InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Hunedoara

Lovituri cauzatoare de moarte

(Sentinta penala nr. SP230/2007 din data de 31.03.2009 pronuntata de Tribunalul Hunedoara)

Domeniu Individualizare | Dosare Tribunalul Hunedoara | Jurisprudenta Tribunalul Hunedoara

ROMANIA
TRIBUNALUL HUNEDOARA-SECTIA PENALA



SENTINTA PENALA NR. 230/2007 DOSAR NR.594/97/2006


Sedinta publica din 20 iunie 2007


PRESEDINTE ………….. -judecator
………….. -grefier


Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara a fost reprezentat de d-na   procuror sef sectie judiciara ……………….


Pentru astazi fiind amanata pronuntarea asupra cauzei penale privind pe inculpatii T.F.T. si B.I.A. trimisi in judecata pentru infractiunea de loviri cauzatoare de moarte, prev. si ped. de art. 183 Cod penal.
Se constata ca mersul dezbaterilor si sustinerile orale ale partilor au fost consemnate in incheierea de sedinta din 13 iunie 2007, incheiere care face parte integranta din prezenta sentinta.


TRIBUNALUL


Asupra cauzei penale de fata.
Prin rechizitoriul nr. 818/P/2005 din 07 iulie 2006, al Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara, inregistrat la aceasta instanta sub nr. 594/97/2006 s-a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a inculpatului T.F.T., precum si punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului B.I.A., ambii pentru savarsirea infractiunii de loviri cauzatoare de moarte, prev. de art. 183 Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a si art. 83 Cod penal, in cazul inculpatului T..
In sarcina inculpatilor s-a retinut ca in data de 17 octombrie 2005, au aplicat mai multe lovituri cu pumnii si picioarele in zona fetei victimei I.D. , cauzandu-i TCC cu contuzie cerebrala grava, coma gradele III-IV, decerebrare, leziuni corporale grave care in data de 21 octombrie 2005, i-au provocat decesul.
Din examinarea actelor si mijloacelor de proba aflate in dosarul de urmarire penala, coroborate cu probele administrate in cursul cercetarii judecatoresti –declaratiile inculpatilor ( filele 46-47) si declaratiile martorilor R.M. (fila 90), H.C. ( fila 91), M.C. (fila 108), F. A. ( fila 109), Z. A. (fila 134), T. I.( fila 135), I.G. ( fila 183), N.L. ( fila 206) si F. A. I. ( fila 215) precum si a celorlalte acte si lucrari ale dosarului, instanta retine urmatoarele:
Inculpatul B.I.A., zis A., a venit in luna septembrie 2005 din municipiul Bacau in municipiul Deva cu intentia de a dezvolta afacerile pe care le desfasura concubina sa I.G., cazandu-se intr-o camera din Vila „Extaz” . Inculpatul B. l-a cunoscut apoi pe inculpatul T.F.T., cu care s-a imprietenit si chiar i-a propus sa il angajeze.
In ziua de 17 octombrie 2005, inculpatii au organizat o petrecere, au consumat bauturi alcoolice, iar in jurul orei 20.00 au iesit in oras cu intentia de a merge la un anume H., care se ocupa cu executarea de tatuaje. Cei doi s-au oprit la chioscul apartinand SC Atlantic Excom SRL Deva situat in apropierea pietei centrale din municipiul Deva cu intentia de a mai cumpara bauturi alcoolice. In timp ce inculpatul T. cumpara bautura de la vanzatoarea aflata in chiosc, martora R.M., s-a apropiat si victima I.D., care, vazand ca cei doi inculpati sunt nehotarati, a cerut vanzatoarei sa il serveasca. Pe fondul irascibilitatii potentata de consumul de bauturi alcoolice, inculpatii au fost iritati de gestul victimei astfel ca s-au angajat intr-o disputa verbala cu aceasta, urmata de imbranceli.
In acest context, inculpatul B. a lovit puternic pe victima cu pumnul in fata, aceasta fiind proiectata intr-un frigider si apoi pe pavaj. Inculpatul T. s-a apropiat de victima cazuta si a lovit-o cu picioarele in cap.
Martora R.M. si cealalta vanzatoare venita pentru schimbul de tura, H.C.I., au cerut inculpatilor sa inceteze agresiunea, moment in care inculpatul T. auzind ca martorele vor sa cheme politia a aruncat cu o sticla de bere in chiosc, iar inculpatul B. le-a scuipat pe martore.
Cei doi au parasit zona deplasandu-se la un club de internet din apropiere, unde au fost surprinsi de camerele de supraveghere, dupa care s-au intors la vila „Extaz”. Acolo inculpatii s-au laudat cu agresiunea comisa asupra victimei in prezenta mai multor persoane, printre care si prietena din Deva a inculpatului B., martora N. L.
Victima I.D. a fost dusa la Spitalul Judetean Deva, iar in aceeasi noapte, datorita starii foarte grave in care se afla (traumatism cranio cerebral, decerebrare, coma gradul III-IV) a fost transportata la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, unde a decedat dupa 4 zile, in data de 21 octombrie 2005.
Dupa comiterea faptei inculpatii au fugit in Bacau si s-au inteles ca in schimbul unor foloase materiale inculpatul T. sa isi asume singur vinovatia, iar in ziua de 25 octombrie 2005 s-au prezentat cu un avocat la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara, unde au declarat in sensul celor convenite.  Pentru a ingreuna cercetarile, inculpatul B. s-a si tuns intr-un mod asemanator cu inculpatul T.. Inculpatii au fost retinuti preventiv in data de 26 octombrie 2005, iar in data de 27 octombrie 2005, au fost prezentati cu propunere de arestare la Tribunalul Hunedoara, care a dispus arestarea doar a inculpatului T..
Insusindu-si versiunea oferita de inculpati, Parchetul a dispus trimiterea in judecata a inculpatului T., insa dupa restituirea cauzei la procuror, urmarirea penala a fost completata, stabilindu-se inclusiv primirea de catre inculpatul T. si a concubinei sale C.N. de bani si alte foloase din partea inculpatului B., prin persoane interpuse, cu consecinta emiterii unui nou rechizitoriu in sensul celor aratate in prima parte a considerentelor de fata.
Asa cum s-a aratat, inculpatii au avut o atitudine oscilanta, fiecare dintre acestia incercand sa plaseze intreaga raspundere in sarcina celuilalt.
Astfel, inculpatul B. a recunoscut aplicarea unei singure lovituri si a contestat legatura de cauzalitate dintre aceasta si decesul victimei iar inculpatul T. a negat ca ar fi lovit victima sustinand ca urmele de sange de pe incaltaminte proveneau de la o simpla atingere a victimei, menita sa verifice starea acesteia.
Aceste aparari vor fi inlaturate.
Probele administrate in cauza, in special procesul verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica anexata ( filele 1-4, 7-9) , actele medicale   ( filele 32, 34-36 dosar urmarire penala, 151-162 si 166-170), actele  medico legale - concluziile provizorii ( fila 10), raportul medico legal nr. 642/A din 22 octombrie 2005 intocmit de IML Timisoara (filele 13-17), avizat de IML Timisoara (fila 18), plansa fotografica privitoare la necropsie ( filele 20-28), coroborate cu testimoniile si declaratiile inculpatilor dovedesc mai presus de orice dubiu ca decesul victimei a fost provocat de loviturile aplicate de ambii inculpati. Raportul medico-legal a stabilit ca leziunile s-au produs prin lovire cadere, sarcina lamuririi imprejurarilor in care au fost exercitate violentele revenind anchetei, deci organelor judiciare. Aceasta inseamna ca, in acest moment, stiintele medicale nu sunt in mod obiectiv capabile sa deceleze care anume dintre lovituri (cea de pumn, urmata de izbirea capului de pavaj, sau cele de picior) a condus la moartea victimei. Cert este ca ambele tipuri de lovituri, desi nu au urmarit uciderea victimei, s-au conjugat in a produce in mod culpabil decesul acesteia, conturand astfel forma de vinovatie a praeterintentiei.
In drept:
Faptele inculpatilor B.I.A. si T.F.T., astfel cum au fost descrise si analizate mai sus intrunesc, fiecare in parte, elementele constitutive ale infractiunii de loviri cauzatoare de moarte, prev. de art. 183 Cod penal.
Tinand cont de toate circumstantele reale si personale retinute mai sus, prin prisma criteriilor prev. de art. 72 Cod penal, cu observarea scopurilor aratate de art. 52 Cod penal, inculpatii vor fi condamnati la cate o pedeapsa de 6 ani inchisoare.
La individualizarea pedepselor au fost avute in vedere, in cazul inculpatului T., imprejurarea ca acesta nu se afla la primul contact cu legea penala ( cazier judiciar fila 164), gradul de implicare in comiterea faptei, atitudinea relativ sincera care a permis aflarea adevarului, lamurirea cauzei si tragerea la raspundere a celuilalt autor, iar in cazul inculpatului B., faptul ca a lovit primul si violent victima, fuga urmata de intelegerea frauduloasa cu celalalt inculpat, dar si lipsa antecedentelor penale, nasterea unui copil in timpul procesului.
In sarcina inculpatului T.F.T. se va retine si starea de recidiva postcondamnatorie, prev. de art. 37 lit. a Cod penal, raportat la condamnarea la pedeapsa de 2 ani inchisoare dispusa prin sentinta penala nr. 1118/2005 a Judecatoriei Deva (condamnarea dispusa prin sentinta penala nr. 224/1999 a Tribunalului Hunedoara a vizat o infractiune de talharie comisa in timpul minoritatii –fila 164).
Cum infractiunea de fata a fost savarsita inauntrul termenului de incercare afectat condamnarii dispuse prin sentinta penala nr. 1118/2005 a Judecatoriei Deva, definitiva la data de 18 iulie 2005 ( filele 139-141), se va dispune in baza art. 83 Cod penal, revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare, urmand ca in final inculpatul sa execute pedeapsa de 8 ani inchisoare.
Potrivit art. 359 Cod proc. penala, vor fi aplicate inculpatilor si pedepsele accesorii prev. de art. 64 lit. a-c Cod penal, in conditiile art. 71 Cod penal.
In baza art. 350 al. 1 Cod proc. penala, va fi mentinuta masura arestarii preventive a inculpatului T.F.T., temeiurile care au stat la baza luarii masurii preventive fiind confirmate prin considerentele sentintei de fata, iar potrivit art. 88 Cod penal, se va computa preventia din 26 octombrie 2005 (data retinerii, urmata de arestarea preventiva) la zi.
In temeiul art. 88 Cod penal, se va deduce din pedeapsa aplicata inculpatului B.I.A. durata retinerii preventive din 26 octombrie 2005 la 27 octombrie 2005 ( o zi- fila 101 dosar urmarire penala).
In solutionarea laturii civile, potrivit dispozitiilor art. 346 Cod proc. penala, se va lua act de faptul ca persoana vatamata M.I.D., sora victimei Iovan Dorin, nu s-a constituit parte civila ( fila 41 dosar urmarire penala si fila 22 dosar nr. 3144/2006 al Tribunalului Hunedoara).
Constatand indeplinirea conditiilor de angajare a raspunderii civile delictuale, in temeiul art. 14, 346 Cod proc. penala, art. 999 si art. 1003 Cod civil  si art.313 din Legea nr.95/2006 inculpatii vor fi obligati in solidar la plata despagubirilor in suma de 1114,55 lei catre partea civila Spitalul Judetean Deva si de 1760,65 lei catre partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.
Se va lua act de imprejurarea ca obiectele inregistrate la pozitia nr. 44/2006 in Registrul de corpuri delicte al Tribunalului Hunedoara (fila 1) nu sunt supuse confiscarii, ci constituie mijloace materiale de proba si pe cale de consecinta se va dispune conservarea acestora ca atare.
Se va stabili onorariul cuvenit avocatului desemnat din oficiu pentru inculpatul T.F.T..
In baza art. 191 al. 1 si 2 Cod proc. penala, inculpatul T.F.T. va fi obligat la plata sumei de 2000 lei reprezentand cheltuieli judiciare catre stat, iar inculpatul B.I.A. va fi obligat la plata sumei de 1900 lei cu acelasi titlu.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

Condamna pe inculpatii:
1.T.F.T. , fiul lui T.si L., nascut la ……in Hunedoara, judetul Hunedoara, cetatean roman, studii 4 clase, stagiul militar nesatisfacut, fara ocupatie, necasatorit, domiciliat in ………….,recidivist, arestat preventiv in Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Barcea Mare, la:
-6(sase) ani inchisoare pentru infractiunea de loviri cauzatoare de moarte, prev. si ped. de art. 183 Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal.
In baza art. 83 Cod penal, revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 1118/2005 a Judecatoriei Deva, urmand ca in final inculpatul sa execute pedeapsa de 8(opt) ani inchisoare.
2.B.I.A. , zis A., fiul lui natural si E., nascut la ….. in ……...,cetatean roman, studii scoala profesionala, fara ocupatie, necasatorit, are un copil minor, domiciliat in …………, fara antecedente penale, la:
-6(sase) ani inchisoare pentru infractiunea de loviri cauzatoare de moarte, prev. si ped. de art. 183 Cod penal.
Priveaza pe inculpati de exercitiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a-c Cod penal, in conditiile art. 71 Cod penal.
In baza art, 350 al. 1 Cod proc. penala, mentine masura arestarii preventive a inculpatului T.F.T., iar potrivit art. 88 Cod penal deduce din pedeapsa aplicata acestuia durata retinerii si arestarii preventive din 26 octombrie 2005 la 20 iunie 2007.
In baza art. 88 Cod penal, deduce din pedeapsa aplicata inculpatului B.I.A. durata retinerii preventive din 26 octombrie 2005 la 27 octombrie 2005 (o zi).
Obliga in solidar pe inculpatii T.F.T. si B.I.A. la plata despagubirilor in sume de:
-114,55 lei catre partea civila Spitalul Judetean Deva, cu sediul in Deva, str. 22 Decembrie, nr. 58, judetul Hunedoara;
-1760,65 lei catre partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, cu sediul in Timisoara, B-dul Iosif Bulbuca, nr. 10, judetul Timis.
Constata ca partea vatamata M. I. D., domiciliata in Criscior, str. Bunei, nr. 30, judetul Hunedoara, nu s-a constituit parte civila.
Constata ca obiectele inregistrate la pozitia nr. 44/2006 in Registrul de Corpuri delicte al Tribunalului Hunedoara constituie mijloace materiale de proba si dispune conservarea acestora ca atare.
Onorariul cuvenit avocatului  desemnat din oficiu pentru inculpatul T.F.T. , in suma de 100 lei, se va plati din fondurile speciale ale Ministerului Justitiei.
Obliga pe inculpatul T.F.T. la plata sumei de 2000 lei si pe inculpatul B.I.A. la plata sumei de 1900 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 20 iunie 2007.

PRESEDINTE,





GREFIER,




PCA/CC/3 ex.
10.07.2007






Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Individualizare

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
DECIZIE DE IMPUTARE. NELEGALITATEA EMITERII ACTULUI RAPORTAT LA DISP. ART. 169 (164) CODUL MUNCII republicat - Sentinta civila nr. 5773/97/2010 din data de 24.01.2011
ESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA PENTRU MOTIVE CARE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI. NERESPECTAREA CRITERIILOR MINIMALE DE SELECTIE A PERSONALULUI CE URMEAZA A FI CONCEDIAT, PREVAZUTE DE CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA APLICABIL, RAPORTAT LA D... - Sentinta civila nr. 1521/97/2010 din data de 22.02.2011
NERESPECTAREA CLAUZELOR NEGOCIATE PRIN CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA. CONSECINTA OBLIGARII ANGAJATULUI LA PLATA UNOR DESPAGUBIRI. - Sentinta civila nr. 1648/97/2010 din data de 24.02.2011
SANCTIONARE DISCIPLINARA. EXCEPTIA TARDIVITATII EMITERII DECIZIEI - Sentinta civila nr. 680/LM/2011 din data de 21.04.2011
GREVA DE AVERTISMENT. NEINDEPLINIREA CONDITIILOR IMPUSE DE LEGEA NR. 62/2011, A DIALOGULUI SOCIAL.NELEGALITATE - Sentinta civila nr. 1189/LM/2011 din data de 26.05.2011
DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA PENTRU MOTIVE CE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI. RESPECTAREA CRITERIILOR PRIORITARE DE CONCEDIERE. NETEMEINICIA CONTESTATIEI. - Sentinta civila nr. 2250/LM/2011 din data de 27.10.2011
Desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. Analiza temeiniciei masurii in raport de dispozitiile art.266 Codul Muncii - Sentinta civila nr. 376/LM/2011 din data de 28.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Conflict de munca. Modificarea unilaterala a contractului individual de munca fara acordul salariatului. Mentinerea postului desfiintat sub o alta denumire. Nelegalitate. - Sentinta civila nr. 320/LM/2011 din data de 22.02.2011
Conflict de munca. Gresita indicare a temeiului de drept in cazul desfacerii contractului de munca pe durata determinata inainte de expirarea termenului. Neacordarea daunelor morale - Sentinta civila nr. 318/LM/2011 din data de 22.02.2011
Indemnizatie de somaj. Stabilirea acesteia prin includerea in baza de calcul a platilor compensatorii. Nelegalitate. - Sentinta civila nr. 1664/LM/2010 din data de 16.11.2010
Desfiintarea postului ocupat de reclamant in cadrul procedurii de concediere colectiva. - Sentinta civila nr. 1598/LM/2010 din data de 09.11.2010
Litigiu de asigurari sociale. Recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor realizate in acord global, in raport de considerentele Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 30/2009 - Sentinta civila nr. 1567LM/2010 din data de 02.11.2010