InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti

Inselaciunea

(Hotarare nr. 94 din data de 26.01.2010 pronuntata de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti

Dosar nr. 15413/302/2009
R O M A N I A

JUDECATORIA SECTORULUI 5 BUCURESTI
SECTIA I PENALA

Sentinta penala nr. 94
Sedinta publica de la 26 Ianuarie 2010
Instanta constituita din:
PRESEDINTE – EA
GREFIER – AD

Ministerul Public – Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 5 Bucuresti este reprezentat de procuror IP.
Pe rol solutionarea cauzei penale privind pe inculpatul L G C, partea responsabila civilmente SC C C L SRL-PRIN LICHIDATOR JUDICIAR  V SPRL, partea civila S.C. A S S R S.R.L. si partea vatamata S.C.  I  S.A., avand ca obiect savarsirea infr. de inselaciune (art. 215 C.p.).
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns inculpatul, aflat in stare de arest in alta cauza, personal si asistat de avocat desemnat din oficiu B M, cu delegatie la dosar si martorii S L si D Dl D, personal, lipsind celelalte parti.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care:
Se procedeaza la audierea martorilor prezenti, sub prestare de juramant religios, declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosarul cauzei.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul in dezbateri.
Reprezentantul Ministerului Public solicita condamnarea inculpatului pentru savarsirea a doua infractiuni de inselaciune prev. de art.215 al.1,4 C.p. cu aplic. art.41 al.2 si art.33 lit.a C.p.. Solicita a se avea in vedere mijloacele de proba administrate in faza de urmarire penala, precum si cercetarea judecatoreasca desfasurata in cauza, din actele dosarului rezultand vinovatia inculpatului. Pe latura civila solicita instantei sa ia act ca partea vatamata S.C. A S S S.R.L. s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal, precum si obligarea inculpatului la plata despagubirilor catre partea vatamata constituita parte civila. De asemenea, solicita a se avea in vedere la individualizarea pedepsei faptul ca inculpatul nu se afla la prima abatere a legii penale, astfel cum rezulta din fisa de cazier judiciar. In final, solicita obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
Avocatul inculpatului solicita ca in cazul in care in prezenta cauza se va constata vinovatia inculpatului, aplicarea unei pedepse orientata spre minimul special al pedepsei, cu aplic. art.73 si 76 C.p. rap. la art.81 C.p., respectiv suspendarea executarii pedepsei avand in vedere ca anterior inculpatul a fost condamnat la o pedeapsa  de 1 luna inchisoare, atitudinea inculpatului care a avut o atitudine sincera, precum si depozitiile martorilor care nu sunt cunoscuti ai acestuia, ci doar au asistat indirect la semnarea unor contracte. In final, solicita sa prevaleze scopul preventiv si educativ al legii si nu cel represiv.
Inculpatul, avand ultimul cuvant, arata ca in momentul in care a intrat la plata era in incidenta de plata cu altcineva.





INSTANTA

 Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele
Prin rechizitoriul din 15.05.2008 dat in dosarul nr. 10842/P/2006 al Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 5, inregistrat pe rolul Judecatoriei sector 5 sub nr. 4424/302/008 a fost trimis in judecata, in stare de libertate, in lipsa, inculpatul L G C, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune, prev. de art. 215 alin. 1, 4 C.pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen. si art. 33 lit. a C.pen.
   S-a retinut prin actul de sesizare a instantei urmatoarea situatie de fapt:
I. La datele de 14.11.2006, 20.11.2006 si 24.11.2006, inculpatul L G C in calitate de administrator al SC C C L SRL , a indus in eroare reprezentantii SC A S S  R  SRL   de la care a achzitionat marfuri in valoare totala de 41348,03 RON, prin emiterea a  patru file CEC, stiind ca pentru valorificarea lor nu exista acoperirea necesara, datorita lipsei totale de disponibil, a faptului ca societatea se afla in interdictie bancara, precum si datorita faptului ca filele cec in cauza apartineau unui set de instrumente retrase din circulatie.
II. La datele de 03.11.2006,10.11.2006 si 30.11.2006, inculpatul LGC in calitate de administrator al SC C C L SRL , a indus in eroare reprezentantii SC I SA, de la care a achizitionat marfuri in valoare totala de 87.001,99 RON, prin emiterea a trei file CEC, stiind ca pentru valorificarea lor nu exista acoperirea necesara, neexistand disponibil in cont.
Situatia de fapt retinuta in actul de sesizare s-a probat cu urmatoarele mijloace de proba: plangerea SC A S S R SRL, sesizarea BCR S sector 5, declaratia martorului D D D, rapoarte de constatare tehnico- stiintifica, file cec, procese verbale, justificari refuz, borderouri de incasare, facturi fiscale, contracte de prestari servicii si furnizare anvelope, certificat de inregistrare in Registrul Comertului, specimen semnatura, cerere de inscriere a refuzurilor in FNC, declaratia martorei U L, proces verbal de recunoastere cu  planse foto, extras din Registrul Comertului, adresa nr.4708/ 13.02.2007 emisa de catre BCR, rulajul contului SC C C L SRL, adresa nr.II/4/936/02.02.2007 emisa de catre BNR, situatia incidentelor de plata, fisa de cazier a inculpatului
Prin sentinta penala nr.1840/13.10.2008 pronuntata de Judecatoria Sector 5 Bucuresti in baza art. 215 alin. 1, 4 C. pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C. pen. inculpatul LG C a fost condamnat la 3 ani inchisoare. In baza art. 215 alin. 1, 4 C.pen. cu aplicarea  art. 41 alin. 2 C. pen. acelasi inculpat a fost condamnat la 3 ani inchisoare. In baza art. 33 lit. a, 34 lit. b C. pen. s-a dispus ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare. S-a facut aplicarea art. 71, 64 lit. a, b C. pen. In baza art. 14, 346 C. proc. pen. si art. 998, 999, 1000 alin. 3 Cod civil a fost obligat inculpatul, in solidar cu partea responsabila civilmente SC C C L SRL - citat prin lichidator judiciar V SPRL  la 41.348, 03 lei despagubiri catre partea civila SC A S S R SRL si la 96.245,04 lei despagubiri catre partea civila SC I SRL. In baza art. 191 C. proc. pen. inculpatul a fost obligat la 500 lei cheltuieli judiciare catre stat, onorariul avocat oficiu 200 lei urmand a se va avansa din fondul MJ. In baza art. 193 C. proc.pen. inculpatul a fost obligat, in solidar cu partea responsabila civilmente la 9717,73 lei cheltuieli judiciare catre partea civila SC I SRL.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel peste termen inculpatul, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
Prin decizia penala nr.497/A/01.10.2009 pronuntata de Tribunalul Bucuresti Sectia I Penala s-a admis apelul peste termen, dispunandu-se desfiintarea sentintei apelate si trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeasi instanta.
In considerentele acestei decizii s-a retinut ca incepand cu data de 27.05.2008 inculpatul s-a aflat detinut in executarea unui alt mandat de executare a pedepsei inchisorii, astfel ca acesta nu a fost adus la nici unul dintre termenele  de judecata la instanta de fond si nici la dezbateri sau la pronuntarea hotararii. Intrucat  conform art. 314 alin.1 C.proc.pen.  cand inculpatul se afla in stare de detinere, judecata nu poate avea loc decat in prezenta acestuia, tribunalul a constatat incidenta art. 197 alin. 2 C. proc. pen. privind nulitatea absoluta a actelor procedurale efetuate in lipsa inculpatului.
Cauza a fost reinregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti la data de 02.11.2009, sub nr.14329/302/2009.
In fond, dupa casare, in temeiul art.323  C.proc. pen. a fost audiat inculpatul aflat in stare de detinere la Penitenciarul J (declaratie consemnata si atasata la fila 14).
In sedinta publica din data de 26.01.2010, in temeiul art.327  C. proc. pen au fost audiati martorii U L si DDD, sub prestare de juramant religios, declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosarul cauzei (filele 33, respectiv 34) .

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In fapt:
I. La data de 14.11.2006 intre SC ASSR SRL cu sediul social in satul F, comuna D, str.Z nr..., jud.I, reprezentata legal de numitul DDD si SC C C L, reprezentata legal de inculpatul LGC, s-a incheiat contractul comercial avand ca obiect prestari servicii si vanzarea-cumpararea de anvelope.
In baza contractului mentionat, SC C C L SRL, in calitate de cumparator, s-a obligat sa achite cu instrumente de plata, contravaloarea anvelopelor livrate de partea civila SCAS S R SRL, in calitate de vanzator , cel mai tarziu in termen de 30 zile de la data emiterii facturilor fiscale.
Cele retinute rezulta din contractul de prestari servicii si furnizare anvelope (aflat in original la filele 48-50 d.u.p.), contract a carui existenta nu a fost contestata de inculpat, care cu prilejul audierii sale de instanta  a recunoscut existenta unor raporturi juridice contractuale intre societatea pe care o reprezenta si partea civila.
 De asemenea, potrivit concluziilor raportului de constatare tehnico-stiintifica nr. 261757/ 18.06.2007, (filele 12-18 d.u.p.) contractul mentionat a fost semnat de catre inculpat, in calitate de reprezentant legal al cumparatorului.
In acelasi sens sunt declaratiile martorului DDD date in faza urmaririi penale (filele 7-8 d.u.p.) si mentinute in timpul cercetarii judecatoresti, angajat ca agent de vanzari in cadrul SCA S S R SRL, la data producerii faptelor  (fila 34 dos. instanta). Cu privire la modalitatea concreta de desfasurare a raporturilor comerciale dintre cele doua societati,martorul a aratat ca inculpatul se prezenta la sediul partii civile de unde prelua marfa comandata. Cu acele ocazii si, de asemenea, atunci cand marfa era livrata de catre partea vatamata, se emitea factura fiscala corespunzatoare contravalorii marfii, in cuprinsul careia era specificata data scadentei.Toate facturile emise astfel au fost semnate de primire de catre inculpat, dupa care acesta emitea file CEC potrivit facturilor fiscale, pe care le completa la toate rubricile si le semna.
Astfel, la datele de 14 .11.2006, 20.11.2006 si 24. 11. 2006, au fost emise urmatoarele facturi fiscale: seria IF VFF nr.5154074 in valoare de 6.972 RON,       seria IF VFF nr.5154086 in valoare de 5.040 RON, seria IF VFF nr.5154083 in valoare de 8.904 RON, seria IF VFF nr.5154089 in valoare de 3.516 RON, seria IF WCC nr.4722184 in valoare de 4.800,03 RON si seria IF VFF nr.5154632 in valoare de 12.116 RON.
Aceste facturi au fost acceptate si semnate de inculpat, astfel cum rezulta din inscrisurile  aflate  in original la filele 42-47 d.u.p., coroborate cu concluziile raportului de constatare tehnico- stiintifica.
La aceleasi date inculpatul a emis urmatoarele file CEC:
-seria BH 300 nr.01835213 in valoare de 12.216 RON, data scadenta fiind  14.12. 2006,
-seria BH 300 nr.01835220 in valoare de 12.348,03 RON, data scadenta fiind  30.11.2006,
-seria BH 300 nr.01835212 in valoare de 12.216 RON, data scadenta fiind  30.12. 2006,
-seria BH 300 nr.01835217 in valoare de 4.568 RON, data scadenta fiind  11.12.2006
Acest fapt rezulta din declaratiile martorului DDD, din cuprinsul filelor CEC  (filele 19-22)si a facturilor fiscale atasate la dosar (filele 42-47d.u.p.), precum si din concluziile raportului de constatare tehnico-stiintifica  nr. 261757/ 18.06.2007, potrivit caruia filele cec in cauza, facturile fiscale sus mentionate precum si contractul de vanzare -cumparare au fost semnate de catre inculpat. De asemenea, inculpatul, cu prilejul audierii sale de catre instanta de judecata (fila 14) a recunoscut ca a emis cele 4 file CEC pentru acoperirea datoriei catre  SC A S S R SRL.
Filele CEC in cauza au fost introduse la plata, insa acestea au fost refuzate din cauza lipsei totale de disponibil in cont, mentionandu-se pe  fiecare dintre acestea ca cecul apartine unui set de instrumente retras din circulatie, si ca tragatorul se afla in interdictie bancara.
 Aceste aspecte reies din coroborarea declaratiilor inculpatului cu cele ale martorului DDD, cu mentiunile inscrise pe verso-ul filelor cec in cauza privind justificarea refuzurilor de plata  precum si cu borderourile de incasare atasate la dosar (filele 27-41 d.u.p.).
In declaratia data in fata instantei de judecata,  inculpatul a aratat ca atat el cat si reprezentantii legali ai partii civile cunosteau lipsa disponibilului din cont pentru acoperirea filelor cec si prin urmare nu a urmarit inducerea in eroare a partii civile. Din contra, potrivit sustinerilor sale, inculpatul a emis filele cec cu titlu de garantii, urmand sa plateasca marfa dupa ce o vinde, insa nu a reusit sa-si achite datoriile intrucat a intrat in incident de plata cu alta societate.
 Declaratiile sale sunt contrazise de celelalte probe administrate in cauza. Astfel dupa ce partea civila a constatat ca cecurile emise de inculpat sunt refuzate la plata, martorul DDD a luat legatura telefonic cu inculpatul care a promis ca va remedia situatia, insa ulterior acesta nu a mai fost de gasit, nici la domiciliul sau, nici la sediul societatii pe care o reprezenta, in ciuda demersurilor facute de partea civila precum si a celor efectuate de organele de urmarire penala.
In urma verificarilor efectuate la O N al R C s-a stabilit ca SC C C L SRL- societatea al carei reprezentant legal este inculpatul -  a fost inmatriculata in Registrul Comertului sub nr. J40/15341/2005 la data de 07.09.2005, sediul social declarat al acestei societati fiind in Bucuresti, str.HD nr.... sector 5. (conform incheierii nr. 15376/07.09.2005 a Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti, aflate la filele 19-20 dos. instanta).
Potrivit procesului verbal intocmit de organele de cercetare penala la data de 15.02.2007 (fila 23 d.u.p.), coroborat cu contractul de vanzare cumparare nr.1894/08.08.2005, autentificat prin incheierea nr.1894/ 08.08.2005 a BNP Expert Bucuresti (filele 124-125d.u.p. ), dreptul de proprietate asupra imobilului situat in Bucuresti , str.HD nr...sector 5, a fost transmis de catre numita LA –in calitate de vanzator - catre numitul T G – in calitate de cumparator la data de 08.08. 2005, adica la un moment anterior datei la care SC C C LSRL, a fost inmatriculata in RC. Conform procesului verbal mentionat, numitul T G a aratat ca la imobilul situat in Bucuresti, str.HD nr... sector 5 nu functioneaza nici o societate comerciala, iar inculpatul nu a mai  fost vazut  la aceasta adresa de la data cumpararii imobilului.

II.In fapt, in cursul lunii noiembrie  2006, intre SC I SA – cu sediul social in Bucuresti, sos.BP nr... sector 1 si SC CC L SRL - cu sediul social in Bucuresti str.HD nr.. sector 5, reprezentata legal de invinuitul LGC, s-a incheiat un contract comercial avand ca obiect vanzarea cumpararea de anvelope.
In baza contractului mai sus mentionat, cu ocazia fiecarei livrari, SC ISA, in calitate de vanzator, s-a obligat sa livreze anvelopele comandate de cumparator si sa emita factura fiscala. La randul sau SC C C L SRL, in calitate de cumparator, s-a obligat sa achite contravaloarea anvelopelor livrate de SC I SA, cu file cec sau ordine de plata, in termen de 30 zile de la data emiterii facturilor fiscale.
Cele retinute rezulta din contractul de vanzare cumparare. (filele 117-120 d.u.p., filele 27-31 dos. instanta), coroborat cu declaratia martorei U L (fila 33 dos. instanta), sef departament anvelope in cadrul SC I SA, care l-a recunoscut pe inculpat ca fiind reprezentantul legal al societatii cu care a contractat partea civila, astfel cum rezulta din procesul verbal de recunoastere cu  planse foto intocmit de organele de cercetare penala(filele 94-97 d.u.p.).
Cu privire la modalitatea concreta de desfasurare a raporturilor comerciale dintre cele doua societati, potrivit martorei U L, inculpatul a facut mai multe comenzi telefonice, dupa care s-a prezentat la sediul social al SC I SA pentru a prelua marfa.Cu aceasta ocazie, la datele de 03.11.2006, 10.11.2006 si 30.11.2006, au fost emise trei fracturi fiscale cu seria B VFJ nr.6332775, seria B VFJ nr.6332790 si seria B VFJ nr.6332774, (filele121-123, 16-18 dosar instanta in prima faza procesuala) in valoare de 32.022,90 RON, 36.020,01 RON si 18.959,08 RON. In cuprinsul celor trei facturi fiscale erau mentionate datele scadentei si faptul ca plata se va achita cu file CEC.
La aceleasi date, inculpatul a emis filele CEC corespunzatoare facturilor fiscale emise de partea civila:
- seria BH 300 nr.01835201 in valoare de 32.022,90 RON,
-seria BH nr.0183522 in valoare de 36.020,01 RON si
-seria BH 300 nr.01835215 in valoare de 18.959,08 RON.
Acest fapt rezulta din declaratiile martorei U L, copiile filelor CEC atasate la dosar (filele 105-108 d.u.p.), coroborate cu concluziile raportului de constatare tehnico- stiintifica nr. 264.303/18.09.2007 (filele 102-104 d.u.p.), potrivit carora filele CEC in cauza au fost semnate de catre inculpat.
Potrivit declaratiei martorei UL inculpatul LGC completa filele CEC la rubrica „semnatura tragatorului” si le semna, celelalte rubrici fiind completate in prezenta si cu acordul inculpatului de catre reprezentantul legal al SC I SA, aspecte pe care inculpatul nu le+a negat cu prilejul audierii sale de catre instanta de judecata.
Filele CEC in cauza au fost introduse la plata, insa acestea au fost refuzate pe motivul lipsei totale de disponibil, tragator aflat in interdictie bancara, fapt ce reiese din coroborarea declaratiei martorei UL (filele 86-87 d.u.p.) cu justificarile de refuz inscrise pe verso-ul filelor cec in cauza (filele 22-26 dos. instanta) si cu plangerea partii civile SC I SA.
La data de 02.11.2006, cu o zi inainte ca inculpatul sa emita fila CEC seria BH 300 nr.01835201 in valoare de 32.022,90 RON , in contul societatii sus-mentionate era inscrisa suma de 88,27 RON. Pe cale de consecinta, la data emiterii filei cec mentionate, nu exista acoperirea necesara. De asemenea, si la data de 10.11.2006, data emiterii filei cec seria BH 300 nr.01835211 in valoare de 36.020, 01 RON, in contul societatii era inscrisa aceeasi suma de 88,27 RON. Prin urmare inculpatul a emis aceasta din urma fila cec fara a exista acoperirea necesara. Totodata, nu exista acoperirea necesara nici la data emiterii celei de-a treia file cec seria 300 nr.01835215 in valoare de 18.959,08 RON intrucat cu trei zile inainte de data emiterii acesteia, in contul SC CCL SRL, nu exista nici un fel de disponibil.
Toate aceste aspecte de fapt, nu au fost contestate de inculpat, care a aratat ca stia la data emiterii filelor CEC ca nu exista disponibil in conturile societatii al carei administrator era. De asemenea, inexistenta disponibilului rezulta si din rulajul contului nr. RO35RNCB007606260970001 deschis la BCR de catre SC C C L SRL, pentru perioada 01.07.2006-30.12.2006 ( filele 72-75 d.u.p.), coroborat cu adresa BNR nr.II/4/936/02.02.2007 (filele 66-70 d.u.p.) , potrivit careia SC C CLSRL figureaza in baza de date a Centralei Incidentelor de Plati cu 19 incidente de plata, fiind declarata in interdictie bancara in perioada 28.11.2006-01.02.2008.
Din analiza si coroborarea probelor administrate in cauza rezulta cu certitudine vinovatia inculpatului in raport cu faptele pentru care este cercetat.

In drept
I. Fapta inculpatului LGC care, la datele de 14.11.2006, 20.11.2006 si 24.11.2006, in calitate de administrator al SC CCL SRL , a indus in eroare reprezentantii partii civile SC AS S  R SRL, de la care a achizitionat marfuri in valoare totala de 41.348,03 RON, prin emiterea a 4 file CEC, stiind ca pentru valorificarea lor nu exista acoperirea necesara, neexistand disponibil in cont, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune prevazute de art. 215 alin. 1, 4 C.pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen. si art. 33 lit. a C.pen.

II. Fapta inculpatului LGC care, la datele de 03.11.2006,10.11.2006 si 30.11.2006, in calitate de administrator al SC CCL SRL, a indus in eroare reprezentantii partii civile SC I SA   de la care a achizitionat marfuri in valoare totala de 87.001,99 RON, prin emiterea a 3 file CEC, stiind ca pentru valorificarea lor nu exista acoperirea necesara, neexistand disponibil in cont, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune prevazute de art. 215 alin. 1, 4 C.pen. cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen. si art. 33 lit. a C.pen.
 Sub aspectul laturii obiective, infractiunile de inselaciune comise de inculpat constau in  emiterea de file CEC stiind ca in conturile societatii al carei administrator era, nu exista acoperirea necesara.
Actiunile inculpatului au avut ca urmare imediata producerea unui prejudiciu in patrimoniul celor doua parti civile, constand in contravaloarea anvelopelor livrate si neachitate de catre societatea inculpatului.
Intre prejudiciul produs partilor civile- SC A S S  R SRL  si SC I SA – si actele inculpatului, exista o evidenta legatura de cauzalitate, intrucat prin contractele incheiate de inculpat acesta isi asumase, in numele societatii SC C CL SRL, obligatia de a achita contravaloarea anvelopelor livrate de partile civile.
Latura subiectiva a infractiunilor comise imbraca forma intentiei directe, intrucat inculpatul stia ca prin actele sale induce in eroare partile civile si le pricinuieste astfel o paguba, urmare a carei producere a dorit-o. Din probele administrate a reiesit ca inculpatul cunostea foarte bine situatia contului societatii sale, prin emiterea fileleor CEC inculpatul urmarind obtinerea increderii  celor doi parteneri contractuali, pe care i-a indus in eroare inca din momentul incheierii contractului.
Desi inculpatul a incercat sa acrediteze ideea ca nu a intentionat sa induca in eroare partile civile, apararile acestuia sunt nesincere, si nu se coroboreaza cu alte mijloace de proba din dosar. Sustinerile acestuia potrivit carora partile civile cunosteau ca pentru  filele CEC emise de inculpat nu exista acoperirea necesara, acestea fiind emise cu titlu de garantie  pentru achitarea contravalorii facturilor emise, nu sunt probate, nu sunt credibile, si contureaza reaua-credinta a inculpatului, cu atat mai mult cu cat aceasta nu a  mai raspuns ulterior apelurilor telefonice ale partilor civile si nu a manifestat vreo intentie de a acoperi prejudiciul.
Latura subiectiva include si scopul obtinerii pentru sine a unui folos material injust, folos constand in contravaloarea anvelopelor livrate de cele doua parti civile, respectiv sumele de 41.348,03 RON si 87.001,99 RON.
 Potrivit art. 41 alin. 2 C. pen. infractiunea continuata – forma a unitatii legale de infractiune – se caracterizeaza prin savarsirea de catre o persoana, la diferite intervale de timp, dar in baza aceleiasi rezolutii infractionale, a unor actiuni sau inactiuni care reprezinta, fiecare in parte, continutul aceleiasi infractiuni. Instanta apreciaza ca din actele dosarului, rezulta existenta unei rezolutii infractionale unice pentru toate actele de executare a  faptei savarsite in dauna partii civile SC ASS  R SRL, in sensul ca inculpatul a avut imaginea de ansamblu a activitatii sale infractionale ulterioare, ceea ce se desprinde din intervalul de timp scurs intre actele de executare, modul savarsirii faptelor, unitatea obiectului infractiunii.
Din probatoriul administrat, rezulta ca si in privinta infractiunii savarsite in dauna partii civile SC I SA, inculpatul a actionat  in baza unei rezolutii infractionale unice.
Avand in vedere ca inculpatul a savarsit cele doua fapte in forma continuata, devin incidente prevederile art. 41 alin. 2 C. pen., cu privire la ambele infractiuni.
Avand in vedere ca cele doua fapte au fost savarsite de catre inculpat inainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna din ele, se va face aplicarea art. 33 lit. a C. pen., privitoare la concursul real de infractiuni.
 Vinovatia inculpatului fiind dovedita, instanta va dispune condamnarea acestuia, iar la individualizarea pedepsei, va avea in vedere criteriile prevazute de art.72 alin.1 Cod penal, respectiv gradul de pericol social al infractiunii, raportat la imprejurarile comiterii faptei, urmarile produse, natura si limitele pedepsei prevazute de lege (inchisoarea de la 3 la 15 ani), persoana si conduita inculpatului.
Fapta inculpatului, prin modalitatea de comitere, prin urmarile produse, prejudiciul nefiind recuperat nici pana la aceasta data, prezinta un grad ridicat de pericol social.
Instanta va avea in vedere la individualizarea pedepsei si perseverenta infractionala de care inculpatul a dat dovada, faptul ca a savarsit in interval de o luna doua infractiuni de inselaciune, in forma continuata, folosind aceleasi mijloace, respectiv emiterea de cecuri pentru care stia ca nu exista acoperirea necesara.
De asemenea, instanta constata ca inculpatul nu se afla la primul conflict cu legea penala, intrucat din adresa nr. I/288323/14.11.2008 emisa de A N a P- P B R, (fila 106 dos. instanta) rezulta ca acesta, incepand cu 27.05.2008 se afla detinut in executarea  unui alt mandat al pedepsei inchisorii.
In consecinta, in baza art. 215 alin. 1,4 C.pen., cu aplic. art.41 alin. 2 C. pen., instanta va condamna pe inculpatul LGC, asociat si administrator al SC C C L SRL, la pedepsa  de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de inselaciune in dauna partii civile SC A S S RSRL.
In baza art. 215 alin. 1,4 C.pen., cu aplic. art.41 alin. 2 C. pen., instanta va condamna pe acelasi inculpat, la pedepsa  de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de inselaciune in dauna partii civile SC I SA.
Conform art.33 lit.a C. pen. raportat la art. 34 alin.1 lit.b C.pen. va contopi pedepsele astfel stabilite, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare.
In baza  dispozitiilor art. 71 C. pen., instanta va aplica pedeapsa accesorie constand in interzicerea drepturilor prevazute de art. 64  alin.1 lit. a) teza a II-a si b) C.pen., apreciind ca aceasta pedeapsa se impune fata de natura si gravitatea infractiunilor comise, imprejurarile cauzei si persoana inculpatului.
In privinta laturii civile, prin cererea depusa  la data de 06.06 2008  SC Ipso SA a aratat ca se constituie parte civila  cu suma de 96.245,04 lei  constand in contravaloarea prejudiciului suferit, astfel cum rezulta din filele CEC emise de inculpat, precum si plata cheltuielilor de judecata reprezentand onorariu de avocat (filele 13-14). In acest sens partea civila a depus o  nota explicativa privind cheltuielile de judecata in cuantum de 9.717,73 lei reprezentand onorariul de avocat (filele 87-95 dos. instanta ).
 De asemenea SC A S S R SRL s-a constituit parte civila, solicitand contravaloarea anvelopelor livrate catre SC Casa Cris Lux SRL, in cuantum de 41.348,03 RON , conform facturilor acceptate la plata prin semnare si stampilare de catre inculpat.
In baza art. 14 raportat la art.346 alin.1 C. proc. pen.,  instanta constata indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale, astfel cum sunt prevazute de art. 998, 999 C. civ., respectiv existenta unui prejudiciu cert si nereparat inca - din declaratiile inculpatului rezulta ca acesta nu-si aminteste daca a platit vreo suma celor 2 societati comerciale  -  fapta ilicita, legatura de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciu, vinovatia inculpatului ca atitudine psihica fata de fapta si urmarile acesteia.
Impotriva SC C C L SRL- persoana responsabila civilmente –instanta constata ca s-a deschis procedura insolventei prin sentinta com. nr. 2744/04.07.2008 pronuntata de Tribunaslul Bucuresti sectia a VIII-a comerciala, fiind numit administrator judiciar V SPRL ( filele 50-52 dos. instanta).
Prin urmare, in baza art.14, 346 C.proc.pen. cu referire la art. 998, 999, 1000 alin.3 C. civ., va admite actiunea civila si va obliga inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente SC CCL SRL prin lichidator judiciar V SPRL, la plata sumei de 41.348,03 lei catre partea civila SC ASSR SRL, si la plata sumei de 96.254,04 lei catre partea civila SC I SRL, cu titlu de despagubiri.
In baza art. 349 raportat la art. 191 alin. 1 C. proc. pen., instanta va obliga pe inculpatul LGC la plata sumei de 700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, iar suma de  200 lei, reprezentand onorariul avocatului din oficiu al inculpatului, va fi avansata din fondurile Ministerului Justitiei.


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In baza art.215 al.1,4 C.p. cu aplic. art.41 al.2 C.p., condamna pe inculpatul LGC, fiul lui G si A, ns. la data de ... in Bucuresti, domiciliat in ..... sector 5, asociat si administrator al SC C C L SRL, cunoscut cu antecedente penale, CNP ..., detinut in Penitenciarul  J, la 3 ani inchisoare.
In baza art.215 al.1,4 C.p. cu aplic. art.41 al.2 C.p. condamna pe acelasi inculpat la 3 ani inchisoare.
Conform art.33 lit.a, 34 al.1 lit.b C.p. contopeste pedepsele astfel stabilite, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare.
Face aplicarea disp. art.71, 64 al.1 lit.a teza a II a si lit.b C.p.
Ia act ca inculpatul este arestat in alta cauza.
In baza art.14, 346 C.p.p. cu ref. la art.998, 999, 1000 al.3 Cod civil obliga inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente SC CCL SRL prin lichidator judiciar V SPRL, cu sediul in Bucuresti, str.D....nr...., sector 3 la plata sumei de 41.348,03 lei catre partea civila SC ASSR SRL, cu sediul in com.D.., sat F.., str...., judet I  si la plata sumei de 96.254,04 lei catre partea civila SC I SRL,  cu sediul in Bucuresti, Sos.BP,..., sector 1, cu titlu de despagubiri.
In baza art.191 C.p.p. obliga inculpatul la 700 lei, cheltuieli judiciare catre stat.
Onorariu aparatorului din oficiu, in cuantum de 200 lei, va fi avansat din fondul MJ.
Cu apel in 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 26.01.2010.

PRESEDINTE, GREFIER,




 

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011