InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti

Daune morale

(Sentinta civila nr. 1952 din data de 24.05.2011 pronuntata de Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti)

Domeniu Drepturile omului | Dosare Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti

 

Daune morale. Dreptul la libera exprimare reglementat de art. 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale

Prin cererea inregistrata initial pe rolul Judecatoriei la data de …… sub nr……….., reclamantul X a chemat in judecata paratul Y, solicitand instantei sa dispuna: obligarea paratului la plata unor daune morale, in valoare de 100.000 lei; obligarea paratului, pe cheltuiala sa, la publicarea hotararii judecatoresti pronuntate in prezenta cauza in doua numere consecutive a doua cotidiane nationale, cu aceleasi caractere ca si articolele de fond; obligarea paratului, pe cheltuiala sa, la difuzarea continutului dispozitivului hotararii judecatoresti pronuntate in prezenta cauza, in doua zile consecutive, la postul de televiziune …………, in intervalul orar ……..; obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea cererii, reclamantul a aratat ca, in cadrul unei adevarate campanii mediatice, in luna februarie a acestui an, in mai multe editii ale emisiunii „……..”, difuzata pe postul la televiziune ………., paratul, in calitate de moderator al emisiunii, a facut afirmatii calomnioase, defaimatoare, mincinoase la adresa reclamantului. Aceste afirmatii, bazate pe neadevaruri, pe speculatii si pe prezentarea partiala sau inexacta a unor fapte,  se refereau in principal la faptul ca reclamantul ar fi premeditat si ar fi initiat adoptarea sus mentionatei H.G., pentru a favoriza unele persoane private, cum este omul de afaceri ………., si ca astfel ar fi prejudiciat statul roman. In cadrul acestor emisiuni de televiziune, paratul …. a facut, intre altele, urmatoarele afirmatii: Emisiunea „…." din data de ……: „X are probleme mari acum, trebuie sa explice cum a dat el cu pixul avutia tarii."; „X n-are vina aici. El e cu devalizarea si scoaterea avutiei, cu tunurile."; „Putem sa vorbim mai intai de marele tun?"; „Pai orice gestionar care nu gestiona bine, pe vremea lui W mergea la puscarie. A gestiona in cel mai bun mod pentru tara. Eu nu am simtit ca a fost cel mai bun mod pentru tara si pentru romani. Am simtit ca a fost cel mai bun mod pentru Z..."; „Eu cu toate astea ma bucur ca avem la H. o decizie importanta, umbrita din pacate de aceste evenimente. Multumim slavite X...Luati-va blanurile, iahturile si lasati-ne in pace. ...X in cartea de rusine a istoriei pe care o scriem noi la „…l"...rusine X pentru ce ati facut aici.; „Emisiunea „…." din data de …..:„Si eu cred ca, in aceasta seara, in prima parte putem sa aratam o radiografie a acestui tun si sa va aratam cu probe ca la varful G. am avut niste oameni care nu si-au facut datoria fata de romani, fata de tara. Romania i-a pus acolo prin decizii politice nefericite, dar ei nu si-au facut datoria fata de noi. Sunt niste oameni care ne-au tradat, asta e."; „...deci o afacere urmarita din … pana in …,„S-a terminat. Astia nu respecta Constitutia."„Ce smecherie!".
In drept, reclamantul si-a intemeiat cererea pe disp. art. 998-999 Cod civil si art. 112 s.u. Cod procedura civila.
La data de 26.03.2009, prin serviciul registratura, paratul a depus la dosar copii de pe transcriptul emisiunilor difuzate. Prin intampinarea depusa la dosar (f. 218-226), paratul a solicitat sa se dispuna respingerea actiunii formulate ca fiind neintemeiata si obligarea reclamantului la plata tuturor cheltuielilor de judecata ocazionate de prezenta cauza.
In motivare, paratul a aratat ca in cauza, nu sunt indeplinite conditiile legale pentru atragerea raspunderii civile delictuale.
Analizand probele administrate in cauza, instanta retine urmatoarele:
Potrivit prevederilor art. 998 Cod civil, „orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara”. Pentru a fi antrenata raspunderea civila delictuala in sarcina unei persoane, este necesar a fi indeplinite mai multe cerinte: existenta unui prejudiciu, existenta unei fapte ilicite,  a unui raport de cauzalitate iitre acestea, existenta vinovatiei celui care a determinat prejudiciul.
           Fata de specificul cauzei deduse judecatii, aceste cerinte, precum si cele stabilite de prevederile art. 1000 alin. 3 Cod civil, trebuie analizate in concordanta cu prevederile tratatelor internationale la care Romania este parte, in special ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 20 din Constitutia Romaniei, in materia drepturilor fundamentale ale omului, nu numai textul legilor interne, inclusiv ale Constitutiei Romaniei, trebuie sa respecte conventiile internationale la care Romania este parte, dar si interpretarea si aplicarea acestora trebuie sa fie conforma acestora.
           Potrivit dispozitiilor art. 10 din CEDO, „orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau comunica informatii sau idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere. Prezentul articol nu impiedica statele sa supuna societatile de radiodifuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare. Exercitarea acestor libertati ce comporta indatoriri si responsabilitati poate fi supusa unor formalitati, conditii, restrangeri sau sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru securitatea nationala, integritatea teritoriala sau siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor, protectia sanatatii sau a moralei, protectia reputatiei sau a drepturilor altora, pentru a impiedica divulgarea de informatii confidentiale sau pentru a garanta autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti”.
         Dreptul aparat de articolul 10 din CEDO cuprinde, asadar, atat libertatea de opinie, cat si, ceea ce intereseaza in cauza de fata, dreptul de a primi sau comunica informatii sau idei, sau „libertatea de exprimare”.
Potrivit jurisprudentei Curtii in materie, relevata  cu titlu de principiu in cauza Handyside contra Regatului Unit, „libertatea de exprimare constituie unul din fundamentele esentiale ale unei societati democratice, una din conditiile primordiale ale progresului sau si ale implinirii individuale a membrilor sai” si acopera „nu numai informatiile sau ideile care sunt primite favorabil sau care sunt considerate inofensive ori indiferente, ci si pe acelea care ofenseaza, socheaza sau ingrijoreaza statul sau un anumit segment al populatiei. Acestea sunt cerintele pluralismului, tolerantei si spiritului deschis, in absenta carora nu exista societate democratica”.
           Libertatea de exprimare poate fi supusa unor ingerinte, in conditiile alineatului 2 al articolului 10, care trebuie insa sa indeplineasca mai multe cerinte: sa fie prevazute de lege, sa urmareasca un scop legitim (dintre cele enumerate limitativ in alineatul mentionat), masura luata sa fie necesara intr-o societate democratica, cu o privire speciala asupra proportionalitatii ingerintei cu scopul legitim urmarit.
Protectia reputatiei unei persoane este prevazuta in art. 10 paragraful 2 din Conventie, ca temei pentru restrangerea libertatii de exprimare. Imaginea persoanei tine de sfera vietii private, iar statele semnatare, in baza obligatiilor pozitive, trebuie sa garanteze oricarei persoane, chiar daca aceasta este persoana publica, „o speranta legitima in ceea ce priveste protectia si respectarea vietii sale private” impotriva practicilor presei de senzatie (CEDO, cauza von Hannover c. Germaniei, hotararea din 24 iunie 2004, par. 68). Protejarea reputatiei si drepturilor altora este menita sa restranga mai mult decat de obicei libertatea presei, in cazul in care aceasta din urma nu isi propune sa contribuie la o dezbatere de interes general, ci sa satisfaca, in scop pur comercial, curiozitatea unui anumit public cu privire la detalii din viata privata si activitatile cotidiene ale unei celebritati.
         Intrucat, potrivit jurisprudentei Curtii, pentru a asigura buna functionare a unei societati democratice se impune protejarea libertatii de exprimare, Curtea a acordat o pozitie privilegiata liberei discutari a subiectelor de interes general si, in particular,  libertatii presei, atunci cand aceasta intra in conflict cu alte valori pe care statul le poate proteja.
           Prin raportare la scopul exercitarii unor ingerinte ale autoritatilor statale in exercitiul libertatii de exprimare, in special prin presa, jurisdictia europeana de contencios al drepturilor omului  a fost adeseori confruntata cu solutionarea „conflictului” ce poate sa apara intre exercitarea libertatii de exprimare si necesitatea protejarii „reputatiei si drepturilor ce apartin altor persoane”. Cel mai adesea aceasta problema s-a pus atunci cand s-a sustinut ca faptul condamnarii unor ziaristi sau a unor particulari pentru afirmatii cu caracter defaimator facute la adresa unor oameni politici, functionari, membri ai corpurilor judiciare, a altor persoane publice sau chiar la adresa unor particulari reprezinta o incalcare a libertatii de exprimare a autorilor unor asemenea afirmatii. Statutul special pe care il au anumite persoane (spre exemplu: militari, detinuti, functionari publici, ziaristi, oameni politici) poate restrange sau mari protectia acordata dreptului lor.
Prin cauza Lingens c. Austriei, Curtea a stabilit o foarte importanta distinctie intre afirmarea unor fapte si cea a unor judecati de valoare (distinctie ce corespunde intr-o anumita masura celei realizate in chiar textul articolului 10 din Conventie: „libertatea de a primi sau comunica informatii sau idei”). Potrivit Curtii, „existenta faptelor poate fi demonstrata, in timp ce adevarul judecatilor de valoare nu este susceptibil de a fi dovedit” (aceasta distinctie a fost reluata in majoritatea cauzelor ulterioare din domeniu: CEDO, cauza Cumpana si Mazare c. Romaniei, hotararea Marii Camere din 17 decembrie 2004; CEDO, cauza De Haes si Gijsels c. Belgiei, hotararea din 24 februarie 1997; CEDO, cauza McVicar c. Marii Britanii, hotararea din 7 mai 2002; CEDO, cauza Krone Verlag Gesellachaft M.B.H. si Gerhard Walter c. Austriei, decizia de inadmisibilitate din 13 mai 2004).
Analiza cazurilor privind libertatea presei va fi puternic marcata de calificarea discursului ca referindu-se la fapte sau la judecati de valoare, precum si de atitudinea subiectiva a ziaristului in momentul comiterii faptei. Calificarea unei declaratii ca fiind una de natura factuala sau o judecata de valoare revine in primul rand autoritatilor nationale, care au in acest sens o marja de apreciere.
Din distinctia pe care a realizat-o Curtea intre fapte si judecati de valoare se poate desprinde concluzia potrivit careia persoanele care fac afirmatii referitoare la fapte obiective li se poate in mod legitim cere sa dovedeasca adevarul acestora.
Calificarea unor afirmatii ca fiind judecati de valoare ori informatii factuale este o sarcina dificila, de vreme ce in majoritatea cazurilor intra in discutie elemente ale ambelor tipuri de afirmatii: judecatile de valoare sunt insotite de afirmatii factuale ce le determina, dupa cum afirmatii factuale sunt rar lipsite de afirmatii de valoare consecutive. Atunci cand din ansamblul afirmatiilor ceea ce a fost afectat mai mult este imaginea si demnitatea tertului, este vorba despre o judecata de valoare, iar Curtea va considera ca afirmatia litigioasa in ansamblul sau este o judecata de valoare si invers. Atunci cand exista fapte necontestate de nimeni, orice interpretare se da acestora constituie o judecata de valoare (CEDO, cauza Dichand si altii c. Austriei, hotararea din 26 februarie 2002, par. 39).
Totusi, jurisprudenta organelor de la Strasbourg a facut o aplicare nuantata a acestui principiu. In situatia in care se are in vedere sanctionarea unei persoane pentru afirmatiile facute iar aceasta doreste sa dovedeasca adevarul spuselor sale, probele pe care le propune nu trebuie respinse ca inadmisibile (CEDO, cauza Castells c. Spaniei, hotararea din 23 aprilie 1992, par. 63; CEDO, cauza Colombani c. Frantei, hotararea din 25 iunie 200, par. 55).
Pe de alta parte, hotararile Curtii de la Strasbourg indica clar principiul conform caruia adevarul obiectiv al afirmatiilor nu trebuie sa fie singurul criteriu luat in considerare de instante in situatia in care analizeaza o acuzatie de calomnie, elementul determinant trebuind sa fie buna-credinta a autorului afirmatiilor care afecteaza reputatia partii vatamate (daca a cunoscut sau nu ca acestea sunt false, precum si daca a depus diligentele necesare, in circumstantele date, pentru a verifica autenticitatea afirmatiilor), coroborat cu scopul demersului jurnalistic. Astfel inteleasa, buna-credinta a ziaristilor le va atrage protectia art. 10 al Conventiei chiar daca, in speta, nu reusesc sa faca proba veritatii, daca s-au bazat pe informatii credibile.
Curtea face o distinctie, in cazul reportajelor bazate pe conversatii (gen interviuri), intre afirmatiile ziaristului insusi si cele pe care acesta le citeaza de la cei intervievati, considerand ca „sanctionarea unui ziarist pentru a fi ajutat la difuzarea declaratiilor unui tert in cursul interviului ar constitui un obstacol serios la contributia presei la discutarea problemelor de interes general si nu s-ar putea concepe fara motive suficient de serioase” (CEDO, cauza Thoma c. Luxembourgului, hotararea din 29 martie 2001, par. 38; CEDO, cauza Jersild c. Danemarcei, hotararea din 23 septembrie 1994, par. 31).
Desi au, de regula, obligatia de a verifica afirmatiile factuale facute de particulari, „faptul de a cere, de o maniera generala, ca ziaristii sa se disocieze in mod formal si sistematic de continutul unei afirmatii (facute in cursul unui interviu de catre persoana intervievata) care ar putea sa-i insulte pe terti, sa-i provoace sau sa le aduca atingere onoarei, nu se conciliaza cu rolul presei de a informa cu privire la faptele, opiniile si ideile dintr-un anumit moment” (CEDO, cauza Dragos Stangu c. Romaniei, decizia de inadmisibilitate din 9 noiembrie 2004, par. 19; CEDO, cauza Pedersen si Baadsgard c. Danemarcei, hotararea Marii Camere din 17 decembrie 2004, par. 45; CEDO, cauza Radio France si altii c. Frantei, hotararea din 30 martie 2004, par. 58).
Pe de alta parte, Curtea a indicat ca reclamantii care se bazeaza pe informatii continute in rapoarte oficiale nu sunt obligati sa le verifice si din alte surse (CEDO, cauza Bladet Tromsø si Stensaas c. Norvegiei, hotararea din 20 mai 1999, par. 52). Este legitim demersul unui ziar de a se baza, cu buna credinta, pe informatii continute in rapoarte oficiale, fara a mai fi necesara o ancheta independenta intreprinsa de ziar. Astfel, Curtea ofera garantii solide impotriva acuzatiilor de calomnie.
In privinta judecatilor de valoare, Curtea a subliniat faptul ca atunci cand afirmatiile unui ziarist au caracterul unor judecati de valoare, al caror adevar nu poate fi verificat, reprezentand opinii sau aprecieri personale ale indivizilor, acestea sunt protejate de articolul 10, cu conditia ca ele sa se bazeze pe niste fapte adevarate sau sa fie sustinute de o argumentare logica a autorului lor: „chiar si o judecata de valoare se poate dovedi excesiva daca este totalmente lipsita de o baza factuala” (CEDO, cauza Cumpana si Mazare c. Romaniei, hotararea din 17 decembrie 2004, par. 38; CEDO, cauza Jerusalem c. Austriei, hotartarea din 27 februarie 2001, par. 34).
Analiza cazurilor privind libertatea presei este puternic marcata de calificarea discursului ca referindu-se la fapte sau la judecati de valoare, precum si de atitudinea subiectiva a autorului in momentul savarsirii faptei. In raport de acest ultim criteriu, este necesar a se stabili buna credinta a jurnalistului, atat in raport de adevarul afirmatiilor sale (daca a cunoscut sau nu ca  acestea sunt adevarate sau false, daca  a depus diligentele necesare, in circumstantele date, pentru a verifica autenticitatea afirmatiilor), cat si in functie de scopul demersului jurnalistic (daca  a urmarit sa informeze opinia publica asupra unor chestiuni de interes public, indeplinindu-si indatorirea de a raspandi informatii si idei asupra unor subiecte de interes general, chiar daca aceasta implica uneori in mod inerent afectarea reputatiei persoanei vizate).
Exercitarea libertatii presei comporta totusi „obligatii si responsabilitati”, care dobandesc o semnificatie deosebita atunci cand sunt in joc reputatia si drepturile semenilor. Jurnalistii nu se pot prevala de garantia oferita de articolul 10 decat cu conditia sa actioneze „cu buna credinta, astfel incat sa furnizeze informatii exacte si demne de incredere, respectand deontologia jurnalistica” (CEDO, cauza Radio France c. Frantei, hotararea din 30 martie, par. 37), cu atat mai mult atunci cand mijlocul de difuzare are un impact potential considerabil, ca de exemplu in cazul mijloacelor audiovizuale.
Desi Conventia parea sa opereze „neutralizarea” reciproca a dreptului la libertatea de expresie si a celui la respectarea vietii private, autorizand statele sa-l limiteze pe primul pentru a apara viata privata de excesele libertatii de informare, este evident ca primul prevaleaza in prezent fata de cel de-al doilea.
Curtea europeana a precizat, mai ales, ca limitele criticii admisibile sunt mai largi in cazul unui om politic, vizat in calitatea sa de persoana publica, decat in cazul unui simplu particular (CEDO, cauza Lingens c. Austriei, hotararea din 8 iulie 1986, par. 36). Anumite categorii de persoane, datorita functiei sau pozitiei pe care o detin in societate, trebuie sa accepte un  grad al criticii mult mai ridicat fata de persoanele obisnuite, deoarece se expun in mod inevitabil si constient unui control strict al faptelor si afirmatiilor lor, atat din partea ziaristilor, cat si a masei cetatenilor.
Omul politic se expune, in mod inevitabil si constient, unui control atent al faptelor si gesturilor sale (mai ales atunci cand face declaratii sau desfasoara activitati publice care se preteaza la critica), control ce este exercitat atat de ziaristi, cat si de masa cetatenilor. Desigur, omul politic are dreptul la protejarea reputatiei si demnitatii sale, in cadrul vietii private si in afara acestui cadru, dar imperativele acestei protectii au a fi puse in balanta cu interesele unei discutii libere a problemelor politice, astfel ca exceptiile de la libertatea de exprimare au a fi interpretate restrictiv.
Curtea considera chiar ca libertatea jurnalistica include posibila recurgere la o doza de exagerare sau chiar de provocare (CEDO, cauza Lopes Gomes da Silva c. Portugaliei, hotararea din 28 septetmbrie 2000, par. 34). In acest sens, este relevanta hotararea Flux c. Moldovei din 12 iunie 2007, in care Curtea a examinat din nou conditiile in care un jurnalist poate fi tras la raspundere pentru acuzatii defaimatoare la adresa unui politician, constatand ca un deputat trebuia sa suporte chiar si anumite critici si acuzatii nejustificate din partea ziarului reclamant, in contextul acuzatiilor oficiale lansate impotriva sa (CEDO, cauza Flux c. Republicii  Moldova, hotararea din 12 iunie 2007, par. 33).
Mai mult, intr-un anumit tip de contexte, Curtea socoteste ca acest nivel al criticii care trebuie acceptat poate sa includa inclusiv o atitudine pur insultatoare (CEDO, cauza Pakdemirli c. Turciei, hotararea din 22 februarie 2005, par. 57). Jurisprudenta noua (CEDO, cauza Roseiro Bento c. Portugaliei, hotararea din 18 aprilie 2006, par. 46) a instantei de la Strasbourg merge pana la oferirea unui soi de imunitate pentru ceea ce s-ar numi „jignire politica”. Atunci cand disputa se pastreaza in zona politica, fara a trece catre insulta personala, limitarea discursului nu poate fi admisa, iar in context electoral ori politic, vivacitatea afirmatiilor este tolerabila (CEDO, cauza Brasilier c. Frantei, hotararea din 11 aprilie 2006, par. 44).
Pentru a fi calificata ca fiind expresie politica, o afirmatie nu trebuie neaparat sa provina din partea unui politician, ci este suficient sa vizeze un subiect da natura politica.
Subiectele de interes general sunt cele care intereseaza publicul in ansamblul sau sau o parte a acestuia, chiar daca sunt atinse in cursul sau si interese de ordin personal ori discutia degenereaza intr-o disputa personala (CEDO, cauza Urbino Rodrigues c. Spaniei, hotararea din 29 noiembrie 2005, par. 51). Sunt interese de ordin general si cele care trateaza un caz particular, daca discutia implica institutii de interes public.
Avand in vedere rolul social al partidelor politice si al dezbaterilor de idei, Curtea a aratat ca libertatea presei reprezinta pentru opinia publica unul dintre cele mai bune mijloace de a cunoaste si de a judeca ideile si atitudinea celor ce conduc „treburile publice”; in special „liberul joc al dezbaterilor politice” se gaseste in centrul notiunii de societate democratica, idee care domina intreaga Conventie.
Libertatea discursului politic, al dezbaterii politice este extrem de importanta pentru prezervarea unor standarde democratice si a civilizatiei europene bazata pe pluralism politic si pe regimuri politice reprezentative. Chiar daca o dezbatere politica poate cadea usor in atacuri la persoana sau insulte, acesta este un rau necesar pentru protejarea obiectivelor unei societati democratice.
Libertatea de expresie are caracter indispensabil pentru partidele politice si pentru membrii acestora, una din principalele caracteristici ale democratiei constand in posibilitatea pe care o ofera de a rezolva prin dialog problemele pe care le are de solutionat un stat.
Presa, proclamata „cainele de paza al democratiei”, nu trebuie sa depaseasca anumite limite, tinand mai ales de protectia drepturilor si reputatiei altora, si a necesitatii de a impiedica divulgarea informatiilor confidentiale; totusi, ii revine obligatia de a comunica, cu respectarea responsabilitatilor si indatoririlor sale, informatiile si ideile asupra chestiunilor politice ca si asupra altor teme de interes general (CEDO, cauza Jersild c. Danemarcei, hotararea din 23 septembrie 1994, par. 31; CEDO, cauza De Haes si Gijsels c. Belgiei, hotararea din 24 februarie 1997, par. 37; CEDO, cauza Bladet Tromsø si Stensaas c. Norvegiei, hotararea din 20 mai 1999, par. 59; CEDO, cauza Tammer c. Estoniei, hotararea din 6 februarie 2001; CEDO, cauza Thoma c. Luxembourgului, hotararea din 29 martie 2001, par. 45; CEDO, cauza Colombani si altii c. Frantei, hotararea din 25 iunie 2002, par. 55).
In speta, instanta apreciaza cu prioritate ca prin emisiunile indicate de reclamant si discutiile desfasurate in cadrul acestora, s-au tratat  subiecte de interes general. De asemenea, reclamantul este om politic, iar datorita functiei pe care a detinut-o (prim-ministru), trebuie sa accepte un  grad al criticii mult mai ridicat fata de persoanele obisnuite, expunandu-se in mod inevitabil si constient unui control strict al faptelor si afirmatiilor sale.
Admitand, in speta, ca afirmatiile facute de parat in cadrul aparitiilor sale mediatice au fost de natura sa lezeze imaginea reclamantului, prin afirmatii factuale si judecati de valoare, instanta retine pe de alta parte ca adevarul obiectiv al afirmatiilor nu constituie singurul criteriu ce trebuie luat in considerare, elementul determinant trebuind de fapt sa fie buna credinta a autorului afirmatiilor care afecteaza reputatia persoanei lezate. Or, analizand atitudinea subiectiva a paratului-reclamant in raport atat cu afirmatiilor sale, cat si cu scopul demersului sau de ansamblu, instanta apreciaza ca acesta a fost de buna-credinta si, in consecinta, se bucura de protectia art. 10 din Conventie.
Instanta constata ca in speta nu este vorba despre o totala lipsa de baza factuala a aspectelor relatate de parat. Existenta acestei baze factuale este data de raportul privind rezultatul controlului asupra modului de incheiere si derulare a Acordului incheiat cu SRL, raport intocmit de C.C.R. catre  P. R.. In acest raport se concluzioneaza ca incheierea in 2007 si aprobarea in 2008 a Actului aditional nr.11 la Contractul, s-au facut cu incalcarea normelor legale in vigoare si aplicabile in cauza, semnalandu-se multiple incalcari ale prevederilor legale incidente.
Este de mentionat ca in cauza de fata instanta nu este chemata sa stabileasca daca, intr-adevar, aceste nereguli semnalate in rapoartele de control efectuate corespund adevarului. Esentiala este existenta unor indicii privitoare la faptele invocate de parat in interventiile sale mediatice. Iar rapoartele invocate de acesta servesc drept temei al concluziei ca astfel de indicii au existat si ca au fost suficient de importante incat sa confere suport faptic afirmatiilor paratului, mai ales ca respectivele constatari au fost facute de organisme publice, special abilitate in acest sens, nefiind simple aprecieri sau supozitii ale unor persoane private.
Instanta retine, de asemenea, ca informatiile prezentate de parat s-au subsumat notiunii de informatii de interes public, ele neprezentand aspecte tinand de viata privata a reclamantului. Problema dezbatuta era in mod evident de interes public, intrucat viza aspecte legate de implicatiile asupra veniturilor obtinute de Statul Roman, in sensul diminuarii acestora.
Instanta mai retine si faptul ca, desi in rapoartele mentionate nu se stabileste nicio culpa in sarcina reclamantului, personal, cu privire la neregulile constatate, aceasta nu inseamna ca se poate retine reaua-credinta a paratului, intrucat afirmatiile acestuia l-au vizat pe reclamant in calitatea sa de premier, raspunzator alaturi de ceilalti membri ai guvernului pentru actele acestuia, dar si obligat sa vegheze la apararea intereselor statului in luarea deciziilor de catre guvern.
 Referitor la afirmatiile paratului in cazul privatizarii uzinei ……… catre compania ………, instanta apreciaza ca paratul nu a sustinut ca reclamantul ar fi luat mita si nu a facut referiri asupra vietii private si nici nu a incercat denigrarea reclamantului sau a familiei acestuia.
In baza informatiilor publice referitoare la declaratia de avere a doamnei ……….. pe anul 2008, paratul a formulat judecati de valoare, in cadrul unor dezbateri contradictorii, cu privire la contextul in care s-a desfasurat activitatea acesteia.  Judecatile de valoare sunt opinii sau aprecieri personale ale indivizilor, deci implicit concluzii proprii, ele bucurandu-se de protectia art. 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, in masura in care se bazeaza pe o argumentare logica a autorului lor, respectiv au la baza elemente obiective care sa le justifice.
De asemenea, instanta retine ca paratul nu a afirmat ca reclamantul a fost colaborator al fostei Securitati, neexistand vreo mentiune in acest sens in cuprinsul emisiunilor indicate.
Din cele expuse instanta retine ca paratul, in calitate de ziarist, a urmarit fara indoiala sa informeze opinia publica asupra unor subiecte de interes public si nu sa afecteze imaginea reclamantului.
Raportat la jurisprudenta CEDO in materie cu privire la atitudinea subiectiva a jurnalistului,  instanta apreciaza ca paratul nu a actionat cu rea-credinta. Desigur, cele relatate nu au fost pe deplin dovedite, insa, asa cum a relevat CEDO in cauza Dalban impotriva Romaniei, „este inadmisibil ca un ziarist sa nu poata formula judecati critice de valoare decat sub conditia demonstrarii veridicitatii”.
           De asemenea, apreciaza instanta ca s-a statuat in jurisprudenta CEDO ca in situatia in care informatia pe care statul sustine ca este indreptatit sa o cenzureze este deja accesibila opiniei publice din alte surse, interdictia ei nu se poate justifica (cauza Observer & Guardian contra Marii Britanii), iar in cauza, mare parte din informatiile comunicate de parat, fusesera deja facute publice anterior in media.
         Pentru considerentele anterioare, instanta constata, prin prisma prevederilor art. 10 din CEDO, ca sanctionarea paratului, chiar si pe taramul  civil al raspunderii civile delictuale, ar reprezenta o ingerinta nejustificata asupra libertatii de exprimare, instanta urmand a respinge actiunea, ca neintemeiata.
De asemenea, fata de respingerea capatului principal de cerere, instanta apreciaza neintemeiate si capetele de cerere privind obligarea paratului, pe cheltuiala sa, la publicarea hotararii judecatoresti pronuntate in prezenta cauza in doua numere consecutive a doua cotidiane nationale, cu aceleasi caractere ca si articolele de fond si obligarea paratului, pe cheltuiala sa, la difuzarea continutului dispozitivului hotararii judecatoresti pronuntate in prezenta cauza, in doua zile consecutive, la postul de televiziune ………, in intervalul orar …....
Potrivit art. 274 Cod procedura civila, partea care cade in pretentii va fi obligata, la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata. Instanta va lua act ca paratul nu a solicitat cheltuieli de judecata in prezenta cauza si va respinge cererea reclamantului de acordare a cheltuielilor de judecata, ca nefondata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Drepturile omului

Discriminare. Conditiile legale pentru existenta contraventiei cunoscute sub denumirea de „hartuire”. - Sentinta civila nr. 63 bis/F din data de 18.06.2015
Potrivit art. 6 din Legea nr. 544/2001 „(1) Orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina de la autoritatile si institutiile publice, in conditiile prezentei legi, informatiile de interes public.” Spitalul Judetean este institutie publica obl... - Decizie nr. 1072/R din data de 03.11.2010
Minorul care a locuit cu parintii sai se incadreaza in prevederile art. 18 alin. 1 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 6/2008 , avand personal de suferit de pe urma participarii tatalui la revolta din 15 noiembrie 1987 de la Brasov. - Decizie nr. 927/R din data de 15.10.2010
Art. 10 din Decretul-lege nr. 118/1990 prevede ca „ (1) Dovedirea situatiilor prevazute la art. 1 se face, de catre persoanele interesate, cu acte oficiale eliberate de organele competente, iar in cazul in care nu este posibil, prin orice mijloc de p... - Decizie nr. 994/R din data de 26.10.2010
Daune morale. Modificarea cuantumului acestora in recurs - Decizie nr. 461/R din data de 02.07.2009
Durata arestarii preventive raportat la termenul rezonabil prev. de art. 5 paragraf 3 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului. - Decizie nr. 670/R din data de 12.09.2008
Legea nr. 248/2005. Restrangerea dreptului la libera circulatie in strainatate, dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. - Decizie nr. 11/Ap din data de 20.09.2007
Exceptia lipsei capacitatii de folosinta a recurentei, ca urmare a decesului acesteia pe parcursul solutionarii apelului, fapt neadus la cunostinta instantei si exceptia nulitatii recursului declarat de avocat in numele acestei persoane - Decizie nr. 456/R din data de 11.10.2005
Dreptul la aparare - Decizie nr. 1054/R/C din data de 23.10.2009
Dreptul partii la ascultarea argumentelor aduse in fata instantei. Respectarea principiului contradictorialitatii, oralitatii si al dreptului la aparare din perspectiva art. 6 CEDO si art. 151 Cod procedura civila. - Decizie nr. 97 din data de 04.03.2010
Drept la aparare . Civil. Incalcare. Respingerea cereri de acordare a unui nou termen pentru angajare de aparator in conditiile rezilierii unilaterale a contractului de asistenta juridica de catre aparatorul ales. - Decizie nr. 17 din data de 09.02.2009
plangere refugiat - Sentinta civila nr. 738 din data de 26.01.2011
plangere refugiat - Sentinta civila nr. 503 din data de 19.01.2011
plangere refugiat - Sentinta civila nr. 4977 din data de 29.06.2011
plangere refugiat - Sentinta civila nr. 4592 din data de 15.06.2011
Penal rejudecare dupa extradare cedo - Sentinta penala nr. 229 din data de 18.11.2011
Suspendarea platii pensiei - Decizie nr. 1584 din data de 09.11.2011
Sanctiune disciplinara aplicata nelegal - Decizie nr. 1599 din data de 14.11.2011
Desfacerea contractului de munca ca urmare a deschiderii procedurii insolventei - Decizie nr. 1587 din data de 09.11.2011
Drept procesual civil. Incheiere premergatoare prin care nu s-a intrerupt cursul judecatii. Recurs. Inadmisibilitate - Decizie nr. 1681 din data de 21.11.2011