba cateva minute M si Z au plecat la domiciliu.
Ramanand singuri, inculpatii N.O.S.C. si I.I.A. au hotarat sa mearga in orasul Fundulea, judetul Calarasi pentru a incerca sa vanda autoturismul, urmand ca banii eventual obtinuti sa-i imparta. Intrucat nu au reusit, s-au intors in Bucuresti, pe drumul de intoarcere inculpatul N.O.S.C. demontand placutele de inmatriculare si aruncandu-le in raul Dambovita.
Ajunsi in Bucuresti, s-au hotarat sa mearga in comuna Frumusani, pentru a lasa autoturismul in curtea unei cunostinte, fara insa a-i spune ca este sustras. Inainte de a-l lasa, au scos radio-CD-ul marca Panasonic din bordul autoturismului, pe care l-au bagat, ulterior, in portbagajul autoturismului lui N, de unde a fost ridicat de organele de politie si predat partii vatamate, pe baza de dovada. La data de 05.04.2009, cei doi inculpati s-au intors in comuna Frumusani insotiti de N, au luat autoturismul VW Passat si l-au readus in curtea SC DD SA.
In drept, fapta inculpatilor S.O.S.C. si I.I.A., care in seara zilei de 03.04.2009, actionand impreuna, au intrat in incinta SC DD SA, de unde, prin spargerea geamului portierei stanga spate a autoturismului Volkswagen Passat cu nr. de inmatriculare proprietatea partii vatamate SC DD SA, au sustras acest autoturism, initial cu scopul de a-l folosi pe nedrept, iar ulterior cu scopul de a si-l insusi pe nedrept, intrucat ulterior folosirii au incercat sa-l vanda, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat de folosinta prev. de art. 208 alin. 1 si 4 209 alin. 1 lit. a, g si i C.p. de care fiecare inculpat se face vinovat.
De asemenea, fapta acelorasi inculpati, care in noaptea zilei de 03.04.2009, actionand tot impreuna, dupa ce au spart geamul portierei autoturismului Volkswagen Passat cu nr. de inmatriculare proprietatea SC DD SA, aflat in parcarea societatii si ulterior au sustras radio-CD-ul Panasonic din bordul autoturismului si placutele de inmatriculare, pe care ulterior le-au aruncat., intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1 209 alin. 1 lit. a, g si i C.p. de care fiecare inculpat se face vinovat.
Faptele savarsite de acesti doi inculpati inainte ca acestia sa fi fost condamnati pentru vreuna dintre ele, se afla in concurs real de infractiuni, prev. de art. 33 lit. a C.p.
Vinovatia fiecaruia dintre inculpati sub forma intentiei directe nu comporta dubiu, aceasta fiind dovedita cu intregul material probator administrat in cauza, mai putin cu declaratia inculpatului N.O.S.C. data in faza cercetarii judecatoresti pe care instanta o apreciaza ca fiind vadit nesincera.
Astfel, vinovatia inculpatului I.I.A. este dovedita fara dubiu, cu declaratiile acestuia date in ambele faze ale procesului penal in care recunoaste savarsirea infractiunilor si le regreta, mijloc de proba care se coroboreaza, conform art. 69 C.p.p. cu declaratiile martorului A.M. si V.C.M., care arata ca i-au insotit pe cei doi inculpati pana in curtea partii vatamate, de unde au sustras autoturismul si erau la curent cu intentiile inculpatilor de a sustrage masina pentru a se folosi de ea, cu declaratiile martorilor D.I. si C.I., agenti de paza ai SC T.S. care pazeau parcarea SC DD SA si au confirmat ca in data de 05.04.2009, cei doi inculpati au intrat pe poartea societatii ce o pazeau, cu autoturismul cu nr. de inmatriculare ............, l-au parcat, au plecat, pentru ca ulterior, sa observe ca geamul portierei stanga spate era spart, precum si lipsa placutelor de inmatriculare si a radio-CD-ului Panasonic din bordul autoturismului.
Totodata, vinovatia inculpatului N.O.S.C. este dovedita cu declatatiile coninculpatului I.A.A. care descrie contributia si participatia penala a coinculpatului N.O.S.C., cu plangerea si declaratiile reprezentantului partii vatamate, numitul S.F., cu continutul procesului verbal de cercetare la fata locului, planse fotografice, mijloace de proba ce se coroboreazacu declaratiile martorilor A.M. si V.C.M., cei doi martori care i-au insotit pe inculpati pana la locul in care era parcat autoturismul.de unde cei doi l-au sustras si aveau cunostinta despre intentia inculpatilor si cu care s-au intalnit dupa sustragerea autoturismului la intrarea in Parcul Pantelimon, dar si cu declaratiile martorului D.I. si C.I., agentii ce pazeau curtea SC D.D. SA si care au afirmat ca in data de 05.04.2009, inculpatii au intrat pe poartea societatii cu auto VW Passat cu n. de inmatriculare ..........., l-au parcat, dupa care au plecat, ulterior observandu-se faptul ca geamul portierei stanga spate era spart, precum si lipsa placutelor de inmatriculare si a radio-CD-ului Panasonic din bordul autoturismului.
La individulizarea pedepselor ce au fost aplicate fiecarui inculpat, instanta a tinut seama de criteriile generale prev. de art. 52 si art. 72 C.p., respectiv limitele de pedeapsa prev. de textele incriminatoare, de pericolul social concret al faptelor savarsite relevat de limitele de pedepse minime si maxime cuprinse intre 3 si 15 ani, de modalitatea de savarsire si scopul urmarit de fiecare inculpat, dar si de comportamentul (conduita) procesuala a fiecaruia dintre inculpati.
In ceea ce-l priveste pe inculpatul N.O.S.C., instanta observa ca acesta a savarsit doua infractiuni cu pericol social concret ridicat pe care nu le-a recunoscut, contrat evidentei probelor, sugerand ca se afla intr-o stare de amnezie generala pe parcursul intregii perioade infractionale (noaptea de 3.04.2009), generata de consumul de alcool, desi a condus toata noaptea autoturismul sustras, a dat dovada de lipsa de cainta si de regret, si a contribuit permanent la ingreunarea aflarii adevarului pron pozitia sa procesuala.
Desi inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale si fara ocupatie, in raport de considerentele anterior aratate, instanta a aplicat acestui inculpat cate o pedeapsa pentru fiecare dintre infractiuni, orientata spre minimum special prevazut de lege cu executare in regim de detentie, singura in masura sa conduca la formarea unei atitudini corecte a inculpatului fata de ordinea de drept, fata de regulile de convietuire sociala , fata de respectarea atributelor proprietatii, dar si pentru atingerea scopului preventiv si cel de exemplaritate.
In baza art. 33 lit. a C.p. si art. 34 lit. b C.p., inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare
De asemenea, fata de natura si gravitatea infractiunii savarsite, de imprejurarile cauzei si persoana inculpatului, instanta, in baza art. 71 C.p. a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p. pe durata executarii pedepsei principale aplicate.
Referitor la inculpatul I.A.A., instanta a constatat ca acesta a avut o atitudine procesuala constant sincera, a ajutat alaturi de celalalt inculpat la restituirea in natura a prejudiciului infractional si prin sinceritatea acestuia a contribuit la stabilirea corecta a situatiei de fapt si a aflarii adevarului.
De asemenea, instanta a retinut ca inculpatul este necunoscut cu antecedente penale, iar la data savarsitii faptei avea varsta de 19 ani.
Desi inculpatul a savarsit doua infractiuni cu un pericol social concret ridicat, in raport de imprejurarile si circumstantele anterior aratate, instanta a aplicat acestui inculpat cate o pedeapsa cu inchisoarea pentru fiecare dintre aceste infractiuni dozate catre minimum special prevazut de lege, pedepse care pot conduce la atingerea scopului preventiv, educativ si sanctionator prevazut de lege.
Impotriva sentintei penale nr. 508/10.09. 2010 pronuntata de Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, au declarat apel, in termen legal, apelantul Parchetul de pe linga Judecatoria sectorului 3 Bucuresti si apekantul-inculpat N.O.S.C. criticand sentinta atacata pentru netemeinicie.
In dezvoltarea motivelor de apel depuse in scris la dosar si sustinute oral, apelantul Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 Bucuresti a precizat ca, critica sentinta de fond pentru netemeinicia hotaririi sub aspectul modalitatii de executare a pedepsei aplicate inculpatului I.I.A.
S-a aratat ca, faptele comise de inculpatul I.I.A. prezinta un grad de pericol social concret ridicat, relevant de imprejurarile in care au fost savarsite, in sensul ca, impreuna cu inculpatul N.O.S.C., prin spargerea geamului portierei stanga spate a autoturismului VW Passat, proprietatea SC DD SA, a sustras acest autoturism din curtea societatii in cauza, iar ulterior, folosirii, au incercat sa-l vanda, autoturism din care au sustras si un radiocasetofon CD si placutele de cu numerele de inmatriculare. Din declaratiile celor doi inculpati, precum si din cele ale martorilor audiati in cauza, a rezultat ca acestia au savarsit fapta de sustragere a autoturismului in mod premeditat, inculpatul I.I.A. fiind de acord cu propunerea inculpatului N.O.S.C., care lucra de aproximativ 3 ani la SC DD SA, de a sustrage autoturismul in cauza ( intrucat inculpatul N.O.S.C. cunostea faptul ca autoturismul are cheile in contact).
La aprecierea pedepsei aplicate inculpatului, instanta trebuia sa tina seama de gradul de pericol social concret al infractiunilor savarsite, de frecventa deosebita din ultimii ani a unor asemenea fapte, de modalitatea concreta in care a actionat inculpatul, care a avut o contributie aproximativ egala la comiterea faptelor ca si inculpatul N.O.S.C. si sa pronunte o pedeapsa cu executarea in regim de detentie.
In dezvoltarea motivelor de apel sustinute oral in fata Tribunalului, apelantul-inculpat N.O.S.C., prin aparator ales, a aratat ca apelul vizeaza doar modalitatea de individualizare sub dublu aspect; pe de o parte, cuantumul pedepsei este mult prea mare in raport cu infractiunile retinute in sarcina apelantului-inculpat iar, pe de alta parte, executarea pedepsei in regim de detentie nu este eficienta, inculpatul apelant putandu-se indrepta si prin executarea pedepsei sub supraveghere.
S-a retinut ca inculpatul-apelant este infractor primar, este incadrat in munca,nu a mai savarsit nici o alta fapta penala, administrativa sau contraventionala, a recunoscut si regretat tot timpul fapta savarsita.
Examinand apelurile declarate, atat prin prisma motivelor invocate, cat si din oficiu, Tribunalul apreciaza calea de atac ca fiind intemeiata, pentru urmatoarele considerente:
In ceea ce priveste apelul formulat de apelantul Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, Tribunalul reanalizand probele retinute in circumstantiere, relative la inculpatul-intimat I.I.A., a constatat ca acest inculpat are 19 ani, nu are ocupatie, iar, desi, din fisa sa de cazier judiciar rezulta ca nu este cunoscut cu antecedente penale, in prezent se afla in executarea unei pedepse privative de libertate pentru savarsirea unor fapte de acelasi gen.
De asemenea, Tribunalul mai retine ca si circumstante personale, imprejurarea ca acest inculpat a recunoscut constant savarsirea faptelor.
Raportand circumstantele personale ale intimatului-inculpat I.I.A. la circumstantele reale in care faptele au fost savarsite, Tribunalul apreciaza ca gradul concret de pericol social al infractiunilor savarsite a fost corect reflectat in cuantumul pedepsei rezultante aplicate de instanta de fond dar, avand in vedere imprejurarea ca acest inculpat-intimat a dat dovada de perseverenta si specializare infractionala, Tribunalul tinde in a aprecia ca scopul preventiv si educativ al pedepsei aplicate nu poate fi atins decat prin executarea pedepsei in regim de detentie.
Raportat la apelul declarat de apelantul-inculpat N.O.S.C., Tribunalul constata ca, desi in fata instantei de fond a negat savarsirea faptelor, in fata instantei de apel, apelantul-inculpat si-a modificat pozitia procesuala, recunoscand si regretand savarsirea faptelor comise.
In legatura cu acest inculpat-apelant, Tribunalul apreciaza ca instanta de fond a facut in mod corect, aplicarea criteriilor generale de individualizare prevazute de art. 72 Cod penal avand in vedere circumstantele reale in care faptele au fost savarsite, gradul concret de pericol social al fiecarei fapte raportat la gradul generic de pericol social stabilit de legiuitor, existenta legaturii cauzalitate, urmarea socialmente periculoasa produsa prin savarsirea faptelor si circumstantelor personale cunoscute de instanta de fond la acel moment, pronuntandu-se o pedeapsa proportionala in cuantumul ei cu faptele savarsite si periculozitatea inculpatului.
Prin raportarea la aceleasi circumstante personale, Tribunalul constata ca situatia avuta in vedere de instanta de fond a cunoscut anumite modificari, in apel, in sensul ca inculpatul-apelant a revenit si a recunoscut in totalitate, faptele retinute in sarcina sa.
De asemenea, Tribunalul are in vedere si mentiunile referatului de evaluare efectuat in cauza, potrivit caruia inculpatul-apelant provine dintr-o familie legal constituita, care a promovat intotdeauna un climat corespunzator, pro-social sub aspectul normelor, valorilor si principiilor.
S-a precizat ca, in prezent, inculpatul-apelant lucreaza ca stivuitor la SC A.C. SA, iar dupa savarsirea faptei, nu a fost concediat de catre partea vatamata, dar nu s-a mai prezentat la el la firma deoarece ii era rusine.
Concluzionand, referatul de evaluare arata ca inculpatul-apelant N.O.S.C. are resursele unei reintegrari sociale optime, avand experienta lucrativa si fiind implicat intr-o activitate profesionala desfasurata cu forme legale, lipsa antecedentelor penale, suportul moral si afectiv pe care il primeste din partea membrilor familiei, precum si reputatia buna de care se bucura, atat la vechiul cat si la actualul loc de munca ( filele 39-40 dosar instanta fond).
Avand in vedere ansamblul circumstantelor mai sus prezentate, Tribunalul apreciaza ca, in ceea ce priveste individualizarea judiciara a executarii pedepsei,pronuntarea condamnarii constituie prin ea insasi un serios avertisment pentru inculpatul-intimat N.O.S.C., si ca, chiar fara executarea efectiva a pedepsei rezultante intr-un loc de detentie, inculpatul-apelant nu va mai savarsi pe viitor noi fapte penale.
Tribunalul mai apreciaza ca si scopul preventiv si educativ al pedepsei rezultante ce urmeaza a i se aplica acestui inculpat este mai bine relevat prin executarea pedepsei sub supraveghere.
Pentru aceste considerente, in baza art. 379 pct 2 lit b C.p.p. Tribunalul urmeaza sa admita apelurile promovate de catre apelantul Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 Bucuresti si apelantul-inculpat N.O.S.C., ca fiind fondate, sa desfiinteze in parte sentinta apelata si rejudecand pe fond, sa dispuna, in baza art. 86/1-86/2 C.p., suspendarea executarii pedepsei rezultante de 3 ani inchisoare aplicate apelantului-inculpat, pe un termen maxim de incercare, tocmai avand in vedere natura si gravitatea faptelor comise.
In baza art. 86/3 alin. 1 C.p. Tribunalul urmeaza sa instituie in sarcina inculpatului-apelant N.O.S.C. o serie de obligatii.
De asemenea, venind in intampinarea dorintei manifestate de catre acelasi inculpat-apelant in fata consilierului de probatiune, in baza art. 86/3 alin. 4 C.p., Tribunalul urmeaza sa oblige inculpatul-apelant sa urmeze un curs de invatamant superior.
In baza aceluiasi text de lege, raportat la coordonatele relative de interventie despre care face vorbire in referatul de evaluare, Tribunalul urmeaza sa instituie in sarcina aceluiasi inculpat-apelant si obligativitatea de a urma un program de consiliere individuala, focalizat pe dezvoltarea abilitatilor de anticipare a consecintelor propriilor actiuni, de evitare a implicarii sale viitoare in fapte cu caracter penal, precum si a capacitatii de rezistenta la influenta grupului de prieteni.
In baza art. 86/3 alin. 4 C.p. Tribunalul urmeaza sa incredinteze supravegherea serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti si sa atraga atentie inculpatului-apelant asupra consecintelor nerespectarii obligatiilor impuse.
In baza art. 71 Cod penal, Tribunalul urmeaza sa dispuna si suspendarea executarii pedepselor accesorii aplicate, pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei.
In ceea ce priveste apelul promovat de apelantul Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, Tribunalul avand in vedere considerentele mai sus expuse, urmeaza sa inlature dispozitia instantei de fond de executare a pedepsei sub supraveghere aplicata inculpatului-intimat I.I.A. si sa dispuna executarea pedepsei rezultante de 3 ani inchisoare in regim de detentie.
In baza art. 71 Cod penal, Tribunalul urmeaza sa dispuna ca pe perioada executarii pedepsei, inculpatului-intimat sa-i fie interzise exercitarea drepturilor prev de art. 64 lit a teza a-II-a si b C.p. ca pedeapsa accesorie, in stabilirea continutului acesteia, Tribunalul raportandu-se la principiul proportionalitatii, consecintelor juridice cu situatia ce le-a generat, principiu derivat din practica CEDO.
In baza art. 383 C.p.p., Tribunalul urmeaza sa mentina celelalte dispozitii ale sentintei apelate.
In baza art. 192 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
DECIDE
Admite apelurile declarate de catre apelantul Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 Bucuresti si inculpatul apelant N.O.S.C. impotriva sentintei penale nr.508 din 10.09. 2010 pronuntata de Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, in dosar nr.14643/301/2010,
Desfiinteaza in parte Sentinta penala nr. 508/10.09.2010 pronuntata de Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, si rejudecand pe fond, dispune:
In baza art. 86/1-86/2 C.pen. suspenda executarea pedepsei rezultante de 3 (trei) ani inchisoare aplicate inculpatului N.O.S.C., sub supraveghere, pe o durata de 8 (opt) ani termen incercare.
In baza art. 86/3 alin.1 C.pen., pe durata termenului de incercare, inculpatul trebuie sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:
1.sa se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probatiune desemnat cu supravegherea;
2.sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 (opt) zile, precum si intoarcerea;
3.sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
4.sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
In baza art. 86/3 alin.4 C.pen. inculpatul este obligat sa urmeze un curs de invatamant superior.
In baza aceluiasi text de lege, obliga inculpatul sa urmeze un program de consiliere individuala, focalizat pe dezvoltarea abilitatilor de anticipare a consecintelor propriilor actiuni, de evitare a implicarii sale viitoare in fapte cu caracter penal, precum si a capacitatii de rezistenta la influentele grupului de prieteni.
In baza art. 86/3 alin.4 C.pen. incredinteaza supravegherea inculpatului Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti.
Atrage atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii obligatiilor impuse, conform art. 86/3 alin. 4, teza finala, C.pen. si art. 86/4 C.pen.
In baza art. 71 alin.5C.pen. suspenda executarea pedepsei accesorii prevazuta de art. 64 lit. a teza a II-a si b C.pen., pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei.
Inlatura dispozitia instantei de fond de executare a pedepsei sub supraveghere, aplicata inculpatului intimat I.I.A.
Dispune executarea pedepsei rezultante de 3 (trei) ani inchisoare aplicate acestui inculpat, in regim de detentie.
Face aplicarea art. 71 64 lit. a teza a II-a si b C.pen.
Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penala apelate.
Cheltuielile judiciare in apel raman in sarcina statului.
Onorariu aparator oficiu pentru inculpatul intimat I.I.A. va fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru inculpatul apelant N.O.S.C., si de la comunicare pentru celelalte parti.
Pronuntata in sedinta publica azi 12 mai 2011.
PRESEDINTE, JUDECATOR,
CIUPERCA LILIANA STEGARU MITU
GREFIER,
FRINCU FLORENTA
DOSAR NR.14643/301/2010
TRIBUNALUL BUCURESTI SECTIA A II A PENALA
DECIZIA PENALA NR.152/A
Sedinta publica din data de 12 mai 2011
Tribunalul constituit din:
PRESEDINTE: CIUPERCA LILIANA
JUDECATOR: STEGARU MITU
GREFIER: FRINCU FLORENTA
Ministerul Public Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a fost reprezentat de procuror Popa Badea Dan Sebastian.
Pe rol solutionarea cauzei penale avand ca obiect apelurile declarate de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 3 Bucuresti si apelantul inculpat N.O.S.C. impotriva sentintei penale nr.508 din data de 10.09.2010 pronuntata de Judecatoria Sector 3 Bucuresti in dosarul nr.14643/301/2010.
Dezbaterile care au avut loc in sedinta publica din data de 29.04.2011, au fost consemnate in incheierea de sedinta de la aceea data, incheiere ce face parte integranta din prezenta cand, avand nevoie de timp pentru a delibera, Tribunalul in baza dispozitiilor art. 306 C.p.p, amana pronuntarea cauzei la data de 12.05.2011, data la care a dat urmatoarea decizie penala:
T R I B U N A L U L ,
Asupra apelului de fata, deliberand constata:
Prin sentinta penala nr.508 din 10.09. 2010 pronuntata de Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, in dosar nr.14643/301/2010, in baza art. 208 alin. 1 si 4 C.p. art. 209 alin. 1 lit. a, g si i C.p a condamnat pe inculpatul N.O.S.C. la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat de folosinta.
In baza art. 71 C.p.a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p.
In baza art. 208 alin. 1 C.p. art. 209 alin. 1 lit. a, g si i C.p a condamnat pe acelasi inculpat la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
In baza art. 71 C.p.a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p.
In baza art. 33 lit. a si art. 34 lit. b C.p.a contopit cele doua pedepse si a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani inchisoare.
In baza art. 71 C.p. a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p. pe durata executarii integrale a pedepsei.
In baza art. 208 alin. 1 si 4 C.p. art. 209 alin. 1 lit. a, g si i C.p a condamnat pe inculpatul I.A.A. la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat de folosinta.
In baza art. 71 C.p. a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p.
In baza art. 208 alin. 1 C.p. art. 209 alin. 1 lit. a, g si i C.p a condamnat pe acelasi inculpat la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
In baza art. 71 C.p.a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p.
In baza art. 33 lit. a si art. 34 lit. b C.p. a contopit cele doua pedepse si a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani inchisoare.
In baza art. 71 C.p. a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p. pe durata executarii integrale a pedepsei.
In baza art. 861 C.p., a dispus suspendarea executarii pedepsei aplicate inc. sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de 5 ani, stabilit conform art. 862 C.p..
A incredintat supravegherea inc. Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti.
In baza art. 863 alin. 1 C.p., a obligat inc. sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:
-sa se prezinte la datele fixate, la sediul Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti;
-sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
-sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
-sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
In baza art. 863 alin. 3 C.p., a impus inc. respectarea urmatoarelor obligatii:
-sa desfasoare o anumita activitate stabilita si derulata de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti in colaborare cu partenerii sai neguvernamentali.
In baza art. 71 alin. ultim C.p., pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii aplicate inc., se suspenda si executarea pedepselor accesorii.
In baza art. 359 C.p.p., a atras atentia inc. asupra dispozitiilor art. 864 C.p..
A constatat recuperat partial prin restituire in natura, prejudiciul infractional.
S-a luat act ca partea vatamata DD cu sediul in .., nu se constituie parte civila.
In baza art. 191 alin. 1 si 2 C.p.p. si art. 4 alin. 4 din Protocolul privind stabilirea onorariilor pentru avocatii care acorda asistenta juridica in materie penala incheiat intre Ministerul Justitiei si U.N.B.R., a obligat pe inculpatul N.O.S.C., la plata sumei de 700 lei cu titlul de cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 150 lei catre Baroul de Avocati Bucuresti, reprezentand onorariul aparatorului din oficiu, cuvenit d-nei. avocat C.A.L., suma ce va fi avansata din fondurile Ministerului Justitiei.
In baza art. 191 alin. 1 si 2 C.p.p. si art. 4 alin. 4 din Protocolul privind stabilirea onorariilor pentru avocatii care acorda asistenta juridica in materie penala incheiat intre Ministerul Justitiei si U.N.B.R., a obligat pe inculpatul I.I.A., la plata sumei de 850 lei cu titlul de cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 250 lei catre Baroul de Avocati Bucuresti, reprezentand onorariul aparatorului din oficiu, cuvenit d-nei. avocat D.A., suma ce s-a avansat din fondurile Ministerului Justitiei.
A respins cererea de indreptare a erorii materiale formulate de petenta avocat C.A.L., ca neintemeiata.
Pentru a dispune astfel, instanta de fond a retinut ca prin rechizitoriul nr. 4770/P/2009 din 07.05.2010, inregistrat la instanta de fond la data de 10.05.2010 sub nr. 14643/301/2010, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor N.O.S.C. si I.I.A., pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1 209 alin. 1 lit. a, g si i Cp si a infractiunii de furt calificat de folosinta prev. de art. 208 alin. 1 si 4 209 alin. 1 lit. a, g si i Cp aflate in concurs real de infractiuni, prev. de art. 33 lit. a Cp., constand in aceea ca in noaptea de 03.04.2009, cei doi inculpati, actionand impreuna, au patruns in incinta SC D.D. SA, de unde, prin spargerea geamului portierei stanga spate a autoturismului Volkswagen Passat cu nr. de inmatriculare proprietatea SC D.D. SA, au sustras acest autoturism, initial cu scopul de a-l folosi pe nedrept, ulterior cu scopul de a si-l insusi pe nedrept, pentru ca apoi sa sustraga radio-CD-ul marca Panasonic ce era incastrat in bordul autovehiculului si placutele de inmatriculare pe care ulterior le-au aruncat.
Aceasta situatie de fapt ca si incadrarile juridice retinute fiecarui inculpat, au fost stabilite in urma administrarii urmatoarelor mijloace de probe: plangere parte vatamata SC DD SA si declaratie reprezentant legal SC DD SA, d-nul. S.F.; procesul-verbal de cercetare la fata locului; planse foto; declaratiile martorilor D.I., C.I., A.M. si V.C.M.; declaratiile inculpatilor, precum si alte inscrisuri.
In faza cercetarii judecatoresti, conform art. 323 C.p.p., instanta a procedat la ascultarea celor doi inculpati, pe inculpatul N.O.S.C. la termenul din 04.06.2010, care nu recunoaste niciuna din infractiunile retinute prin actul de sesizare, contrar declaratiilor date anterior de acesta, in faza urmaririi penale, pe care in totalitate nu si le mai mentine si pe inculpatul I.I.A. la termenul din 10.09.2010, care recunoaste si regreta savarsirea infractiunilor retinute in sarcina sa, mentine declaratiile date in faza de urmarire penala si descrie modalitatea de savarsire a infractiunilor retinute in rechizitoriu, declaratiile acestora fiind consemnate, citite, semnate si atasate in dosar.
De asemenea, in cauza au fost ascultati, conform art. 327 C.p.p. rap. la art. 84 si urm. C.p.p., martorii din lucrari, , declaratiile acestora fiind consemnate, citite, semnate si depuse in dosar.
Partea vatamata SC DD SA, desi a fost legal citata si reprezentata prin aparator ales P.A., acesta nu s-a constituit parte civila in prezentul proces penal.
In fine, instanta, din oficiu, a solicitat fisele de cazier judiciar ale celor doi inculpati cu scopul de a lamuri antecedentele penale ale acestora si a incuviintat inculpatului N.O.S.C proba cu inscrisuri in circumstantiere considerand-o utila si concludenta cauzei.
De asemenea, instanta a respins aceluiasi inculpat proba cu un martor pe situatia de fapt, considerand-o neutila cauzei.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta a retinut urmatoarele:
In fapt, la data de 03.04.2009, in jurul orei 18.00, inc. N.O.S.C, a venit impreuna cu colegul sau de serviciu, martorul A.M., ambii lucrand in acea perioada la SC DD SA, la domiciliul acestuia din urma pentru a sta de vorba si a bea o sticla de vin. Intre timp, inc. N.O.S.C. a fost sunat pe telefonul mobil de I.I.A., pe care l-a rugat sa vina la domiciliul lui M.
In jurul orei 19.00, la domiciliul lui M a ajuns N impreuna cu V.C.M., cu autoturismul acestuia Audi A4, cu nr. de inmatriculare ............. La propunerea inculpatului N.O.S.C., toti 4 s-au hotarat sa mearga in incinta SC DD SA, pentru a lua un autoturism marca VW Passat, de culoare bleumarin, cu nr. de inmatriculare .............., pentru a se plimba cu el, intrucat soferul care conduce de obicei autoturismul respectiv uitase cheile in contact, iar portierele se blocasera automat. S-au urcat toti 4 in autoturismul lui N si s-au deplasat in incinta societatii. Aici au coborat cei doi inculpati, iar ceilalti doi au parasit societatea. In parcarea amenajata in curtea societatii, N.O.S.C. a luat o piatra de pe jos si a aruncat-o in geamul portierei stanga spate a autoturismului VW Passat, acesta spargandu-se, dupa care a patruns in interior, deschizandu-i portiera dreapta lui I.I.A., care s-a urcat si el.
Au parasit incinta societatii, la volanul autoturismului aflandu-se inculpatul N.O.S.C., iar pe sos. Garii Catelu, sector 3, in fata intrarii principale in Parcul Pantelimon, s-au intalnit cu martorii N si si M. Dupa ce au stat de vorba cateva minute M si Z au plecat la domiciliu.
Ramanand singuri, inculpatii N.O.S.C. si I.I.A. au hotarat sa mearga in orasul Fundulea, judetul Calarasi pentru a incerca sa vanda autoturismul, urmand ca banii eventual obtinuti sa-i imparta. Intrucat nu au reusit, s-au intors in Bucuresti, pe drumul de intoarcere inculpatul N.O.S.C. demontand placutele de inmatriculare si aruncandu-le in raul Dambovita.
Ajunsi in Bucuresti, s-au hotarat sa mearga in comuna Frumusani, pentru a lasa autoturismul in curtea unei cunostinte, fara insa a-i spune ca este sustras. Inainte de a-l lasa, au scos radio-CD-ul marca Panasonic din bordul autoturismului, pe care l-au bagat, ulterior, in portbagajul autoturismului lui N, de unde a fost ridicat de organele de politie si predat partii vatamate, pe baza de dovada. La data de 05.04.2009, cei doi inculpati s-au intors in comuna Frumusani insotiti de N, au luat autoturismul VW Passat si l-au readus in curtea SC DD SA.
In drept, fapta inculpatilor S.O.S.C. si I.I.A., care in seara zilei de 03.04.2009, actionand impreuna, au intrat in incinta SC DD SA, de unde, prin spargerea geamului portierei stanga spate a autoturismului Volkswagen Passat cu nr. de inmatriculare proprietatea partii vatamate SC DD SA, au sustras acest autoturism, initial cu scopul de a-l folosi pe nedrept, iar ulterior cu scopul de a si-l insusi pe nedrept, intrucat ulterior folosirii au incercat sa-l vanda, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat de folosinta prev. de art. 208 alin. 1 si 4 209 alin. 1 lit. a, g si i C.p. de care fiecare inculpat se face vinovat.
De asemenea, fapta acelorasi inculpati, care in noaptea zilei de 03.04.2009, actionand tot impreuna, dupa ce au spart geamul portierei autoturismului Volkswagen Passat cu nr. de inmatriculare proprietatea SC DD SA, aflat in parcarea societatii si ulterior au sustras radio-CD-ul Panasonic din bordul autoturismului si placutele de inmatriculare, pe care ulterior le-au aruncat., intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1 209 alin. 1 lit. a, g si i C.p. de care fiecare inculpat se face vinovat.
Faptele savarsite de acesti doi inculpati inainte ca acestia sa fi fost condamnati pentru vreuna dintre ele, se afla in concurs real de infractiuni, prev. de art. 33 lit. a C.p.
Vinovatia fiecaruia dintre inculpati sub forma intentiei directe nu comporta dubiu, aceasta fiind dovedita cu intregul material probator administrat in cauza, mai putin cu declaratia inculpatului N.O.S.C. data in faza cercetarii judecatoresti pe care instanta o apreciaza ca fiind vadit nesincera.
Astfel, vinovatia inculpatului I.I.A. este dovedita fara dubiu, cu declaratiile acestuia date in ambele faze ale procesului penal in care recunoaste savarsirea infractiunilor si le regreta, mijloc de proba care se coroboreaza, conform art. 69 C.p.p. cu declaratiile martorului A.M. si V.C.M., care arata ca i-au insotit pe cei doi inculpati pana in curtea partii vatamate, de unde au sustras autoturismul si erau la curent cu intentiile inculpatilor de a sustrage masina pentru a se folosi de ea, cu declaratiile martorilor D.I. si C.I., agenti de paza ai SC T.S. care pazeau parcarea SC DD SA si au confirmat ca in data de 05.04.2009, cei doi inculpati au intrat pe poartea societatii ce o pazeau, cu autoturismul cu nr. de inmatriculare ............, l-au parcat, au plecat, pentru ca ulterior, sa observe ca geamul portierei stanga spate era spart, precum si lipsa placutelor de inmatriculare si a radio-CD-ului Panasonic din bordul autoturismului.
Totodata, vinovatia inculpatului N.O.S.C. este dovedita cu declatatiile coninculpatului I.A.A. care descrie contributia si participatia penala a coinculpatului N.O.S.C., cu plangerea si declaratiile reprezentantului partii vatamate, numitul S.F., cu continutul procesului verbal de cercetare la fata locului, planse fotografice, mijloace de proba ce se coroboreazacu declaratiile martorilor A.M. si V.C.M., cei doi martori care i-au insotit pe inculpati pana la locul in care era parcat autoturismul.de unde cei doi l-au sustras si aveau cunostinta despre intentia inculpatilor si cu care s-au intalnit dupa sustragerea autoturismului la intrarea in Parcul Pantelimon, dar si cu declaratiile martorului D.I. si C.I., agentii ce pazeau curtea SC D.D. SA si care au afirmat ca in data de 05.04.2009, inculpatii au intrat pe poartea societatii cu auto VW Passat cu n. de inmatriculare ..........., l-au parcat, dupa care au plecat, ulterior observandu-se faptul ca geamul portierei stanga spate era spart, precum si lipsa placutelor de inmatriculare si a radio-CD-ului Panasonic din bordul autoturismului.
La individulizarea pedepselor ce au fost aplicate fiecarui inculpat, instanta a tinut seama de criteriile generale prev. de art. 52 si art. 72 C.p., respectiv limitele de pedeapsa prev. de textele incriminatoare, de pericolul social concret al faptelor savarsite relevat de limitele de pedepse minime si maxime cuprinse intre 3 si 15 ani, de modalitatea de savarsire si scopul urmarit de fiecare inculpat, dar si de comportamentul (conduita) procesuala a fiecaruia dintre inculpati.
In ceea ce-l priveste pe inculpatul N.O.S.C., instanta observa ca acesta a savarsit doua infractiuni cu pericol social concret ridicat pe care nu le-a recunoscut, contrat evidentei probelor, sugerand ca se afla intr-o stare de amnezie generala pe parcursul intregii perioade infractionale (noaptea de 3.04.2009), generata de consumul de alcool, desi a condus toata noaptea autoturismul sustras, a dat dovada de lipsa de cainta si de regret, si a contribuit permanent la ingreunarea aflarii adevarului pron pozitia sa procesuala.
Desi inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale si fara ocupatie, in raport de considerentele anterior aratate, instanta a aplicat acestui inculpat cate o pedeapsa pentru fiecare dintre infractiuni, orientata spre minimum special prevazut de lege cu executare in regim de detentie, singura in masura sa conduca la formarea unei atitudini corecte a inculpatului fata de ordinea de drept, fata de regulile de convietuire sociala , fata de respectarea atributelor proprietatii, dar si pentru atingerea scopului preventiv si cel de exemplaritate.
In baza art. 33 lit. a C.p. si art. 34 lit. b C.p., inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare
De asemenea, fata de natura si gravitatea infractiunii savarsite, de imprejurarile cauzei si persoana inculpatului, instanta, in baza art. 71 C.p. a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p. pe durata executarii pedepsei principale aplicate.
Referitor la inculpatul I.A.A., instanta a constatat ca acesta a avut o atitudine procesuala constant sincera, a ajutat alaturi de celalalt inculpat la restituirea in natura a prejudiciului infractional si prin sinceritatea acestuia a contribuit la stabilirea corecta a situatiei de fapt si a aflarii adevarului.
De asemenea, instanta a retinut ca inculpatul este necunoscut cu antecedente penale, iar la data savarsitii faptei avea varsta de 19 ani.
Desi inculpatul a savarsit doua infractiuni cu un pericol social concret ridicat, in raport de imprejurarile si circumstantele anterior aratate, instanta a aplicat acestui inculpat cate o pedeapsa cu inchisoarea pentru fiecare dintre aceste infractiuni dozate catre minimum special prevazut de lege, pedepse care pot conduce la atingerea scopului preventiv, educativ si sanctionator prevazut de lege.
Impotriva sentintei penale nr. 508/10.09. 2010 pronuntata de Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, au declarat apel, in termen legal, apelantul Parchetul de pe linga Judecatoria sectorului 3 Bucuresti si apekantul-inculpat N.O.S.C. criticand sentinta atacata pentru netemeinicie.
In dezvoltarea motivelor de apel depuse in scris la dosar si sustinute oral, apelantul Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 Bucuresti a precizat ca, critica sentinta de fond pentru netemeinicia hotaririi sub aspectul modalitatii de executare a pedepsei aplicate inculpatului I.I.A.
S-a aratat ca, faptele comise de inculpatul I.I.A. prezinta un grad de pericol social concret ridicat, relevant de imprejurarile in care au fost savarsite, in sensul ca, impreuna cu inculpatul N.O.S.C., prin spargerea geamului portierei stanga spate a autoturismului VW Passat, proprietatea SC DD SA, a sustras acest autoturism din curtea societatii in cauza, iar ulterior, folosirii, au incercat sa-l vanda, autoturism din care au sustras si un radiocasetofon CD si placutele de cu numerele de inmatriculare. Din declaratiile celor doi inculpati, precum si din cele ale martorilor audiati in cauza, a rezultat ca acestia au savarsit fapta de sustragere a autoturismului in mod premeditat, inculpatul I.I.A. fiind de acord cu propunerea inculpatului N.O.S.C., care lucra de aproximativ 3 ani la SC DD SA, de a sustrage autoturismul in cauza ( intrucat inculpatul N.O.S.C. cunostea faptul ca autoturismul are cheile in contact).
La aprecierea pedepsei aplicate inculpatului, instanta trebuia sa tina seama de gradul de pericol social concret al infractiunilor savarsite, de frecventa deosebita din ultimii ani a unor asemenea fapte, de modalitatea concreta in care a actionat inculpatul, care a avut o contributie aproximativ egala la comiterea faptelor ca si inculpatul N.O.S.C. si sa pronunte o pedeapsa cu executarea in regim de detentie.
In dezvoltarea motivelor de apel sustinute oral in fata Tribunalului, apelantul-inculpat N.O.S.C., prin aparator ales, a aratat ca apelul vizeaza doar modalitatea de individualizare sub dublu aspect; pe de o parte, cuantumul pedepsei este mult prea mare in raport cu infractiunile retinute in sarcina apelantului-inculpat iar, pe de alta parte, executarea pedepsei in regim de detentie nu este eficienta, inculpatul apelant putandu-se indrepta si prin executarea pedepsei sub supraveghere.
S-a retinut ca inculpatul-apelant este infractor primar, este incadrat in munca,nu a mai savarsit nici o alta fapta penala, administrativa sau contraventionala, a recunoscut si regretat tot timpul fapta savarsita.
Examinand apelurile declarate, atat prin prisma motivelor invocate, cat si din oficiu, Tribunalul apreciaza calea de atac ca fiind intemeiata, pentru urmatoarele considerente:
In ceea ce priveste apelul formulat de apelantul Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, Tribunalul reanalizand probele retinute in circumstantiere, relative la inculpatul-intimat I.I.A., a constatat ca acest inculpat are 19 ani, nu are ocupatie, iar, desi, din fisa sa de cazier judiciar rezulta ca nu este cunoscut cu antecedente penale, in prezent se afla in executarea unei pedepse privative de libertate pentru savarsirea unor fapte de acelasi gen.
De asemenea, Tribunalul mai retine ca si circumstante personale, imprejurarea ca acest inculpat a recunoscut constant savarsirea faptelor.
Raportand circumstantele personale ale intimatului-inculpat I.I.A. la circumstantele reale in care faptele au fost savarsite, Tribunalul apreciaza ca gradul concret de pericol social al infractiunilor savarsite a fost corect reflectat in cuantumul pedepsei rezultante aplicate de instanta de fond dar, avand in vedere imprejurarea ca acest inculpat-intimat a dat dovada de perseverenta si specializare infractionala, Tribunalul tinde in a aprecia ca scopul preventiv si educativ al pedepsei aplicate nu poate fi atins decat prin executarea pedepsei in regim de detentie.
Raportat la apelul declarat de apelantul-inculpat N.O.S.C., Tribunalul constata ca, desi in fata instantei de fond a negat savarsirea faptelor, in fata instantei de apel, apelantul-inculpat si-a modificat pozitia procesuala, recunoscand si regretand savarsirea faptelor comise.
In legatura cu acest inculpat-apelant, Tribunalul apreciaza ca instanta de fond a facut in mod corect, aplicarea criteriilor generale de individualizare prevazute de art. 72 Cod penal avand in vedere circumstantele reale in care faptele au fost savarsite, gradul concret de pericol social al fiecarei fapte raportat la gradul generic de pericol social stabilit de legiuitor, existenta legaturii cauzalitate, urmarea socialmente periculoasa produsa prin savarsirea faptelor si circumstantelor personale cunoscute de instanta de fond la acel moment, pronuntandu-se o pedeapsa proportionala in cuantumul ei cu faptele savarsite si periculozitatea inculpatului.
Prin raportarea la aceleasi circumstante personale, Tribunalul constata ca situatia avuta in vedere de instanta de fond a cunoscut anumite modificari, in apel, in sensul ca inculpatul-apelant a revenit si a recunoscut in totalitate, faptele retinute in sarcina sa.
De asemenea, Tribunalul are in vedere si mentiunile referatului de evaluare efectuat in cauza, potrivit caruia inculpatul-apelant provine dintr-o familie legal constituita, care a promovat intotdeauna un climat corespunzator, pro-social sub aspectul normelor, valorilor si principiilor.
S-a precizat ca, in prezent, inculpatul-apelant lucreaza ca stivuitor la SC A.C. SA, iar dupa savarsirea faptei, nu a fost concediat de catre partea vatamata, dar nu s-a mai prezentat la el la firma deoarece ii era rusine.
Concluzionand, referatul de evaluare arata ca inculpatul-apelant N.O.S.C. are resursele unei reintegrari sociale optime, avand experienta lucrativa si fiind implicat intr-o activitate profesionala desfasurata cu forme legale, lipsa antecedentelor penale, suportul moral si afectiv pe care il primeste din partea membrilor familiei, precum si reputatia buna de care se bucura, atat la vechiul cat si la actualul loc de munca ( filele 39-40 dosar instanta fond).
Avand in vedere ansamblul circumstantelor mai sus prezentate, Tribunalul apreciaza ca, in ceea ce priveste individualizarea judiciara a executarii pedepsei,pronuntarea condamnarii constituie prin ea insasi un serios avertisment pentru inculpatul-intimat N.O.S.C., si ca, chiar fara executarea efectiva a pedepsei rezultante intr-un loc de detentie, inculpatul-apelant nu va mai savarsi pe viitor noi fapte penale.
Tribunalul mai apreciaza ca si scopul preventiv si educativ al pedepsei rezultante ce urmeaza a i se aplica acestui inculpat este mai bine relevat prin executarea pedepsei sub supraveghere.
Pentru aceste considerente, in baza art. 379 pct 2 lit b C.p.p. Tribunalul urmeaza sa admita apelurile promovate de catre apelantul Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 Bucuresti si apelantul-inculpat N.O.S.C., ca fiind fondate, sa desfiinteze in parte sentinta apelata si rejudecand pe fond, sa dispuna, in baza art. 86/1-86/2 C.p., suspendarea executarii pedepsei rezultante de 3 ani inchisoare aplicate apelantului-inculpat, pe un termen maxim de incercare, tocmai avand in vedere natura si gravitatea faptelor comise.
In baza art. 86/3 alin. 1 C.p. Tribunalul urmeaza sa instituie in sarcina inculpatului-apelant N.O.S.C. o serie de obligatii.
De asemenea, venind in intampinarea dorintei manifestate de catre acelasi inculpat-apelant in fata consilierului de probatiune, in baza art. 86/3 alin. 4 C.p., Tribunalul urmeaza sa oblige inculpatul-apelant sa urmeze un curs de invatamant superior.
In baza aceluiasi text de lege, raportat la coordonatele relative de interventie despre care face vorbire in referatul de evaluare, Tribunalul urmeaza sa instituie in sarcina aceluiasi inculpat-apelant si obligativitatea de a urma un program de consiliere individuala, focalizat pe dezvoltarea abilitatilor de anticipare a consecintelor propriilor actiuni, de evitare a implicarii sale viitoare in fapte cu caracter penal, precum si a capacitatii de rezistenta la influenta grupului de prieteni.
In baza art. 86/3 alin. 4 C.p. Tribunalul urmeaza sa incredinteze supravegherea serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti si sa atraga atentie inculpatului-apelant asupra consecintelor nerespectarii obligatiilor impuse.
In baza art. 71 Cod penal, Tribunalul urmeaza sa dispuna si suspendarea executarii pedepselor accesorii aplicate, pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei.
In ceea ce priveste apelul promovat de apelantul Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, Tribunalul avand in vedere considerentele mai sus expuse, urmeaza sa inlature dispozitia instantei de fond de executare a pedepsei sub supraveghere aplicata inculpatului-intimat I.I.A. si sa dispuna executarea pedepsei rezultante de 3 ani inchisoare in regim de detentie.
In baza art. 71 Cod penal, Tribunalul urmeaza sa dispuna ca pe perioada executarii pedepsei, inculpatului-intimat sa-i fie interzise exercitarea drepturilor prev de art. 64 lit a teza a-II-a si b C.p. ca pedeapsa accesorie, in stabilirea continutului acesteia, Tribunalul raportandu-se la principiul proportionalitatii, consecintelor juridice cu situatia ce le-a generat, principiu derivat din practica CEDO.
In baza art. 383 C.p.p., Tribunalul urmeaza sa mentina celelalte dispozitii ale sentintei apelate.
In baza art. 192 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
DECIDE
Admite apelurile declarate de catre apelantul Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 Bucuresti si inculpatul apelant N.O.S.C. impotriva sentintei penale nr.508 din 10.09. 2010 pronuntata de Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, in dosar nr.14643/301/2010,
Desfiinteaza in parte Sentinta penala nr. 508/10.09.2010 pronuntata de Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, si rejudecand pe fond, dispune:
In baza art. 86/1-86/2 C.pen. suspenda executarea pedepsei rezultante de 3 (trei) ani inchisoare aplicate inculpatului N.O.S.C., sub supraveghere, pe o durata de 8 (opt) ani termen incercare.
In baza art. 86/3 alin.1 C.pen., pe durata termenului de incercare, inculpatul trebuie sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:
1.sa se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probatiune desemnat cu supravegherea;
2.sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 (opt) zile, precum si intoarcerea;
3.sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
4.sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
In baza art. 86/3 alin.4 C.pen. inculpatul este obligat sa urmeze un curs de invatamant superior.
In baza aceluiasi text de lege, obliga inculpatul sa urmeze un program de consiliere individuala, focalizat pe dezvoltarea abilitatilor de anticipare a consecintelor propriilor actiuni, de evitare a implicarii sale viitoare in fapte cu caracter penal, precum si a capacitatii de rezistenta la influentele grupului de prieteni.
In baza art. 86/3 alin.4 C.pen. incredinteaza supravegherea inculpatului Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti.
Atrage atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii obligatiilor impuse, conform art. 86/3 alin. 4, teza finala, C.pen. si art. 86/4 C.pen.
In baza art. 71 alin.5C.pen. suspenda executarea pedepsei accesorii prevazuta de art. 64 lit. a teza a II-a si b C.pen., pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei.
Inlatura dispozitia instantei de fond de executare a pedepsei sub supraveghere, aplicata inculpatului intimat I.I.A.
Dispune executarea pedepsei rezultante de 3 (trei) ani inchisoare aplicate acestui inculpat, in regim de detentie.
Face aplicarea art. 71 64 lit. a teza a II-a si b C.pen.
Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penala apelate.
Cheltuielile judiciare in apel raman in sarcina statului.
Onorariu aparator oficiu pentru inculpatul intimat I.I.A. va fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru inculpatul apelant N.O.S.C., si de la comunicare pentru celelalte parti.
Pronuntata in sedinta publica azi 12 mai 2011.
PRESEDINTE, JUDECATOR,
CIUPERCA LILIANA STEGARU MITU
GREFIER,
FRINCU FLORENTA
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Individualizare
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. SP43/2008 din data de 31.03.2009Lovituri cauzatoare de moarte - Sentinta penala nr. SP230/2007 din data de 31.03.2009
Pericol social al faptei. Aplicarea art.18/1 cod penal. Criterii. - Decizie nr. 12 din data de 20.04.2004
Pericol social al faptei. Aplicarea art. 18/1 cod penal. Criterii de aplicare. - Decizie nr. 855 din data de 04.11.2004
Pericol social. Aplicarea art.18/1 cod penal. Criterii. - Decizie nr. 213/A din data de 08.06.2004
INDIVIDUALIZAREA JUDICIARA A PEDEPSEI. CRITERII - Decizie nr. 548 din data de 23.09.2009
INFRACTIUNEA DE TALHARIE. INCULPAT MINOR. IDIVIDUALIZAREA JUDICIARA GRESITA A MODALITATII DE EXECUTARE A PEDEPSEI - Decizie nr. 310 din data de 27.09.2005
INDIVIDUALIZARE A PEDEPSELOR. CRITERII - Decizie nr. 498/R din data de 08.09.2005
INDIVIDUALIZAREA PEDEPSEI. CIRCUMSTANTE ATENUANTE - Decizie nr. 25/A din data de 27.01.2004
FURT CALIFICAT.COMPLICITATE LA FURT CALIFICAT.DISTINCTIE.SUSPENDARE SUB SUPRAVEGHERE A EXECUTARII PEDEPSEI.CRITERII DE INDIVIDUALIZARE. - Sentinta penala nr. 535 din data de 23.11.2009
BANCI - Sentinta civila nr. **** din data de 05.12.2017
Fond funciar - Hotarare nr. **** din data de 27.07.2017
Obligarea la virarea soldului disponibil in contul unic de lichidare - Sentinta civila nr. **** din data de 03.07.2017
Obligare emitere act administrativ - Sentinta civila nr. **** din data de 14.10.2015
Anulare act administrativ - Sentinta civila nr. **** din data de 18.11.2016
Actiune in raspundere delictuala - Hotarare nr. **** din data de 19.05.2017
Uzucapiune - Hotarare nr. **** din data de 29.06.2017
Uzucapiune - Decizie nr. **** din data de 15.06.2017
Pretentii - Sentinta civila nr. **** din data de 18.05.2017
Granituire - Decizie nr. **** din data de 04.01.2017